Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 038 - S02E14 - One of Them

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
392 odpowiedzi w tym temacie

#121 Chuck Norris

Chuck Norris

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 17.02.2006 - |21:46|

Nie wydaje mi się. Sayid uświadamia Charliemu że niektórzy chyba zapomnieli że Others są bezlitosni, pyta się go czy on też zapomniał tz. czy zaczyna być taki jak Jack i Locke.

Niestety, ale nie podzielam Twojego zdania :) Jack wie doskonale ze Inni są bezlitośni, nawet zaczął tworzyć własną "małą" armię, ale ma problemy ze swoją psychą co pokazał w tym odcinku :P. Lock żyje w swoim świecie ale napewno zdaje sobie sprawe z powagi sytuacji. Charlie się odizolował od reszty, jak i Sayid, a juz napewno nie zamierza być taki jak Lock. Teraz, analizując to wszystko, a zwłaszcza końcówkę filmu kiedy Sayid mówi że nie czuje wyrzutów po tym co zrobił i że ani Locke ani Jack tego nie zrozumieją bo zapomnieli o tym co stało się Charliemu, Clair i reszcie, która doświadczyla októcieństwa Innych, pyta się Charliego, czy on też o tym zapomniał i nie chodzi tu o żadne zjednoczenie się z Charliem którego chce dokonać Sayid, bo widzi ze tak jak i on jest na tej wyspie od niedawna odludkiem, ale o to że Charlie, pod wpływem złości dokonuje rzeczy godnych The Others! -> jak dla mnie to jest oczywiste, jak sie myle niechaj mi wyrośnie afro na głowie :afro:
  • 0

#122 Bartholomew

Bartholomew

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 17.02.2006 - |22:30|

Myślę że nie weszli w układ z Daniele, ale ją zwyczajnie wykorzystali. Jakim sposobem baloniarz wisiał i dydndał tyle czasu na drzewie nie wzbudzając zainteresowania othersów, którzy ślepi i głusi nie są? Pewnie po prostu sami go podłożyli lostowiczom aby mieć wtykę w ich bazie (poprzednie dwie wtyki szlag trafił).

Co do zegara, to nie chodzi o to że jest inny niż w trailerze, ale o to, że jego istnienie jest FIZYCZNIE nie możliwe (no chyba że ktoś będzie się starał wyjaśnić jego działanie w taki sposób: "wiesz, tam są takie SPECJALNE silniczki i UKRYTE elektromagnesy"... ale mnie takie wyjaśnienia nie bawią ;) )
  • 0

#123 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 17.02.2006 - |23:04|

Jakim sposobem baloniarz wisiał i dydndał tyle czasu na drzewie nie wzbudzając zainteresowania othersów, którzy ślepi i głusi nie są? Pewnie po prostu sami go podłożyli lostowiczom aby mieć wtykę w ich bazie (poprzednie dwie wtyki szlag trafił).

Nie jest to niemożliwe, ale też nie ma na to żadnych dowodów, czyli póki co to czysta spekulacja. Wyspa nie ejst gęsto zaludniona i Inni nie kontroluja jej. Pozwolili Lockowi całymi tygodniami zajmować się włazem, w końcu wysadzić go w powietrze i zająć na włąsność. Ich władza nie jest aż tak wielka.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#124 Flaw

Flaw

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • MiastoSilesia

Napisano 17.02.2006 - |23:16|

Danielle chciała go zabić, jak Sayid go oswobodził. sądże, że sama by sobie z nim poradziła. W torturach jest dość dobra. Nieżle sprawiła Sayida w Solitare.

Nie chciała go zabić jak sama powiedziała, a to że go "postrzeliła" to tylko bardziej uwiarygodnia cała sytuacje ;)
  • 0

#125 Warson

Warson

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoSosnowiec

Napisano 17.02.2006 - |23:22|

Jak tak mowicie o Others... Mi sie wydaje ze Tam Others NIE MA W OGOLE TERAZ!! Poprostu Sa Ludzie, ktorzy Sie Rozbili 16 Lat Temu, Potem za Jakies Nastepne kilka lat Znowu sie Rozbili... i Nikt ich nie odnalazl i Zeswirowali i KAzda napotkana Osobe Uwazaja Jak jakiegos Innego Wroga, Tak Samo Jak Lostowicze Zeke, Czy Teraz Henrego Gale czy Ethana... Zauważcie jak Zaczynaja Lostowicze Swirowac.. I Tam sa Pewnie Zwykli Ludzie Tylko meiszkajacy Dluzej i w ogole... Dlatego kazdy Nowy Stanowi Dla Nich Zagrozenie! CI co sa dluzej na wyspie Maja Lepsze Kryjowki wiedza jak sie zachowywac ukrywac dlatego sa tak Dobzi.. Niby czemu Zeke Mila Stara Bron, Nie wiadomo Ile Lat Siedza na Tej Wyspie..

I uwazam Ze Najwazniejsza Rzecza w Tym Serialu Sa Te Bunkry i Te Doswiadczenia z nimi Chińczyków...

Noi czemu ktoś dzieci porywa... i Te Szepty to mnie tylko z tym stwierdzeniem wyzej Myli...

Nie zapomnijcie o Chorobie o ktorej Mowila Danielle a Teraz Henry.. Coś w tym Jest!
  • 0

#126 Reader

Reader

Szeregowy

• Email
  • 1 postów

Napisano 18.02.2006 - |00:25|

witam wszystki

chcialby powrocic do sprawy ojaca Kate, klika odcinkow temu Kate po wysadzeniu domu ojca
przychodzi do 'poprzedniego' ojca zolnierza i w tle w TV widac Sayida, wiec jakim cudem kilka dni pozniej jada oni razem jedna ciezarowka na linii frontu??? przeciez przerzuceniu wojsk trwa tygodnie

pozdr
  • 0

#127 Elep_Hant

Elep_Hant

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.02.2006 - |00:29|

... hmmmm...nie wiem co myśleć :) nie 108 tylko 23108-42 , chyba to zbieg okoliczności jednak ... chociaż dziwnie te napisy wyraźne (i tak powstaje plotka :) )

Zbieg okoliczności? Co to jest zbieg okoliczności w LOST?

I drobna uwaga w temacie czy szef Locka i szef Hurleya to ta sama osoba, czy tylko aktor. Nie rozumiem dlaczego sugeruje się, że taniej jest wynająć aktora do dwóch ról niz różnych. Przecież to statyści, i płaci im się pewnie od zagranego epizodu, a tu mamy dwa epizody w dwóch różnych odcinkach [odległych czasowo].

Poza tym, w LOST NIE MA PRZYPADKÓW, IMO oczywiście :)
  • 0

Elep Hant

Bóg stworzył kobietę, aby mężczyzna odchodził czasami od komputera.

#128 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 18.02.2006 - |00:29|

witam wszystki

chcialby powrocic do sprawy ojaca Kate, klika odcinkow temu Kate po wysadzeniu domu ojca
przychodzi do 'poprzedniego' ojca zolnierza i w tle w TV widac Sayida, wiec jakim cudem kilka dni pozniej jada oni razem jedna ciezarowka na linii frontu??? przeciez przerzuceniu wojsk trwa tygodnie

pozdr

Pomiedzy oboma scenami jest róznica ponad dziesięciu lat. Pierwsze to Pustynna burza w 1990 i Kate na zdjęciu ma może 11 lat. Z drugim razem to wojna w Iraku w 2003 - 2004 i Kate jest już dorosła
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#129 Elep_Hant

Elep_Hant

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.02.2006 - |00:35|

witam wszystki

pozdr

W 1991 roku, w Kuwejcie ojciec Kate był czynnym żołnierzem, a w czasie wojny w Iraku, był już w punkcie werbunkowym [bo tu chyba był taki punkt, o ile mnie pamięc nie myli].
W taakim układzie ma to sens.
  • 0

Elep Hant

Bóg stworzył kobietę, aby mężczyzna odchodził czasami od komputera.

#130 veN

veN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 18.02.2006 - |00:58|

Wydaje mi się, że ta klawiatura nie miala ani ALT, ani CTRL, ani DEL ;)

Odcinek o tyle dobry, że pokazano retrospekcje "radiotelegrafisty" Said'a.

Moje pierwsze skojarzenie dotyczące "hieroglifów", to oznaczenia bunkrów... wyzerowanie licznika powoduje otworzenie włazów (ale chyba za dużo spojlerów się naczytałem).

Błedy w tłumaczeniu (pełen szacunek dla Pani tlumaczki), ale balon na ogrzane powietrze + hel raczej nie ma ponad 100 metrów wysokości. Moja angielska bardzo kiepska, ale latam balonami i troszeczke wiem na ten temat. Wydaje mi się, że "inny" mówi 140 stóp (ok. 43 metrów). Poza tym takie balony nie maja podwieszonego pod powłoką kosza, tylko kabine prawie że kosmiczną z wszelkimi GPS, ARD + ABS, które nawet podczas uderzenia o ziemie nie powinny sie zepsuć (chyba, że to bezwładny lot pionowy, tylko wtedy wszyscy giną). http://www.stevefoss...n_04july02.html i fotki http://www.stevefoss...alloonpics.html . Czyli pan z Minnessoty kłamie ;)
PS. Witam na forum :).

Swietny post :) pisz wiecej, dobrze miec znawcow na forum ;) Twoj post + zachowanie goscia + imie i nazwisko = jest othersem, a buty mial bo chcial do nich dotrzec, wejsc w grupe, pewnie specjalnie dal sie zlapac.

... hmmmm...nie wiem co myśleć :) nie 108 tylko 23108-42 , chyba to zbieg okoliczności jednak ... chociaż dziwnie te napisy wyraźne (i tak powstaje plotka :) )

No wlasnie , przeciez tu widnieje slynne 108 jak na zegarze :) To na pewno nie zbieg okolicznosci.
Czyzby baza wojskowa? Sarin, 108, kwarantanna ... ciekawe co bedzie w kolejnym odcinku :)

Te cyfry powtazaja sie po stokroc: nr lotu, nr na bunkrze, nr Churliego, licznik hummerze churleya, nr bramki na lotnisku itd. itp.

Danielle chciała go zabić, jak Sayid go oswobodził. sądże, że sama by sobie z nim poradziła. W torturach jest dość dobra. Nieżle sprawiła Sayida w Solitare.

to mnie wlasnie zastanawia czemu ona chce im go podrzucic, ale jednoczesnie daje wskazowke ze to jeden z innych... jakies pomysly?

Co do samego zegara to z pewnoscia jest mozliwy do skonstruowania, w zasadzie nie ma co sie nad tym co zastanawiac bo ten zegar tam jest, lepiej pomyslec nad tym co pokazal i co mialo to znaczyc niz stwarzac sobie nowe problemy ;). Doczytalem ze w egipcie znaczenie maja tez kolory czarny i czerwony, czarny symbolizuje smierc a czerwony ich ziemie, pustynie ale tez wroga podobno.

I co do hieroglifów najnowsza opinia to to iż znaczą dokladnie 'to die' czyli czasownik umrzeć, zachodni maniacy losta (^^') wywnioskowali z tego ze chodzi o spowodowanie smierci czyjejs. A nie bezposrednie zabojstwo czy cos w tym stylu.

Zastanawialem sie tez czy te znaki nie pokazuja czegos co bylo w odcinku, jesli jest tam labedz to mamy bunkier z tym sybolem. Jest tez cos na ksztals strzaly, strzale dostal nasz nieznajomy.
  • 0

#131 nikanna

nikanna

Szeregowy

• Email
  • 5 postów

Napisano 18.02.2006 - |01:17|

Tak,tak...Danielle go podrzuciła...dobre określenie, bo ona dała sobie sama radę nawet z Sayidem...
  • 0

#132 Sam

Sam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoRuda Śląska

Napisano 18.02.2006 - |01:30|

Moim zdaniem - odcinek Lost przeciętny.
Historia Sayida wogole mnie nie wciągnela, była monotonna i bez głębszych treści (przynajmniej ja sie takowych nie doszukalam). Poza tym wątek z "one of them"... jakoś mnie specjalnie nie poruszył.
W dodatku trochę juz nudne staje sie te wciskanie klawisza w ostatniej chwili i robienie nadziei widzom, że w końcu dowiedzą się co się dzieje kiedy się go nie wciśnie.

Podsumowując - dużo się nasłuchałam o tym odcinku i o tym jaki jest fascynujący,więc może dlatego, że spodziewałam się Bóg wie czego jestem rozczarowana... jednakże tak czy inaczej uważam, że twórcy seialu stawiaja na ilośc nie jakość.
  • 0

#133 ems(L)

ems(L)

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 18.02.2006 - |01:42|

no tak w TV jest Pustnna BUrza 2, wiec wszystko sie moze zgadzac, tylko dlaczego on zostal w armii irackiej, przeciez po zdradzie, nie miallby czego szukac w iraku a co dopiero w armii irackiej...

pozdr

Eeee ale niekoniecznie ktokolwiek w armii irackiej wiedzial o tej zdradzie

Sam - przerzuc sie na "Na Wspolnej", bo Lost to chyba nie Twoje klimaty :)
  • 0

#134 wojtyna

wojtyna

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 18.02.2006 - |02:22|

Co do samego zegara to z pewnoscia jest mozliwy do skonstruowania, w zasadzie nie ma co sie nad tym co zastanawiac bo ten zegar tam jest, lepiej pomyslec nad tym co pokazal i co mialo to znaczyc niz stwarzac sobie nowe problemy ;). Doczytalem ze w egipcie znaczenie maja tez kolory czarny i czerwony, czarny symbolizuje smierc a czerwony ich ziemie, pustynie ale tez wroga podobno.

Ciekawa sprawa z tymi kolorami...tego jeszcze nie czytalem. Czytalem natomiast inna teorie o hieroglifach. Ponoc mozna je interpretowac jako slowo, albo kazdy z osobna. W tej drugiej wersji mniej wiecej chodzilo o morderstwo kogos nozem, ale nie do konca pamietam, przeszukam, znajde, podziele sie... :D

Na koniec jednak chcialbym wrocic jeszcze raz do zegara...sorry, ale spokoju mi nie daje ze zegar w trailerze 2x14 (zwiastunie 2x14) zupelnie rozni sie od tego w odcinku. Nie wierze ze autorzy az tak sie pomylili? :blink:
  • 0

#135 henryczek

henryczek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 18.02.2006 - |02:27|

http://img115.images...l23108422lu.jpg

Mała ciekawostka. Dla tych co już ogladali. Popatrzcie w prawy dolny róg. Znajome cyferki? :)

jej oni juz przeginają z tymi liczbami lekko.Wkrótce zobaczymy w jakiejś retrospekcji te cyfry na kodzie kreskowym papieru toaletowego i bedziemy sie zastanawiać :]
co za dużo to nie zdrowo,nie można wszystkiego oznaczac tymi samymi liczbami

Mała refleksja...
Kiedyś przy pierwszym spotkaniu z Danielle kiedy torturowała Sayida, jej zachowanie wydawało się niezrozumiałe, chore i evil... Teraz Sayid podąża tą drogą... To kwestia czasu kiedy lostowicze staną się tak bezlitosni dla w s z y s t k i c h o b c y c h jak othersi, nie wnikając juz czy ewentualni obcy rzeczywiscie othersami są. Za jakis czas lostowicze mogą się stac dla potencjalnych kolejnych rozbitków po prostu Othersami.

mam identyczną refleksję :)

a co do wypowiedzi sam
cóż,ma racje,ja też sie tak irytowałem jeszcze pare odcinków temu, ale teraz już mi to zwisa,przyzwyczaiłem sie do nowego gatunku - lostoloweli :]

przeleciałem cały wątek i czuje sie jakbym obejrzał jeszcze jeden odcinek(zreszta zawsze jak obejrze to właże na forum i dowiaduje sie o sobie ze jestem głąbem bo nie zauważam wielu rzeczy:/ )
nie wiedziałem np wcześniej o tym szefie locka i hugo :bangin: jestem pod wrazeniem

a teraz sie do czegos przyczepie: nie stać ich było zeby pojechaćna prawdziwą pustynie kręcic ten iraq?
troche przesadzili z tymi animacjami:]

nie oglądam tym razem trailera,nie ma sensu robic sobie nadziei
pzdr :)
  • 0

#136 Marks Snow

Marks Snow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoChrzanów

Napisano 18.02.2006 - |09:04|

Super odcinek może nic sie nie wyjaśniło ALe Said dokopał Temu CHyba innemu No i dalej "nowego Szeryfa" prześladują zwierzęta . To wkońcu kiedy będzie nowy odcinek ?? Za dwa tygodnie??
  • 0

#137 scibor

scibor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 18.02.2006 - |09:09|

Tak,tak...Danielle go podrzuciła...dobre określenie, bo ona dała sobie sama radę nawet z Sayidem...

No własnie więc jeśli jest othersem to albo danielle się do nich przyłączyła albo nie chce ich denerwować zabijajac jednego z nich .

Ciekawa sprawa z tymi kolorami...tego jeszcze nie czytalem. Czytalem natomiast inna teorie o hieroglifach. Ponoc mozna je interpretowac jako slowo, albo kazdy z osobna. W tej drugiej wersji mniej wiecej chodzilo o morderstwo kogos nozem, ale nie do konca pamietam, przeszukam, znajde, podziele sie... :D

Na koniec jednak chcialbym wrocic jeszcze raz do zegara...sorry, ale spokoju mi nie daje ze zegar w trailerze 2x14 (zwiastunie 2x14) zupelnie rozni sie od tego w odcinku. Nie wierze ze autorzy az tak sie pomylili? :blink:

Autorzy sie nie mylą :D tylko podrzucają mylące wątki żeby fani mieli o czym mysleć czekając na odcinek
  • 0

#138 Haress

Haress

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 18.02.2006 - |09:55|

Witam
PO dłuższym czasie czytania forum, w koncu postanowilem sie dołączyć i nappisac swoje spostrzezenia.
We wczesniejszych postach został poruszony temat zabki, która przesladuje "nowego szeryfa". Były różne teorie na ten temat - od tego ze jest to głupia wstawka zrobiona przez twórców do tego ze zabka jest trująca. Ja natomiast uwazam ze motyw zwierzaczków ;P Jest dosyc istotny, w koncu cały jeden odcinek prawie zostal poswiecony na dzika który przesladował Sawyera, jak zapewne pamietacie na koncu Sawyer mu odpuszcza, mowiac kwestje "to w koncu tylko zwierze" (czy cos w tym rodzaju), w tym odcinku zabija zabke która go denerwowała, hmm niby nei ma sensu, jednak ja uwazam ze te obie sytuacje pokazuja zmiany jakie zaczynaja nastepować u niektórych lostowiczów. Wiadomo ze rozbitkowie zaczynaja się zminiać po 2 miesiącach (tak wynika z relacji francuski), równiez w odcinku the hunting party - wypowiedz zeka - jestescie na wyspie 50 dni - to prawie dwa miesiace.
Sawyer w odcinku z dzikiem jest normalnym człowiekiem, w ostatnich odcinkach zaczyna się zmieniac, pokazuje swoje złe oblicze. Najpierw ogłasza sie samowolnym szefem grupu - mam bron wiec jestem silny, a sama zabka gdy ja zabija - ma moim zdaniem symbolizowac ze powoli zaczyna chorowac - zmieniac sie. Mysle ze tworcy Losta raczej podązą w tym kierunku, oczywiscie moge sie mylic i zostac BARDZO zaskoczony ;P

Co do

Błedy w tłumaczeniu (pełen szacunek dla Pani tlumaczki), ale balon na ogrzane powietrze + hel raczej nie ma ponad 100 metrów wysokości. Moja angielska bardzo kiepska, ale latam balonami i troszeczke wiem na ten temat. Wydaje mi się, że "inny" mówi 140 stóp (ok. 43 metrów). Poza tym takie balony nie maja podwieszonego pod powłoką kosza, tylko kabine prawie że kosmiczną z wszelkimi GPS, ARD + ABS, które nawet podczas uderzenia o ziemie nie powinny sie zepsuć (chyba, że to bezwładny lot pionowy, tylko wtedy wszyscy giną).

Mysle ze to nie są błędy, jak ogladałem odcinek i usłyszałem takie wymiary balonu, w głowie zapaliło mi się ostrzegawcze swiatełką, cos z wypowiedzi goscia jest nie w porządku, nie jestem baloniarzem wiec nie dokonca bylem pewien czy istnieja balony o wysokości 140 metrów (budynek 10 piętrowy ma około 30 metrów a pałac kultury w warszawei ma wysokości 167 metrów - to tak dla porównania). Plus do tego ze nie za bardzo pamieta jak pochowal zone ( w koncu zmarła raptem 3 tygodnie temu) itd Dla mnie jest on Inym i tyle.
Generalnie w chwili obecnej czekam na nastepne odcinki i powiem szczeze nie moge sie doczekać.
  • 0

#139 Soviet

Soviet

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 18.02.2006 - |11:16|

Co do liczb: zdaje mi się, że producenci spostrzegli zaintersowanie owymi cyferkami i teraz, gdy tylko jakieś cyfry mają się pojawić, to wybór jest oczywisty: 4 8 15 16 23 42 - trzeba wybrać któreś z tych i wstawić. Najczęściej to nic nie znaczy (tak jak z tą rolką filmu), ale jakie wzbudza zainteresowanie.

Użytkownik Soviet edytował ten post 18.02.2006 - |11:16|

• 0

#140 Szymek

Szymek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 18.02.2006 - |11:27|

Co do liczb: zdaje mi się, że producenci spostrzegli zaintersowanie owymi cyferkami i teraz, gdy tylko jakieś cyfry mają się pojawić, to wybór jest oczywisty: 4 8 15 16 23 42 - trzeba wybrać któreś z tych i wstawić. Najczęściej to nic nie znaczy (tak jak z tą rolką filmu), ale jakie wzbudza zainteresowanie.

Jakby ktoś nie zauważył to: 4+8+15+16+23+42=108 :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych