Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakręcone spostrzeżenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
312 odpowiedzi w tym temacie

#121 scibor

scibor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 12.01.2006 - |18:10|

Może za dużo myślę w oczekiwaniu na 10 odcinek, ale coś mi przyszło na myśl. Do tej pory zginął Boone i Shannon. Próbowałem się tutaj czegoś doszukać, poza faktem, że producenci nie chcieli już płacić aktorom, bo ciągle wołają więcej ;P i w pewnym momencie sobie coś skojarzyłem. Mianowicie najpierw Boone miał zwidy po narkotykach(?może tak naprawde nie był narkotyk, a wyspa to spowodowała), że Shannon umiera, później podobnie miał Locke zwidy/sen, w którym zobaczył zmasakrowanego Boone'a. Może wcale te wizje nie były bez przyczyny?

Kiedys juz t omówiłem :D
z tego by winikało że walt utonie

Jestem ciekawy z kąd do cholery jasnej Calvin wiedział o przybyciu Desmonda na wyspe
Desmond został specjalnei sprowadzony na wyspe w celu instruktarzu dla pasarzerów lotu 815
albo na wyspie jest monitoring i calvin wiedział o nim i nic nie powiedział
albo wklepywanie liczb nie jest wcale konieczne skoro wybrał by sie na wycieczke na plaże ryzykując niewpisanie ich - nie wiedząc że desmond sie rozbił

Użytkownik scibor edytował ten post 12.01.2006 - |18:20|

• 0

#122 TSOL

TSOL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 13.01.2006 - |12:11|

Nie wiem czy juz ktoś tutaj o tym pisał ale czy zwróciliście uwagę na mleko , ktore w odcinku czwartym drugiej serii pije Hurly.... Jest tam umieszczone zdjęcie Walta !!. Ciekawe skąd we śnie Hurly wiedział o tym że Walta porwali OTHERS z łodzi skoro jeszcze nikt mu o tym nie powiedział. I ciekawe jest co to jest za kurczak. Jezli ktoś ma jakies przypuszczenia na ten temat to piszcie.
  • 0

#123 Daria

Daria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 13.01.2006 - |20:39|

Może za dużo myślę w oczekiwaniu na 10 odcinek, ale coś mi przyszło na myśl. Do tej pory zginął Boone i Shannon. Próbowałem się tutaj czegoś doszukać, poza faktem, że producenci nie chcieli już płacić aktorom, bo ciągle wołają więcej ;P i w pewnym momencie sobie coś skojarzyłem. Mianowicie najpierw Boone miał zwidy po narkotykach(?może tak naprawde nie był narkotyk, a wyspa to spowodowała), że Shannon umiera, później podobnie miał Locke zwidy/sen, w którym zobaczył zmasakrowanego Boone'a. Może wcale te wizje nie były bez przyczyny?

Hmm.. można sie z tym zgodzić gdyby nie kolejność.. najpierw zginął Boone, potem Shannon. W wizjach było odwrotnie!
  • 0

#124 Dawca

Dawca

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 14.01.2006 - |16:50|

Ciekawe skąd we śnie Hurly wiedział o tym że Walta porwali OTHERS z łodzi skoro jeszcze nikt mu o tym nie powiedział.

A gdzie tam na mleku było napisane ze to Others porwali Walta i to jeszcze z łodzi? Przecież to było tylko jego zdjęcie! Skoro przebywa się z jakimiś ludzmi to we śnie można wybrać sobie jednego do wątku i padło na Walta :)
  • 0

#125 keeper

keeper

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25.01.2006 - |11:35|

Pierwszy sezon trwa 40 dni i 40 nocy

A w Księdze Rodzaju jest napisane: rozdział 8 wers 6 :
"A po 40 dniach Noe otworzywszy okno arki..."

Po angielsku brzmi to bardziej znajomo, a mianowicie:
"At the end of forty days Noah opened the hatch..."
Genesis chapter 8, verse 6

WOW. Jestem pod wrażeniem i to ogromnym wrażeniem!! A co jest napisane później?? Może coś równie interesującego :P
  • 0

#126 akroplas

akroplas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 26.01.2006 - |02:33|

a ja z innej beczki...
Podroz tratfa. Oni cos gadali o innej wyspie. "Jak moglismy nie zauwazyc tak duzej wyspy."
O co w tym chodzi? Oni niby plyna a tak naprawde oplywaja TĄ wyspe?. i dlaczego wyladowali akurat kolo "tych drugich z lotu 815" :)... Ale mnie najbardziej interesuja ta druga wyspa. A.... i jeszcze jedno wazne:
"Te zapasy starczylyby jednemu czlowiekowi na 3 miesiace. Ale dla 40 osob(...)" (sorki ze pisze w cudzyslowie cos co nie jest dokladnie tym co bylo w napisach do filmu). Wiec jednak Desmond musial miec dostawy. Pozatym komputer mial cos okolo 20 lat. ale pralki mialy chyba mniej lat.. I PO CO 2 pralki jednemu czlowiekowi :P (chyba ze jedna to byla suszarka). I ... to ostrzezenie zeby sie nie komunikowac ze swiatem zewnetrznym bylo wyciete. WHY?. Maja tam INTERNET ? :P :P :P I jeszcze jedno. . putanie desmonda "Czyli swiat istnieje?". gdy dowiedzial sie ze lecieli z sydney. Podajcie mi linki do tematow na forum, bo pewnie poruszylem tematy ktore gdzies tu sa.
Pozdrawiam
  • 0

#127 sis_detoola

sis_detoola

Szeregowy

• Email
  • 37 postów
  • MiastoBunkier

Napisano 26.01.2006 - |11:48|

Nawiązując do 40 dni...pewnie mi się nudzi :P Napiszę wam moje skojarzenia o Lost z cytatami z Pisma...

(40) A przecież nie chcecie przyjść do Mnie, aby mieć życie.
(Ew. Jana 5:40, Biblia Tysiąclecia)
Moje skojarzenie o tym cytacie: Żaden człowiek z katarstrofy lotu 815 nie chciał żyć na wyspie i tam żyć...

A tu nawiązując do godziny 11(godzina, w której Sun miała uciec od Jina): (11) Wtedy opuścił Go diabeł, a oto aniołowie przystąpili i usługiwali Mu.
(Ew. Mateusza 4:11, Biblia Tysiąclecia)
Dziwnie kojarzy mi się to z tym, jak Jin się pogodził z Sun ^_^ Szczególnie te pierwsze 4 słowa (uwaga: tu liczba Hurleya). I dziwnie w tym wersecie jest 11 słów :>

A co Wy o tym myślicie...? :>
Pozdrawiam
  • 0

#128 Dustie

Dustie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 26.01.2006 - |22:31|

Wiecie, to w sumie fascynujace... Wystarczy jeden taki serial, taka historia, i juz kazdy doszukuje sie znaczen, zwiazkow, prawdopodobienstw, zalezonsci... Laczymy wszystko ze wszystkim...

To naprawde zdumiewa, jaki wplyw ma na ludzi takie cos jak LOST. :)
  • 0

#129 Mam

Mam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 26.01.2006 - |22:53|

Według mnie Aaron wyprowadzi wszystkich z wyspy tak jak zrobił to Aaron razem z Mojżeszem !
  • 0

#130 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.01.2006 - |22:55|

Taki jest cel sztuki: zmusić odbiorcę do przemyśleń. Tak było zawsze i tak już pozostanie. Zmieniają się jedynie środki przekazu. Mickiewicz musiał ograniczyć się do pióra, dziś mamy multimedia.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#131 Jizo

Jizo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoKrarko

Napisano 26.01.2006 - |23:08|

A co myslicie o znaku Dharmy na kartach w s2e13??
  • 0

#132 żeli

żeli

Szeregowy

• Email
  • 7 postów

Napisano 26.01.2006 - |23:20|

Pochodza one z bunkra :P
6+2=8 :D
  • 0

#133 logic

logic

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoŁomża

Napisano 27.01.2006 - |08:08|

ej powiedzcie mi gdy sawyer i reszta plyna tratwa to nagle spostrzegaja wyspe i dziwia sie ze wczesniej jej nie odkryto... dreczy mnie to czy to jest ta sama wyspa czy jakas 2 ??
  • 0
The memory remains.

#134 Smartek

Smartek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 27.01.2006 - |08:39|

ej powiedzcie mi gdy sawyer i reszta plyna tratwa to nagle spostrzegaja wyspe i dziwia sie ze wczesniej jej nie odkryto... dreczy mnie to czy to jest ta sama wyspa czy jakas 2 ??

ogladasz film z lektorem i to jeszcze bez zrozumienia? :>
przeciez sawyer mowil o ICH wyspie (z daleka widac na niej wszystkie wzniesienia, wiec dziwil sie, ze nikt wczesniej jej nie zauwazyl - po co? - by ICH uratowac..).
panowie, 2x12 juz nie byl tak dobry jak poprzednie :(
pozdro ;)
  • 0

#135 stardust

stardust

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • Miastoz Polski ^^ -spytaj

Napisano 27.01.2006 - |18:00|

Hmmm przegrzebałem całe to forum i nie zauważyłe żeby ktosd o tym napisał. Na stronie http://www.oceanic-air.com/ jak wejdziecie to po prawej jest żólte kwdarat z napisem :Important Announcement ALL FLIGHTS CANCELLED

obok niego i ponizej w tekscie widac jakies wystajace literki.

Dołączona grafika

po wejsciu w kod żródłowy widać ze napis numer 1 to:

If anyone should find this message, please get word I'm alive and stranded on an island somewhere in the South Pacific. Please send help soon. Things are bad. And they're getting worse...

a napis nr 2:

I survived a horrific plane crash and am stranded on an island somewhere Northeast of Australia and Southwest of Hawaii. In the event that I am never found, please forward word of my fate to my parents.

Nie wiem czy ktos to juz podawal ale ciekawe to jest. :D

acha i na stroni liczba pasazerów : Travellers skad znam te liczby :D

Użytkownik stardust edytował ten post 27.01.2006 - |18:01|

• 0

#136 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.01.2006 - |20:33|

Spróbuj zamówić u nich bilet ciekawe czy gdzieś polecisz :D
http://en.wikipedia....ceanic_Airlines
  • 0

#137 Zachar

Zachar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 28.01.2006 - |00:36|

Nie wiem czy rozliczyliście się już z teorią czyśćca, bo dopiero się zarejestrowałem. Obala ją Hugo, który jak wiemy z odcinków o jego wcześniejszym życiu, dostał obłędu bo wiedział, że liczby którymi grał były przeklęte, ale nikt mu nie wierzył. Gdy znalazł Francuzkę, zapytał ją tylko czy te liczby są przeklęte, gdy potwierdziła, że mogą być przeklęte doznał wyraźniej ulgi, jakby było to dla niego cholernie ważne (można powiedzieć, że jego dusza się "oczyściła" i powinien opuścić serial zgodnie z czyśćcową teorią). Bardzo jestem zachwycony waszymi spostrzeżeniami Biblijnymi. Sam dodam jeszcze jeden konspekt literacki, który był na 100% źródłem inspiracji autorów, a mianowicie "Tajemnicza Wyspa" Verna. Tam grupa rozbitków, ląduje po za światem i w dziwnych dla siebie okolicznościach, zostaje poddana specyficznemu eksperymentowi socjologicznemu przez kapitana Nemo. Analogie między tajemniczą wyspą Verna, a wyspą z LOST są bardzo wyraźne. Dlatego podejrzewam, że teorie o eksperymencie rządowym czy ponadrządowym są jak najbardziej prawdopodobne.
Po za tym takie moje małe spostrzeżenie... Na wyspie praktycznie nie ma zwierząt, po za niedźwiedziem polarnym, dzikami (które naprawdę wygladały dziko, zwłasza z uwagi na rozmiar, ale może w tamtej serze kliamtycznej tak jest, które poza tym nagle zapadły jak kamfora i to nie przez polowania jak twierdzi Lock'e, bo przecież gdy zniknęły, Locke i Boon dawno przestali polować) i ptakiem w ostatnim odcinku sezonu drugiego (a no i rybami ale one nie należą do wyspy), nie ma w ogóle papug, węży, OWADÓW (dziwne). Rzecz ta nadaje wyspie bardzo sztucznego charakteru, co może tylko potwierdzać, ze jest to jakiś eksperyment.
Jak ktoś słusznie zauważył to nazwiska filozofów, ale nikt nie wgłębił się w to. Otóż obaj Ci filozofowie tworzyli teorie społeczeństw przed państwowych (coś ala społecznosc rozbitków z LOSTa) i tak zwanych umów społecznych (może ktoś pociągnie ten wątek a może okaże się ważny z rozwojem serialu, o ile między Lockiem a Lockiem są już podobieństwa to Rousseau musi jeszcze trochę nadgonić Rousseau).
Chciałem zwrócić uwagę na pewien wyraźny schemat budowy postaci Locka i Rousseau. Uważam, że w konstrukcji tych postaci wyraźnie chciano wykreować wzór PROROKA WYSPY. Jeśli przyjmiemy, że Lock i Rousseau są swoistymi prorokami wyspy (którą to funkcję oboje wyraźnie spełniają), to można przyjąć, że nadanie im nazwisk filozofów, miało wymiar jedynie symboliczny (funkcja filozofa, wykazuje pewne cechy wspólne z funkcją społeczną proroka i tyle. Pozatym Locke i Rousseau, brzmi lepiej niż Mojzesz i Eliasz, których analogiami Locke i Rousseau okażą się wraz z rozwojem serialu - tak mi się wydaje ;) ).
Sądzę, że to Locke wskaże rozbitkom sposób ucieczki, ale sam jej nie dorzyje. Ucieczka nastąpi w jakiś sposób dzieki Aronowi (na co wskazuje jego imię, bo to Aron wprowadził Izraela do Ziemi Obiecanej, a który jest tu też czymś w rodzaju Mesjasza - Wybawcy), w czym wielki udział będzie mieć Rousseau (jako Eliasz, ktory przygotuje drogę)

PS
Tak sobie też myślę, co wy na to, że rozbitkowie są uczestnikami jakiegoś Reality Show ? A la Truman Show albo coś? :P jeśli film, rzeczywiscie dzieje się w roku 2009 to jest to czas, w którym wedłóg wszelkich prognoz, doskonałą rozrywką medialną będzie ogladanie śmierci i frustracji, czyli wszystkiego co można zaobserwować na wyspie

Użytkownik Zachar edytował ten post 28.01.2006 - |00:51|

• 0

#138 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.01.2006 - |01:06|

Generalnie nie spieszyłbym sie ze stwierdzeniem, że Hurley (nie Hugo) załatwił swoje ziemskie sprawy. Powiązania z Tajemniczą Wyspą są tak oczywiste, że np. ja nie chciałem zakrzątać forumowiczom głowy, ale dobrze zrobiłeś, bo może są tacy co nie czytali i o tym nie wiedzą? Reality show raczej odpada, to by było zbyt banalne i kto by to oglądał? Jakoś żaden z bohaterów nie przypoina sobie, żeby kiedykolwiek widział program o wyspie pełnej tajemnic.
  • 0

#139 Zachar

Zachar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 28.01.2006 - |01:21|

Harley ma chyba na imię Hugo (tak przynajmniej wnioskowałem z kilku odcinków, ale moze coś pokręciłem ;) ). Kto by ogladał taki Reality Show? chyba każdy kto pisze na tym forum. Poza tym dalcszego mieliby sobie o takim RS przypominać, skoro z dużym prawdopodobieństwem biorą udział w pierwszej edycji, w dodatku zupełnie nieświadomie ;) a wszystko to by nagnać widzów i zrobić dużą kasiorę. Notabene to by nie było takie banalne, RSy to obecnie coraz większy problem, może takie wyjście miałoby ostatecznie wzbudzić w głupawym ametykańskim społeczeństwie (oglądajacym film w rzeczywistości) refleksję: "Jak daleko posuną się twórcy RSów". Jeszcze 5 lat temu światu wystarczyło, że zamknięto 12 osób w Domku Wielkiego Bratka, teraz się rajcują jedzeniem gówna i oszukiwaniem ludzkich wyższych emocji... kto wie jak daleko zajdą pomysły na RSy do 2009 roku, który jak zdążyłem się zorientować z forum jest wysoce prawdopodobnym czasem akcji

Użytkownik Zachar edytował ten post 28.01.2006 - |01:23|

• 0

#140 Yog

Yog

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 28.01.2006 - |01:52|

Witam wszystkich
Moze ktos wylapal ten szczegol i domysla sie o co chodzi z tym samolotem po lewej stronie :>
Ciekawe jakie ma znaczenie , bo napewno nie jest to samolot, ktorym sie rozbili ( posiada ogon :P)

Dołączona grafika
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych