buuuuuuuu - tak określe ostatniego entka .....
Z nadzieją przystapiłem wczoraj, po morderczym dniu w szkole, do ogladania, no niby rozpoczyna sie obiecojąco ale potem jakby traci swój wigor i dynamikę....
To zacznę wytykanie minusów
- Entek leci sobie do kuli i tam bam zli obcy (moze to gatunek 8472, nie wiem ale pewnie nie ale moze jacys sąsiedzi od nich albo kuzyni) postanawiają przeszkodzic Entkowi w zniszczeniu kul i w tym celu zwiększaja działanie anomali wokół kuli .... Ale nasz dzielny doktorek syntezuje jakis preparat który wpuszcza do obiegu powietrza (?) Entka. niestety nasz super doktorek nie wymyślił zabezpieczenia przed "rozlatywaniem sie skóry". Ale nie ma sie co przejmować po jednym dniu wszyscy i tak sie wyleczyli.
- w tym samym momencie dowiadujemy sie, ze Entek ma morderczy deflektor który o ile mi wiadomo nigdy nie był używany ale co najciekawsze ma moc porównywalną z Voyagerem czy innymi Federacyjnymi okrętami z późniejszych czasów ....
- źli obcy powinni by przeszkodzic uderzyc na mostek a nie jak barany wszyscy polecieli do maszynowni - absurd, z taktycznego punktu widzenia mając za soba efekt zaskoczenia uderzaja i na maszynownie i na mostek róznocześnie - przynajmniej ja bym to tak zaplanował
Przejdzmy teraz do przygód Archera ....
- leci sobie małym stateczkiem Degry, meczy biedną Hoshi a ona nie za bardzo chce współpracowac, do tego Malcolm i jego wywody, że to moze zabic Hoski .... bueeee taka ranna to ona nie jest skoro potem na kuli pomaga Archerowi i porusza sie i zachowuje jakby nic ja nie bolało ....
- Dolatujemy a tam co widzimy ? - bezbronną Ziemię, zamiast armady statków czekajacych na złych Xindi którzy zabili prototypem broni 7 milionów Ziemniaków nie czeka na nich flota statków, znajdujemy na orbicie jedna maleńka stacje ... w dodatku naukową ...sic !- jak to zobaczyłem to mi sie nóz otwarł w kieszeni i entek stracił moj szacune niedawno dbudowany. No ja piernicze co za paranoja tą głupotą panów B&B przegięli pałe na maksa, ten absurd przescignoł chyba pierwsza i drugą serie tego serialu. Mam nadziej że wszyscy "fani" tego serialu wytłumaczą mi w jakis racjonalny sposób dlaczego Ziemia byłą bezbronna ??. Zamiast NX-2, Volkan na pomoc przyleciał Niebieski przyjaciel Archera - Veoun ...tffff Andorianin, nie Volkan, nie Ziemski okręt ..... ja piernicze absurd, moze NX2 wysłąli na badanie kosmosu .... w sumie po co budować stacje obronną na orbicie czy jakies działa na planecie skoro wiadomo, ze Archer uratuje Ziemie ... Zreszta nawet nie wiedział Kwatera Floty, ze Archer i Entek jeszcze istnieją .....
Dobra kolejny przykład głupoty tego odcinka ....
- Teleportujemy sie do kuli a tam co zastajemy ??- trzech strażników .... głupota, broń majaca zabić ileś tam miliardów ludzi jest chroniona przez trzech reptilianów ??- ale ok moze nie mieli żołnierzy .... no to Archer wraz załogą opanowywują kulę i co widzimy ? przełozenie kilku wtyczek i mamy przeciążenei reaktora ... walka z szefem gadów niestety po tej bójce ma kłopoty z barkiem ...
- eskorta gadów - jeden mały stateczek ! - Czy to ta dumna rasa Xindich która chce zniszczyc Ziemie ma jedyną broń mogącą zniszczyć Ziemie leci jednynym stateczkiem eksorty ?
- Ale mega absurdem jest koniec - czasy drugiej wojny światowej i Mein Furheh w postaci jakiegoś wrednego z ryja ufoka ...... Ręce mi opadły .....
O ile jestem fanem jakiego kolwiek ukazywania podrózy w czasie to wydaje mi sie absurdalne zakończenie serii podórża w czasie. Kto ich przeniósł? , skąd wredny SSman Ufok (ja wiem, że niemcy we filamch o 2WŚ mają wreden pyski ale żeby tak bardzo ??).
Nie wiem co otym myśleć - fabuła ciekawa aczkolwiek przewidywalna - nie ma jej co zarzucic jednak wiele buraków w odcinku powoduje u mnie powórt neichęci do tego serialu. Tymi kilkoma przykładami twórcy udowodnili, że planujaz tego zrobic jakąs farse co moze jedynie sie skończyć całkowitą eliminacją w przyszłosci produkcji zwiazanej ze StarTrekiem.
Ale spoko dopatrzyłem sie tez plusów w odcinku ....
+ świetne efekty
+ _murzyn_za_ sterem wyrobił normę pojawiania sie na ekranie na cały jeden sezon ....
PS. Jeśli ktoś chciałby obalic moje teorie zawarte powyżej to niech ma mocne argumenty bo będe ich bronił zaciekle. Niech dadzą wam do myśłenia nad niektórymi bezzensownymi sytuacjami w entku i nie próbujcie tego zwalać na podóże w czasie bo na te zarzuty też jestem przygotowany .....
PS.2. Archer współtworzył Federeacje ?? - Lol czemu nie wpominali o tym we wcześniejszych serialach? - takich rzeczy sie nie pomija ....(Pozdrowienia do wszystkich którzy bronia kanonu we ST....)

Logowanie »