Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wlaściwie jest DHD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
244 odpowiedzi w tym temacie

#121 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.11.2003 - |17:03|

Zakładasz, że DHD jest tak zawansowane, że przyjęło program z prymitywnego kompa i przełożyło go na swój język i załadowało do swojego systemu

Takie było założenie scenariusza i tak to wygladało dla wiekszości osób , bo przecież cieżko jest stwierdzić że znamy jeżyk starożytnych i ich jezyki programowania .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#122 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.11.2003 - |17:14|

Takie było założenie scenariusza i tak to wygladało dla wiekszości osób , bo przecież cieżko jest stwierdzić że znamy jeżyk starożytnych i ich jezyki programowania .

I to jest cały urok sci –fi, rzeczy nie możliwe, nie osiągalne dla nas nagle stają się możliwe do realizacji. :D

Ja jednak po serialu jakim jest SG-1 spodziewałem się czegoś więcej niż wymyślenie tak bzdetnego pomysłu i zrobienie z niego odcinka, który ma być zabawny a nie jest. Upss …. ale to oftopic.

Zbyt mało w tym wszystkim realności (tzn. w odniesieniu do naszych (czytaj obecnych) czasów). Dla mnie jest to po prostu nie możliwe – no chyba żeby w napisaniu tego wirusa pomagała im inna obca rasa która rozumie „jezyk” wót np.: Asgard
  • 0

#123 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.11.2003 - |17:20|

Tak mi się przypomniało, czy Baal przypadkiem nie maczał paluchów przy tym programie? Ale Baal wszystkiego nie wyjaśnia. Chyba należy przyjąć, że po tym jak udało się rozpracować połączenie Wrót i DHD, to „małemumiękiemu” :) udało się znaleźć sposób na jego zakłócenie.
  • 0

#124 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 12.11.2003 - |23:11|

rexus dziwiący się – dlaczego wszyscy uważają że człowiek pierwotny byłby w stanie napisać wirusa do komputera którego obecnie używam

A i takie małe spostrzeżenie, – czemu żaden guldzik wcześniej nie wpadł na taki genialny pomysł jak Tauri
  • 0

#125 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 12.11.2003 - |23:41|

Wiekszość osób tak uważa bo z serialu wynika tak, że to Feldman napisał wirusa na spółke z asystentką i Sam . Jeżeli było by inaczej , to nikt by tak nie twierdził , wirus sam się przecież nie napisał , bo Ball tylko zmodyfikował kod wirusa .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#126 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.11.2003 - |23:51|

napisal czy nie napisal maja dokladne plany DHD wiec wiedza jak dziala <- Jack i biblioteka pradawnych

PS. koles nazywa sie Jay Felger
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#127 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 26.11.2003 - |22:49|

Wiesz, mirc ja tez mogę ci narysować instrukcje jak poskładać lub naprawić jakieś urządzenie, ale wcale nie będzie to oznacza, że potrafisz je zbudować. To, że znasz, mniejwięcej podstawy jedno działania nie oznacza wcale, że wiesz jak jest zbudowane
  • 0

#128 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.12.2003 - |21:19|

maja dokladne plany DHD wiec wiedza jak dziala <- Jack i biblioteka pradawnych

Raczej mieli , bo przecież wiedza została usunieta z pamięci Jacka.

Wiesz, mirc ja tez mogę ci narysować instrukcje jak poskładać lub naprawić jakieś urządzenie, ale wcale nie będzie to oznacza, że potrafisz je zbudować. To, że znasz, mniejwięcej podstawy jedno działania nie oznacza wcale, że wiesz jak jest zbudowane

Tu się zgodzę z Rexusem , ponieważ dysponująć nawet dokłądnym planem użądzenia , a nieposiadając elemętów i nie więdząc jak je wyprodukować taki shemat w takim przypadku może robić conajwyżej za tapętę lub ciekawostkę .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#129 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.12.2003 - |21:25|

ja nic o budowaniu nie mowilem tylko o psuciu !!!

a tak wogole to moze wiecie jak np mikrofalowka jest zbudowana??

Użytkownik mirc edytował ten post 15.12.2003 - |21:26|

#130 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.12.2003 - |21:28|

a tak wogole to moze wiecie jak np mikrofalowka jest zbudowana??

Przesłać ci schemat blokowy :D ? czy może chcesz bardziej dokłądny , ale i tak DHD ci z tego nie wyjdzie :D.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#131 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.02.2004 - |18:43|

AAAAAAAAAA!!!! Co ma wspolnego mikrofalowka z DHD !? Od poczatku na ziemi byly DWA DHD, jak juz bylo wspomniane jedne z Gizy drugie z Antarktydy, te z Gizy wybuchly, a z Antarktydy stoja z wyczerpanymi bateriami!!! A co do wybierania adresu, na kazdej konsoli jest jest unikatowy symbol zwany symbolem wyjscia! On zawsze konczy sekwencje wybierania! Jest siodmym symbolem lub tak jak w [2x15] osmym! Na konsoli adresowej jest jeszcze 39 symboli odpowiadajacych Gwiazdozbiorom! Jak pamietacie kazdy gwiazdozbior to zbior gwiazd wedlug ktorych mozna wyznaczyc od cholery wspolrzednych w trojwymiarowej przestrzeeni! A o ile dobrze policzylem to: 2 349 088 560, biorac pod uwage ze osiem symboli daje mozliwosc przejscia do innej galaktyki to uzyskana liczbe planet docelowych mozemy pomnozyc jeszcze razy 33. Biorac pod uwage takie rozumowanie nieuniknionym jest powiedzenie ze Sam mogla napisac program ktory wylicza blad spowodowany dryfem planet i gwiazd, a wrota dzialaja podobnie jak pierscienie czyli lacza sie z najblizszymi w danej przestrzeni. A co do tego ktore wrota maja priorytet to odpowiedz brzmi: te ktore maja oryginalne DHD ([4x07]) Mam nadzieje ze ktos jeszcze sie zgodzi z moim tokiem rozumowania!
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#132 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.02.2004 - |19:41|

AAAAAAAAAA!!!!

Thomass - chyba nie czytałeś całej dyskusji - wyciągasz wnioski po 2-3 postach .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#133 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.02.2004 - |20:03|

A co do tego ktore wrota maja priorytet to odpowiedz brzmi: te ktore maja oryginalne DHD ([4x07]) Mam nadzieje ze ktos jeszcze sie zgodzi z moim tokiem rozumowania!

to co powiesz o Solitudes - baterie byly wyczerpane? no dziwne przeciez wybieralo adres, i co to wogole ma wspolnego(rozladowana beteria) z wormhole'm przychodzacym??

#134 koti

koti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 09.02.2004 - |21:41|

Wracajac na sekundke do wirusa Jay Felger'a
Jeżeli przyjmiemy taki scenariusz to .....
Trzeba przyznać że pradawni wykazali się zadziwiającą lekkomyślnościa nie zabezpieczając oprogramowania DHD przez takim majstrowaniem.
DHD nie powinien przyjąć poleceń i oprogramowania nie opatrzonego "Certyfikatem Rady Pradawnych" :D .
Wniosek:
Albo pradawni zgłupieli na starość i wywalili zabezpieczenia
Albo mieli szczęście "dorastać" (jako rasa) w galaktyce gdzie nie było innych inteligentnych ras i do głowy im nie przyszło zabezpieczyć system wrót.

pozdro
  • 0

#135 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.02.2004 - |21:52|

Albo mieli szczęście "dorastać" (jako rasa) w galaktyce gdzie nie było innych inteligentnych ras i do głowy im nie przyszło zabezpieczyć system wrót.

Albo Felgerowi się udało i stworzył virusa który pominał zabezpieczenia , bo wyglądał jak aktalizacja danych . Co prawda podem jeszcze Ball dołożył swoje 3 grosze . I wedłóg mnie mogło być jego działanie , a Felger podał tylko pomysł .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#136 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.02.2004 - |23:41|

Drogi mirc-u:
Co do odcinak Solitudes to z tego zo pamietam Carter wybierala tylko adres ziemi, a i tak przez wiekszosc czasu wrota byly powiedzmy "zawieszone" sekwencja nie byla dokonczona, nie wskakiwal symbol wyjscia. Dopiero pozniej sprobowala "zresetowac" DHD ale odrazu wybrala wspolrzedne ziemi.
Chociarz z drugiej strony ziwady wysylane przez Daniela powinny trafic w drodze powrotnej do miejsca gdzie byli Carter i Jack, sadze ze to jest niedopatrzenie scenariusza. A dlaczego wczesniej tam nie ladowali? proste: wrote byly zakopane w lodzie a nie w ziemi jak gdzie indziej!
A w DHD z antartydy baterie rozladowaly sie po kilku uzyciach. Juz nie pamietam w ktorym odcinku bylo to powiedziane, byc moze we Frozen.

A co do posta Obiego:
To czytalem caly topic i poprostu mnie skrecalo jak widzialem ze cochwila ktos znajdowal 3 DHD na ziemi!!!!
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#137 koti

koti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 10.02.2004 - |00:34|

Co prawda podem jeszcze Ball dołożył swoje 3 grosze . I wedłóg mnie mogło być jego działanie , a Felger podał tylko pomysł .

Tutaj sie zgadzam całkowicie.
Z całym szacunkiem dla Felgera, to on jednak nie jest ta liga.
Jeżeli istniałby jakiekolwiek (chociaż najprostrze zabezpieczenia) to nie miał najmniejszych szans.
Jeżeli nie, to i tak miałby (przy duuużym szczęściu) minimalnie małe szanse na sukces.
Przeciez to budowali pradawni.
Domyslam sie, ze oni mieli takie zabawki dla małych dzieci którch by nie ruszył, a co dopiero system transportu miedzygwiezdnego.

pozdro
  • 0

#138 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.02.2004 - |20:30|

A co do posta Obiego:
To czytalem caly topic i poprostu mnie skrecalo jak widzialem ze cochwila ktos znajdowal 3 DHD na ziemi!!!!

Gdzie , kiedy ??

Jeżeli istniałby jakiekolwiek (chociaż najprostrze zabezpieczenia) to nie miał najmniejszych szans.
Jeżeli nie, to i tak miałby (przy duuużym szczęściu) minimalnie małe szanse na sukces.
Przeciez to budowali pradawni.
Domyslam sie, ze oni mieli takie zabawki dla małych dzieci którch by nie ruszył, a co dopiero system transportu miedzygwiezdnego.

A może zabespieczeń nie było . Bo przecież budowali dla siebie taki system . Wiem że póżnie zawarli sojusz z innymi rasami , ale przekazali im plany konstrukcyjne wrót i DHD. Chocaż Tollanie doszli do budowy wrót bez problemu , wiec jeśli były jakieś zabezpieczenia , to raczej na takim poziomie by średnio zaawansowana technologicznie rasa zdołała je znaleść .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#139 koti

koti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 10.02.2004 - |21:12|

Tylko pozostaje kwestia co uznamy za średnio-zaawansowaną rasę ?
Bo mi sie wydaje, że o ile Tollan'i (czy powiedzmy tacy Ashen) mogli jeszcze za taka uchodzić to Tau'Ri chyba jeszcze troche brakuje.
Skoro budowali system dla siebie to zabezpieczenia by byly tym bardziej.

pozdro
  • 0

#140 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.02.2004 - |21:54|

Skoro budowali system dla siebie to zabezpieczenia by byly tym bardziej.

Niekoniecznie . Sprubuj poruwnać to do komputera którego używasz tylko ty i nikt więcej . W takim przypadku albo nic się niezabezpiecza , albo zapezpieczenia są proste i łatwe do obejścia - tak na wszelki wypadek jakbyś miał zapomnieć hasło , to żebyś miał ułatwiony dostęp .To co prawda dosyć prosty i lużny sposób porównania .

Tylko pozostaje kwestia co uznamy za średnio-zaawansowaną rasę ?
Bo mi sie wydaje, że o ile Tollan'i (czy powiedzmy tacy Ashen) mogli jeszcze za taka uchodzić to Tau'Ri chyba jeszcze troche brakuje.

Tollana podchodzi raczej pod zaawansowanych , ponieważ potrafią wybudować w pełni działające wrota z urządzeniem sterującym . Za rasę średnio zawansowaną można uznać rasę , która na pewno wie że działanie wrót to wynik nauki , a nie magji cz też cudu , jak i rónież potrafi uruchomić wrota bez większych problemów jeśli by zawiodło użądzenie sterujące . Po części podpadamy pod tą definicję , bo udało się uruchomić wrota bez DHD , sprzęnt kontrolny potrafi odczytać i zrozumieć cześć sygnałów zwrotnych od wrót , a jak wiemy z Red Sky , potrafimy obejść cześć zabezpieczeń w programie sterującym , więc czemu nie więcej ? Pamiętajmy że z Felgerem nad tym wirusem pracowała również Carter .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych