Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Shield

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
140 odpowiedzi w tym temacie

#121 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 23.08.2012 - |08:20|

Ostatnio zrobił się z ciebie straszny malkontent, nic ci się nie podoba. Normalnie gorzej niż cliffhanger :D

Oglądam Accused i podoba mi się :P

A krytyka Macmaxa jest zrozumiała, ale jak oglądnie całość to zrozumie dlaczego tak było, a nie inaczej.
  • 0

#122 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 23.08.2012 - |09:02|

To samo pisałeś przy The Wire, a z tego co kojarzę, też był średnio zadowolony. Może przechodzi chłopak coś w rodzaju męskiej menopauzy, moja teściowa jest na tym etapie, dlatego widuję się z nią tylko trzy razy do roku :D
3 sezon The Shield jest z tego co pamiętam jednym z lepszych, no i główny wątek jest na pierwszym planie.

Co do Accused to właśnie ruszył 2 sezon i po pierwszym odcinku (obejrzałem wczoraj) serial nadal trzyma wysoki poziom.
  • 0

#123 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 23.08.2012 - |10:10|

The Wire jest inaczej zbudowany niż The Shield. W tym pierwszym było 5 sezonów rozpisane w głowach autorów z góry, a w The Shield lecieli z koksem ile mogli. The Shield można było skończyć dużo wcześniej i Macmax dostałby to czego oczekuje, a tak musi poczekać.

A co do różnych gustów no to trudno, mnie też ciężko zadowolić, bo już widziałem sporo. Stwierdziłem, że zamiast średnich seriali wolę posłuchać dobrej muzyki albo poczytać książkę.

Ciekawe zresztą jest to jak różnimy się w swoich opiniach o niektórych serialach, spojrzałem teraz na ranking Macmaxa i moim zdaniem BSG zdecydowanie za nisko, The Killing w linii z lepszymi serialami, Mad Men i Homeland za nisko, Boardwalk Empire, Justified, Game of Thrones za wysoko.

Nie twierdzę, że on jest w błędzie tylko ja tak to widzę. To forum to jest ostatnie, gdzie piszę jakieś opinie o serialach i czytam innych, na innych dałem już sobie spokój i zauważyłem, że im serial staje się popularniejszy tym gorzej z wypowiedziami. Wszelkie wątki o Breaking Bad to jakieś kłótnie gimbusów. Czytam jeszcze opinie dwóch krytyków z którymi mam podobny gust i tyle. A czytanie takich krytyków dużo pomaga w rozumieniu oceniania, czasami jestem zdziwiony ile rzeczy mi ucieka.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 23.08.2012 - |10:13|

• 0

#124 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 23.08.2012 - |20:06|

Hehe, delta, menopazuza męska;) raczej narazie mi nie grozi, ale kto wie? cliffhanger, BSG naprawdę nie może mi podejść i nic na to nie poradzę, co do pozostałych, które wymieniłeś to są między nimi minimalne różnice i równie dobrze mogą być wyżej lub niżej, napewno są to seriale wyróżniające się.
A co do gustów to wiadomo że są różne, aczkolwiek i tak uważam że nasza trójka i jeszcze parę osób z tego forum ma już wyrobiony gust i chwali i wyróżnia naprawdę warte zobaczenia pozycje i w większości coś w nich nam się spodoba. Wyjątkiem jest uwielbienie delty do brytyjczaków (nie zawsze dobrych) i "Missing";)
A wracając jeszcze do The Shield to bardzo możliwe że w przeciwieństwie do The Wire się rozkręci, tam po świetnych początkowych sezonach nastąpiło jak dla mnie przesilenie i zrobiło się mocno obyczajowo i dość zagmatwanie.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#125 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 27.08.2012 - |20:59|

No to po 4 odcinkach 3 sezonu już mogę powiedzieć, że nareszcie zaczęła się jazda bez trzymanki, teraz to zaczyna wciągać i to bardzo. Najlepsze jest to, że wszystko jest połączone i nic nie dzieje się przypadkowo. Vic i Shane wymiatają, ale ciekawych postaci jest więcej - Dutch, Danny czy Wyms nie odstają.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#126 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 27.08.2012 - |22:13|

W następnym odcinku coś ciekawego cię czeka :.
  • 0

#127 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 28.08.2012 - |12:40|

Cliffhanger, ty tak z pamięci??

Bo ja, choć to mój ulubiony serial, pamiętam tylko dwa odcinki (finałowy i drugi, o którym chyba każdy pamięta :)).

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 28.08.2012 - |12:41|

• 0

#128 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 28.08.2012 - |13:32|

Nie, wikpedia mi pomogła. Pamiętałem, że to gdzieś w środku tego sezonu, ale nie pamiętałem dokładnego odcinka, na wiki są krótkie opisy każdego odcinka.

Nie wklejam linku, bo kogoś pod kusi i zepsuje sobie serial ;D.
  • 0

#129 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 28.08.2012 - |13:54|

Wiem, nieraz już korzystałem :) Pamięć niestety jest bardzo zawodna.
  • 0

#130 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 29.08.2012 - |14:40|

III.05
hehehe, no rzeczywiście tego się nie spodziewałem, Aceveda ma o czym myśleć;) robi się coraz ciekawiej, najważniejsze dla mnie jest że nie ma pierd0^enia się z czymkolwiek, jadą z grubej rury i o to chodzi, brakuje mi w FX tylko jeszcze bardziej otwartego seksu.
  • 0

#131 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 29.08.2012 - |14:50|

A moim zdaniem dobrze, że nie ma bardziej otwartego seksu. Było tylko kilka seriali na kanałach kablówki prywatnej, które z tego mądrze korzystały. Osobiście to jak jest to ukazane na Starz nie podoba mi się. HBO też teraz z tym przesadza
  • 0

#132 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 29.08.2012 - |20:48|

Zgodziłbym się tu z Cliffhangerem. FX ma dosyć klarowną politykę w tej w tej kwestii i uważam, że wychodzi im to na dobre. Moim zdaniem seks w kinie powinien być środkiem do celu a nie celem samym w sobie. Ostatnio praktycznie wszędzie jest celem samym w sobie. A to fabule zazwyczaj nie służy. Poza tym, naprawdę, warto niekiedy pozostawić niektóre rzeczy wyobraźni i będą one dużo bardziej wpływać na psychikę widza niż pokazanie wszystkiego.
  • 0

#133 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 02.10.2012 - |15:31|

Po 3 sezonie muszę stwierdzić, że jest znacznie lepiej, to jeszcze może nie poziom światowy, ale już blisko. Strike Team się powoli rozlatuje i pewnie nieuniknione są między nimi coraz większe scysje. A może i nawet coś więcej, bo sprawy idą nie tylko o kasę, ale i w pewnym sensie władzę nad innymi.
Bez dwóch zdań świetna rola Chicklisa, czyli serialowego Vica, faktycznie można uwierzyć, że to prawdziwy glina.
Generalnie ten sezon mimo iż oglądałem najdłużej miał już w sobie to "coś" co wręcz nakazuje szybko sięgnąć po odcinek kolejny.
  • 0

#134 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 02.10.2012 - |17:24|

Najlepsze w dalszym ciągu przed Panem. :)
  • 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#135 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 12.11.2012 - |15:40|

IV sezon
nie odbiegał poziomem od sezonu numer 3, napewno najlepszy serial policyjny jaki mi było dane widzieć, ale cały czas to nie jest poziom ekstraklasy światowej. Przejrzałem sobie oceny na imdb i wypada się z nim zgodzić, pierwsze 4 sezony z rzadka osiągają średnią powyżej 7, większość to 6,5 i niżej. Pewnie że nie ma się tym co wielce sugerować, ale pokazuje to że niczym wielkim epizody te nie zachwyciły.
Na uwagę zasługuje Glenn Close, w roli pani komendant i coraz lepszy Dutch, pozostali jakoś w cieniu, kilka spraw nudnych, sprawa Antwona Mitchella też nie do końca sensowna.
Wierzę że ostatnie 3 sezony zapną całą historię piękną klamrą.
  • 0

#136 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 12.11.2012 - |17:34|

Ocenami na IMDB nie ma się co sugerować, zobacz ile 1 i jaka średnia u kobiet, to pewnie sprawka feministek.
  • 0

#137 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 30.12.2012 - |22:11|

Sezon V
zawsze trzeba wierzyć, że serial będzie ewoluował w dobrą stronę, The Shield to świetny przykład jak można się pięknie rozkręcić, każdy sezon przebija poprzedni, ten naprawdę miał niewiele słabych momentów, dużo dobrego mocnego kryminału, ciemnej strony miasta, pełnokrwistych gangsterów, no i sam Strike Team na czele z Vickiem, absolutnie bohaterem numer 1.
Kobiety, alkohol, przemoc, brutalne działania, w tle działania Dutcha i Wyms czy też Juliena i jego młodej partenrki, już się szykuję na 2 ostatnie sezony, szkoda że nie będzie w nich Kavanaugha, świetna postać, bardzo wyrazista, wiele wniósł.
Przewiduję marny koniec Vicka, to nie może skończyć się dobrze.
  • 0

#138 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 20.02.2013 - |22:32|

Sezon VI ukończony, mocny, bezkompromisowy, realistyczny. Można obsypać samymi superlatywami bo to naprawdę świetny dramat policyjny z wyrazistymi postaciami, wśród których prym wiodą Shane i Vic. Ich wzajemne tarcia, spory, kłótnie, oskarżanie się, aż wreszcie zwalczanie się to esencja tego sezonu.

Zresztą ciekawych innych postaci jest więcej  - romantyk Dutch, niezły cwaniak Billings, wyważona Wyms, ponętna i młoda Tina Hanlon czy też nieco zapomniana w tym sezonie Danny to galeria interesujących charakterów i nietuzinkowych zachowań.

I to wszystko na tle bezwzględnej walki o władzę Meksykanów i Salwadorczyków, gdzie zabójstwa są jak splunięcie. Nic, tylko polecić tym co jeszcze nie oglądali, pewnie za wielu takich to już nie ma.

• 0

#139 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 28.05.2013 - |21:04|

Sezon VII - finał

nie będę oryginalny i napiszę krótko - rewelacja, cały serial docenia się po obejrzeniu całości, znakomicie zbudowana akcja od początku po sam, naprawdę mocny koniec. Bez szczypania się, bez pójścia na łatwiznę, tak jak w życiu - nic nie trwa wiecznie, musi być bilans, złe uczynki są przeplatane z dobrymi, są nagrody, ale jest też i kara.

W tym wszystkim genialna postać Vica, ale Shane czy Ronnie też wypadają bardzo przekonująco. Będę długo pamiętał ten serial, trudno dzisiaj o taki, który trzymałby poziom aż przez 7 sezonów.

• 0

#140 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 28.05.2013 - |23:25|

W tym wszystkim genialna postać Vica, ale Shane czy Ronnie też wypadają bardzo przekonująco.

A Lema? Claudette, Dutcha? Właściwie to wszyscy są w tym serialu genialni :) I to zarówno postacie są świetnie stworzone, jak i aktorzy rewelacyjnie się sprawdzili.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych