I co z tego, że ich historyjka sie kupy nie trzyma?? Nie musi, ich historyjka, ich świat przedstawiony i skoro dla nich Asuranie to krewniacy Replikatorów, to tak jest. A jeśli sami nie wiedzą kim są Asuranie i jaki mają związek z Replikatorami, to jeszcze to wyjdzie na jaw. I wtedy pogadamy.Ja nigdy nie twierdziłem, że mam jakąś konkluzję, tylko MOŻLWIOŚĆ. I póki co na nią stawiam, bo historyjka zaprezentowana nam przez scnarzystów się kupy nie trzyma. Jesty po prostu głupia no :/ Bo to leci tak: są Asuranie, Pradawni budują Reese, Reese wypierduje nie wiadomo skąd zarazę replikatorów. Gdzie tu logika-nie wiem.
Poza tym teoria, że replikatory pochodzą od Reese jest tylko tym-teorią i nic więcej. Równie dobrze wszyskto mogło odbyć się tak, jak ja to powiedziałem.
A co do dyskusji, to chłopaki z ameryki są durniami :/ Argumenty jeszcze głupsze, niż moje Główna linia obrony-replikatory się replikują, a Asuranie nie. No brawo, brawo. Pogratulować. Albo: bo korzystają z innych materiałów.
Replikatory
Napisano 28.11.2006 - |16:15|
Napisano 28.11.2006 - |19:18|
Przejrzałem całą dyskusję "amerykańską". Dżizas, jacy eugeniusze to są, to się w pale nie mieści. Równie dobrze mogliby przestać pisać/mówic. Szkoda energii.
Bardzo podoba mi się "pewne (na 100%)" stwierdzenie, ze Asuranie są po części...biologiczni.
Napisano 28.11.2006 - |19:24|
na przyszłość powinni aktora zabić nim będą kręcić z nim sceny jako robotem
Napisano 28.11.2006 - |22:09|
Najabrdziej przerażające w tej dyskusji jest to, że typki z rzadka dorzucają jakiś inny argument do tego bełkotu o oddychaniu i niereplikowaniu się. I jeśli tak się dzieje, to jest ona tak samo bezsensowny i zupełnie nie związany z sednem problemu, ja np.:
"The Asurans don't need a particular substance to make human form replicators."
Dyskutanci na Gateworld mają zadizwiajaca zdolnośc, jak to sie mówi po angielsku "missing the point".
Dobry jest też argument, ze Asuranie to replikaotry, bo tak ich nazwano. A nazwano ich tak, by oglądacz z SG-1 nie gubił sie w Atlantis. Nosz kurdeson, na to bym nie wpadł. Powaga :/
Napisano 28.11.2006 - |22:36|
a to w sumie nie jest pewne, może potrzebują, to tak naprawdę nigdy nie zostało podane na ekranie, ani poza nim..."The Asurans don't need a particular substance to make human form replicators."
a co do lalki, to logiczne, że aktor grający Asurana, czy "Ludzkiego Replikatora" jest człowiekiem, a człowiek musi oddychać, a takie coś trudno ukryć na ekranie... i to jest całkowicie nie zależne, od tego roboty by to robiły czy nie...
Napisano 28.11.2006 - |22:56|
Napisano 24.02.2008 - |03:22|
Kilka spraw: Reese jest ANDROIDEM, co widać jak wkładaja do niej źródło zasilania. Nanity są jej częścią, spełniająca funkcje autorepairu i paru innych, ale na takiej samej zasadzie jak w dziesiejszym świecie nanotechnologia jest składnikiem nowych aut: (czujniki zderzeniowe nowych aut są wykonane w nanotechnologi), ale to nie znaczy że całe auta sa z nanitów.
Nazwa replikatory, pochodzi od ich zachowania: Oni się samoreplikują: I czy to w formie bloków czy nanitów. Pod tym wzgledem są identyczne. Ale praktycznie tylko pod tym względem. Jeśli chodzi o humanoidalne replikatory z sg-1, one sa oparte na technologii nanitów które pozyskali od reese, a formę zewnetrzną własnie na cześć rees. I jej oprogramowania.
Reese nie była kretynką. To że sie tak zachowywała nie znaczy że nią była. Bo była potwornej mocy samoswiadomym komputerem, tylko ze jesli chodzi o moduł samoświadomosci była źle oprogramowana. Ale to wcale nie znaczy że pozostałe moduły w jej oprogramowaniu były równie tragiczne. A replikatory z Atlantis z kolei zostały stworzone przez pradawnych do walki z wraith. A że pradawni chcieli stworzyć superbroń, dali nanitom mozliwośc rozwoju i samoreplikowania. A te skopowiały i uzyskały samoswiadomośc na kształt pradawnych. Sposób "przesłuchiwania" to mysle że ukłon w strone amerykańskich widzów, tez mających "wadliwe oprogramowanie", a żeby szukać logicznych wyjaśnień, to powiedzmy że to w miare wygodny sposób do wniknięcia w ciało. choc praktycznie każdy inny jest możliwy. po prostu kontakt. A że broń pradawnych rozdzielająca wiązania działa na jedne i na drugie? mysle że to mozna wyjaśnić w jeden sposób. Analogicznie do naszej technikiwszyscy stosują krzem i bramki tranzystorowe do budowy procesorów. Choć w teorii potrafimy budować komputery mechaniczne, optyczne czy DNA, To jest najbardziej wydajny sposób. Tak samo może być z każdym sposobem łączenia się niezależnych jednostek w jedną sprawną całość. Może jest wiele sposobów, ale ten jeden jest najlepszy. I powiedzmy najprostszy do zastosowania. A tunele kerionowe...hmmm... Może to coś w rodzaju fulerenów, tylko bazujących na technologii kwantowej albo podprzestrzennej. czyli czegoś czego my nieznamy i prawdopodobnie nigdy nie poznamy.
Napisano 27.02.2008 - |17:53|
Hmm...Było niestety powiedziane o materiałach w pierwsyzch odcinkach ósmego sezonu. Ale to było spowodowane tym, że replikatory pożarły wiedzę asgardu i do budowy ludzkiej formy używali n-czegos tam, co było tez kluczowym materiałem dla Asgardu.
neutronium było również niezbędne do stworzenia nanitów (nie tylko dlatego że zjadły wiedze asgardu tylko dlatego ze najlepsze) tak samo w pegazie w końcu mckay wpisał w kod replikatorów żeby przyciągały neutronium bo było go dużo w planecie replikatorów. oglądajcie uważniej.
Użytkownik adik182 edytował ten post 27.02.2008 - |17:56|
Napisano 27.02.2008 - |18:47|
KE????tak samo było z replikatorami w pegazie z ta różnicą ze pradawni sami zamknęli replikatory w polu dylacji czasu by szybciej ewoluowały i one sie zrobiły na ich podobieństwo bo ta forma była najwydajniejsza
Reese była androidem zbudowanym z nanitów (nanorobotów).Reese była androidem z nanitami jako repair
Nie . Stworzyła pierwszego , przekształcając dostępny materiał za pomocą nanorobotów w kolejne nanoroboty - byłą to zabawka , która miała się jej słuchać . Przypadkiem przeszły do nich cechy odpowiedzialne za chęć przetrwania .stworzyła replikatory które były z klocków
A ty na pewno oglądałeś SG1 ?? Bo bynajmniej nie odkryły, tylko Asgard w czasie badań nad Resse coś uruchomił coś co można uznać za sygnał wezwania - bo Reese jako twórca replikatorów wbudowała w nie najprościej mówiąc system nadrzędny pozwalający jej rozkazywać im .później jak replikatory odkryły reese
Obejrzyj raz jeszcze serial . W pegazie nie było pola dylatacji . Asurianie zostali stwożeni od razu w formie ludzkiej . I do momentu spotkania z misja Atlantis nie mieli pojęcia ze istnieją replikatory . A i co najważniejsze - Reese nie była wytworem pradawnych .tak samo było z replikatorami w pegazie........
Bzdura . Obejrzyj sobie odcinek kiedy to replikatory trafiają na ziemię. A dokładnie jeden trafia na łódź podwodną - wszystkie nowe pajączki były tam ze stali i innych materiałów dostępnych na łodzi .neutronium było również niezbędne do stworzenia nanitów
Nie neutronium, a jedynie wszystkie inne nanity .tak samo w pegazie w końcu mckay wpisał w kod replikatorów żeby przyciągały neutronium
A to błąd .nie czytałem całego tematu ale dość by to napisać
Napisano 27.02.2008 - |19:02|
Niedokładnie. Nanity, czyli pierwsza forma replikatorów, zostały stworzone jako broń do walki z Wraith. W trakcie eksperymentu z ich udziałem jednak zaczęły się łączyć w coraz większe struktury i zaczęły ewoluować, replikując najdoskonalsza formę życia, jak znali, to jest pradawnych. Pradawni dostali parcia w jelitach od tego widoku(literalnie: posrali się w gacie) i zbombardowali Asuras.Asurianie zostali stwożeni od razu w formie ludzkiej
Natomiast co do postu w ogóle, to chciałbym adika182 uświadomić, że nie dość, że kolega Zarrow jest zbanowany, to jeszcze jego post jest sprzed dwóch lat, jeśli datownik nie kłamie. Bardzo więc mnie ciekawi, w jaki sposób miał wiedzieć, co pokażą scenarzyści w odcinku 4 sezonu.
Winchell Chung
Napisano 27.02.2008 - |19:10|
Same nanity "pierwotna" forma to jedynie koncepcja . Mógłbym zaryzykować i powiedzieć że postać człekopodobna była zaprogramowana . A co do zniszczenia, to raczej chodziło o styl prowadzenia walki z Wraith. A że pradawni byli wysoce "humanitarni" woleli zniszczyć Asur niż poświęcać czas i środki przy próbach re programowania .Wychodząc z założenia ze nawet jeśli uciekną z galaktyki , to wraitch będą na tyle przetrzebieni że dadzą wielu planetą spokój na setki lat .Niedokładnie. Nanity, czyli pierwsza forma replikatorów, zostały stworzone jako broń do walki z Wraith.
Napisano 27.02.2008 - |21:08|
Winchell Chung
Napisano 28.02.2008 - |03:09|
Bzdura . Obejrzyj sobie odcinek kiedy to replikatory trafiają na ziemię. A dokładnie jeden trafia na łódź podwodną - wszystkie nowe pajączki były tam ze stali i innych materiałów dostępnych na łodzi .
Nie neutronium, a jedynie wszystkie inne nanity .
I dokładnie to powiedział: Neutronium jest potrzebne do stworzenia NANITÓW. Replikatory mogą powstawać prawdopodobnie z dowolnego metalu. Co do Rees i słowa "ODKRYŁY", przypuszczam że to był zwykły skrót myślowy. A Rees była adnroidem z nanitami repair. Widać scenę kiedy Carter wycąga baterie, a po za tym kiedy Rees zostaje zastrzelona wypływa z niej cos czarnego. Nie muszę porównywać tego do reakcji, a właściwie jej braku na broń innych replikatorów.
Napisano 28.02.2008 - |08:38|
Nanity = nanoroboty . Do stworzenia nanitów , potrzebny jest dowolny materiał . Może być to stal, aluminium czy też neutronium .Neutronium jest potrzebne do stworzenia NANITÓW
Oj , jak ja uwielbiam jak ktoś przekręca moje wypowiedzi . Skoro , kolega nie zrozumiał to powiem to inaczej .Bzdura . Obejrzyj sobie odcinek kiedy to replikatory trafiają na ziemię. A dokładnie jeden trafia na łódź podwodną - wszystkie nowe pajączki były tam ze stali i innych materiałów dostępnych na łodzi .
Nie neutronium, a jedynie wszystkie inne nanity .
Nie neutronium, a jedynie wszystkie inne nanoroboty .
Napisano 28.02.2008 - |15:16|
Napisano 28.02.2008 - |15:33|
Co ty tworzysz. W kazdym pajaku były nanity. Pajaki były budowane przez nanity. I to te nanity ewoluowały w "Unnatural selection" do formy ludzkiej, to jest asurańskiej, czyli takiej, jaka miały na początku, zanim pradawni ich zniszczyli. To nie są dwie osobne formy "życia", tylko jedna i ta sama konstrukcja, tylko ze w rożnych wersjach i modelach. Reese była androidem, to fakt, ale w składzie miała te same nanity, które były w członach pająków i te, które tworzą formę humanoidalną czy asurańską.Poprostu Obi mylisz pająkowate replikatory z bloczków z tymi, które są z nanitów.
Winchell Chung
Napisano 28.02.2008 - |15:56|
Nanity = nanoroboty . Do stworzenia nanitów , potrzebny jest dowolny materiał . Może być to stal, aluminium czy też neutronium .
Oj , jak ja uwielbiam jak ktoś przekręca moje wypowiedzi . Skoro , kolega nie zrozumiał to powiem to inaczej .
Nie neutronium, a jedynie wszystkie inne nanoroboty .
Geez. Wiem że nanity= nanoroboty. I do stworzenia ich wg. SG POTRZEBNE jest Neutronium. Na ziemie trafiają Replikatory w formie bloków/płytek, których wielkość jest dużo większa od paru nanometrów. bliżej będzie paru centymetrów. I do ich budowy faktycznie nie potrzeba neutronium.
Nanity to nie zamiennik na replikatory. Nanit lub jak kto woli to nonorobot to autonomiczne urządzenie/robot/mechanizm mikroskopijnych rozmiarów. Replikator to maszyna która potrafi kopiować samą siebie.
Napisano 28.02.2008 - |16:26|
Nie . Pierwsze informacje o neutronium pojawiają sie z okazji zajęcia Othali przez replikatory .I do stworzenia ich wg. SG POTRZEBNE jest Neutronium.
Ale pająk to jest tylko forma replikatora . Jedyna jaką wcześniej znały i niejako nie widziały potrzeby zmiany , skoro była efektywna .Na ziemie trafiają Replikatory w formie bloków/płytek, których wielkość jest dużo większa od paru nanometrów.
A gdzie ja postawiłem znak równości pomiedzy nanitami a replikatorami .Nanity to nie zamiennik na replikatory. Nanit lub jak kto woli to nonorobot to autonomiczne urządzenie/robot/mechanizm mikroskopijnych rozmiarów. Replikator to maszyna która potrafi kopiować samą siebie.
Chociaż biorąc pod uwagę że wszystkie replikatory składają sie z nanitów , albo jak kto woli z nanorobotów .
Pająk replikator , to nie płytki metalu , jak co poniektórzy sądzą . Nawet ludzkie formy , nazywają się replikatorami .
A co od samego neutronium - wykorzystują je , bo ze znanych pierwiastków ma najlepsze właściwości . Ale jeżeli by odkryli inny pierwiastek o lepszych parametrach , jakieś enstenium czy inne duperum , to nanity (nanoroboty) były by z innego materiału i dosyć szybko by zapomnieli o neutronium.
Napisano 28.02.2008 - |18:30|
najpierw inne nanity ale za wolno sie zapadały pod ziemie do jadra to carter zapodała pomysł by przyciągały neutronim którego jest w ciul w planecie i są z niego zbudowane. i tak Obi oglądałem sg-1 i to dokładnie. teraz oglądam drugi raz. piaty powiedział ze tylko z neutronium potrafią zrobić nanityNie neutronium, a jedynie wszystkie inne nanity .
wcale nie replikatory pajaki składaja sie z bloków metalu które jako calosc maja mozliwośc tworzenia samych siebie. dopiero po "odkryciu" ( w cudzysłowie żeby sie nikt nie czepiał) reese i udało im sie stworzyć formę z nanitów.Chociaż biorąc pod uwagę że wszystkie replikatory składają sie z nanitów , albo jak kto woli z nanorobotów .
nazywają sie tak bo dążą do samo replikacji.Pająk replikator , to nie płytki metalu , jak co poniektórzy sądzą . Nawet ludzkie formy , nazywają się replikatorami .
potrafią robić nanity tylko z neutronium bo ten sie najlepiej nadaje.A co od samego neutronium - wykorzystują je , bo ze znanych pierwiastków ma najlepsze właściwości . Ale jeżeli by odkryli inny pierwiastek o lepszych parametrach , jakieś enstenium czy inne duperum , to nanity (nanoroboty) były by z innego materiału i dosyć szybko by zapomnieli o neutronium.
Użytkownik adik182 edytował ten post 28.02.2008 - |18:30|
Napisano 28.02.2008 - |19:23|
Tylko neutronium potrafią zrobić LUDZKĄ wersję replikatorów. Chodzi dokładnie o oddziaływanie miedzy sobą nanitów, tylko neutronium pozwala na taką komplikację.piaty powiedział ze tylko z neutronium potrafią zrobić nanity
Niestety Obi, ale oponenci mają rację. Repliaktory (nazwijmy je) "zabawki" (czyli te stworzone przez Reese) to były duże klocki metalu (różne stopy, choć należy pamiętać, że z gorszego materiału niż mają nie tworzyły swoich kopii - wyjątek tu na ziemi na łodzi, gdyż replikacja była potrzebna do przeżycia, a nie było innego materiały jak zwykła stal), które oddziaływały między sobą.Chociaż biorąc pod uwagę że wszystkie replikatory składają sie z nanitów
Pojedyńczą kostkę można zobaczyć w odcinku z Reese w SGC.
Tu masz rację, neutronium jest wykorzystywane do tworzenia ludzkich wersji replikatów, bo nie ma obecnie nic innego znanego replikatorom, co mogło by zastąpić ten pierwiastek/stop. I również obecnie, jest to coś niezbędnego do tworzenia.A co od samego neutronium - wykorzystują je , bo ze znanych pierwiastków ma najlepsze właściwości . Ale jeżeli by odkryli inny pierwiastek o lepszych parametrach , jakieś enstenium czy inne duperum , to nanity (nanoroboty) były by z innego materiału i dosyć szybko by zapomnieli o neutronium.
Zdaje się, że można stworzyć nanity z innych stopów, pierwiastków, ale nie ma wówczas możliwości, by oddziały na siebie tak silnie, by mogły stworzyć z siebie jakiś skomplikowany obiekt (np naśladować ludzi, czy inne zwierzęta).
edit:
Choć z drugiej strony, Obi może mieć rację. Replikatory zabawki mogły być z nanitów, to by tłumaczyły tempo replikacji, a jedynie brak zastosowania neutrionium, powodował, że najbardziej skomplikowany kształ, w jaki mogły się połączyć, to te kostki...
Po przemyśleniu, jestem skłonny przyjąć taką wersję.
Użytkownik Toudi edytował ten post 28.02.2008 - |19:36|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych