Koniec Stargate SG-1
Napisano 24.08.2006 - |20:45|
Może ziemia zoastanie zniszczona przez nas samych i będziemy szukać drugiej ziemi ?
W SG mamy inne podejście niż w BSG, tam trzeba szukac planety przyjaznej dla ludzi, w SG może ze dwie nie odpowiadały ziemskim warunkom, a i dodoatkowo miały cudowny wpływ na brak regresji genetycznej garstki wieśniaków (ta kwestia zawsze mnie irytuje)
Napisano 24.08.2006 - |21:49|
Napisano 24.08.2006 - |22:50|
SG ogladam od 100 lat... Cholera ma człowiek ponad trzy dychy na karku a ja ciągle mogę oglądać wszystkie sezony Sg po kilkanaście razy... a tu taka kicha. Spodziewał się człowiek tego w końcu, ale myślałem że jeszcze z 1 czy 2 sezony dokręcą...
Fakt, serial ostatnio trochę osłabł, ale nie oszukujmy się - 200 odcinków robi swoje, trudno żeby wszystkie były wybitne (swoją drogą jak można porównywać SG do np BSG , które ma raptem zaledwie 1,5 sezonu?..) Aktorzy się zmienili - fakt - ja też lubiłem bardzo O'Neill'a i Hammonda ale fakt jest faktem, zestarzeli się i taka jest kolej rzeczy, zostali zastąpieni innymi aktorami. Moim skromnym zdaniem serial nie za bardzo na tym ucierpiał, a Vala jest całkiem zabawna...
Popieram jedngo z przedmówców w kwestii głownego trzonu jakim byli Goauldowie i klimat starożytnego Egiptu - to było coś fascynującego, a teraz jakoś to zatracono, klimaty legend Atruriańskich to już nie to... Miałem też nadzieję, że zgodnie z zasłyszanymi tu i ówdzie plotkami pokażą się nasze Furlingi.. a tu chyba szanse są małe na to.. choć kto wie. No a przede wszystkim mam nadzieję jak i wielu innych, że serial zostanie jakoś sensownie zakończony, rozwiązane przynajmniej głowne wątlki - a nie urwany nagle i już - a wy fani domyślajcie się do woli co miało być potem.
SG jest doskonały i jako taki jest klasykiem swojego gatunku. Jak kiedyś SW stworzyło podwaliny i wytyczyło kierunki dla kina sf, tak SG zrobiło to samo dla sf małego ekranu. Takie jest moje skromne zdanie.
A i cieszę się że Atlantis będzie kontunuowane. I to bardzo. jak się pojawiło, pamiętam że pomyslałem sobie, że to będzie nic szczególnego i jakieś popułczyny po SG-1, a teraz uważam że jest świetny, ostatnio przerósł nawet SG-1. No ale tam są raptem niecałe 3 sezony, świeże pomysłu, nowe uniwersum, wróg, aktorzy..
Swoją drogą zamiast kasować SG-1 mogłiby jakoś połaczyć oba seriale w jeden, z dużą przewagą Atlantis i Pegaza, ale i z elementam bazy SGC... mogłoby być nawet nawet...
No cóż miejmy nadzieję żę zapowiadane "na pewno będzie kontynuacja świata SG" się ziści - może w nowym serialu, może filmie kinowym... na pewno lepsze to niż całkowite zaprzestanie produkcji ze świarta SG...
i tak w ramach p.s. - ciekawe na ile na decyzję o kasacji SG-1 wpłynęło przejęcie WB przez Sony - może żółte kurduple stwierdziły że serial jest za ambitny i chca zrobić jakiś szajs w stylu anime...
Napisano 24.08.2006 - |23:59|
Niestety taki serial nie może trwać wiecznie, ktoś napisał na forum, że jeden odcinek kosztował ponad 2 mln jestem zdumiony że udało im się nakręcić ponad 200 :clap:
Napisano 25.08.2006 - |09:12|
Napisano 25.08.2006 - |10:54|
Napisano 25.08.2006 - |10:55|
Nic jeszcze nie jest przesądzone, czeka nas jeszcze 14 odcinków SG-1 i one dopiero pokażą czy serial będzie dalej kontynuowany. Najgorsze jest to że my nie jesteśmy w stanie nic zrobić, Polska jest 3-cim światem jeśli chodzi o SF. Kiedyś było inaczej, leciał StarTrek, SG-1, Babylon 5, a teraz tylko same "hity" w stylu "M jak milość". No jeszcze LOST leci, ale ja nie mialem nawet okazji jednego odcinka obejrzec (zly czas emisji). Oczywiscie jest jeszcze HBO, tylko pytanie ilu z nas ma do niego dostęp. Podsumowując czuję się tak jak Daniel kiedy był ascendentem, tzn. galaktyka upada, a on może tylko się temu przyglądać.
Napisano 25.08.2006 - |10:59|
Cóż mam nadzieje, ze przynajmniej do konca 10 sezonu bedziemy mieli bez przerwy wątek Ori (bo zapychacze, np: wątek Baallów są juz strasznie nudne).
A koniec serialu był do przewidzenia, po tym, jak ciągle zwiększali "skale". Kiedyś Goualdowie atakowali 1 al'keshem i był dobry odcinek, teraz szukaja broni zdolnej zniszczyc caly wszechświat... wiec... przegieli i tak to sie musi skończyc, bo wiekszej "skali" juz nie wymysla, a powrot do tej mniejszej (wprowadzenie czegos slabszego od Ori) byloby nudne (i jest. przyklad: odc. z Baalami, którzy wydaja sie duuuuzo slabszym przeciwnikiem i przez to są nudni).
Aaa i jeszcze jedno: Atlantis dla mnie to jest serial zdecydowanie słabszy niż SG-1. Są w mieście Pradawnych, ale jakoś coraz mniej o nowych technologiach (nie maja pomyslu na to), a ciagle walkuja wątek Wraithów, ąz sie niedobrze robi (nazwa SG: Wraith bylaby bardziej adekwatna, niestety).
Jezeli taka jest decyzja (oby nie ostateczna!) to do SGA powinni przejsc Daniel i Vala.
Pozdrawiam,
Mikiks
Napisano 25.08.2006 - |12:05|
Wiem, że tego nie można ciągnąć w nieskończoność, zgadzam się, że idealnym zakończeniem był sezon 8 , gdzie zostało zakończonych wiele wątków, m.in Goauldów, Anubisa, ascendowania Daniela, replikatorów. Ale serial się nie skończył, postanowili kręcić dalej. Powstały nowe wątki, nowi bohaterowie. Wiadomo, że to nie będzie już to samo, nawet gdyby ciągnęli te same wątki z tymi samymi bohaterami nie byłoby to samo. Aktorzy się zmienili, postarzeli. Też nie lubię Mitchella ale szczerze mówiąc nie jestem pewna czy chciałabym z powrotem O'Neilla. Był rewelacyjny, jak dla mnie najlepszy ze wszystkich. Ale co mi po nim jeżeli miałby siedzieć za biurkiem jak w 8 serii? Lepiej jak odszedł niż gdyby mieli go trzymać na siłę. Nie wiem, może jak obejrzę 200 odcinek to zmienię zdanie i będę go chciała z powrotem:P W każdym razie teraz też mamy kupę śmiechu dzięki Vali Mi ta postać bardzo przypadła do gustu, uwielbiam jej duet z Danielem.
Wiadomo, że Ori i legendy arturiańskie to nie to samo co Goauldowie i starożytny Egipt, ale to już co kto woli. Ja osobiście cieszę się, że wreszcie rozwinął się wątek Pradawnych i jestem ciekawa jak to się wszystko rozwiąże, jak Pradawni zareagują, jeżeli w ogóle zareagują.
Poza tym jak już zaczęli to powinni skończyć. Najgorszą rzeczą byłoby zostawienie nierozwiązanych wątków. Nie po to ogląda 10 sezonów żeby na koniec pozostawić pytania bez odpowiedzi. Nie zniosłabym gdyby mieli teraz na siłę kończyć serial w 10 serii :angry2: To dopiero byłaby tragedia...
To tyle nazie, idę oglądać resztę
Napisano 25.08.2006 - |12:05|
Hmmmm... każdy ma swoje zdanie ale wg mnie zmiany te nie były takie ozywcze. Dla mnie jedynym dobrym posunięciem było zaangażowanie Vali - to był strzał w dziesiątkę.A co do MacGyvera to było on dla mnie symbolem tego serialu(i chyba nie tylko dla mnie) i nie da się go tał łatwo zastąpić.Mnie osobiście Ben Browder nie przekonuje i jak dla mnie mogłoby go nie być w serialu. Natomiast nowy generał jest całkiem spoko.W tym wypadku zmiana nie wyszła tak źle.Wielka szkoda, tym bardziej, po odważnych zmianach (wprowadzenie Mitchella & Vali, wątek Ori, Adrii), które wniosły dużo ożywienia. Jak tak patrze na to ciagle narzekanie, ze nie ma O'Neila to dochodze do wniosku, że powinni zdjąć go już dawno, żeby widzowie tak sie do niego nie przyzwyczaili... a tak, to wiekszosc z nich nie jest w stanie zaakceptowac kogokolwiek na jego miejsce.
Napisano 25.08.2006 - |16:46|
No jest jeszcze AXN na którym całkiem sporo jest seriali sci fi, a do którego ma więcej ludzi dostęp niż do HBO.Oczywiscie jest jeszcze HBO, tylko pytanie ilu z nas ma do niego dostęp.
Ale w nazwijmy to otwartch stacjach typu TVP, Polsat, TVN to praktycznie 0% sci fi. Trochę lepiej jest np. na TV4 ale jednak oprócz powtórek The X Files to są to raczej seriale z niższej półki.
Napisano 25.08.2006 - |18:01|
Napisano 25.08.2006 - |18:33|
Świetny filmik. Powinnismy sie dolaczyc do tej kampanii.
Po co ?
Dajcie ludzie spokój.
Aktorzy sie postarzeli, mają dzieci i dość serialu...
Poczekajmy lepiej na coś nowego, zgodnie z obietnicą.
Raczej w tą strone powinien iśc nasz nacisk na wytwórnie i scenarzystów...
Użytkownik psjodko edytował ten post 25.08.2006 - |18:34|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 25.08.2006 - |19:23|
Widzę, że zaliczam siętutaj do tej (O zgrozo!) mniejszości, która uważa sezony 8, 9, 10 za udane! Jak dla mnie Mitchell jest dobry w swojej roli (pozwolicie, że o Vali nie będę już nawet wspominać ). Podoba mi się też gen. Landry. Zauważcie, że aktualny dowódca SGC ma bogatsze tło niż George Hammond (mimo, że Dona S. Davisa czasem brak ). Mamy tu przede wszystkim dość ciekawe relacje z dr Lam. Sam Beau Bridges dużo włożył w tę postać i nie zadowolił się samym graniem. Zażądał od producentów żeby jego postać była bogatsza niż poprostu "pan generał". Wszystkie cytaty generałów tudzież wielkich dowódców spisał sam aktor i dał je scenarzystom. Efekty widać na ekranie :clap: .
Tak więc podczas gdy sezon 9 to jedynie preludium, to 10 powinno się mocno rozkręcić w dalszej części sezonu.
Użytkownik Mystral edytował ten post 25.08.2006 - |19:23|
Napisano 26.08.2006 - |06:19|
Myślę, że jeśli oglądalnośćwzrośnie to jeśi nie SCI-FI Channel, to jakaś inna stajca posępi się na kontynuajcę SG-1, bo przeicież w gruncie rzeczy, kogo to obchodzi co to jest , jak rpzynosi kasę? Tak czy inaczej miejmy nadizeję na kontynuację!!!
Jasne, juz to widze:
w 38 sezonie SG-1 90-letni O'Neil sepleniąc z braku zebów rozkazuje 70-letniej Carter atak na jakiegoś nowego wroga. Ta siedząc na wózku inwalidzkim popychanym przez przez równolatka doktora, w wysuszonej dłoni trzyma P90....
Ludzie chcecie to oglądac ?
Wszystko co dobre kiedys się konczy.
Pozwólmy odejśc serialowi w pełni chwały.
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 26.08.2006 - |06:41|
w 38 sezonie SG-1 90-letni O'Neil sepleniąc z braku zebów rozkazuje 70-letniej Carter atak na jakiegoś nowego wroga. Ta siedząc na wózku inwalidzkim popychanym przez przez równolatka doktora, w wysuszonej dłoni trzyma P90....
Chodzi mi tu bardziej o coś w rodzaju epilogu a nie kilku kolejnych sezonów. Czegoś większego od ORI już raczej nie wymyślą, ale nie zmenia to faktu, że 13 odcinków to raczej mało nazakończenie wątku ORI! Zobacz ile się bawili z Goa'Uld. Niby nie mieli technologii etc, ale w porwnaniu z ORI to ejsteśmy bardziej zacofani niz w pierwszym sezonie do Goa'Uld. Nie widzę fizycznej możliwości skończenia tego w tak krótkim czasie.
Napisano 26.08.2006 - |17:24|
Jasne, juz to widze:
ROTFL ! Hahahahaha! :clap:
Napisano 26.08.2006 - |18:29|
Natomiast twórcy Stargate'a mogą teraz bardziej poświęcić się pracy nad Atlantisem. Wyniki oglądalności SGA nie są powalające, jeśli nikt nie przyłoży się do poprawy jakośći Atlantisa, kto wie co może zrobić SciFi w następnym sezonie.
Napisano 27.08.2006 - |21:21|
Przeglądając neta wpadłem na coś takiego
SAVE THE STARGATE SG-1
Wie ktoś jak ściągnąć ten filmik na dysk??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych