Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Unit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
288 odpowiedzi w tym temacie

#121 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 18.01.2007 - |19:39|

2x11

Bardzo fajny odcinek, obie historie ciekawe i dobrze ukazane.

PLUSY:

+ chyba najlepsza część to historia młodego Jonasa i jego ojca ukazane w stylistyce retrospekcji.
+ bardzo ładny wykład Jonasa udzielony temu młodemu żołnierzowi. Tak jak mówił Blane, nie można wszystkiego usprawiedliwiać pourazowym stresem.
+ intrygująca akcja z pilotem samolotu, gość od początku wydawała się podejrzany, ale dość szybko Mack go rozgryzł.

MINUSY:

- jesli dobrze rozumiem, to lotnictwo rozkazało nie ściągać na lotnisko tego samolotu pozwalając temu facetowi zginąć? Niefajnie :/

Aha, czy wie ktoś na 100% ile ma być odcinków w 2 sezonie?? Sprawdziłem tą stronkę:
http://www.thefutonc...m/showatch.aspx
i według tego co tam pisze, 2 sezon ma mieć aż 23 odcinki. Czy to jest gdzieś oficjalnie potwierdzone?

Użytkownik Halavar edytował ten post 18.01.2007 - |19:41|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#122 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 18.01.2007 - |20:21|

[...]
Aha, czy wie ktoś na 100% ile ma być odcinków w 2 sezonie?? Sprawdziłem tą stronkę:
http://www.thefutonc...m/showatch.aspx
i według tego co tam pisze, 2 sezon ma mieć aż 23 odcinki. Czy to jest gdzieś oficjalnie potwierdzone?

Jesli tak tam pisza to raczej jest to prawda, rzadko kiedy na tej stronie mijaja sie z prawda i przewaznie wiekszosc informacji jest aktualizowana jak wychodza jakies nowe decyzje/informacje ze strony stacji tv.
  • 0

#123 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2007 - |03:38|

tak wlasnei ogladam i co widze przed UN wisi flaga NRD :|
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#124 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 17.02.2007 - |20:15|

2x12

Bardzo fajny odcinek, mimo iż przewidywalny.

PLUSY:

+ świetne obie sceny rozmowy Jonasa z prezydentem w magazynie :) Fajny klimat lekko kospiracyjny, zadanie znalezienia ukrytego barku, picie rumu i tajna misja Jonasa
+ sprawnie rozwiązano sprawę niańczenia pani senator, podczas gdy Jonas wykonywał prawdziwe zadanie. Dobry pomysł jak i wykonanie, choć szybko się połapałem kto porwał panią senator.
+ prezydent USA mi się spodobał, taki równy gośc. Podobało mi się to, że przyzwolił Jednostce na przetrzymywanie pani senator. W końcu The Unit podlega prezydentowi a nie Kongresowi, więc Jonas wiedział kogo ma słuchać
+ dobra rola pana generała Raja. Facet miał obsesją na punkcie sprawdzania każdego posiłu, no ale przezorny zawsze ubezpieczony, co nie? ;) Fajnie wyszły sceny konwersacji Raiji z Jonasem.

MINUSY:

- w obu historiach bardzo szybko można było się domyślić o co chodzi, tzn. to że Jednostka porwała panią senator oraz to, że Jeremy zginie
- nie wiedziałem, że dziewczyny aż tak mocno się zaangażują w przygotowanie zaręczyn. Panie się wykosztowały i napracowały, a tu zonk :/ Teraz zapewne Molly będzie miała wyrzuty sumienia :]
  • 0

#125 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.02.2007 - |20:24|

w obu historiach bardzo szybko można było się domyślić o co chodzi, tzn. to że Jednostka porwała panią senator oraz to, że Jeremy zginie

ale przecież on nie umarł... tam mówią że jest mocno poparzony i jego szanse są nikłe.. ale nie ogłosili jego śmierci...

co po kolejnych odcinka widać dobidnie że żyje :)

Użytkownik Toudi edytował ten post 17.02.2007 - |20:53|

#126 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 17.02.2007 - |20:38|

ale przecież on nie umarł... tam mówią że jest mocno poparzony i jego szanse są nikłe.. ale nie ogłosili jego śmiercie...

co po kolejnych odcinka widać dobidnie że żyje :)

no faktycznie, ale wydawało się, że on zaraz umrze. Ten facet poprzez wideokonferencję mowił, że Jeremy jest bardzo poparzony. A bardzo poparzony to przecireżponad połowa powierzchni ciała, a wtedy jest duze prawdopodobieństwo śmierci. No ale skoro w kolejnych odcinkach Jeremy zyje, to OK, facet miał szczęście i w sumie dobrze. Mimo to, napewno Molly się obwinia za tą sprawę z Blackthorne i Jeremym.
  • 0

#127 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.02.2007 - |20:52|

Mimo to, napewno Molly się obwinia za tą sprawę z Blackthorne i Jeremym.

lekko zaspoileruję, ale myślę że sie nie obrazisz, ale w serialu jest wzmianka o tym tylko raz i potem zapominają o tym przynajmniej do 2x15 (bo tyle widziałem)

za to sprawa Jeremiego i jego dziewczyny ciekawie wpływa na bieg wydarzeń, ale o tym jak zobaczysz....

a co do odcinka, to ja do końca nie byłem pewien kto porwał tą senator, ale wiem, że głupia jak buc jest... (czy to nie ta, co się ostatnio spiła u żon?)

A przynajmniej wiemy że gdy Jonas (jak ja nie lubie nazwisk postaci...) mówi o tym, by dzwonić do prezydenta, to nigdy nie żartuje....

Użytkownik Toudi edytował ten post 17.02.2007 - |20:53|

#128 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 25.02.2007 - |22:35|

2x13

Rewelacyjny był ten odcinek, obie części składowe The Unit bardzo dobre (co rzadko kiedy się zdarza).

PLUSY:

+ po raz pierwszy poruszono tematykę łodzi podwodnch
+ watek Kim i jej snu świetny :clap: Po raz pierwszy twórcy serialu odeszli od standardu, pokazując coś nierealnego, nierzeczywistego. Zapewne części z was taki zabieg mógł się nie spodobać, gdyż to bardziej pachnie Lostem a nie serialem militarnym, lecz mi się akurat to podobało. W bardzo ciekawy sposób pokazano dziwny i niewytłumaczalny splot sytuacji snu Kim i tajnej akcji wojskowej.
+ plus za prawidłowe oddanie realiów, czyli aktualnej napięte sytuacji międzynarodowej. Podobało mi się rownież zachowanie kapitana statku który walczył o jedność Korei (marzyciel :P )
+ lekko przerażający klimat starej, małej łodzi podwodnej będącej na granicy wytrzymałości. Jonas to jednak cholerny ryzykant, no ale kolejny raz udalo mu się.
+ fajna ta babka psycholog :D Ciekawe czy z tą kozą to prawda? :P

MINUSY:

- z tym przejęciem dowództwa przez Jonasa to jakiś przekręt. Aż nie chce się wierzyć, by Cesarska Marynarka Wojenna oddała w dowodzenie amerykaninowi (który jak wiadomo jest niskim rangą oficerem) swoją łódż podwodną, nawet jesli jest to sojusznik.
  • 0

#129 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.02.2007 - |16:18|

chciałem czekać aż Halavar opisze odcinek a potem ewentualnie coś dopisać, ale 2x17 mi nie pozwolił...

piękny odcinek, naprawdę piękny (i do tego bez żon)
Pięknie nakręcona obrana plutonu...
To już trzeba zobaczyć :)
Wykorzystanie podwieszanych granatników jako moździerzy... do tego przeciwnik to nie bezmyślna masa jak do tej pory pokazywali w amerykańskich filmach. Ostrzał z daleka (2,3km) podejście w nocy, po cichu... zmuszenie przeciwnika do ukazania swoich umocnień...

Oczywiście jest kilka minusów:
Brak bagnetów (w końcu ostatnia linia obrony, to już była wręcz walka wręcz...)
Zostawienie sprzętu w ciężarówce... (ale bez tego nie było by biegu)
No i standardowe pudłowanie tych złych (choć przy ponad 2km to można nie trafić w ruchomy cel ;)
i tekst "Chcecie żyć wiecznie?" jest trochę oklepany :) no ale poza tym nie widzę większych niedociągnięć.

Ciekawe czy tego sierżanta Wallasa będzie czekał sąd za niesubordynację? Oby tak... bo za strzał w plecy przełożonemu to chyba powinni go pod murem postawić...

Tak więc oficjalnie zachęcam wszystkich do zobaczenia tego odcinka. Najlepszy z dotąd wyemitowanych.

#130 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.03.2007 - |18:33|

10 kwietnia ukaże się w PL pierwszy sezon The Unit na dvd.
Wydany zostanie przez Imperial --> http://www.imperial....vie.php?id=1678
Dźwięk DD 5.1 angielski i polski + napisy. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 05.03.2007 - |18:34|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#131 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 06.03.2007 - |20:05|

chciałem czekać aż Halavar opisze odcinek a potem ewentualnie coś dopisać, ale 2x17 mi nie pozwolił...

Zachęciłeś mnie do obejrzenia tego odcinka, ale ja jestem jeszcze z tyłu ;) Za dużo seriali do oglądania, a tak mało czasu :/

2x14

Kolejny świetny odcinek :D :clap:

PLUSY:

+ to co ja lubię najbardziej, czyli nawiązanie do obecnej sytuacji geopiltycznej na świecie :D Tym razem zarysowano nam aktualny obecnie problem budowy broni atomowej przez Iran.
+ romans się wyczuwało, ze będzie u pani Gerhardt :) Od samego początku było widać coś pomiędzy nią, a tym pacyfistą. Ta szklaneczka alkoholu to taki ładny znak. Ci tu gadu gadu, a tym razem pan Gerhardt nie wytrzymał psychicznie i postanowił sobie ulżyć :P No no, tego się niespodziewałem p nim. Tak więc wraca wątek klopotów małżeńskich państwa Gerhard z 1 sezonu, ostatnio przycichł, ale teraz powrócił z podwójną siłą. Czyli - będzie sie działo.
+ w tym odcinku bardzo ładnie pokazano problem relacji mężów ze swoimi żonami. Chłopaki wracają z tragicznej misji, dużo się tam działo, cholernie mocno ryzykowali, mogli nawet spowodować konflikt między USA i Iranem, kiedy wracają do domu ich żony "zamęczją" ich swoimi problemikami, które są niczym w porównaniu z tym, co oni przeżywają. Mack jest tu najlepszym przykładem. Aż mi sie faceta zrobiło żal, że nie mógł powiedzieć żonie co się działo tam w Iranie, co musiał zrobić aby przetrwać itd.

MINUSY:

- wywiad USA niby taki super, ale jakoś miał błędne informacje odnośnie tego kompleksu w Iranie. W czasie przesłuchania Jonasa ta sprawa została poruszona, ale według mnie Jonas miał pełne prawo odpowiedzieć temu generałowi, że z jego informacji i z przeniegu misji wynikało, że nie było w tym budynku żadnej broni atomowej. Przecież to było jasne już od samego początku wejścia tam. Pięciu strażników? Brak infrastruktury technologicznej, wręcz dziecinnie łatwy sposób, w jaki Jednostka dostała się na teren tego kompleksu. To jakaś kpina. Ten generał i DOD narazili na duze straty, a może i na śmierć Jednostkę.
- gdyby to się działo na serio, to by wybuchł gigantyczny konflikt w stosunkach między USA a Iranem. Irańskie służby specjalne nie są aż tak głupie aby dać się nabrać na to, że jacyś "tubylcy" zaatakowali ta bazę.
  • 0

#132 Guzek9

Guzek9

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 07.03.2007 - |07:01|

Czy drugi sezon The Unit zakończył się na siedemnastym odcinnku i więcej już nie będzie????????????
  • 0

#133 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.03.2007 - |10:24|

Czy drugi sezon The Unit zakończył się na siedemnastym odcinnku i więcej już nie będzie????????????

jest w spisie odcinek 2x18 Two Coins, ale nie wiem kiedy będzie emisja

Użytkownik Toudi edytował ten post 07.03.2007 - |10:28|

#134 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 07.03.2007 - |11:13|

jest w spisie odcinek 2x18 Two Coins, ale nie wiem kiedy będzie emisja

20 marca :)

::. GRUPA TARDIS .::

#135 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 07.03.2007 - |11:16|

Według EpisodeWorld są 23 odcinki tylko przerwy takie długie.
http://www.episodeworld.com/show/Unit
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#136 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 10.03.2007 - |13:45|

Nie mogę znaleźć tej piosenki wojskowej która zawsze jest śpiewana w każdym odcinku. :huh:
  • 0

#137 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.03.2007 - |13:44|

2x18 głupota tych żon mnie przeraża, a może to ich naiwność, ale efekt jest taki sam :/
monetę wartą 100tys ot tak sobie nosić i pokazywać wszystkim :/ nie zauważyć, że na sklepie pisze że w soboty nie czynne ;/ ahh szkoda słów...

ps. ktoś mi powie jak rozwiązali problem tych rzymskich fortyfikacji? bo chyba tego nie złapałem... - że atak od góry?

#138 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 23.03.2007 - |22:30|

2x15

Super odcineczek :) Akcja w budynku UN bardzo dobra B)

PLUSY:

+ plus za nawiązanie do tragicznej sytuacji w Darfurze
+ extra scena podmiany tego gościa Gama na pana Greena
+ ciekawy wątek detektywistyczny pani Blaine. Spryciula zorientowała się o co biega, czyli tak jak i ja podejrzewałem, że ktoś próbuje naciągać naiwnych ludzi na kasę
+ wątek Jeremiego i Crystal kontynuowany co mnie cieszy. Faktycznie to musi być dramat dla młodej dzewczyny, która snuje już sobie plany na przyszłość, kasa płynie od BlackThorne az tu nagle wszystko się sypie. Zdesperowana szyka pocieszenia i chwili zapomnienia u Macka, ale ten ku mojemu zaskoczeniu nie ma zamiatu zdradzć żony
+ fajne hasełko Jonasa chyba do pana Greena, że jak będzie spokojny i grzeczny, to dostanie lizaka :P

MINUSY:

- nie chce mi się wierzyć, że po tym, jak Jonas i ekipa stwierdzili niebezpieczeństwo wybuchu bomby w budynku UN, nikt się nie pojawił do pomocy, a cała operacja spadła na kilku ludzi z The Unit (czyli wojskowych, których nie powinno w ogóle być w tym budynku) :blink:
- Salah i pułkownik musieli mieć super kondycję, aby schodzić po tych linach z 38 piętra (a tam mieszczą się sekretariaty)
  • 0

#139 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 28.04.2007 - |21:12|

2x16

Nadrabiam zaległości ;) Kolejny bardzo dobry odcinek.

PLUSY:

+ super pomysł z ta grą prowadzona od 25 lat przez siły specjalne różnych państw. Ciekaw jestem czy to tylko wymysł scenarzystów, czy na serio jest coś podobnego organizowane? Mi sam pomysł bardzo przypadł do gustu.
+ plus za nagły zwrot w akcji, kiedy to spełnia się "najczarniejszy scenariusz". GrupaJonasa przejmuje inicjatywę i koordynuje działania innych grup, co prowdzi do kolejnego sukcesu :)
+ watek Kim i próba zebrania pieniędzy - o dziwo mi się spodobało. Myślałem, że ta część będzie gorsza. Fajne spotkanie po latach (w ogóle to fajnie jest spotkać swoja dawna miłość po wielu latch ;) ), zakończone jednodniowym pobytem w luksusie i zdobyciem 300 tyś dolców. To się nazywa połączenie przyjemnego z pożytecznym :)

MINUSY:

- czemu to znów z Turków (którzy są muzułmanami) muszą robić "bad guys"? :angry2: Nie mozna było ukazać złe intencje u innej grupy? Zapachniało mi tu niemiło upolitycznieniem :/

Użytkownik Halavar edytował ten post 28.04.2007 - |21:13|

• 0

#140 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 03.05.2007 - |13:11|

Ile w końcu będzie miał odcinków drugi sezon, czy 22-gi to ostatni odcinke sezonu czy jest ich 23, bo sam już się w tym pogubiłem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych