SG-1 S10E11 i SGA S03E11 na Sci-Fi - marzec 2007
Napisano 10.01.2007 - |11:57|
Technika się rozwija więc i z czasem parametry ripów będą coraz lepsze. Wersje w niskich rozdzielczościach w końcu umrą śmiercią naturalną, tak jak i ripy o wielkości 175 czy 80 MB. Może MiNT jest prekursorem nowego "stylu" ? Poza tym skoro telewizja nadaje serial w HDTV to logiczne jest, że lepiej zrobić ripa w wyższej rozdzielczości niż bawić się w mniejsze kosztem utraty jakości. Oczywiście jedni wolą takie, drudzy inne rozwiązanie i trzeba znaleźć złoty środek.
Powiem szczerze, że dla mnie całe te zasady scenowe, to jakaś czarna magia i nie rozumiem całego cyrku wokół nich. Śmieszy mnie też czasem to, jak ludzie niecierpliwie czekają na każdy kolejny odcinek. Telewizja właśnie nadała odcinek a ludzie już krzyczą "Gdzie jest rip?". Sorry ale to głupota. Rozumiem, że między grupami istnieje wyścig, kto pierwszy wrzuci film do internetu, ten lepszy, ale jak było widać po niektórych odcinkach 9 sezonu SG-1 nie zawsze to wychodzi na dobre.
Co do omawianego wyżej torrenta odcinka CRNTV, to musiał go robić jakiś debil. Jeśli sam odcinek jest ponoć OK a jego sample jest skopany, to nie wiem jak oni to robili. Przecież sample ma oddawać jakość i parametry odcinka docelowego a nie być kodowany oddzielnie. Co komu po samplu o innych parametrach niż "oryginał". Na chłopski rozum bierze się z gotowego odcinka fragment i mamy sampla. Ja osobiście nigdy w życiu nie wypuściłbym takiego zonka, nawet jeśli miałoby to oznaczać, że nie będę pierwszy na scenie.
Ja osobiście odkąd zacząłem oglądać wersje "HDTV" nie mam zamiaru przesiadać się na niższe jeśli nie będę musiał. Mimo tego, że stacjonarne odtwarzacze tego nie łykają jestem zagorzałym zwolennikiem takiego rozwiązania. Z czasem sprzęty zaczną odtwarzać te pliki, bo powiedzmy sobie szczerze. Po co producent implementuje w sprzęcie możliwość odtwarzania divxów? Jeśli chce być do przodu przed innymi to niebawem dołoży obsługę wyższych rozdzielczości.
- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 10.01.2007 - |12:18|
No to możliwe, że ranek im się trochę spóźnia .Hans Olo: Oficjalnie robia tylko HR? A to dziwne bo HR oficjalnie nie jest uznane przez scene Porpostu wyglada na to ze nikt inny niz MiNT nie chce robic HDTV a tym sie nie chce siedziec w nocy wiec robia ripa nastepnego dnia rano.
Lucas
Ja tam nie mam im nic za złe oprócz tego, że się zbyt mocno spieszą z tym prekursorstwem. W tej chwili mamy raczej cos w rodzaju epoki przejściowej i jeszcze kilka lat minie zanim HD będzie na tyle popularne by możnabyło zrezygnować ze starych systemów. Mnie oglądanie filmów na hałaśliwym komputerze wcale nie rajcuje. I co gorsza dobre monitory mają to do siebie, że nawet wersja HR będzie na nich wyglądała łagodnie mówiąc bez rewelacji. A TV to już inna bajka, cichutki napędzik, duża odległość i żadne braki w obrazie człowieka nie irytują.
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 10.01.2007 - |12:33|
Też wolałbym położyć się na łóżku i oglądać na telewizorze jednak jest pewien problem. Potrzebuję napisów a bardzo się irytuję kiedy w tłumaczeniu są literówki lub inne błędy. Dlatego i tak najpierw oglądam serial na kompie i na bieżąco poprawiam błędy. Jeszcze nie trafiłem na tłumaczenie bez błędu. Nawet napisy, które terminują kilka lat w bazie napisów zawierają jakieś rewelacje.Mnie oglądanie filmów na hałaśliwym komputerze wcale nie rajcuje
Co do rozdzielczości, to wydaje mi się, że nie tak dużo czasu minie kiedy ludzie zaczną się przestawiać na "HDTV" ripy. Osobiście używam obu wersji ale oglądam w HR. 350 MB wersje oddaję koledze.
Co do prekursorstwa MiNTa zacytuję coś (mniej więcej):
"Zawsze jest tak, że ktoś musi zacząć"
Sam nagrywam sobie odcinki BSG z TVP2 i robię je w wersjach 350 MB, bo nie ma sensu robić w wyższej rozdzielczości materiału o tak niskiej jakości jaką zapodaje TVP2.
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
Napisano 10.01.2007 - |14:31|
W oczekiwaniu na HR.HDTV...
Napisano 10.01.2007 - |17:17|
Więc teraz okazuje się, że zase jak są w jaskini, laboratorium Merlina to jest pogłos
PS
Na razie nie ma HR.HDTV, ale pewnie hV zrobi.
Oby HDTV BSG też zrobili...
Użytkownik kwiatek edytował ten post 10.01.2007 - |17:18|
Napisano 10.01.2007 - |19:46|
Myślę, że SFM popełnił błąd, bo efekt echo jest tylko jak są w jaskini, a na zewnątrz nie w wersji hV i tak chyba powinno być.From SFM nfo:
° UUUU ° Without going into great detail sky one's 5.1 ac3 ° UUUU °
° UUUU ° soundtrack for stargate sg-1 season episode 11 was ° UUUU °
° UUUU ° somewhat borked with incorrect delays set on some ° UUUU °
° UUUU ° channels,where theaudio is rather late.this is somewhat ° UUUU °
° UUUU ° evident at certain points within the hv release ,this ° UUUU °
° UUUU ° is down to a bork with the mixing either at the master ° UUUU °
° UUUU ° stage or at sky, in any case it's as irritating as hell ° UUUU °
° UUUU ° more so when you actually listen to the 5.1 mix as we ° UUUU °
° UUUU ° have. ° UUUU °
° UUUU ° hV have downmixed to mp3 from this borked source and ° UUUU °
° UUUU ° as a result we have mister multi-reverb at certain ° UUUU °
° UUUU ° points during their release when some channels cut in ° UUUU °
° UUUU ° on their original ac3 5.1 source, it's not totally their ° UUUU °
° UUUU ° fault, but something they should have checked before ° UUUU °
° UUUU ° releasing,we also ran into some issues ourselves with ° UUUU °
° UUUU ° this sucker before fixing it. ° UUUU °
° UUUU ° Hence our late release and proper for the borked audio. ° UUUU °
° UUUU ° note to nukers: check the supplied samples. ° UUUU °
SFM wyrównał wszystko i echa już nie ma...
Może w tym układzie będzie HR.HDTV od SFM, no i BSG...
Użytkownik kwiatek edytował ten post 10.01.2007 - |20:45|
Napisano 10.01.2007 - |20:42|
Napisano 10.01.2007 - |20:46|
Napisano 10.01.2007 - |21:15|
Napisano 11.01.2007 - |03:21|
Piszą, że mają audio 5.1, to gdzie jest HR.HDTV z AC3 5.1
Napisano 11.01.2007 - |12:20|
NIE BĘDZIE nowych odcinków SGA w wersji 350 MB??? i zmuszony jestem do zasysania podwójnej ilosci danych???
No i jeszcze jedno. Do czego będą napisy jeśli chodzi o SG1 do wersji hv czy proepor od SFM??
Napisano 11.01.2007 - |15:03|
Co do SGA nie wiadomo, w tym tygodniu MiNT nie wypuscil 350mb co jest dziwne. Jesli nawet nie bedzie scenowych 350mb to beda napewno prywatne 350mb robione ze scenowych 700mb.
Napisano 12.01.2007 - |01:04|
Napisano 12.01.2007 - |21:34|
Oto obecna ramówka:
Stargate SG-1 - S10E12 - Line In The Sand - 16-Jan-2007
Stargate SG-1 - S10E13 - The Road Not Taken - 23-Jan-2007
Stargate SG-1 - S10E14 - The Shroud - 30-Jan-2007
Stargate SG-1 - S10E15 - Bounty - 06-Feb-2007
Stargate SG-1 - S10E16 - Bad Guys - 13-Feb-2007
Stargate SG-1 - S10E17 - Talion - 20-Feb-2007
Stargate SG-1 - S10E18 - Family Ties - 27-Feb-2007
Stargate SG-1 - S10E19 - Dominion - 06-Mar-2007
Stargate SG-1 - S10E20 - Unending - 13-Mar-2007
"Villians" nazywa się spowrotem "Bad Guys".
W sumie kolejności ostatnich 4 to nie możemy być do końca pewni.
No to czas zrobić małą reorganizację w dziale sezon 10 i kalendarzu
Napisano 12.01.2007 - |23:37|
O wiele sensowniej teraz będą wyglądać te odcinki, tzn. zaraz po 10x11 kontynuujemy wątek Daniela w odcinku "Line In The Sand", potem przerwa na zapchajdziury no i na koniec powrot do głównego wątku.
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 16.01.2007 - |13:25|
o jezu, jaki dziwoląg
zobaczę co to za ~35 min
edit: słuchajcie, jakość obrazu jest do kitu w porównaniu z tym, co zapewne pojawi się już wkrótce
polecam czekanie na lepszą wersję ;P
Użytkownik katja edytował ten post 16.01.2007 - |14:17|
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 16.01.2007 - |15:59|
Stargate.Atlantis.S03E14.HR.HDTV.AC3.5.1.XviD-NBS
Oczywiście błędny numer odcinka.
Napisano 16.01.2007 - |16:51|
Napisano 16.01.2007 - |16:57|
Próbowałem we własnym zakresie przekodować poprzedni odcinek Atlantis na mniejszą rozdzielczość, jednak z jakiegoś powodu program do kodowania filmów nie jest w stanie zdekodować żadnej klatki z filmu. Wypisuje tylko komunikat, że nie może odczytać bo albo jest uszkodzona klatka albo coś jest nie tak z dekompresorem. Nie wiem o co chodzi. Film można normalnie odtworzyć i oglądać jednak programy kodujące nie są w stanie go odczytać. Przynajmniej te trzy, których używałem. Pewnie to specyfika tak wysokiej rozdzielczości pliku avi albo zaawansowanych ustawień kodeka Xvid, którym ten film jest kodowany.Czyli tylko czekać, aż ktoś to zmniejszy do 350 mb, tylko mam nadzieje juz bez zadnych out of sync. Chyba ze jakas grupa wypusci swoja wersje 350...ale ostatnio w przypadku Atlantisa to sie nie dzieje, niewiem czemu
Napisano 16.01.2007 - |17:10|
Robiłem to już kilka razy, ostatnie to Smallville.S06E10.REAL.PROPER z HR.HDTV.
Wyciągasz audio z HR.HDTV do MP3, około 128kbps, będzie miało ze 40MB (program Video-MP3-EXTRACTOR na przykład).
Potem VirtualDub i samo video 1st pass na XviD i resize do 624x352 lub 640x360 lub 640x368 z ustawieniem filtra resize na opcję BICUBIC.
Potem 2nd pass wielkość pliku video na 310MB mniej więcej.
Potem łączymy jedno z drugim i gotowe, czesem trzeba audio przesunąć o 100-200ms, ale to tylko chwila.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych