Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 200 - S10E06 - 200

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (343 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (70 głosów [24.65%])

Procent z głosów: 24.65%

2. 9,5 (24 głosów [8.45%])

Procent z głosów: 8.45%

3. 9 (31 głosów [10.92%])

Procent z głosów: 10.92%

4. 8,5 (9 głosów [3.17%])

Procent z głosów: 3.17%

5. 8 (24 głosów [8.45%])

Procent z głosów: 8.45%

6. 7,5 (5 głosów [1.76%])

Procent z głosów: 1.76%

7. 7 (13 głosów [4.58%])

Procent z głosów: 4.58%

8. 6,5 (3 głosów [1.06%])

Procent z głosów: 1.06%

9. 6 (8 głosów [2.82%])

Procent z głosów: 2.82%

10. 5,5 (4 głosów [1.41%])

Procent z głosów: 1.41%

11. 5 (11 głosów [3.87%])

Procent z głosów: 3.87%

12. 4,5 (1 głosów [0.35%])

Procent z głosów: 0.35%

13. 4 (9 głosów [3.17%])

14. 3,5 (4 głosów [1.41%])

Procent z głosów: 1.41%

15. 3 (12 głosów [4.23%])

Procent z głosów: 4.23%

16. 2,5 (2 głosów [0.70%])

Procent z głosów: 0.70%

17. 2 (8 głosów [2.82%])

Procent z głosów: 2.82%

18. 1,5 (1 głosów [0.35%])

Procent z głosów: 0.35%

19. 1 (9 głosów [3.17%])

20. 0,5 (7 głosów [2.46%])

Procent z głosów: 2.46%

21. 0 (29 głosów [10.21%])

Procent z głosów: 10.21%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 23.08.2006 - |00:25|

Owszem, śmieszne, ale bywało już i śmieszniej i fajniej. Niestety jak na 200-tny odcinek to moim zdaniem słabiutko, jedynie motyw z ojcostwem Jacka mnie poruszył, reszta była mało zabawna, często wręcz głupia, czego po twórcach SG1 się nie spodziewałam. No i coś co mogłoby być genialnym extrasem zrobiło się najgorszym odcinkiem serialu jaki powstał. Nigdy nie oceniałam SG1 na mniej niż 5, ale ten odcinek zasłużył na zaledwie 1. Mam nadzieję, że w końcu zobaczę normalny odcinek i może w końcu Ori!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#122 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 23.08.2006 - |01:15|

Odcinek dobry, dalem 7,5, bylby duzo lepszy gdyby nie byl oparty na tragicznym, wedlog mnie, odcinku 100 z Matrinem i jego "serialem".

Podobal mi sie tez zakamuflowana akcja z swietem 200 przejscia Mitchela, bo wedlog mnie ta miejsja 30185 to byla misja na ta sama planete co SG-1 mialo sie wybrac przez SG-33 ktore mialo przygotowac przyjecie niespodzianke :D, a cala scena z misja 30185 to cudenko najlepsze chyba od odcinka Window of Oppurtinity.
  • 0

#123 Rosomak

Rosomak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 23.08.2006 - |01:31|

dalem tyche 1 0
bo ten odcinek jest The Best.
Usmialem sie jak zadawnych dobrych czasow z Jackiem .
  • 0

#124 Christof

Christof

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoWarszawa, Bridgetown

Napisano 23.08.2006 - |07:39|

10/10
Rewelacja! Wspaniały odcinek jubileuszowy, mnóstwo inteligentnego humoru.

Najbardziej podobały mi się autoironiczne uwagi na temat zniknięcia Jacka z serialu i jak to widzowi wytłumaczyć. No i furlingi cudo, twórcy musieli miec niezły ubaw wyobrażając sobie wszystkich fanboyów czekajacych zaślinionych po usłyszeniu spojlerów że będą w tym odcinku.
  • 0

#125 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.08.2006 - |08:35|

Wraith nie denerwuje się na Furlingów. To był żart scenarzystów oparty między innymi na twoim avatarze ;D
Log65: Happy camper

#126 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 23.08.2006 - |09:12|

Rzeczywiście nie ma tam nic o kłamaniu.. zasugerowałem się tłumaczeniem.. JEst coś typu:
Wiesz, jeśli się nie pojawi, to ludzie pomyślą, że to ja.. i ty.. (w domysle bierzemy ślub) :D
  • 0

#127 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 23.08.2006 - |09:27|

Obejrzałem sobie ten odcinek. Myszę przyznać, że mam mieszane odczucia. Z jednej strony podobały mi się odniesienia do różnych filmów - ttakie spojrzene na SF z przymróżeniem oka na wesoło. Choć daleko w tym było do Kosmicznych jaj :D , ale niech będzie, że to się jakoś udało. :huh: Ale z drugiej strony, jak na odcinek jubileuszowy - to raczej nie jest to wysokich lotów produkcja. W każdym razie zadziwiła mnie końcówka, która okazała się całkowitym dziwadłem. Wywiady z aktorami niby odwołujące się do SG, ale jakoś tak mizernie.
W sumie za pomysły (ale niestety nie za realizację) 5.0
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#128 Fahrtals

Fahrtals

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 23.08.2006 - |12:15|

Oglądam ... nagle widzę jakieś misie które okazują się być Furlingami co mnie rozwaliło ... ale później się dowiedziałem, że to fantazja ... a potem dalej inne fantazje ... odcinek mnie rozbawił - zwłaszcza fragment z młodymi członkami drużyny oraz lalkowa wersja ... ale jedyne co dobrego mogę powiedzieć o tym odcinku to to, że jest zabawny choć jest kilka scen które mnie bardziej zirytowały niż rozbawiły ... do tego aktorka grająca Vale jakoś co odcinek coraz bardziej mi się podoba ... jej gra twrzy, jej ruchy, zabarwianie głosu zalezne od sytuacji - są piękne (przynajmniej dla mnie) ... W poprzednim sezonie Vala mnie jakoś denerwowała, ale w tym sezonie jest super :clap: ...

Mimo wszystko wolałbym oglądać odcinek w stylu: "Jak powstaje serial - czyli SGC od kuchni" ... czyli jak kręcą sceny, pokazać powstanie najciekawszych efektów ... wywiady (konkretne) ... wolałbym by to było niczym odcinek dokumentalny o serialu niż takie coś co jest :blink:

Daje 5
  • 0

#129 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 23.08.2006 - |14:43|

wolałbym widzieć odcinek od kuchni niż to co zrobili :]

Na rzeczy od kuchni, przeznaczone są dodatki. :) I taki, też został wyemitowany: Sci Fi Inside Stargate SG-1 200th episode.

I nie marudźcie tak na temat tego odcinka. Został on zrobiony dla fanów i wymagał dużego poświęcenia całej ekipy (aktostwo, scenografia, efekty, kostiumy, charakteryzcja itp...) i jak widać twórcy kopali po stronach SG i czytali pomysły i komentarze fanów i je w odcinku zawarli!! Kto wie, czy nie przeczytali na Orion-Tokra (o ile byli) jednego z waszych pomysłów :P

Użytkownik VeeDee edytował ten post 23.08.2006 - |14:49|

• 0
VeeDee

#130 Fahrtals

Fahrtals

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 23.08.2006 - |15:20|

Na rzeczy od kuchni, przeznaczone są dodatki. :) I taki, też został wyemitowany: Sci Fi Inside Stargate SG-1 200th episode.

I nie marudźcie tak na temat tego odcinka. Został on zrobiony dla fanów i wymagał dużego poświęcenia całej ekipy (aktostwo, scenografia, efekty, kostiumy, charakteryzcja itp...) i jak widać twórcy kopali po stronach SG i czytali pomysły i komentarze fanów i je w odcinku zawarli!! Kto wie, czy nie przeczytali na Orion-Tokra (o ile byli) jednego z waszych pomysłów :P

Nie chce być odebrany jako osoba której ten odcinek się nie podobał ... bo mi się podobał z wyjątkiem zakończenia ...

jedna z ostatnich scen, gdzie SG1 z kilkoma jeszcze osobami przechodzi przez wrota - nie wiem czy to była fantazja czy "realna sprawa" ... Gdzieś czytałem, że od odcinka 200 wraca Jack O'Neill i to nie na krótko ... chyba nawet gdzieś w tym serwisie ... i oglądając ten odcinek liczyłem na to, ale koniec całkowicie mnie rozlozyl i jakby to powiedzieć - pogubiłem się :P ... powiem tak ... około 70% odcinka było: :clap: ... ale reszta :sam9: ... może gdyby nie takie zakończenie inaczej oceniłbym ten odcinek ... ale taki koniec odcinka spowodował, że ogólnie słabo oceniam odcinek ... :]
  • 0

#131 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.08.2006 - |18:54|

Wraith. Scenarzyści zrobili to specjalnie "dla jaj" poprostu źle to odebrales. Ich celem było wyśmianie własnego serialu. A motyw z Furlingami to był przez największą tandetność i nawiązanie do Star Wars. Pozdro.

Wraith nie denerwuje się na Furlingów. To był żart scenarzystów oparty między innymi na twoim avatarze ;D

Wiem, wiem, ja wszystko wiem, ale to daje mi do myślenia(uwierzcie rzadko mi się to zdarza ;) ) oni nigdy nie pokażą prawdziwych Furlingów skoro już sobie z tego żartują. I to w taki sposób!! Dlatego się wkurzyłam :evil:
Pozdro :)
  • 0

#132 darek71

darek71

Szeregowy

• Email
  • 21 postów
  • MiastoKraków/Wiśniowa

Napisano 23.08.2006 - |19:06|

9,5/10

odcinek oglada się (odbiera) całkowicie inaczej w kontekście infa z Sci Fi Ch o zakończeniu emisji na 10 sezonie, te dywagacje na temat filmu i serialu nabierają sensu,
w poprzednim sezonie lepiej ogladało mi się Atlanis, ale coś się w człowieku buntuje na wieść o końcu SG1 :>
  • 0

#133 Fahrtals

Fahrtals

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 23.08.2006 - |19:22|

[...] oni nigdy nie pokażą prawdziwych Furlingów skoro już sobie z tego żartują. I to w taki sposób!! Dlatego się wkurzyłam :evil:
[...]

Właśnie sobie przypomniałem, że gdzieś czytałem iż w tym sezonie mają się pojawić Furlingowie i mają być pierwszy raz pokazani w postaci żywej :) ... jeśli to byli ci Furlingowie no to :angry: ... po cichu liczyłem, że się pojawią konkretni Furlingowie, a ich przybycie będzie spowodowane obecnością Ori, czyli nowa nacja która przyłączy się do walki przeciw Ori ... a tu ... pluszaki :> ... to jest jeden z 2 zartów tworcow które mnie zirytowały ... nie licząc końca oczywiście ...

Ale po cichu ciągle licze na Furlingów :P ... bo jak te pluszaki byli tymi zapowiedzianymi Furlingami to lepiej zaby już nic nie zapowiadali :D

Użytkownik Fahrtals edytował ten post 24.08.2006 - |00:02|

• 0

#134 joda

joda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 23.08.2006 - |22:41|

Odcinek poprostu genialny 10/10

Tak sobie pomyslalem ,skoro tworcy krytykuja samych siebie w tym odcinku, musza to robic w jakims konkretnym celu. Mysle ze od nastepnego odcinka zobaczymy naprawde dobre SG, a te odcinki ktore byly do tej pory sa swiadomym krokiem, Do tego jeszcze info o zakonczeniu SG1. Wedlug mnie sa to poprostu chwyty reklamowe, bo czy nie bedziecie sledzic tego co sie dzieje w SG zeby zobaczyc jak zakonczy sie serial??

A co do oceniania tego odcinka to jedno jest pewne na 100%, a mianowicie ze zostanie on zapamietany przez wszystkich bez wyjatku.
  • 0

#135 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 23.08.2006 - |23:41|

Odcinek totalne dno - a dla czego - bo zrobiony na wzór pospolitych seriali komediowych, z których niezbyt wymagający widz śmieje się do łez. I już nie chodzi o to ze miało byc zabawnie - bo to jest porostu żenada - spsób wykoania świadczy w wielkim gów.. jakie ma w głowie osoba piszaca senariusz tego odcinka. Pomysł zerżnięto z 20 innych seriali gdzie robi sie jeden przygłupawy odcinek na watku serial w serialu. Czy na prwde nie można był juz zerżnąć lepszego pomysłu np z fraka gdze Jon w wirtulanej rzeczywistości z Chianą napażał na miecze rózne dziwne stworki - przerobić to troszke i było by przynjamnie orginalnie.

O gustach sie nie dsykutuje - jak kogoś bawi amerykańskie poczuice humoru oki - ale wypiswyanie że docianek jest dosknały bo trzeba na niego patrzeć z przymróżeniem oka i na dadatek że SG-1 to serial rozrywkowy dlatego taki odcinek jest super - jest conajmniej dziwne. Kiedyś na tym forum rozpisywano się jak to amerykanom sie każde [beeep] sie podoba i jacy mało wymagający widzowie - czyżby i u nas zaczeło być podobnie.
  • 0

#136 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.08.2006 - |19:56|

Wyszło tego pisania trochę :D Tak to jest człowiek się zaciągnie, ale i cyferka zobowiązuje
Więc na starcie stawiam tylko wstęp i podsumowanie. Reszta jak ktoś chce to niech się wgłębia :> (ciut przejrzyściej może to wyglądać na http://www.gwrota.com/page.php?id=475

Dwusetka musiała być wyjątkowa. Jak Brad Wright to ujął - odcinek ten „fani albo pokochają, albo znienawidzą”. Tak też się stało. Odcinek nie tylko ośmiesza zaplecze i metody produkcyjne serialu, ale i tworzy wyimaginowane koncepty które krążyły wśród fanów od bardzo dawna sprowadzając je do żartu. Mnie te kawały dosłownie rozłożyły na łopatki i jestem z tej grupy osób która teraz wygłosi „Odę do dwóch setek”, a właściwie chwalebną epopeje.

[CIĘCIE]

Podsumowanie
Za wydarzeniami w odcinku i fantazjami SG-1 stoi wachlarz nieomal wszystkich aspektów produkcji serialu który właśnie się doczekał swojego dwusetnego odcinka. W sposób nieraz wyzywający wyśmiewane jest tu wszystko. Zaczynając od scenarzystów, producentów, przez aktorów, sponsorów, nawet fanów, aż do samych pomysłów na wątki. Przykładowo sytuacja fantastyczna ślubu tak upragniona przez jedną grupę przedstawiona jest z dużą dawką humoru i na koniec sprowadzona do parteru że mogłoby to być udręczeniem widowni. Nic dziwnego że niektóry się mogło nie podobać, może nawet tak bardzo że za karę dać anulowanie. Jednak mnie ten humor, a co więcej odwaga w jego przedstawieniu się mocno spodobała. Co więcej odcinek jest realnie przedstawiony, oprócz sceny z przebraniem Waltera, której nierealność na szczęście się umywa do odcinka setnego i statku kosmicznego nad ekipą filmową. Zasiadając do odcinka miałem przed sobą upiorne widmo „Wormhole X-treme” jednak humor tego odcinka, który dorównuje „Window of Opportunity” mnie po prostu oszołomił. 9.5/10 i to tylko dlatego że w pamięci pozostaje właśnie ta setka, druga setka już o wiele lepiej smakuje.

|||CIĘCIE:

Scenki fanów
Na początek weźmy przeróżne historie w większości wymyślone w serialu w głowach SG-1.
1. Czemu Furlingowie zniknęli?
Na start. Od drugiego sezonu istniał nieustający krzyk fanów z zapytaniem: "kim są Furlingowie, gdzie są, czy w tym sezonie ich zobaczymy?". I ostatecznie satysfakcjonującej odpowiedzi dalej nie ma, a ich los leży w sferze domysłów (osobiście wierze że podobnie jak Pradawni i Noxowie próbowali ascendować i Furlingom się to udało). Od dawna krążyło też wśród fanów skojarzenie nazwy rasy z Ewokami ze Star Wars. Zostało to już zaznaczone w „Paradise Lost”, teraz pod pozorem faktu że naprawdę kiedyś spotkaliśmy Furlingów przedstawieni są oni jako takie miśki i jak się okazuje SG-1 powoduje ich zniszczenie. Na starcie widz zostaje zbombardowany zaskakującą scenę gdzie SG-1 spotyka Furlingów i na dodatek stoi za ich zniszczeniem, czyż to nie idealny start parodii SG-1?
2. SGC pełne żywych trupów.
Wyraźnie nawiązanie do wysypu żywych trupów. Scena natychmiastowo po intrze dynamizuje wydarzenia. Mamy tutaj czystą akcję z pięknym ujęciem reżyserskim z którymi się już spotkaliśmy w dobrym pod tym względem odcinku „Avatar” gdzie Teal’c pojedynkował się z superżołnierzami Anubisa. Dodatkowym kąskiem jest tutaj fakt że w scenie jako zombie występuje Pierre, którego gra ten sam gość co naśmiewał się w talk-show „Late Night with Conan O’Brien” że serial SG-1 był o wiele lepszy bez Daniela Jacksona.
3. Niewidzialność Jack'a
Motyw niewidzialnego O’Neill’a jest prawdziwą retrospekcją z wydarzeń SG-1, chociaż obarczony oczywistym błędem, że wtedy Teal’c nie miał włosów. Jakby na złość by zbagatelizować ten fakt twórcy pod koniec odcinka przebierają w jednej chwili Waltera w odpowiedni strój do przejścia przez wrota. Jednak do rzeczy. Ta scena rozwala totalnie. Na starcie oczywisty motyw ucieczki Jacka przed techno-gadką Carter. Rozbrajający motyw psa podjeżdżającego do strażnika. Potem zostaliśmy pożywieni tourne Jack'a po członkach SG-1 z tym co jest najbardziej wyraziste w postaciach. Przy Danielu Jack zasypia i co więcej chrapie podczas jego badań w pokoju odpraw co zmusza zebranych do macanie ręką po okolicy. O’Neill postanowił podglądać Carter, co Sam wyczuła i ładnie spytała czy Jack jest w okolicy, na co rozbrajająco zaprzeczył. Teal’cowi natomiast dał możliwość na dwa sarkastyczne żarty z „przejrzeniem go na wylot”, duże osiągnięcie po nie wypalonym dawno temu żarcie w „Message In a Bottle”. No i oczywiście misja na ha'taku i Carter wysadzająca prąd w bazie, czyli standardowo scenka przeciążenia energetycznego.
4. Wielka konfrontacja
Następna scena ponownie jest sceną akcji gdzie SG-1 umieszczają w konfrontacji z Replikatorami i Goa’uld’ami. Materiale który byłby bardzo dobry. Pochwalę w tym miejscu tylko efekty w scenie, bo głównym jej celem było co innego (problem nagłych zakończeń).
5. Czarnoksiężnik z krainy Oz
Pierwszy z pomysłów Vali nawiązujący do kolejnego nierozłącznego porównania SG-1 istniejącego od lat - do przygód z „Czarnoksiężnika z krainy Oz”. Do których to Richard Dean Anderson po prostu uwielbiał się odnosić w swoich tekstach. Oczywiście ciekawe dopasowanie postaci do wydarzeń z tej bajki jest rozbrajające. Mamy ładną Tok’Ra Sam, ascendata generała Landry’ego, no i trójka z „własnymi problemami”. Zniewalająca scena gdy przeprowadzono zbliżenie na Teal’ca, Daniela i Camerona. Nie wspominając o fakcie że Vala potrąciła lokalnego Goa’uld’a lądując statkiem już na samym początku.
6. Wybuch SGC
Scena wybuchu bazy Cheyeen była tak wprowadzona w odcinek by można było nabrać widza że w realnym świecie SG-1 coś się dzieje. Oczywiście to się udawało do pewnego momentu. Tym razem ponownie scena przeskakuje z humoru na akcję, ale tym razem takiej typowej co nieraz widzieliśmy w serialu. Piękny wewnętrzny żart czemu „to zawsze Siler obrywa”. Cóż koordynator od spraw kaskaderskich już tak ma. Wybuch bazy cud – miód. Piękne oddalenie od głównego wejścia w trzech ujęciach. A po zakończeniu sceny tylko śmiech że udało się im mnie tak nabrać.
7. Star Trek i młodsza wersja SG-1.
Padały zarzuty że wraz z coraz częstym pojawieniem się naszych kosmicznych lotniskowców serial zaczyna nabierać charakter Star Treka. Scena z tym właśnie serialem ponownie wywołuje śmiech i komentarze do niej ze strony SG-1 tylko to potęgują.
Wyobrażenie młodszej wersji SG-1 było taki wyraźną odmianą od wszystkiego. Tu muszę zauważyć że strasznie podoba mi się to jak reżyser żonglował w każdym takiej scenie typem ujęć i dynamiką odpowiadającą danemu gatunkowi sceny. Tak samo mamy tutaj z odpowiednią muzyką, odpowiednimi ujęciami i tekstami mamy typowy serial młodzieżowy. Joł.
8. Frel
Po dołączeniu do obsady dwóch głównych postaci z serialu Farscape krążyły żądania jakiegoś crossoveru. No i scena z takim połączeniem, jest rozwalająca. Głównie na końcu gdy widzimy Thor’a jako Rygel’a. Tutaj potrzebowałem przerwy w oglądaniu z powodu nie możności w spokoju dalej oglądania. Tak samo linijka dren, tazmada, frel, hezmot jest pięknym importem z Farka najbardziej klasycznych powiedzonek. Scena ma minus! Mogli już zapomnieć w tej scenie że trzeba Daniela z Valą łączyć jak to wątki SG1 przewidują i na John’a usadowić właściwą tam osobę go grającą. Cóż, takie malutkie zażalenie z sentymentu do aktora i Farscape’a.
9. Jack jest ojcem
Dziewiąty sezon SG-1 był sezonem odejścia Jack’a i pojawienia się Mitcheall’a. Wielu zarzucało i dalej zarzuca że nowa postać próbuje nam zastąpić starego O’Neill’a. Co więksi fani co nie tylko samą krytyką żyją wymyślili szaloną teorię, którą mieliśmy okazję usłyszeć z ust Daniela i Sam w prawdziwej sytuacji w SG-1. Chodzi oczywiście o raport 30185 dotyczący tego że Jack wybrał się do roku 1969 na dziewięć miesięcy przed narodzeniem się Camerona. To by tłumaczyło wszystkie podobieństwa.
10. Team SG-1
Kukiełkowy film „Team America” był parodią sytuacji politycznej. Wersja Stargate’owa w tym odcinku była parodią samych podstaw na których SG1 powstało. Generał jak to generał rzuca tu i tam swoje zachcianki i mają one być spełnione. Na problemy naukowe przychodzi Carter napędzana feminizmem na początku na której słowa inni naukowcy patrzą ze zdziwieniem. Jackson zawsze się ekscytuje gdy chodzi tylko o to że „wykopali wrota z piasku”. Poruszana jest głupota SGC gdy „mieli symbol cały czas przed sobą” oraz gdy sznurki ku ich zaskoczeniu zostały zniszczone. Śmieszna scena z O’Neill’em gdy Hammond mówi że „myślał że jest zmęczony” (gra angielskich słówek are tired – retired). Fakt spotkania istot na innych planetach no i śmiech zwycięstwa Teal’ca na innej planecie. Sama scena w pewnej chwili wydawała się ciut przydługa.
11. Teal'c PI i rybki
Krótka scena z Teal’c jako detektyw. Przypomina to odcinek „Affinity” w którym Teal’c zaczął mieszkać na Ziemi i robić w okolicy porządek. Moment gdy Teal’c po wyrzuceniu gościa przez drzwi mówi „indeed” po prostu rozwala.
Druga z rzędu scenka będąca repley’em prawdziwego zakończenia SG-1 w ósmym sezonie, gdzie nagle obok pojawia się Vala i Mitcheall. I taki oburzony komentarz że „nie było was tam”. No LOL.
12. Thor udziela ślubu
I na koniec, na finał, jeden z największych problemów i dyskusyjnych spraw w świecie fanów. Ślub, który został tak przedstawiony że ponownie można spaść z krzesła ze śmiechu. Asgardczyk udzielający ślubu po prostu rządzi. Sam fakt że to Jack&Sam, oczywiście jak zwykle w fantazji, ale mimo wszystko plus. Przybycie na ślub Sam teleportem no i ukłon dla tych "innych" ludzi co chcieliby Jack'a i Daniela.

W pokoju odpraw na temat produkcji
Teraz zajmę się analizą tej rzeczywistej części odcinka w której Marty dzieli się i komentuje prace tworzenia filmu, co jest czystą aluzją do serialu SG-1. Mamy tutaj więc do czynienia niemal ze swoistą spowiedzią producentów na częste zarzuty niedopatrzeń w serialu i krzyki zawiedzionych widzów. Przedstawiając to w świetle humorystycznym wyszło to bardzo dobrze.
Na start Carter zauważa że spowodowanie przez drużynę zniszczenia Furlingów robi z bohaterów głupków. Nie trzeba daleko sięgać pamięcią by przypomnieć jak Sam wydaje w głupi sposób informacje z bazy Pradawnych Baal’owi. Narzekania że w ogóle za tyle kasy takie cienki scenariusze powstają. Dźwięk z komórki Marty’ego jest jakże odwzorowaniem niemal każdego fana gdy jak ktoś dzwoni słyszy się intro SG-1 lub Atlantis.
Problem wymiany głównego bohatera oczywiście jak wiadomo odnosi do Andersona. Ciekawe czy taka sama była pierwsza reakcja słowna prawdziwego producenta jak Marty’ego gdy skończył rozmawiać przez telefon. Cała dyskusja w SG-1 o tym jak można byłoby postać zastąpić ma drugiego dno, a szczególnie gdy sam Mitcheall mówi by stworzyć nową postać która przejmie role starej. Wtedy widz myśli „i kto to mówi”, a mina Carter jest po prostu genialna. Czy propozycja rozmów przez telefon i nie wspominanie go nie jest nam dobrze znana. Ile razy w ostatnim czasie było rozmów z postaciami które odeszły przez telefon i nie wiadomo co z nimi dalej. W serialu oficjalnie chyba jeszcze nie powiedziano kim jest O’Neill i czym się zajmuje, tak samo Hammond. Oficjalnie możemy się dowiedzieć tylko z oficjalnej strony internetowej.
Odnośnie niewidzialności bohatera, Marty dzieli się faktem że nie można postaciom dawać zbyt wielkich mocy. Stąd przy urządzeniach Sodan w ostatnim odcinku pojawiła się przeszkoda w możliwości ich dalszego użytkowania. Stąd też w nie pamięć odeszły między innymi pamiętne opaski z „Upgrades” która Anise nam przytransportowała jak i wiele innych przydatnych gadżetów Superman'a.
Inny mankament przedstawiono przy okazji niewidzialnej potyczki z Replikatorami i Jaffa jednocześnie. Nagłe rozwiązanie które nie jest przedstawiane. Czyli sytuacja podobna do tego z odcinka „Morpheus”, gdzie problem rozwiązywany jest przez medyków w SGC i pozostaje on w sferze domysłów i uznawane jest przez producenta za oczywiste. No i temat odliczającego zegara jako klucza do dobrej akcji, te odliczające zegarki i zazwyczaj kończące się na jedynce są dobrze nam znane i potrafią w nadmiarze irytować.
Ciekawe czy scenarzyści tak samo reagują gdy usłyszą gdzieś jakąś techno-gadkę. Piękna odmowa Carter i wycofanie się z powrotem do pomieszczenia kontrolnego. Miłe też było przyznanie się w sprawie dogodność z użyciem teleporteru. Nieraz w SG-1, a już notorycznie po wszczepieniu lokalizatorów i uruchomieniu Odysei fakt ten był i pewnie będzie wykorzystywany. To jest właśnie jeden z tym elementów typu „niewidzialność” który może z naszych bohaterów zrobić zupełnie niepokonanych. Szczęśliwie jesteśmy tutaj ograniczeni jesteśmy zasięgiem.
Kolejna sprawa odnosi się do wybuchów. To jest to co robi dobre zwiastuny, a to one przyciągają więcej widzów. Jak widać producent też się musi choć trochę martwić o oglądalność. I poinformowanie o bankructwie jednego z inwestorów przez SMS. Genialne. Ciekawe czy o przejęciu MGM przez Sony nasi się tak dowiedzieli, że to teraz tak pokazują.
Problem aktorów i tego że chcą coraz więcej pieniędzy i metodami zastępczymi był bardzo wyzywający. Dwoista reakcja naszych bohaterów, którzy są w końcu tymi aktorami o których mowa, którzy chcą większych przyczep, a jako że pieniądze trzeba oszczędzać to pozwalają im nieraz reżyserować i pisać scenariusze jak to nieraz miało miejsce w przeciągu ostatnich lat.
Ciekawy był też jeden z ostatnich telefonów które otrzymał Marty przewidujący trochę przyszłość że grupą nie podoba się zakończenie. Proszę, powrót widma Wormhole X-treme mi się nie podoba, szczęśliwie nie było na planie żadnych wielkich statków kosmicznych. Mimo to dla mnie niesmak Wormhole X-treme pozostał. Ale… tym razem jest kilka perełek w wypowiedziach tamtej fałszywej obsady odnoszących się do rzeczywistości i zagadnień kulis serialu SG-1.
Pierwsza sprawa to nieraz poruszany temat cukierkowości dla planie, a szczególnie w wypowiedziach o rodzinnej atmosferze na planie. Tutaj ekipa to wyśmiała, owszem nie ma wątpliwości że ekipa zżyła się przez tyle lat. Jednak moment gdy podczas wywiadu Marty opowiada właśnie jak to jest miło i przyjemnie wszystkim pracować i w trakcie otrzymuje telefon z pewnie żądaniem o podwyżkę i jego odpowiedzią jest po prostu groźba zwolnienia z pracy. Mocna scenka. Podobnie zostały chyba obalony fakt braku przekleństw na planie - „gdzie moja pii kanapka”.
W wypowiedziach tego serialowego aktora Shanksa też wdarło się wytłumaczenie nieobecności Michael'a w siódmym sezonie, że chciał trochę odpocząć itd. I jego komentarz: „jak ta strona ma? Aa, właśnie savedoktorX.com” (chodzi w rzeczywistości o savedanieljackson.com).
Wypowiedzi serialowej aktorki Amandy odnośnie pragnienia napisania scenariusza no i posiadania dziecka, które prawdziwa Amanda jak wiemy niedawno urodziła jakże odnoszą się do niej.

Projekt filmu przywrócony!!! (… a serial anulowany)
Zastanawia mnie jeden aspekt odcinka. W kilka dni po premierze fani dowiedzieli się o anulowaniu przez ScfFi Chanel serialu, co oznacza że się skończy na dziesiątym sezonie. Tekst Marty’ego z bodajże 2016 roku o tym że została przywrócona koncepcja stworzenia filmu. Czy już wiedzieli? Lepiej sobie tłumaczyć że tak, bo w innym wypadku może kanał telewizyjny obraził się na słowa Marty’ego na samym początku „że to banda idiotów która przejmuje się tylko oglądalnością” (co zresztą można traktować też pół żartem pół serio, zależy jakie się ma podejście). Ciekawe czy też SciFi sugerował całkowite odmłodzenie obsady na młodszą, jak to było widoczne w jednej z fantazji.

Krótka historia struktury odcinka
Wraz z odcinkiem komentowane były jego krytyczne momenty i jego struktura. Trzeba mieć mocne wejście (było w postaci Furlingów). Dobrą czołówkę i tutaj wraca dyskusja na temat intra, Marty zauważa że teraz wystarcza rzucić tytuł i leci się dalej. Nawet tak samo SG-1 eksperymentowało w dziewiątym sezonie naśladując w tej sprawie między innymi Losta, a protesty fanów przywróciły pełne intro. Każdy niemal akt jest odczuwany (nie tylko dzięki reklamom), ale i komentarzom. Wielki koniec aktu 2 z wybuchem, akt 3 kończy się bo były cięcia finansowe, akt 4 to nagły zwrot czyli pojawienie Jack’a. Którego to pojawienie SG-1 beztrosko skomentowało że na pewno było w spoilerach, a co więcej w zapowiedzi. LOL

Rzeczywistość
Sam odcinek jest bogaty w treść dotyczącą przez przenośnię samej produkcji serialu SG-1. Jednak warto też wspomnieć o rzeczywistości. SGC zauważyło że taki film mógłby być dobrym wybiegiem w razie jakiegoś przecieku. SG-1 nie rwie się może do pomocy oczekując na swoją misję, jednak jak się potem okazuje ta misja była jakaś ustawiona i w grę tu wchodzą serpentyny i widelce. Czyżby jakaś impreza na innej planecie, cóż… szkoda że nie zostało przedstawiona odpowiedź na to pytanie. Oczywiście miło widzieć że Jack z tej okazji przybył i szczególnie miło gdy Walter został zaproszony także na tą wycieczkę (w specjalnym dodatku aktor go grający rozpaczliwie prosił o wystąpienie w dwusetnym odcinku).

KONIEC CIĘCIA „|||||||

Użytkownik SGTokar edytował ten post 24.08.2006 - |19:58|

Log65: Happy camper

#137 Rybko

Rybko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 25.08.2006 - |03:53|

Witam, jestem nowy na forum, ale juz od dawna sledze gwrota.com i ....bardzo mi sie Wasze komentarze podobaja.
.
Ale do rzeczy: odcinek 200-tny ocenilem nisko na 1, po prostu mi sie nie podobal.
Ale....na 10 punktow ocenilbym SCI FI INSIDE: STARGATE SG-1'S 200TH EPISODE, to godzinny program pokazywany w zeszlym tygodniu na SciFi tuz przed premiera SG-1 odcinka 200-tnego. Pelno w nim humoru, kilkanascie wycietych scen i jedna przezabawana: W Serii 1 SG-1 odcinek Solitudes, gdy Sam i Jack zamarzaja na Antarktydzie w jaskini - Sam, dlubająca z rozpacza nożem w lodzie, mówi do Jacka "Wymyśl coś ! Przeciez byleś MacGyverem, a on potrafil z nitki zrobic bombę atomowa..." po prostu ze smiechu spadlem z krzesla.

pozdrowienia dla wszystkich !

Użytkownik Rybko edytował ten post 25.08.2006 - |03:55|

• 0

#138 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.08.2006 - |08:41|

Tą scenę można juz od dawna w necie znaleźć. /Jakiż ja jestem wszechmogący :D/
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#139 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.08.2006 - |08:55|

Tą scenę można juz od dawna w necie znaleźć. /Jakiż ja jestem wszechmogący :D/

Racja scenka jest zaromnista. Jeszcze ona tyle razy powtarza to słowo Mac Gyver :)
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#140 koniu

koniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25.08.2006 - |19:49|

Jak dla mnie, kapitalny odcinek, jeżeli nie brać go w poważnym ujęciu. Z założenia miał taki być. Nie musi pasować do ogółu serialu, po 200 odcinkach można było sobie na coś takiego pozwolić. No i... uwielbiam taki absurdalny humor :)
Jedyne co działa przeciwko twórcom to zmniejszenie czasu na zakończenie wątku Ori, skoro to już koniec.

To mój pierwszy post tutaj, ale nie, nie zarejestrowałem się tylko dlatego, że podobał mi się ten odcinek. Z SG jestem już pare dobrych lat :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych