Heh, mi czwartek zawsze kojarzył się z kryminałami i serialami sensacyjnymi...[...]
Tak w ogóle jak dla mnie dziwna paa na emisję serialu, jak na TVP, bo o tej porze w czwartki zawsze puszczają jakieś filmy o porywaniu dzieci, o rozwodach (takie jakies obyczajówki).
[...]
Dubbing filmów to okrucieństwo...Miałem na mysli zagraniczne seriale. bo produkcja polskich idzie im całkiem dobrze.
tym bardziej, że tutaj panuje cenzura.
Lektor z pewnością. W polsce się nie dubbinguje, za drogo, naród nieprzyzwyczajony.
Dubbing bajek, a filmów, to zupełnie inna bajka . Oglądając bajkę nie widzisz aktora, nie wiesz jak on wygląda itp. Zdubbingować bajkę można bez problemu. Widz przełknie wszystko. Ale zdubbingować film w taki sposób, żeby widz nie chciał zlinczować kogoś za to odpowiedzialnego, to już nie lada sztuka... Osobiście pamiętam dwa filmy, w których dubbing był po prostu idealny: "But Manitu" i "Gwiezdne Jaja". Obydwa to filmy niemieckie, z tą samą obsadą i uważam, że tam głosy zostały dobrane idealnie. A jeżeli uważacie, że dubbing powinien być zawsze i wszędzie, to obejrzyjcie "Fresh Prince in Bel-Air" w wersji niemieckiej... Odechce się wam wszystkiego...Elep_Hant profesjonalny Dubbing jest o niebo lepszy od lektora, patrz na część kreskówek, np Król Lew, czy Shrek, przecież tam dubbing był świetny i choć nie które rzeczy trzeba było zmienić na nasze realie, to tam jednak nic nie można zarzucić.
a lektro hmm, znam wiele filmów gdzie kwiestia lektora ucieka akcji, opóźnia się, przyśpiesza i często jeszcze jest czytana bez emocji, albo jak po pijanemu, czy też jeszcze nieprofesjonalne tłumaczenie (no le to już okurat nei wina lektora)
24 leci na C+, oczywiście w czwartki...No to w czwartki będziemy mieć 2 najlepsze seriale ostatniego roku w USA. Od 20 Lost na TVP a od 21 na Polsacie idące już i to po 2 odcinki Desperate Housewives. No i chyba Joey sezon 1 idzie na C+.
Jeszcze tylko 24 godziny i Numbers i było by fajnie. A jeszcze fajniej było by gdyby puszczali wszystkie sezonu a nie tylko pierwszy. No ale przynajmniej cos się ruszyło i ktoś pomyslał. Zamiast robić kolejną słabą polską produkcje kupili z USA serial. Napewno za duże pieniądze. Jak Lost sie obroni , czyli będzie miał duza oglądalność to może nie poprzestaną na pierwszym sezonie
I kto to będzie czytał? Pamiętam, że jak byłem w kinie na "Autostopem przez galaktykę" to wparowała do kina banda gówniarzy. Hałasujących gimnazjalistów, takich co można by tylko wystrzelać... W sumie, to już chciałem dać jednemu po łbie na początku filmu, ale tak mi poprawił humor, że prawie mi go szkoda było...Jak zobacze w polskiej telewizji napisy, zamiast lektora to chyba zawalu dostane Toż to cud bedzie Może za 10 lat... Byle tylko dawali wtedy napisy, a nie dubbing
To co mnie dobiło i po czym, naprawdę ciężko było mi się pozbierać, to tekst tego dzieciaka, który siedział obok mnie: "Co to za film? E, tu trzeba czytać... Co to za [beeep]... Ja wychodzę".
Myślę, że to ostanie wystarczy dla tych, co tak postują, żeby filmy w TV były z napisami...
Ja nie widzę nic złego w przypięciu "Lost" łatki serialu przygodowego. O wiele bardziej to pasuje niż Sci-Fi...Dzisiaj wyczytałem w jednej gazecie, że lost to serial przygodowy i się ubawiłem.
A swoją drogą jak by tu zaszufladkować LOSTa?
Może jako thriller sensacyjno-fantastyczny
Aż mnie coś trafia jak czytam coś takiego...Oglądam dzisiaj tele express i co dają ?
ZAPOWIEĆ LOSTA !!!
Tu się zgadzam.Gdyby serial był puszczony w formacie 16:9 z napisami to oglądalność automatycznie spada do zera. Istnieje większe prawdopodobieństwo że odcinki obejrzą osoby które jeszcze ani razu go nie oglądały (np. na kompie) niż by ktoś oglądał je po raz drugi. Przykładowo mój ojciec dosłownie wścieka się gdy jest 16:9 a i czytanie napisów nie jest dla niego wielką przyjemnością. Fakt, faktem tłumaczenia spłycają sens wypowiedzi.
Heh, znam to skądś... Ja zacząłem być wypytywany: "A co to za serial? O co tu chodzi?" itp zanim film się jeszcze zaczął... Napisy początkowe się nie skończyły, gdy pilot poszedł w ruch...Jako, że ten topic czyta wiele osób, które sa po 2 odcinkach, to nie bede sie rozpisywał nt treści, ale oba te zdania nie są prawdziwe. W pierwszym jest troche prawdy, tyle że są pomylone imiona.
Co do ogladalnosci Losta na TVP. Czwartek godzina 20:30, mówie do ojca:
-Chcesz coś ciekawego obejrzec?
-No chce.
-To przełacz sobie na 1.
Nie minęło 5 minut jak ojcec przełaczył na Bar....
Proszę bardzo...[...]Kto sie nie zgadza z tym,ze Lost jest najlepszym serialem jakim widzial ten ma u mnie dym