Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 197 - S10E03 - The Pegasus Project

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (238 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (126 głosów [58.88%])

Procent z głosów: 58.88%

2. 9,5 (39 głosów [18.22%])

Procent z głosów: 18.22%

3. 9 (28 głosów [13.08%])

Procent z głosów: 13.08%

4. 8,5 (11 głosów [5.14%])

Procent z głosów: 5.14%

5. 8 (5 głosów [2.34%])

Procent z głosów: 2.34%

6. 7,5 (3 głosów [1.40%])

Procent z głosów: 1.40%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 black hose

black hose

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 11.08.2006 - |13:42|

W temacie niechętnych do pomocy Ascendentów:
W sezonie siódmym (chyba) Oma Desala ascendowała całe miasto na Abydos, a to całkiem pokaźna i sprzyjająca Tauri grupa. Może oni założą jakąś frakcję...
  • 0

#122 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.08.2006 - |13:48|

W temacie niechętnych do pomocy Ascendentów:
W sezonie siódmym (chyba) Oma Desala ascendowała całe miasto na Abydos, a to całkiem pokaźna i sprzyjająca Tauri grupa. Może oni założą jakąś frakcję...

No o ile te kilka namiotów można nazwać Miastem :) Ale przecież tam był wielki przyjaciel Jack'a (Scar-a) Może by coś tam zrobił.

Poza tym zauważyłem że wielu ascendentów powracało do ludzkiej postaci i znowu przenosili się na wyższy poziom. ( odcinek gdzie ascendent buduje sobie wrota w domu Sam,ten sam który puźniej przyjmuje postać chłopca informując ludzi o zagrożeniu ze strony ORI )

Rewelacja. 10 pkt na maksa. Biedny ten McKay nie może sobie zrobićżadnego drinka z cytrusami :) hehehe.
wątek z pradawnymi super, szkoda że znowu nie pomagają.... ach ta cienka niwidoczna linia po której stąpają... szkoda... Daniel coś wymyśli

Tak ascenduje i skopie kilka tyłków i wróci do swojej postaci :) [mógby chociaż wiedze zatrzymać tak jak to zrobił Merlin]

Użytkownik enzo edytował ten post 11.08.2006 - |13:47|

• 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#123 black hose

black hose

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 11.08.2006 - |13:51|

No o ile te kilka namiotów można nazwać Miastem :) Ale przecież tam był wielki przyjaciel Jack'a (Scar-a) Może by coś tam zrobił.

W filmie było całkiem spore, potem w serialu zrobili z tego namioty...
  • 0

#124 QQQ

QQQ

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.08.2006 - |19:31|

Nie będę zachwalał odcinka bo na ten temat chyba wszystko zostało już powiedziane - dałem jednak TYLKO 8 a to za STRASZLIWY moim zdaniem błąd który NIE MIAŁ prawa pojawic się w takim serialu. Ja wiem że "Czarnej Dziury" nie widać ( a przynajmniej nie w świetle widzialnym ) i dysk akreacyjny wygląda o wiele ciekawiej i efektowniej ale przecież materia do takiego dysku musi skądś POCHODZIĆ !!!! ( najczęściej z dużej gwiazdy obok ) a tu co NIC . Czarna Dziura - obok dysk - i tyle - dla mnie żałosne - czyżby zwolnili tego kto odpowiadał za poprawność naukową ;-) ?

Użytkownik QQQ edytował ten post 11.08.2006 - |19:32|

• 0

#125 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 11.08.2006 - |20:08|

No zgodzę się.. Wyglądało to jak jakaś chmurka, musze obejrzeć ten odcinek z czarna dziura z pierwszych sezonow, moze tam to inaczej wyglada:)
  • 0

#126 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.08.2006 - |15:27|

Rozmiar wrót i superwrót to niewątpliwie błąd. Można go wytłumaczyć tak że najpierw były tworzone większe wrota (Beachhead) a potem proces był powtarzany przy powstaniu superwrót tylko że z wykorzystaniem większych wrót, a nie normalnych. No bo cóż, 200 metrów średnicy to jednak trochę mało.
Inna sprawa w odcinku to tak:
- Odyseja zbliżyła się do czarnej dziury więc przypuszczam że na Atlantydzie i SGC czas powinien biec szybciej. Także komunikacja z Teal’ciem przez czarną dziurę raczej nie powinna być tak łatwa; ale jak rozumiem jest to ta niby podprzestrzenna komunikacja.
- Daniela zadaje pytanie: „jak ta baza tłumaczy obecny język względem tego co był 10000 lat temu” tylko odnośnie nazwy planet. Takie pytania przypominają mi że angielski nie tylko jest językiem galaktyki, ale był tez nie zmieniony przez tysiące lat ;)

Oczywiście bug’i ale co tam… ważne że było fajnie :)

Dalej standardowo nic nowego, a tylko własne podsumowanie co większość pewnie mówiła :) Z mojej strony dałem 10/10!

Długo oczekiwana podróż SG-1 do zaginionego miasta! W tym odcinku jest dramatyczny apel Daniel do Pradawnych by włączyli się do walki. Tutaj mamy wygraną konfrontację z Ori i głównym wrogiem bratniego serialu Atlantis – Wraith. Tutaj spotykają się główne drużyny. Jak tutaj nie dać dziesiątki?

Spotkanie na szczycie!
Po pierwsze, plusy odcinek łapie za całokształt czyli za wysłanie naszej ekipy na plan Atlantis i spotkanie z drugą ekipą. I można teraz zacząć wyliczankę i formy interakcji jakie postacie mieli. Oczywiście największa draka jest ze starym dobrym MacKey’em który ponownie zauroczony w Carter wspomina jej o swojej fantazji w której była częściowo naga, oraz który ma już na pieńku z Mitcheall’em za jego nieraz bezczelne teksty. Piękne też było spotkanie John’a z Cameron’em – dwóch dowódców, gdzie głównym tematem oczywiście był jak zawsze problematyczny MacKey i sposób na niego – cytrus. Można byłoby tak w nieskończoność wymieniać różne scenki, które nie tylko były przełomowe bo to pierwsze spotkanie, ale także w wielu wypadkach śmieszne i co ważniejsze ciekawe w oglądaniu jak bohaterowie z różnych seriali się dogadują. W końcu wszystkich posadzono w jednym pomieszczeniu i za to odcinek zgarnia wielki plus.

Odyseja w próbie otwarcia superwrót
Jednak nie o samo spotkanie chodzi, a o misje które trzeba wykonać. Jedną z nich jest wielki plan Carter który kontynuuje wątek superwrót. Do ekipy Odysei dołącza MacKey, który pomimo swego charakteru okazuje się bardzo pomocny. Nawet widać swoiste jego przeobrażenie wraz z trwaniem odcinka, gdzie na początku jest jak najbardziej powściągliwy do odpalania bomb atomowych na wrotach, gdy już na końcu to on jako pierwszy sugeruje ustawienie ich mocy na maksimum i ponowienie próby. W tym wszystkim idzie o stawkę powstrzymania przed przybycie posiłków dla floty Ori, dlatego cały proces gorączkowania się zespołu nad próbą ustanowienia stabilnego połączenia gdy cały czas puszczane są im jakieś kłody pod nogi jest wciągający. Tu się nie udaje, tu trzeba inaczej skalibrować broń, tu pojawia się statek Ori i trzeba ukryć wrota, a tu z drugiej strony przybywają Wraith. Owszem mimo tych wszystkich trudności udało się w szczęśliwy sposób ustanowić połączenie nie tylko blokując flotę Ori ale wysadzając statek Ori i Wraith jednocześnie. Jednak cały proces był przepełniony akcją i oglądało się to z wielką chęcią.

Daniel w poszukiwaniu Grala
Drugi wątek odcinka, albo pierwszy. Trudno powiedzieć bo oba są równie pociągające. Daniel na Atlantydzie wspólnie z Valą która od czasu do czasu jest bardziej wyzywająca w zdobywaniu informacji przeszukują bibliotekę Pradawnych i ku zaskoczeniu Daniela, a ku satysfakcji Vali otrzymują od hologramu odpowiedź. Jednak Daniel od razu wyczuł haczyk i ku zaskoczeniu wszystkich wielka niespodzianka – dawna rywalka Merlina o imieniu Morgan La Fey udaje hologram by przekazać poszukiwane przez Ziemian informacje ponieważ w domyśle dla widza sama teraz zgadza się z Merlinem że Ori mogą być zagrożeniem dla ich egzystencji. Piękna gra aktorki grającej hologram. To zabójcze spojrzenie gdy powiedziała wprost Jacksonowi że ma swoje odpowiedzi i moment gdy zaczęła przepraszać że się ukrywała po pojawieniu się w sali doktor Weir. Na dodatek trzeba dołożyć dramatyczny apel Daniela by ci „Inni” w końcu przyłączyli się do walki, bo Ori są tez zagrożeniem dla nich. I gdy w równoległym wątku jest krytyczny moment mamy nadzieje że już się tak stanie - wszystko lega w gruzach. Gdy Morgan próbuje przekazać tajemniczą wiadomość „że broń nie jest…” zostaje ona ukarana przez „innych” co oznacza że jak na razie ascendaci nie włącza się do rozgrywki o los galaktyki.

Podsumowanie
SG1 na Atlantydzie, spotkanie z Pradawnymi, zablokowanie superwrót, zniszczenie statku Ori i Wraith – scenariusz genialny. Reżyseria zostaje przyćmiona przez rewelacyjny scenariusz, ale też na dobrym poziomie, co w takiej sytuacji jak najbardziej wystarcza. Nie wybiega ona poza typową reżyserię odcinków, dobra muzyka, ujęcia kamery, dobre efekty. Oprócz tego mamy w odcinki kontynuacje wątku poszukiwać Grala i problemu superwrót. Dwa wątki które były przedstawiane w odcinku równolegle i równie rewelacyjnie. 10/10!!
Log65: Happy camper

#127 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 25.08.2006 - |15:25|

Wlasnie obejrzalem.Odcinek poprstu rewelacja.SG-1 & SGA wspolpracuja razem, twocom swietnie wyszla ta kwestia.Wszdtko mi sie podobalao w tym odcinku, a najbardziej:
-rozmowa z "hologramem"
-moment w ktorym Weir weszla gdy Daniel krzyczal"wiem ze tam jestes"
-starcia Rodney'a z Mitchelem, akcja z cytryna
-Rozwalenie okretu Wratith i Ori.
-Reszta
Ocena na maxa.
  • 0

#128 terekuku

terekuku

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • Miastogdansk

Napisano 28.08.2006 - |11:30|

powiem tak jakby wszystkie były takiejeak yen to mysle ze niebyło by mozwy o zdjeciu sg-1 jak dla mnie 10/10
  • 0

#129 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 01.09.2006 - |16:16|

Fakt, wrota dziwnym trafem urosły, nie tylko segmenty, ale i one same, statki Ori były mniej więcej tak szerokie jak wrota, a teraz statek robi rundkę wokoło... ciekawe... :)
  • 0

#130 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 24.09.2006 - |11:02|

swietny odcinek, SG-1 na Atlantis, pradawna, Ori, wszystko, co tygryski lubia najbardziej - cos sie dzieje. :sma1: daje 10/10
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#131 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 01.10.2006 - |22:32|

Kolejny genialny odcinek tego sezonu. Nie wiem nawet jak go skomentowac bo wszystko w nim mi sie podobalo, no moze po za tym ze akurat udalo im sie rozwalic statek Ori, jedno slowo sunelo mi sie na usta - FART. Dwie, a raczej trzy pieczenie przy jednym ogniu, troche to naciagne, lecz mimo to bardzo przyjemny odcinek.
  • 0

Greed is eternal.

#132 Blood_Lord_Aule

Blood_Lord_Aule

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoSycylia :>

Napisano 12.10.2006 - |15:54|

Full respekt! :clap: Plusy odcinka możnaby wymieniać praktycznie w nieskończoność. Sam fakt, że SG-1 leci do Atlantis jest eee...boski? :D
Jednym z największych pozytywów "The Pegasus Project" były dialogi - McKay&Carter(mistrzostwo świata!), McKay&Mitchell, McKay&cała reszta...no, ale gość ogólnie rzecz biorąc "rządzi"(ROX itt.^^) więc aż takiego szoku nie ma(ale te krótkie konwersacje z Carter...miodzio ^_^). Jak zwykle miły akcent dodawały teksty Vali, podobała mi się też rozmowa Daniela z Pradawną. Na koniec dostajemy danie główne, czyli kumulację wielu wątków - Kodeks Pradawnych, statek Ori, statek Wraith(szkoda, że zostały potraktowane tak powierzchownie), superwrota, czarna dziura itd. Co do postaci z Atlantis...ten Sheppard był tak krótko, że mogli miast niego wrzucić Ronana^^ Nie no joke, ale fakt faktem powinni scenkę więcej wymyślić Atlantianom. ;) Dobrze natomiast, że nie wcisnęli Teyli. ;P Koniec końców, końcówka odcinka razi jak zwykle rozwiązaniami z d**y, czyli znowu jakimś cudem "naszym" udało się wszystko zrobić ułamek sekundy przed śmiercią...Tak czy siak miło, iż zniszczono 1 statek Ori, ale w tym swietle motyw z Hive Shipem był wrzucony chyba tylko dlatego, aby wszystko miało sens. Albo coś przegapiłem. :/ No i przedewszystkim spadł mi kamień z serca z powodu takiego, że Pradawni nie pomogą naszym biednym, słabym, latających po kosmosie i rozsyłającym atomówki na prawo i lewo, samotnym istotom z niższego poziomu egzystencjii. ;] Ah - odcinek był też (anty)reklamą cytryny.^^

10/10 - oby takich słodkości więcej. :afro:
  • 0
You are not even human fucking beings.

#133 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 01.01.2007 - |19:15|

Wreszcie SG-1 leci do Atlantis :) Może nie w gości,ale coś koło tego :)
Odcinek dość ciekawy,a w nim dużooo tzw. fuksa ;) No,ale to tylko serial...

8/10
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#134 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 14.01.2007 - |22:30|

odcinek - miodzo - wykorzystanie motywów mechaniki wrót z poprzednich sezonów, efekty specjalne, oblesne taksowanie ciałak Carter przez McKaya (was i naked?) :)
dla mnie mocne 9,5
(10 czeka na finał finałów, i żeby mnie powalił na kolana - no bo po co kocham i oglądam ten serial od 10 lat hehe:)
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#135 md1914

md1914

Szeregowy

• Email
  • 2 postów

Napisano 24.01.2007 - |07:44|

9/10
Tylko coś nie tak z superwrotami.
Teal'c ląduje na jednym elemencie bombowcem - poprzednio pojedyncze elementy "wylatywały" z wrót standardowych. Al'kesh jest za wielki dla zwykłych wrót, więc albo on się skurzczył, albo superwrota napompowały.
  • 0

#136 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 14.05.2007 - |21:06|

Genialny odcinek! Aż nabrałem ochoty na powrót do Atlantisa; może jednak dać temu serialowi jeszcze jedną szansę...? Wracając do odcinka, to mamy świetną akcję na dwu frontach, do tego sporo humoru (ten gość z Atlantisa - nie pamiętam nazwiska - dowalił świetny tekst dając Mitchellowi cytynę^^), no i najlepszą część, czyli rozmowy Daniela z nie-hologramem. Dawno się tak nie emocjonowałem jakimkolwiek epem tego serialu! Bezsprzecznie - 10/10.
  • 0

#137 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 12.06.2007 - |15:27|

Bardzo dobry odcinek. 9,5

+ połaczenie SGA i SG-1 w jednym odcinku
+ dajemy kopa Warithom (to juz chyba 9. hive!) i przy okazji "niezniszczalnym" Ori - to bylo piekne.
+ przylapanie ascedenta na mieszaniu sie w realny swiat.

- trudno uwierzyc w takiego farta (jak zwykle!)
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#138 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 18.07.2007 - |20:28|

Wlasnie mnie oswiecono ,ze Higginson pojawia sie rowniez i w tym odcinku. Ludzie ,ja juz zwyczajnie nie mam sily do tej kobiety. Zaczynam sie zastanawiac skad ja ,, wyciagneli''. Jakos na pierwsza mysl przychodzi mi rozlatujaca sie toaleta WC poza miatem ,albo ,,klub anonimowych alkoholikow'' A jesli nie strzelilam,to na pewno jestem gdzies pomiedzy... :laugh2: :blink1: :rolleyes7: :rolleyes7:
  • 0

#139 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 19.08.2008 - |12:26|

Odcinek pierwsza klasa. SG1 w Atlantydzie. Sporo nowych informacji, trzymająca w napięciu akcja i może fartowne ale jednak małe zwycięstwo nad Ori (zdaje się że pierwsze).

Ocena: 10/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#140 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 07.01.2009 - |17:48|

Odcinek w zasadzie bardzo dobry, choć przyznam, że jakoś długo się nie mogłem połapać, które wrota są które i z których do których oni chcą wywołać ten przeskok, nawet w pewnym momencie doszedłem do absurdalnego wniosku, że nasi sam sobie gdzieś strzelili drugie superwrota, żeby dokonać ten przeskok. Na szczęście pokazanie statku Teal'ca na tle obu wrót rozjaśniło sytuację. Niemniej mogli to pokazać wcześniej.
Cóż poza tym to odcinek ma dużo plusów:
+ widzimy Atlantydę
+ calutki wątek rozmowy Daniela i Vali z Pradawną udającą hologram, który podobał mi się w tym odcinku chyba najbardziej
+ pomysł z zablokowaniem superwrót Ori
+ znów czarna dziura w SG i to pięknie pokazana
+ efekty specjalne towarzyszące walkom
+ jednoczesne załatwienie statku Wraithów w jednej galaktyce i statku Ori w drugiej - mistrzostwo :D I jeszcze to podsumowanie Carter bodajże "chcesz powiedzieć że zniszczyliśmy statek Ori niszcząc statek Wraithów" - świetne!
+ Vala martwiąca się o losy Morgany, rozważająca surowość kary jaka może spotkać tamtą "może tylko każą jej napisac 10 tysięcy razy..." :D

Jeszcze kilka uwag. Po pierwsze Ascendenci coraz bardziej tracą w moich oczach - są beznadziejnie samolubni, a to kurczowe trzymanie się tego kodeksu graniczy wręcz z głupotą, która "oświeconym" nie przystoi.
McKay mnie irytował już wcześniej i niestety irytuje nadal - mógłby gosc przypadkiem wpaść do kadzi wypełnionej sokiem z cytryny.
Szkoda, że scenarzyści założyli z góry, że każdy ogląda równolegle SG-1 i Atlantis. Stwierdzenie "statek Wraithów" pojawia się jakby to było coś oczywistego i nie wymagającego dalszego wyjaśnienia, a występuje pierwszy raz w serialu SG-1. No ale cóż pozostaje się zadowolić informacją, że Wraith = wróg.

Ocena 9/10.

Użytkownik Altair edytował ten post 07.01.2009 - |17:49|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych