Skocz do zawartości

Jericho

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#121 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 12.10.2006 - |23:03|

Pewnie ze sie nie trzymaja, jak polowe moich argumentow sam wymyslasz a w drugiej polowie omijasz aspekt logiczny.

Dalsza dyskusja nie ma sensu, Ty wiesz swoje, ja wiem swoje, żaden drugiego nie przekona. Prosiłbym jedynie o powstrzymanie się od osobistych wycieczek.

Użytkownik jooboo edytował ten post 12.10.2006 - |23:11|

• 0

#122 Kokoon

Kokoon

Szeregowy

• Email
  • 2 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.10.2006 - |23:14|

Witam (jestem nowy), tak mnie serial wciagnal, ze zarejestrowalem sie. :P

Mam kilka wiadomosci i pytan,
na poczatek beczka z 3 odcinka
Dołączona grafika
cos na niej jest przyklejone tasma klejaca, mysle ze calosc moze byc kolejna atomowka a to cos to detonator.
Nie za bardzo rozumiem intencje Roberta, ale wydaje mi sie ze nie jest "tym dobrym". Ta cala rodzinna konspiracja. Wiec albo agent albo ktos zly.
Dołączona grafika

Ktos mial watpliwosci co do beczki i skrzyni z m-16
Dołączona grafika

Mysle ze warto rowniez przeanalizowac co jest w magazynie (wyglada to na taki magazyn/skrytke co sie wynajmuje)

Ostatnia sprawa to odcinek 4 i wiadomosc o zdrajcy.
"We have a traitor. The rally point is no longer secure."
Dołączona grafika
Kto jest zdrajca i kto mial przyjechac do Jericho?!
Widac ze wiadomosci sa wymieniane na czyms w rodzaju grupy dyskusyjnej, nazywa sie to "Mackay" (o ile dobrze odczytuje napisy pod wiadomoscia).
Ciekawe jest rowniez co jest na pierwszej stronie Davida J.C. MacKay'a (Department of Physics) .
Oraz ta strona firmy Mackay ktora produkuje systemy komunikacji (m. in. satelitarnej).

Wiem... mocno sie wkrecilem :).
Pozdrawiam!
  • 0

#123 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 13.10.2006 - |06:19|

Kokoon: Witam. Odrazu na starcie napisze iz netykieta oraz dobre wychowanie wymaga przeczytania wszytskich postow zanim wypowiesz sie w danym temacie.
Twoje pytanie juz bylo zadane: http://forum.gwrota....s...st&p=202323
I ja staralem sie na nie odpowiedziec: http://forum.gwrota....s...st&p=202370

Co do adresow ktore znalazles, wedlog mie zadne z nich nie sa powiazane z serialem.

Kto jest zdrajca i kto mial przyjechac do Jericho?!

Jak niewiemy co to za organizacja i kto do niej nalezy to skad mielibysmy wiedziec kto jest zdrajca??
Pozatym Jericho moze nie byc "punktem zbiorki".

Użytkownik Modes edytował ten post 13.10.2006 - |06:22|

• 0

#124 Kokoon

Kokoon

Szeregowy

• Email
  • 2 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.10.2006 - |10:24|

Kokoon: Witam. Odrazu na starcie napisze iz netykieta oraz dobre wychowanie wymaga przeczytania wszytskich postow zanim wypowiesz sie w danym temacie.

Bez obawy nie jestem dzieckiem neo (chyba ze dziadkiem stalki) :D, netykiete znam a za zdublowanie sorki :P.

Co do adresow ktore znalazles, wedlog mie zadne z nich nie sa powiazane z serialem.

Mozliwe, ale ciekawy zbieg okolicznosci z tymi statystykami arsenalu nuklearnego.

Pozatym Jericho moze nie byc "punktem zbiorki".

Logicznie wnioskujac, Robert nie byl (w serialu) poza Jericho. Wyglada, ze jest pewnego rodzaju "rezydentem" tajemniczej organizacji w miasteczku.
  • 0

#125 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 13.10.2006 - |14:06|

dobra wiadomość. jericho dostało, jako drugi nowy serial tego sezonu (po heroes), pełny sezon, więc spokojnie możemy czekać na rozwoj wypadków i nie martwić się, czy jakaś mądra głowa nie skasuje serii. ale mądre głowy liczą pieniądzę, a wiadomości też są takie, że oglądalność jericho nie tylko ustabilizowała się na wysokim poziomie, ale nawet wzrasta, więc liczy mówią za siebie. my nie martwy się liczbami, cieszmy się serialem. :D :clap:
  • 0
back from the dead :D

#126 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.10.2006 - |14:15|

radical nie mów hop...

Invasion też dostało cały sezon gdzieś koło emisji 7-8 odcinka.. a potem na 20 powiedzieli, że drugiego nie dostanie....

#127 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 13.10.2006 - |14:30|

radical nie mów hop...

Invasion też dostało cały sezon gdzieś koło emisji 7-8 odcinka.. a potem na 20 powiedzieli, że drugiego nie dostanie....

to prawda. nie mówię "hop", podałem fakty raczej i na razie one są pomyślne. no a invasion... heheh łezka w oku się kręci :P

a tak w ogóle to sobie pomyślałem, że jericho moglo trafić w dobry moment, popatrzcie co się dzieje z koreą północną. próby nuklearne i takie tam. może być tak, że ten serial jest niby "fiction", ale to takie "fiction", które gdzieś zaczyna się ocierać czasem o nasze "reality". to może być jego siłą.

Użytkownik radical edytował ten post 13.10.2006 - |14:31|

• 0
back from the dead :D

#128 darek71

darek71

Szeregowy

• Email
  • 21 postów
  • MiastoKraków/Wiśniowa

Napisano 14.10.2006 - |18:24|

Jedno jest pewne - nasza Czarna Pantera wiedziała o mającym nasąpić wybuchu w Denver, "rodzina" to przykrywka (z jedej strony mówił, że mieli chornić tylko rodziny, a z drugiej mały nie traktuje go jak ojca), ciekawe natomiast co do 'pinesek', czy weryfikował inne wybuchy, o których wiedział, czy jedynie należy do "komórki", które tworzą wiekszą całość, ale nie są ze sobą powiązane i działały niezależnie, nie wiedząc o osobie?
  • 0

#129 masterlord

masterlord

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 15.10.2006 - |00:37|

Witam!
Dawno nie oglądałem serialu tak nudnego i przepełnionego podstawowymi błędami zarówno pod względem spychologi, zachowań społecznych jak i fizyki czy też zdrowego rozsądku.
Serial zapowiadał się bardzo ciekawie i mógł się rozwinąć w doskonały film jednak z każdym odcinkiem patrze na niego z coraz większym niesmakiem.
Po opadzie radioaktywnym wszyscy sobie biegają jak gdyby nigdny nic :)
drzewa zielenią się jak na wiosnę... trupy... no gdzieś tam są ale nie ma ich w oczywistych miejscach...
Patrzcie mam cały pociąg jedzenia i ono jest dobre wprawidze troche świeci ale jest super smaczne :)
takich przykładów możemy mnożyć na dziesiątki jeśli chodzi o biologię czy fizykę - wystarczy wziąść dowolny podręcznik do fizyki :)
Walneły bomby wszystko się sypie więc siedzimy w barze a jak go zamykają to robimy awanture hehe chyba tylko amerykańska beztroska może być taka dziecinna.
ajć... taki ładny i jak to moi przedmówcy powiedzieli czasowy temat a tak został spartolony...
Czasy mamy naprawdę ciekawe i jest realna groźba że jakiś świr naciśnie zły guzik... ten film jesli ma pokazywać wizję maleńkiego wycinka świata po serii wybuchów atomowych to... jest to naprawdę nieporozumienie.

Uff ale się opisałem :)

Pozdrawiam
Masterlord
  • 0

#130 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 15.10.2006 - |08:21|

masterlord, trudno się z toba nie zgodzić, mnie rozwoliło to party 'amerykańskiej młodzieży', rodzice niektórych poszli z dymem, ale co tam chata wolna to się bawmy :D Nie wiem, ale chyba scenarzystów nie było kiedy Amerykanie przerzywali traume po 11 września, szczególnie NowoJorczycy, wystraczyło na ich przykładzie podpatrzyć jak zachowują się ludzie, którym świat runą na głowę, jak zachowują się mieszkańcy miasta, a przecież mówimy tu o metropolii, a nie jakimś miasteczku, mnie rozwala jak widzę, że jeszcze dobrze pył po wybuchu dobrze nie opadł, a ci powracają do normalnych swoich obowiązków, jakby to działo się u Koreańczyków na drugim końcu świata i w ogóle nawet im do głowy nie przyszło, że przecież mogła wybuchnąć wojna nuklearna, więc trzeba się spodziewać kolejnego ataku, jak do tej pory mieliśmy tylko pare lużnych rozmów na ten temat, jaby rozmawliali przy piwku, w ostatnim odcinku, dobry był ten kolo ze stacji bezynowej, ci mu mówią, że zabierają paliwo, a ten "Co na to powie szef?" i dopiero po chwili do niego dociera, widać jak marszczy czoło, że szef to chyba już wyparował :-D , inna sprawa, że nasi potencjalni zamochowcy to siatka, która bez trudu ograła wszystkie służby wywiadowcze świata, bo jak oni unieszkodliwili wszystkie satelity nadawcze, to już ich słodka tajemnica :clap:
  • 0

#131 Forward

Forward

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 15.10.2006 - |10:01|

Z tego co pamiętam, to opad nie był radioaktywny, chyba, że nieuważny jestem i coś przeoczyłem...
Jeśli chodzi o zamykanie baru... Ludzie w momencie niepewności i zagrożenia wolą się trzymać w grupie, nawet "przy piwku w barze" w ciemnościach więc nie dziwię się ich reakcji.
Jak zamachowcy zdetonowali bomby, to jest słodka tajemnica tego serialu. Chyba logiczne? Scenarzyści nie pokazali nam kto stoi za zamachami i jak ów zamachowcy zdołali zdetonować bomby w miastach. Być może unieszkodliwili satelity, nie wiem, czekam na następne odcinki...
  • 0

#132 marcin

marcin

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 201 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 15.10.2006 - |10:53|

Drażni mnie w tym serialu jedynie "wątek młodzieżowy". Na wszystko jestem w stanie przymknąć oko. :)
  • 0
Everything happens for a reason!

#133 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 15.10.2006 - |12:17|

Ciekawe, czy było to zamierzone, czy nie (stawiam, że nie), ale scenarzyści dali nam ciekawy obraz współczesnych Amerykanów -
1. kult władzy jednostki (pod Busha), kiedy w pierwszym odcinku wzruszająco burmistrz przemawia do mieszkańców, mówiąc im "Rozejdzcie się do domów, zajmicie się swoimi sprawami, ja i moi ludzie zajmiemy się wszystkim", a ci jak barany się rozchodzą
2. wiara w telewizje, kiedy jak zahipnotyzwani gapią się w ekran w barze, czekając, aż ktoś do nich przemówi i powie, co jest grane

na obrone scenarzystów trzeba powiedzieć, że jest to jakiś powszechny uwiąd intelektualny w ich branży, bo przypomina mi to "anonimowych" rozbitków w "Lost", którzy szwędają się bez sensu po plaży przez cały serial, co najwyżej zbierając patyki na ognisko i niewiele ich obchodzią różne cuda dziejące się wokół, widać scenarzyści mają duży problem, gdy trzeba kreawać poczynania grup, a nie poszczególnych bohaterów.

Użytkownik Luizjana edytował ten post 15.10.2006 - |12:19|

• 0

#134 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 15.10.2006 - |19:06|

masterlord: Jakbys uwazniej ogladal to prawdopodobnie by ci sie serial spodobal i napewno bys nie wygadywal GLUPOT.

Po opadzie radioaktywnym wszyscy sobie biegają jak gdyby nigdny nic

Jasno bylo powiedziane w serialu ze opad NIE byl radioaktywny.

Patrzcie mam cały pociąg jedzenia i ono jest dobre wprawidze troche świeci ale jest super smaczne

O ile dobrze rozumiem to stroj ochronny sluzacy przed promieniowaniem zabezpiecza osoby w srodku.
Czyli logicznie myslac rzecz ktora jest szczelnie opakowana nie podlega skazeniu radioaktywnemu.
Tak wiec jakim cudem wedlog ciebie szynka w konserwie bedaca w zamknietym wagonie miala by ulec napromieniowaniu? Czarami?
Pozatym opad nie byl radioaktywny.

takich przykładów możemy mnożyć na dziesiątki

Czekam na nastepne ... milo od czasu do czasu poczuc sie "tym madrzejszym" ;)

Walneły bomby wszystko się sypie więc siedzimy w barze a jak go zamykają to robimy awanture

Ich zachowanie bylo poprawne, nawet ja pewnie bym sie tak zachowal ... maja braki w wiedzy takie jak oni.
Oni uwazali (co zreszta bylo powiedziane w serialu) ze zabija ich fala po wybuchu nukllearnym i gdziekolwiek sie nie schowaja i tak zgina (co jak wiemy jest bledne).
Jesli ja bym siedzial w barze ze znajomymi (moze rodzina) i uwazal ze gdziekolwiek nie uciekne i tak zgine to bym tam siedzial, bo jaki sens ma bezmyslna ucieczke w takich okolicznosciach? Tylko glupek ucieka przed nieuniknionym.

i w ogóle nawet im do głowy nie przyszło, że przecież mogła wybuchnąć wojna nuklearna,

I co maja w takim wypadku robic?
Zacignac sie do armii? Tylko niewiadomo czy jakakolwiek armia jest.
Co bys ty zrobil w takim wypadku? No odpowiedz mi, bo ja bym czekal na odpowiedz wladz (jesli jakies zostaly) a dopiero potem myslal co robic dalej.

więc trzeba się spodziewać kolejnego ataku

No i jak takie male miasteczko jak Jericho ma sie obronic przed rakietowym atakiem nukleranym? ... Czarami?

1. kult władzy jednostki (pod Busha), kiedy w pierwszym odcinku wzruszająco burmistrz przemawia do mieszkańców, mówiąc im "Rozejdzcie się do domów, zajmicie się swoimi sprawami, ja i moi ludzie zajmiemy się wszystkim", a ci jak barany się rozchodzą

A co mieli zrobic?
Uciekac? Dokad? Spokojnie juz wiemy ze w odleglosci ok. 100km w kazda strone nie ma zandego miasta (50 mil).
Urzadzic bujke?
Zostac i patrzec na burmistrza?
czesc z nich jak wiemy zglosila chec pomocy, jednak w tamtej chwili burmistrz uznal ja za niepotrzebna (mial kilku policjantow)

Jak wedlog ciebie powinni postapic? Tylko mi nie pisze ze nie do ciebie nalezy pisanie scenariusza bo to tylko unikanie pytania na ktore NIE ZNASZ odpowiedzi. W takim wypadku jak TY nie znasz odpowiedzi w jaki sposob ludzie wedlog CIEBIE poowinni zareagowac to jakim cudem ktos OBCY ma to wiedziec? :o

Ps. Dla mnie wszytskie odpowiedzi jakie dalem sa logiczne, bo wiemy ze rozni ludzie roznie sie zachowuja, wiec czesc poszla by do domu, czesc starala sie pomoc, czesc martwila by sie tylko o siebie, itd.

2. wiara w telewizje, kiedy jak zahipnotyzwani gapią się w ekran w barze, czekając, aż ktoś do nich przemówi i powie, co jest grane

A co ty robiles podczas atakow 9/11? Ide o zaklad ze tez patrzyles w TV czekajac az ktos ci powie co jest grane.
Ba! Nawet jakbys byl w Nowym Yorku 9.11 100 metrow od centrum katastorfy bys nic nie zrobil ... bo nikt by cie nie wpuscil na miejsce katastrofy.
  • 0

#135 spliTT

spliTT

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 15.10.2006 - |21:33|

Czy ktos ma jakas sensowna teorie dlaczego w Jericho nie mozna zlapac ZADNEGO sygnalu(pomijajac te kilkusekundowe urywki ). Telewizja satelitarna i radio powinny cos wylapac. Czy to mozliwe ze cisza ponuklearna trwa tak dlugo?

Użytkownik spliTT edytował ten post 15.10.2006 - |22:04|

• 0

#136 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 15.10.2006 - |23:28|

Z tego co pamietam nie ma czegos takiego jak "cisza ponuklearna".
Uderzenie elektromagnetyczne niszczy wszelkie urzadzenia elektryczne w promieniu dzialania. Blokowanie sygnalu nastepuje wskotek duzej ilosci pylu w powietrzu (z duza zawartoscia metali).
Nie ma nic co by wyjasnialo cisze w eterze w USA. Nawet jesli stacje telewizyjne nie nadaja to powinien byc dobry sygnal z Europy, Ameryki Lacinskiej albo Azji.

To jest wedle posiadanej przezemnie wiedzy ewidentny blad w serialu.
  • 0

#137 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 16.10.2006 - |17:36|

Niestety serial MUSI dziać się w USA, a zniszczenie samego USA bez zagłady reszty świata jest mało prawdopodobne, prawde mówiąc bardzo naciągane.

Niestety stacja zdecydowała się na serial dramatyczny z opcją początku zagłady.

Osobiście bardziej bym wolał coś ala Fallout.
Czyli kiedyś powiedzmy 50-100 lat temu była jakaś wojna, a teraz żyjemy w świecie Fallout/Mad Max/Wodny Świat. Z tym że to mógł by być dramat akcji sci-fi.

Wtedy co, gdzie i jak się zaczeło mogło by być legendą jednym z wątków serialu.
I nie mieli byśmy się czego czepiać.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#138 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 16.10.2006 - |20:31|

[...]
Osobiście bardziej bym wolał coś ala Fallout.
Czyli kiedyś powiedzmy 50-100 lat temu była jakaś wojna, a teraz żyjemy w świecie Fallout/Mad Max/Wodny Świat. Z tym że to mógł by być dramat akcji sci-fi.
[...]

Jestem za :) . Serial w klimatach jakie opisujesz to jak dla mnie moglby byc niezly hicior. Tylko czekac, az ktos w koncu nkreci cos takiego :) .
  • 0

#139 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 16.10.2006 - |22:06|

Modes, osobiście nie widzę sensu bronienia tego serialu, bo jest po prostu słaby i niewiarygodny, współczuję ci, jeżeli zachowywałbyś się tak jak piszesz w przypadku wybuchu bomby atomowej, która detonuje kilkadziesiąt kilometrów od miejsca w którym byś żył, ja na pewno spieprzałbym jak najdalej od miesca wybuchu, a nie gapił się w migający ekran telewizora i jak potwierdzają fakty (z o wiele miej dramatycznych działań wojennych jakie mamy i dzisiaj niestety mozliwość oglądać), iż kto może wieje z miejsc, gdzie mają miejsce działania wojenne, patrząc na takie Jericho to chyba leży bliżej takiego Meksyku, które w porównaniu z USA z mało kim mają na pieńku, więc rozsądną rzecz było jak najszybciej kierować się w tamtą stronę, naturalnie po 4 dniach od wybuchów jest już za późno, bo pewnie wielu Amerykanów już tam jest i Meksyk ma z nimi problem, zapewne została zamknięta granica i tworzą się obozy uchodźców wokół niej, ale i tak siedzenie na ziemi, która zostałą skażona jest pozbawione logiki, bo tych ludzi i tak trzeba będzie z niej ewakuować, nawet jak włądze amerykańskie dojdą do siebie, a jak widzieliśmy w Nowy Orleanie, nie są oni przygotowani na kataklizmy, więc jak zrobiła wtedy większość mieszkańców Nowego Orleanu, najlepiej spakować się i wiać :D Z tego co widzieliśmy scenarzyści próbują zamknąć mieszkańców zabierając im paliwo, ja nie wierzę, że nagle w miejscu gdzie ono do życia jest niezbędnę (duże odległości do innych miast, potrzeby jakie wymagają gospodarstwa rolne) nagle im go zbrakło, wszystkim mieszkańcom (co jednak nie jest prawdą, po jak widzimy w ostatnim odcinku, 4 dni po wybuchu nadal sporo widać na ulicach poruszających się pojazdów), jednym słowem, zachowanie ludzi jakie mamy możliwość oglądać jest czysto pod serialowy dramatyzm, ale mało ma wspólnego z instynktem samozachowawczym jaki nosi każdy z nas.
  • 0

#140 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 17.10.2006 - |00:00|

Luizjana jestes pewny ze bys uciekal gdzie pieprz rosnie?Pomysl o tym ze wlasnie to Jericho jest odciete od swiata w tym momencie.Owszem lezy blisko granicy z Meksykiem ale jedynym REALNYM I PEWNYM miejscem w ktorym moga czuc sie bezpiecznie jest wlasnie ich miasteczko.
Jericho to nie jest Las Vegas,nie maja wielkich zapasow paliwa.Ile moze miec ludnosci ta miescina?Nie mam pojecia ale bylem w wielu takich amerykanskich miasteczkach i luksusem jest gdy mozna tam spotkac w promieniu 100 min trzy stacje benzynowe.
To ze jezdza tam samochody pare dni po wybuchu to nic nadzwyczajnego.Wiekszosc Amerykanow ma maniere chomikowania paliwa :) Nie raz widzialem kilka/kilkanascie bakow w garazu.
Mieszkancy dowiedzieli sie ze bylo kilka/kilkanascie wybuchow wiec logicznym jest ze nie ruszaja sie z miejsca.Nie mozna w jednej chwili po wybuchu po prostu pojechac w strone granicy bo tam jest Meksyk.Pierw spadl deszcz ktory ich unieruchomil.Potem dopiero postanowili ruszyc sie z miejsca by sprawidzic czy jest gdzie uciekac.Jedyne do czego mozna sie przyczepic to calkowity zanik amerykansiej tv.Otrzymujemy w zamian azjatycki program co jest dla mnie niezrozumiale zwazajac na fakt umiejscowienia przekaznikow.
Oni w tej chwili beda sparalizowani ,bedzie problem by ich ruszyc z miejsca po tym co widzielismy w ostatnim odcinku.

Użytkownik Przemek edytował ten post 17.10.2006 - |00:02|

• 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych