Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 172 - S08E18 - Threads

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
124 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (172 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (44 głosów [28.95%])

Procent z głosów: 28.95%

2. 9.5 (37 głosów [24.34%])

Procent z głosów: 24.34%

3. 9 (35 głosów [23.03%])

Procent z głosów: 23.03%

4. 8.5 (9 głosów [5.92%])

Procent z głosów: 5.92%

5. 8 (13 głosów [8.55%])

Procent z głosów: 8.55%

6. 7.5 (4 głosów [2.63%])

Procent z głosów: 2.63%

7. 7 (2 głosów [1.32%])

Procent z głosów: 1.32%

8. 6.5 (2 głosów [1.32%])

9. 6 (3 głosów [1.97%])

Procent z głosów: 1.97%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (2 głosów [1.32%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.66%])

Procent z głosów: 0.66%

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 pinks

pinks

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 20.12.2008 - |12:44|

A z ciekawości zapytam: ile strzałów? :>

cóż, jeden niczego by nie rozwiązał :P on już wygląda na ogłuszonego
fuj, taki z niego obiekt seksualny, ze wolałabym się przespać z Hammondem :rolleyes:
  • 0

#122 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.12.2008 - |18:20|

Tom_Logan: sorki, nie wiedzieć czemu, ale jak wtedy czytałem Twoją wypowiedź to pogrubioną część przeczytałem "nie powinna" - mój błąd (albo Matrixa ;) ).

Rodzynus: możliwe, ja w swej interpretacji opieram się głównie na odcinku z Orlinem, bo on to mniej więcej wyjaśnia tak, jak opisywałem. Inna rzecz, ze pozostawienie swoich "zabawek" dostępnych rasom "niższym" też jest pewnego rodzaju ingerencją. Przyznasz, że ten ich kodeks to taki dosyć mętny jest i nie zawsze logiczny i konsekwentny. O stronie etycznej tej postawy nie wspominając.

Pinks: tak właśnie przypuszczałem, że na jednym się nie skończy - nie żebym miał coś przeciw ;)
  • 0

#123 Rodzynus

Rodzynus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 20.12.2008 - |19:18|

Oczywiście, że przyznam rację odnośnie kodeksu, według mnie scenarzyści źle poprowadzili cały ten wątek, rasa tak zaawansowana a tworzy prawa, których sama nie potrafi jak przestrzegać i nie wie gdzie są ich granice. Co do (nie)ingerencji w "niższe" rasy to raczej nie chodzi tu o te mniej zaawansowane w szeroko pojętym rozumowaniu tylko o to zaawansowanie ewolucyjne, cielesne (ludzie - mięsko, pradawni - energia) z takiego założenia właśnie wychodziłem mówiąc o ingerencji. Cieleśni Pradawni mogli ingerować jak chcieli - ta sama płaszczyzna, Ascendenci nie mogą ingerować natomiast w losy cielesnych Pradawnych (jeśli tacy się ostali) - różna płaszczyzna egzystencji. Swoją drogą oni mają większe ego niż McKay "my ewoluowaliśmy w energię, jesteśmy lepsi, nie będziemy zniżać się do waszego poziomu żeby wam pomagać" bo tak to właśnie odbieram, uważają się za doskonałych.

A co do tematu narzeczonego (na szczęście nie więcej) Sam, ja to bym strzelił 4 razy, 3 żeby dezintegrować i 4 dla pewności :P.
  • 0

#124 pinks

pinks

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 21.12.2008 - |16:32|

obejrzałam wreszcie cały odcinek i odczuwam satysfakcję :P
  • 0

#125 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 21.12.2008 - |19:55|

Co do (nie)ingerencji w "niższe" rasy to raczej nie chodzi tu o te mniej zaawansowane w szeroko pojętym rozumowaniu tylko o to zaawansowanie ewolucyjne, cielesne (ludzie - mięsko, pradawni - energia) z takiego założenia właśnie wychodziłem mówiąc o ingerencji. Cieleśni Pradawni mogli ingerować jak chcieli - ta sama płaszczyzna, Ascendenci nie mogą ingerować natomiast w losy cielesnych Pradawnych (jeśli tacy się ostali) - różna płaszczyzna egzystencji.

Jeśli chodzi o to kryterium "niższości/wyższości" to głównie też chodziło mi o tą różnicę cielesność, a duchowość (energia). Z tym, że zakaz ingerencji dotyczy oddziaływania na inną płaszczyznę egzystencji to zapewne masz rację tylko jest jedno "ale": ascendenci nie byli nimi od zawsze, wywodzą się z naszego planu egzystencji i to że później sobie ascendowali nie zwalnia ich z odpowiedzialności za to co zrobili i co po sobie pozostawili, gdy jeszcze funkcjonowali na naszej płaszczyźnie.
Nie wspomnę już o tym, ze ascendencja miała wiązać się również z oświeceniem, poszerzeniem i pogłębieniem horyzontów myślowych, co nijak się ma do uporu z jakim trzymają się tych swoich zasad "choćby się waliło paliło" i ogólnie swym zachowaniem przypominają raczej zbiór nadętych aroganckich i zapatrzonych w siebie bufonów - tym samym dochodzimy do tego co napisałeś pod koniec:

Swoją drogą oni mają większe ego niż McKay "my ewoluowaliśmy w energię, jesteśmy lepsi, nie będziemy zniżać się do waszego poziomu żeby wam pomagać" bo tak to właśnie odbieram, uważają się za doskonałych.

...dokładnie, mam takie same odczucia. I już sama ta pycha świadczy o tym, że do doskonałości im jednak daleko.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych