Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#121 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 02.09.2003 - |20:00|

Bo Jack nie Legolas, a Sam nie Milva. :D
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#122 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 02.09.2003 - |20:03|

A ja zadam pytanie z innej beczki - dlaczego nie używają łuku (ciekawe kto się kapnie o co mi chodzi)

Chodzi Ci może o łuk elektryczny i powstającą tam plazmę ( nie znam się na tym wcale)?

Pozdrawiam
  • 0

#123 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 02.09.2003 - |20:11|

A ja zadam pytanie z innej beczki - dlaczego nie używają łuku (ciekawe kto się kapnie o co mi chodzi)

Chodzi Ci może o łuk elektryczny i powstającą tam plazmę ( nie znam się na tym wcale)?

Pozdrawiam

Nie - o zwykły łuk - no nie taki zwykły - z kopozytów z linkami stalowymi i strzałami z tytanu. Ciekawe czego go nie urzywają, przeciez taki łuk można poskładac do plecaka.

Bo Jack nie Legolas, a Sam nie Milva. 

A co ma piernik do wiatraka (nerwa mnie tucze) jak nie wiesz o co chodzi to siedz cicho <_<

Użytkownik rexus edytował ten post 02.09.2003 - |20:11|

• 0

#124 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 02.09.2003 - |20:14|

Widzisz jednak trafiłem z tą moją odpowiedzią.
  • 0

#125 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 02.09.2003 - |20:18|

Co do tych pocisków kinetycznych. Przypomina mi to trochę przeciw pancerny pocisk rdzeniowo- podkalibrowy. Jest to prosta rura z ostrum czubkiem o wielkiej energii kinetycznej. Może osiągać prędkość ok. 1700 km/h. W trafionym czołgu pancerz wewnątrz pęka na milion kawałeczków, które wszystko w środku masakrują.Dziś rano na Discavery było.

Zapomniałeś że w pocisku Rdzeniowym za pociskiem kinetycznym znajduje się jeszcze ładunek wybuchowy i to właśnie on w momecie wybuchu nadaje energie pociskowi oraz fale niszcząca po przebiciu ( podmuch ognia o dużym ciśnieniu ).
Dzaiłanie takich pocisków było wytłumaczone w filmie dokumentalnym " Brutal Force " .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#126 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 02.09.2003 - |20:43|

Jesli chodzi o luk - to troche niewygodne :) - strzelac trzeba na stojaco - jest sie odslonietym :D

Jack zerwal sie z ziemi dzierzac w rekach luk i strzale napial, strzelil - lecz strzala poszybowala w niebo nie stanowiac zagrozena dla Goa'uld'a, ktory najspokojniej w swiecie zaserwowal czlowiekowi podarunek z ribbona :D :D

Lepsza byla by mala kusza - ale to troszke dziwne - kusze nosic - zreszta raczej zadko sie zdarza zeby walczyli z Goa'uld'ami majacymi pole ochronne, a do zabijania Jaffa strzaly niepotrzebne :D

Użytkownik Katharn edytował ten post 02.09.2003 - |20:43|

Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#127 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 02.09.2003 - |21:32|

Pozdrawiam

Nie - o zwykły łuk - no nie taki zwykły - z kopozytów z linkami stalowymi i strzałami z tytanu. Ciekawe czego go nie urzywają, przeciez taki łuk można poskładac do plecaka.

A juz myslalem, ze nawiazujesz do Diuny. tam tarcze osobiste zatrzymywaly szybkie pociski a przepuszczaly wolne. Gdyby tarcze Goauld dzialaly w ten sam sposob to luk moglby byc calkiem niezla bronia. Zreszta widzimy w ktoryms odcinku jak Goauld otacza sie tarcza, karabiny i staffy staja sie nieskuteczna, Jack wyciaga noz, rzuca i trafia w reke z rekawica.
  • 0
There is always a bigger fish.

#128 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 02.09.2003 - |22:05|

Jeśli dobrze pamientam to tarcza Goa`uldów nie jest polem stałym , jedynie oscyluje( czyli w jednej sekuncie jest włanczana i wyłanczana kilkaset razy ) wiec mozliwe jest jej pokonanie przez pociski . Jednakrze jest na to tak niewielka szansa trafienia na moment kiedy pole nie istnieje że zasadniczo tego nie powinno się brać pod uwage , natomiast w odcinku prawdopodobnie tak miało byc bo scenariusz tak nakazywał :) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#129 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 02.09.2003 - |22:34|

A juz myslalem, ze nawiazujesz do Diuny. tam tarcze osobiste zatrzymywaly szybkie pociski a przepuszczaly wolne. Gdyby tarcze Goauld dzialaly w ten sam sposob to luk moglby byc calkiem niezla bronia. Zreszta widzimy w ktoryms odcinku jak Goauld otacza sie tarcza, karabiny i staffy staja sie nieskuteczna, Jack wyciaga noz, rzuca i trafia w reke z rekawica.

Z tego co nam wiadomo - na podstawie serialu :D osobiste pole ochronne Goa'uld'ow dziala na podobnej zasadzie - przepuszcza wolno poruszajace sie przedmioty - np. odc 1x07 The Nox - Jaffa rzuca Apofisowi swojego staffa - przenika on przez pole bez problemu, natomiast kule nie :) Podobnie miala sie sprawa z nozem.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#130 szyper

szyper

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03.09.2003 - |07:47|

wiecie taka prawda pareset takich pukawek co ma Teal'c i kilkaset Zat'ów i wojna w Iraku oraz w Afganistanie szybko by się skończyła, a może już takie coś istnieje. KTO WIE CO ONI PRZED NAMI UKRYWAJĄ !!!!!!!!!!!!
  • 0

#131 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 03.09.2003 - |08:27|

Jeśli dobrze pamientam to tarcza Goa`uldów nie jest polem stałym ,  jedynie oscyluje( czyli w jednej sekuncie jest włanczana i wyłanczana kilkaset razy )  wiec mozliwe jest jej pokonanie przez pociski . Jednakrze jest na to tak niewielka szansa trafienia na moment kiedy pole nie istnieje że zasadniczo tego nie powinno się brać pod uwage , natomiast w odcinku prawdopodobnie tak miało byc bo scenariusz tak nakazywał :) .

...nawet nie teoretycznie, oscylacja pola idzie w tysiące cykli na sekundę i więcej...a żadna obecna broń nie ma takiej ilości pocisków wystrzeliwanych w ciągu sekundy... B)
  • 0

#132 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 03.09.2003 - |14:21|

Znaczy się w Diunie są takie pola jak w SG-1? To daje jej coraz lepsze miejsce w kolejce moich książek.

Co do noży: to wydaje mi się, że Jack rzuca wojskową finką, co w rzeczywistości jest niemożliwe. Taki sprzęt musi być odpowiednio wyważony (cięższa głownia :D czy jak się to tam w nożach nazywa), o czym wie chyba każdy kto próbował rzucać zwykłym nożem.
  • 0

#133 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.09.2003 - |14:24|

tak , w Diunie są takie pola , ale predkość przechodzenia przez nie można regulować lub nałożyć wiecej niż jedną warstwe pola np. pentarcza i to ci redukuje szanse na przejście pocisku.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#134 rafal

rafal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 03.09.2003 - |14:49|

Strzała z łuku czy z kuszy aby mogła zrobić krzywdę też musi mieć dużą prędkość a zatem nie zostanie przepuszczona przez pole, aby skuteczność była zapewniona pocisk powinien poruszać się bardzo wolno i raczej to musiałoby być coś na kształt pułapki, spadającej z drzewa gałęzi z zatrutą końcówką czy czegoś podobnego.
A na pewno nie pocisk miotany z jakiejkolwiek broni posiadający możlowość samodzielnego lotu bez udziału powierzchni nośnej.
  • 0

#135 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 03.09.2003 - |14:52|

Strzała przeleci, czytaj ostatni list Katharna. Jack w tym samym odcinku strzelił do Apophisa, jednak Noxowie uratowali tyłek wężogłowemu.
  • 0

#136 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 03.09.2003 - |17:08|

Znaczy się w Diunie są takie pola jak w SG-1? To daje jej coraz lepsze miejsce w kolejce moich książek.

Jest jedna zasadnicza roznica: wybuch jadrowy + tarcza = anihilacja. Dlatego w swiecie Diuny ladunki jadrowe byly zakazane.
  • 0
There is always a bigger fish.

#137 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 03.09.2003 - |17:12|

No to mi się podoba. Trzeba przeczytać. Chyba znalazł się tam ktoś, kto używał broni jądrowej?
  • 0

#138 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 03.09.2003 - |17:52|

Broń jądrowa owszem była stosowana ale, o ile pamiętam , nie przez znaczące rody, czy też gildie, gdyż wykrycie sprawcy takiego ataku, równało się ostracyzmem pozostałych gildii i rodów, aż do zniszczenia takiego odważnego śmiałka.

gulus
  • 0

#139 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 03.09.2003 - |18:20|

Hehe ekstra. B)

W jednym z odcinków Sam mówi, że można wykorzystać tą oscylację pola i przepuścić przez nią rakietę. Wydaje mi się, że w ten sam sposób Tollanie rozwalali Ha'taki z Ion Canona. Prawdopodobnie ten problem został usunięty w nowych tarczach wprowadzonych przez bodajże Apophisa.
  • 0

#140 heban

heban

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 03.09.2003 - |19:00|

Czy bron energetyczna ma jakies ograniczenia "pojemnosc magazynka" bo jak do tej pory to strzelaja ile wlezie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych