NIE BÓJ SIĘ ZAPYTAĆ
Napisano 18.02.2009 - |18:30|
Napisano 18.02.2009 - |19:08|
RDM chciał abyśmy odebrali to bardziej emocjonalnie i dlatego spece od efektów upodobnili Ziemię w serialu do naszej i NIC ponad to.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 28.02.2009 - |18:57|
Napisano 28.02.2009 - |19:22|
Napisano 28.02.2009 - |19:26|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 10.03.2009 - |19:12|
Napisano 10.03.2009 - |19:28|
Kiedyś czytałem na forum (lub z jakiegoś linka podanego tutaj) wywiad z twórcami serialu. Była w nim głownie informacja o tym, na jakie pytania postawione w serialu my widzowie otrzymamy odpowiedzi. Czy ktoś pamięta gdzie znajduje się ten wywiad? Chciałem sobie jeszcze raz przeczytać, ale nie mogę go znaleźć.
http://forum.gwrota....pic=8756&st=240
Napisano 11.03.2009 - |10:15|
Bo jeśli na Ziemi (tej co to wojna była) Cyloni rozmnażali się przez tysiące lat w sposób ogólnie znany i lubiany, to dlaczego teraz gonią za Herą przez galaktyki, bo to jak mówi Ellen "jedyna szansa na uniknięcie wymarcia, bo caprica poroniła" (czy jakoś podobnie, ale sens ten, nie jestem geniuszem języka angielskiego).
No więc jak to jest - wtedy na Ziemi mogli się rozmnażać a teraz już nie mogą? Dlaczego?
Gdyby ktoś mi jeszcze pomógł logicznie poukładać to wszystko, to także będę wdzięczny. Na poczatku był Kobol i tam ludzie zrobili Cylonów. Tak? Potem z jakiegoś powodu Cyloni polecieli na Ziemię, a reszta do 12 kolonii, tak? No i tu zaczynają się moje luki w rozumie. Czy Cyloni na Ziemi wiedzieli że są Cylonami, czy nie? Czy cywilizację Cylonów na Ziemi tworzyło wiele unikalnych egzemplarzy, czy mnóstwo kopii tych dwunastu które znamy z serialu? Kto załatwił cywilizację Cylonów na Ziemi spuszczając na nich atomówki? Cavil? Jacyś inni Cyloni?
Napisano 11.03.2009 - |10:56|
No cóż na pierwsze pytanie nie bardzo mogę odpowiedzieć. Brak możliwości rozmnażania wynika chyba z tego że Cyloni o których mowa zostali stworzeni przez Final Five, która przybyła z Ziemi. Dochodzi do tego też teoria która zakłada że do posiadania dziecka potrzebna jest prawdziwa miłość między rodzicami ale w tym temacie ekspertem nie jestem.
Ale tutaj jest mniej więcej tak. Pierwsza część się zgadza, Cyloni na Ziemi wiedzieli że są Cylonami. Jako że rozmnażali się płciowo populacja była różnorodna. Przypomnę tylko że na Ziemi żyła tylko Final Five pozostałe siedem model, czyli również Cavil, zostało stworzone później. Ich cywilizację spotkało dokładnie to samo co kolonie. Stworzyli nowy rodzaj Centrurionów, które się zbuntowały i walnęły im atomówkę. Final Five wiedząc że w koloniach zaistnieje podobna sytuacja wyruszyli w podróż żeby ich powstrzymać ale dotarli trochę za późno.Gdyby ktoś mi jeszcze pomógł logicznie poukładać to wszystko, to także będę wdzięczny. Na poczatku był Kobol i tam ludzie zrobili Cylonów. Tak? Potem z jakiegoś powodu Cyloni polecieli na Ziemię, a reszta do 12 kolonii, tak? No i tu zaczynają się moje luki w rozumie. Czy Cyloni na Ziemi wiedzieli że są Cylonami, czy nie? Czy cywilizację Cylonów na Ziemi tworzyło wiele unikalnych egzemplarzy, czy mnóstwo kopii tych dwunastu które znamy z serialu? Kto załatwił cywilizację Cylonów na Ziemi spuszczając na nich atomówki? Cavil? Jacyś inni Cyloni?
Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę ale wyglądało to chyba mniej więcej w ten sposób.
Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 11.03.2009 - |10:56|
Napisano 11.03.2009 - |11:33|
Ich cywilizację spotkało dokładnie to samo co kolonie. Stworzyli nowy rodzaj Centrurionów, które się zbuntowały i walnęły im atomówkę.
Akurat to pozostaje chyba w sferze przypuszczeń.
Napisano 11.03.2009 - |11:37|
Napisano 11.03.2009 - |12:21|
Coś mi się wydaje że Anders tak o tym opowiadał kiedy doznał objawienia po kulce w głowie. A przynajmniej naprowadził na ten trop.
Bo tak bylo i tak jest wedlig RDM - bylo to wspomniane w wywiadzie po odcinku - kwestia jedynie otwarta jest co dalej sie z nimi stalo bo przy takim ciagu wydarzen w kosmosie powinno sie roic od cylonow po cylonach i spalonych planet
Napisano 11.03.2009 - |15:18|
Coś mi musiało umknąć i proszę mi to wytłumaczyć.
Bo jeśli na Ziemi (tej co to wojna była) Cyloni rozmnażali się przez tysiące lat w sposób ogólnie znany i lubiany, to dlaczego teraz gonią za Herą przez galaktyki, bo to jak mówi Ellen "jedyna szansa na uniknięcie wymarcia, bo caprica poroniła" (czy jakoś podobnie, ale sens ten, nie jestem geniuszem języka angielskiego).
No więc jak to jest - wtedy na Ziemi mogli się rozmnażać a teraz już nie mogą? Dlaczego?
Wydaje mi się, że FF mogli się normalnie rozmnażać na Ziemi (tak jak reszta Cylonów), bo normalnie się urodzili, ale po tym jak odbudowali Resurrection Ship i stworzyli swoje nowe ciała, po czym zostali zabici i "załadowani" do nowych ciał stracili tę możliwość. Poronienie Caprici Six pokazało, że Cylon z Cylonem nie mogą mieć dzieci, więc jedyna nadzieja w potomkach ludzi i Cylonów, czyli Herze.
Napisano 11.03.2009 - |17:00|
Odpowiem wspólnie na obie części choć chyba to już wyjaśniałem przy okazji przedostatniego odcinka.Coś mi musiało umknąć i proszę mi to wytłumaczyć.
Bo jeśli na Ziemi (tej co to wojna była) Cyloni rozmnażali się przez tysiące lat w sposób ogólnie znany i lubiany, to dlaczego teraz gonią za Herą przez galaktyki, bo to jak mówi Ellen "jedyna szansa na uniknięcie wymarcia, bo caprica poroniła"
Gdyby ktoś mi jeszcze pomógł logicznie poukładać to wszystko, to także będę wdzięczny. Na poczatku był Kobol i tam ludzie zrobili Cylonów. Tak? Potem z jakiegoś powodu Cyloni polecieli na Ziemię, a reszta do 12 kolonii, tak? No i tu zaczynają się moje luki w rozumie. Czy Cyloni na Ziemi wiedzieli że są Cylonami, czy nie? Czy cywilizację Cylonów na Ziemi tworzyło wiele unikalnych egzemplarzy, czy mnóstwo kopii tych dwunastu które znamy z serialu? Kto załatwił cywilizację Cylonów na Ziemi spuszczając na nich atomówki? Cavil? Jacyś inni Cyloni?
UWAGA nie czytać jeśli się jeszcze nie widziało odcinka 4x15 - "No Exit".
Jeśli czytasz to wcześniej , robisz to na własną odpowiedzialność.
Tak więc po kolei :
Ok 4 tys lat przed obecnymi wydarzeniami.
-- Ludzie [12 Plemion] i Cyloni [13 Plemię-ludzka wersja] zamieszkiwali Kobol.
-- Następnie Cyloni [13 Plemię] wyemigrowali z Kobolu [nie jest jasne do końca w jakich okolicznościach] i wyruszyli w kosmos.
Ok 3.6 tys lat temu Pythia spisuje swoje przepowiednie.
-- Po drodze Cyloni trafili na Planetę Alg gdzie zbudowali Świątynię Nadziei [o ile dobrze pamiętam nazwę] którą później zmienią w Świątynię Pięciu a potem wyruszyli dalej aż dotarli do Ziemi [13 Koloni].
Ok 3 tys lat temu.
-- Po drodze zostawili boję w Mgławicy Lion's Head którą to potem znaleźli nasi Koloniści.
-- Cyloni [13 Plemię] pod dotarciu na Ziemię postanowili się na niej osiedlić.
Od ok 3 tys do 2 tys lat temu.
-- 13 Plemię zaczęło się rozwijać i doskonale prosperować i z biegiem czasu "zapomnieli" o technologi "załadowania-wskrzeszania" a zaczęli rozmnażać się jak zwykli ludzie.
-- Po pewnym okresie Cyloni [13 Plemię] postanowili ulżyć sobie i stworzyli mechanicznych pomocników Centurionów [Cyloni-kolejna wersja - na plaży na Ziemi nasi koloniści znaleźli głowę jednego z nich].
-- Oczywiście z biegiem czasu rosła samoświadomość mechanicznych Cylonów aż w końcu postanowili zbuntować się przeciwko swoim stwórcom Cylonom [13 Plemię].
2 tys lat temu aż do 52 lat przed wydarzeniami z serialu.
-- Wśród Cylonów [13 Plemie] rodzi się pięcioro naukowców [Final Five - nasi znajomi czyli Tigh, Ellen, Tory, Tyrol i Anders] którzy później pracują nad "przypomnieniem" zapomnianej technologi "załadowania-wskrzeszania" pod przewodnictwem Galena Tyrol i Ellen Tigh.
-- Mniej więcej w tym samym czasie Ludzie z Kobolu postanowili wyruszyć w kosmos [nie jest jasne do końca w jakich okolicznościach] i po długiej podróży dotarli do systemu z 12 planetami na których się osiedlili i które nazwali 12 Koloniami.
-- Z żalu, że plemiona opuszczają Kobol popełnia samobójstwo Atena należąca do Władców Kobolu. Zostaje zbudowany Grobowiec Ateny w którym można zobaczyć projekcję 3-D Ziemi i "jej zodiaków/konstelacji". Projekcję można uruchomić "Strzałą Apolla" która to zostaje zabrana przez 12 Plemion.
-- W czasie swojej pracy FF [Cyloni] zostali ostrzeżeni przez istoty "aniołów" które mogła zobaczyć tylko osoba która miała z nimi "wizje", że mechaniczni Centurioni zbuntują się i zgładzą swoich twórców [13 Plemię]. Podobnie ma obecnie Baltar z HeadSix. [ i do teraz nie wiemy kim/czym są te istoty/widzenia]
-- Nasi FF intensyfikują prace nad technologią "załadowania" i umieszczają na orbicie Ziemi statek [Resurrection Ship] w którym umieszczają urządzenia pozwalające się odrodzić.
-- W końcu dochodzi na Ziemi do ostatecznego starcia pomiędzy Cylonami [13 Plemie] a ich dziełem czyli mechanicznymi Cylonami-Centurionami które wygrywają ci ostatni, niszcząc całe 13 Plemię i siebie przy okazji.
-- FF dzięki swojej pracy odradzają się w statku na orbicie Ziemi i widząc do czego doszło przez stworzenie mechanicznych Cylonów postanawiają wrócić na Kobol by ostrzec Ludzi by nie czynili podobnie.
-- Po drodze oczywiście znowu zahaczają o Planetę Alg gdzie zmieniają Świątynię Nadziei w Świątynię Pięciu i w końcu docierają na Kobol gdzie niestety nie ma już Ludzi bo wywędrowali dawno temu.
-- W tym czasie 12 Koloni rozwija się na 12 planetach i w końcu postanawiają stworzyć "do pomocy" kolejnych mechanicznych-Cylonów. [kolejny raz historia zaczyna się powtarzać.].
-- Final Five Po tym jak nie zastają nikogo na Kobolu postanawiają wyruszyć śladem 12 Plemion by je ostrzec. Niestety nie dysponują napędem FTL wiec podróż zajmuje im sporo czasu.
Ok 40 lat przed obecnymi wydarzeniami.
-- Kiedy FF przybywają w okolice 12 Koloni okazuje się, że się spóźnili bo właśnie trwa wojna pomiędzy Kolonistami a mechanicznymi Cylonami.
W czasie wojny mechaniczni Cyloni robią nieudane eksperymenty z powstawaniem ludzkich wersji Cylonów-Hybryd.
-- FF zawierają umowę z Cylonami, że oni zostawią w spokoju Kolonistów a wtedy FF [Cyloni] skonstruują im ludzkich-organicznych Cylonów [nowych Cylonów] i nauczą technologii "załadowania". Cyloni z Koloni przystają na propozycję Final Five.
-- Cyloni odlatują z Koloni i zakładają tzw "The Colony" [biomechaniczna struktura podobna do Baseshipa] gdzie zostaje umieszczony sprzęt FF i gdzie przystępują oni do pracy nad stworzeniem organicznych ciał dla nowych Cylonów. Tylko John i FF wiedzą o istnieniu "Koloni" i gdzie ona się znajduje.
-- Ostatecznie skonstruowano 8 biologicznych modeli , z czego jeden - Daniel został całkowicie zniszczony przez Cavila [z tego co wiemy obecnie] natomiast sam resurrection system bazuje na systemie 13 Plemienia.
-- Jeden z modeli - nr 1 John Cavil buntuje się przeciwko swoim stwórcom czyli FF i podstępem zwabia ich do pomieszczenia w którym zostają zagazowani [lub otruci] a następnie FF odradzają się ponownie tyle, że Cavil pozbawia/blokuje im pamięć i umieszcza wśród ludzi na 12 koloniach.
Być może wtedy FF tracą możliwość rozmnażania się jak ludzie choć mogło to się stać przy pierwszym odrodzeniu na orbicie Ziemi.
-- Cavil jako ,że był pierwszym skonstruowanym biologicznym Cylonem [z ośmiu] i który to uczestniczył przy powstawaniu pozostałych modeli
po pozbyciu się FF blokuje wspomnienia o FF pozostałym młodszym modelom.
-- Resztę już znamy z serialu.....
Teraz chyba jasne się staje zdanie:
"All this has happened before, and it will happen again"
ps. skróciłem/uogólniłem część historii i celowo pominąłem trochę spraw "religijnych" aby nie robić zbyt dużego zamieszania zbyt wieloma szczegółami.
Użytkownik biku1 edytował ten post 18.03.2009 - |18:45|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 11.03.2009 - |22:05|
Dzięki wielkie.
Napisano 16.03.2009 - |12:15|
Odpowiem wspólnie na obie części choć chyba to już wyjaśniałem przy okazji przedostatniego odcinka.Coś mi musiało umknąć i proszę mi to wytłumaczyć.
Bo jeśli na Ziemi (tej co to wojna była) Cyloni rozmnażali się przez tysiące lat w sposób ogólnie znany i lubiany, to dlaczego teraz gonią za Herą przez galaktyki, bo to jak mówi Ellen "jedyna szansa na uniknięcie wymarcia, bo caprica poroniła"
Tak więc po kolei :
ps. skróciłem/uogólniłem część historii i celowo pominąłem trochę spraw "religijnych" aby nie robić zbyt dużego zamieszania zbyt wieloma szczegółami.
respekt haha
-- Z żalu, że plemiona opuszczają Kobol popełnia samobójstwo Atena należąca do Władców Kobolu. Zostaje zbudowany Grobowiec Ateny w którym można zobaczyć projekcję 3-D Ziemi i "jej zodiaków/konstelacji". Projekcję można uruchomić "Strzałą Apolla" która to zostaje zabrana przez 12 Plemion.
*Skad 12plemion wiedzialo o Ziemi? 13sta z Koboltem utrzymywala kontakt?
-- W końcu dochodzi na Ziemi do ostatecznego starcia pomiędzy Cylonami [13 Plemie] a ich dziełem czyli mechanicznymi Cylonami-Centurionami które wygrywają ci ostatni, niszcząc całe 13 Plemię i siebie przy okazji.
*Czyli blaszaki stworzone przez 13plemie zostaly zniszczone i juz nie istnieja?
-- Final Five Po tym jak nie zastają nikogo na Kobolu postanawiają wyruszyć śladem 12 Plemion by je ostrzec. Niestety nie dysponują napędem FTL wiec podróż zajmuje im sporo czasu.
*Skad wiedzieli gdzie leciec?
-- FF zawierają umowę z Cylonami, że oni zostawią w spokoju Kolonistów a wtedy FF [Cyloni] skonstruują im ludzkich-organicznych Cylonów [nowych Cylonów] i nauczą technologii "załadowania". Cyloni z Koloni przystają na propozycję Final Five.
*kto jest stworca 13pololenia[cylonow] i w jaki sposob 13pokolenie znalo technologie tworzenia skor?
Wybacz te delale ale jak juz wiedziec to wiedziec komplentie
"Cyloni [13 Plemię-ludzka wersja]"
Użytkownik biku1 edytował ten post 16.03.2009 - |15:14|
A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.
Napisano 18.03.2009 - |18:36|
- Dziękuję, ale bez przesady tego wszystkiego nie da się tak łatwo napisać z głowy więc oczywiście wspomagałem się internetem.- respekt haha
- Wybacz te delale ale jak juz wiedziec to wiedziec komplentie
- "Cyloni [13 Plemię-ludzka wersja]"Spoiler
- OK, ale jak znajdę więcej czasu tzn najdzie mnie większa ochota to postaram się to bardziej uzupełnić/odpowiedzieć i być może wydzielić ten cały opis wydarzeń jako przypięty temat tak dla potomności i uniknięcia niektórych pytań.
- Na ukryte pytanie.
Użytkownik biku1 edytował ten post 18.03.2009 - |18:47|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 22.03.2009 - |00:53|
Mam pytanie dotyczące finałowego odcinku, konkretnie zniszczenia Colony cylonów... Jak to możliwe, że Raptor paroma rakietkami(wielkości mizernej muszę przyznać) zniszczył tak potężny okręt? Głowice nuklearne załadowali na pokład statku który służył do transportu oddziału szturmowego? I o ile pamiętam koloniści mieli chyba 4-głowice ( wspomnienia z poprzednich serii) i wszystkie upchnęli na jednego Raptora? Może coś przekręciłem lub niedosłyszałem xD
Pozdro;)
Użytkownik zubru edytował ten post 22.03.2009 - |00:55|
Napisano 22.03.2009 - |00:57|
ALL WILL BE REVEALED... I hope...
Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"
Napisano 22.03.2009 - |02:30|
Witam
Mam pytanie dotyczące finałowego odcinku, konkretnie zniszczenia Colony cylonów... Jak to możliwe, że Raptor paroma rakietkami(wielkości mizernej muszę przyznać) zniszczył tak potężny okręt? Głowice nuklearne załadowali na pokład statku który służył do transportu oddziału szturmowego? I o ile pamiętam koloniści mieli chyba 4-głowice ( wspomnienia z poprzednich serii) i wszystkie upchnęli na jednego Raptora? Może coś przekręciłem lub niedosłyszałem xD
Pozdro;)
Te rakiety nie zniszczyły Kolonii (chociaż faktycznie wybuchy, które spowodowały, były chyba zbyt duże jak na takie rakietki). Raczej wytrąciły ją z orbity, co spowodowało, że wciągnęło ją pole grawitacyjne czarnej dziury i to ją zniszczyło. Podobno ta scena została wycięta z powodu braku czasu, ale ma być w rozszerzonej wersji DVD.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych