Skocz do zawartości

Zdjęcie

Homeland

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#121 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 27.12.2011 - |12:38|

Widać, że takim głównym "wow" w finale miało być to wysadzenie Brodyego niestety tego nie było i dlatego nie jestem do końca usatysfakcjonowany. Ale co zrobić, finał nie może przyćmić zdrowego osądu co do całego sezonu a serial ten zaliczam do całkiem udanych jesiennych premier.
9/10.
  • 0

#122 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 29.12.2011 - |22:27|

1x10-12
Więc jednak osobista zemsta Brdy'ego (przynajmniej on tak myśli), więc jednak wspópracował z Walkerem (zabrakło mi pokazania jego drogi do "przejścia" na drugą stronę i już jej chyba nie zobaczymy). Zobaczymy jak się potoczy następny sezon po "resecie" naszej zwariowanej agentki. Nadal jest w odwodzie nirujawniony kret w CIA. Bardzo dobry serial AD 2011, tylko tak dalej.
  • 0

#123 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 30.12.2011 - |11:24|

Co do kreta w CIA - to nie był to w końcu Saul? Bo wiele na niego wskazuje, np. to że nasłał na naszą agentkę mięśniaków.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#124 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.12.2011 - |12:23|

Też jest moim głównym podejrzanym, ale nic nie zostało potwierdzone. Właściwie to są tylko domysły bo nawet słowem nie zostało wspomniane o jego jakichkolwiek relacjach z Abu Nazirem czy kimś z jego organizacji.
  • 0

#125 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 30.12.2011 - |13:06|

Eee, bo ja wiem czy Saul? Poza tym że jest muzułmaninem to nic go nie łączy z Abu Nazirem, a i ta pomoc kreta w CIA jakaś taka nie za duża. To że wysłał ekipę po Carrie to w sumie też nic wielkiego, dziewczyna ze swoją obsesją nie wyglądała na normalną, były ku temu podstawy by ją unieszkodliwić.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#126 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 30.12.2011 - |13:09|

Saul nasłał ochronę na Carrie dla jej własnego dobra, aby się znowu w coś nie wpakowała albo żeby nie stwarzała kłopotów. Po prostu nie kupił jej historii z Brodym i zamachem, którą tłumaczyłą mu przez telefon. Nic w tej sytuacji podejrzanego nie było. Jak narazie na temat kreta w CIA nie wiadomo kompletnie nic.
  • 0

#127 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 30.12.2011 - |13:57|

To że wysłał ekipę po Carrie to w sumie też nic wielkiego

Niby nic wielkiego ale w kulminacyjnym momencie uniemożliwił schwytanie zamachowca. Nawet odsyłając Carrie pod ochroną mógł pójść tym tropem i sprawdzić Brody'ego. Już wcześniej widział, że mimo obłędu dziewczyna dobrze kombinuje.
  • 0
don't try

#128 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.12.2011 - |22:09|

Eee, bo ja wiem czy Saul? Poza tym że jest muzułmaninem

jak na moje to jest Żydem nie Muzułmaninem :P
  • 0

#129 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 16.01.2012 - |09:49|

Homeland i Danes ze Złotymi Globami. Nawet nie wiecie, jak się ciesze. Trzymałem za nich kciuki podczas gali maksymaaalnie :)
  • 0

#130 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 28.01.2012 - |19:23|

Nie ma sensu powtarzać treści innych postów, więc krótko: bardzo dobry serial. Udało mi się uniknąć wszelkich spoilerów, dzięki czemu fabuła i zwroty akcji trzymały w napięciu aż do końca. Nawet się cieszę z zakończenia 24, bo tam po kilku sezonach już bardzo ciężko było czymś zaskoczyć, a tak dostaliśmy coś trochę podobnego i jednocześnie nowego. Akcja tak nie pędzi i jest miejsce na pokazanie kilku postaci, nie tylko Bauera (ewentualnie jakiegoś prezydenta).

Ostatni odcinek lekko rozczarował. Gdyby był tylko jeden sezon, to oszczędzenie Brody'ego i powstrzymanie zamachu byłoby błędem. Ale skoro ma być drugi, to nie bardzo mieli inne wyjście. Zapowiada się bardzo ciekawa rozgrywka. Brody kandydujący albo już na stanowisku, Carrie poza CIA z mózgiem nie wiadomo w jakim stanie, Saul pewnie nieoficjalnie pracujący z Carrie (wg mnie nie jest kretem) i podpadający służbiście Estesowi, Nazir planujący kolejny atak, a do tego pokręcone relacje polityczne, zawodowe i osobiste.

Tylko to czekanie na kolejny sezon :( Nawet nie bardzo będzie czym "zapchać ramówkę", bo na mojej liście jest jakieś 10-12 seriali wartych oglądania, które mają średnio mniej niż 10 odcinków na sezon.

Globy zasłużone!
  • 0

#131 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 28.02.2012 - |23:46|

Obejrzałem pilota. Zaciekawił mnie, ale jak na mój gust trochę za amerykański ten serial, jak to Mdeem napisał "czuć tą rączkę twórców 24", tylko, że ja od kablówki wymagam trochę więcej, spodziewałem się bardziej mrocznego klimatu, a sam powrót do rzeczywistości Brody'ego trochę taki bez wyrazu. Aż się prosi, aby dać bardziej soczysty materiał aktorom.

W pilocie była taka scena, gdzie teoretycznie wyglądało na to, że Brody gwałci swoją żonę. Nie wiem czy dobrze odczytuję tą scenę, bo reakcja żona była miękko zagrana, niby płakała, ale nie wiem czy ze szczęścia czy z innego powodu.

Wydam opinię po obejrzeniu całego sezonu.
  • 0

#132 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 01.03.2012 - |22:43|

Noo to się wkręciłem, serial wciągnąłem w trzy dni, rzadko się ostatnio zdarza. Może od początku:

Praktycznie wszystkie moje zastrzeżenia zostały rozwiane w drugim odcinku, a to już dobrze wróżyło i mimo tego, że spodziewałem się hollywoodzkich stereotypów o panach w turbanach to serial nie zawiódł i jest to kolejny serial z Showtime, który zapunktował u mnie w kwestii terroryzmu i islamu.

Wasze wcześniejsze posty trochę śmiesznie się czytało, ale wygląda na to, że scenarzyści wykonali zadanie. Były dwie możliwości: Brody przeszedł albo nie przeszedł, a wypisane tutaj były jakieś różne hipotezy, ale o to chodzi. Koledzy psjodko i sephia dobrze kombinowali, jednak oglądanie 24 na coś się przydało.

Końcówka moim zdaniem nie jest wcale zła, ale obawiam się, że Showtime kolejny raz zepsuje następny serial i będą błądzić w kółko z wątkami, no ale zobaczymy, scenarzyści zdecydowanie zasłużyli na kredyt zaufania.

Można było się spodziewać, że nie będzie boom w finale, a ile emocji temu towarzyszyło. Jakim cudem Damien Lewis nie dostał tego Globa? Moim zdaniem nawet lepiej zagrał niż Bryan Cranston w Breaking Bad.

Ostatnio WGA przyznało nagrody dla odcinków serialowych. Za odcinek dramatyczny wygrał odcinek Homeland z wariografem. Dla mnie trochę dziwne, bywały lepsze odcinki.
  • 0

#133 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 02.03.2012 - |00:25|

Oj kombinowaliśmy, kombinowaliśmy. I za te teorie spiskowe też świetnie wspominam ten 1 sezon. A co do globu - gdyby wygrało Homeland za najlepszy serial, Claire Danes za najlepsza aktorkę i Damian Lewis za najlepszego aktora, to by była niestety przesada. Mimo wszystko, Danes ma Globa za przedostatni odcinek, w którym wg mnie przeszła samą siebie. Lewis nawet nie wiem za który był nominowany, ale pewnie za ostatni. Aczkolwiek myśle, że dla Lewisa sama nominacja to i tak fajne wyróżnienie.

Oby drugi sezon toczył się sensownym torem :) Jeszcze pół roku czekania...
  • 0

#134 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 01.05.2012 - |19:14|

Miałem spore oczekiwania wobec tej produkcji. I początkowo wszystko grało. Przez kilka odcinków fajnie budowano napięcie, była ciekawa fabuła i interesujące gry wywiadowcze...
Ale im dalej w las, tym gorzej, a w końcu, dramatyczny finał, w którym scenarzyści zakpili z widza. Najpierw Brodyemu zacina się bomba, a później widzimy „przejmującą” rozmowę z córką odciągającą go od powziętych zamiarów. A najbardziej naiwna była przemiana naszego bohatera na terrorystę. Najpierw jest bity, torturowany i zmuszany do katowania swojego kolegi/przyjaciela, a następnie cudownie adaptuje się do nowych warunków w domu terrorysty i staje się nauczycielem jego syna. Bez żadnej próby ucieczki, zaatakowania przeciwnika. Nic... I zapomina o całym cierpieniu jakie mu zadano i jakie sam w obawie o własne życie zadał. „Bezlitosne” USA zabijają jego wychowanka i to sprawia, że planuje wysadzić siebie i kilkanaście innych osób w powietrze. Ja tego nie kupuję. Gdyby zamknęli go w odosobnieniu, dobrze traktowali i prali mózg pokazując mu, mniej lub bardziej prawdziwe, przewiny i zło ameryki (tak w głębokim uproszczeniu) – ok, taka sytuacja konwersji jest chyba możliwa. Ale nie to co pokazali twórcy serialu!
Niestety, poziomem, ani do Sleeper Cell (biorąca pod uwagę kwestię terroryzmu) ani do Rubiconu (biorąc pod uwagę część wywiadowczą serialu) ta produkcja się nie zbliżyła. Całość ratuje trochę świetne aktorstwo i kapitalny Damian Lewis.
Głównie za pierwsze odcinki, ciekawy pomysł i Damiana Lewisa daję serialowi 6,5/10.
  • 0

#135 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 01.05.2012 - |19:54|

Ta sprawa z przejściem Brody'ego zaintrygowała mnie i postanowiłem trochę pogrzebać na ten temat i popytać kolegę, który jest w wojsku i interesuje się tego typu rzeczami.

Ludzie generalnie twierdzą jacy to oni byliby twardzi itd. co oczywiście jest bzdurą. Każdy ma jakiś punkt złamania i tutaj rozchodzi się o stan psychiczny, ale każdego można złamać. Mówimy tutaj o torturach i poniżaniu człowieka przez lata, który traci wszelką nadzieję na przeżycie, a następnie rola się odwraca i zostaje ofiarowany pozytywnymi rzeczami.

Twardziele, którzy nie ulegają przed czymś takim występują tylko w filmach.

Jeśli chodzi o wątek z córką to rozumiem, że niektórzy mają z tym problem, ale moim zdaniem twórcy wyszli obronną ręką. Miałbym problem, gdyby syn zadzwonił.
  • 0

#136 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 01.05.2012 - |22:52|

Nie twierdzę, że ludzi nie można złamać. Czy każdy ma punkt złamania? Nie wiem. Na pewno zdecydowana większość. Ale od złamania do czynnego przejścia na stronę wroga jest bardzo daleko...

Mi nie chodziło o samą możliwość konwersji w terrorystę, bo jest ona wg mnie możliwa. Ale nie przekonuje mnie sytuacja, w której najpierw od kogoś otrzymuje się nieludzkie tortury (fizyczne i psychiczne) a później nie tylko tego kogoś/coś (osobę/ideę) zaczyna się kochać, ale jeszcze chce się dla niej zabijać. Trudno mi wyobrazić sobie, żeby stać się gorliwym wyznawcą idei/osoby, przez którą tyle się wycierpiało. Historia przedstawiona w Homeland mnie zupełnie nie przekonuje. Sam pomysł jest bardzo ciekawy. Ale oczekiwałem innego wytłumaczenia takiej konwersji i jakiejś głebszej psychologii.

Ale to wszystko tak na chłopski rozum, bo nie posiadam żadnej wiedzy aby wypowiadać się z pozycji eksperta.

A odnośnie wątku z córką. Nie widziałbym żadnych przeszkód, żeby Brody rozmyśłił się właśnie ze względu na córkę, na rodzinę. Ale nie tak, że dzieję się to w ostatniej chwili, córka dzwoni w momenci kiedy już naciska przycisk... I co? I wszystko się dobrze kończy i mamy fabułe na kolejny sezon...
  • 0

#137 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 01.05.2012 - |23:16|

Akurat tak się składa że historia Brody'iego jest wiarygodna i jeżeli kogoś miałoby się złamać to właśnie np. w taki mniej więcej sposób. W sytuacjach ekstremalnych istnieje coś takiego jak tworzenie się więzi/współczucia/sympatii/zrozumienia osoby porwanej/przetrzymywanej względem porywacza/porywaczy. Jest to fakt udokumentowany, poszukaj a znajdziesz informacje na ten temat. W przypadku Brody'iego jest to oczywiście wyolbrzymione, w prawdziwym życiu również zapewne możliwe, jednak wiele tutaj zależy od psychiki człowieka. Nie tak trudno sobie wyobrazić że człowiek może czuć się porzucony przez własny kraj i stracić wszelką nadzieję na uwolnienie, utrata wiary w Boga również się z tym wiąże. Jeżeli przez długi okres czasu nie masz dosłownie nic, jesteś całkowicie odizolowany, to w momencie gdy już coś otrzymasz to ma to dla ciebie ogromną wartość. I nie mówię tutaj tylko o rzeczach których możesz dotknąć, jakiekolwiek rozmowy, informacje stają się dla takiego człowieka jedyną wartością. Dodaj do tego wszystkiego manipulację, której używają ludzie szkolący terrorystów, a wtedy historia Homeland staje się wiarygodna. Nie bez powodu tak łatwo dzieci/osoby w młodym wieku padają ofiarą terrorystów lub wojny w danym kraju i stają się żołnierzami. Ich móżg inaczej pracuje, dlatego łatwo ulegają manipulacji. To samo tyczy się osób porwanych, przetrzymywanych latami, torturowanych, odizolowanych od społeczeństwa... każdego można złamać, to tylko kwestia czasu.

To co widzimy w Homeland, to oczywiście historia ekstermalna, no powiedzmy sobie że byłoby to pełny zwrot psychiki o 180 stopni gdyby Brody faktycznie się wysadził. Ostatecznie wszystko zależy od psychiki, nie bez powodu istnieją sekty z setkami tysiącami wyznawców, wiele religii, w życiu codziennym również jesteś na wiele sposobów manipulowany, chociaż nie zdajesz sobie z tego do końca sprawy.
  • 0

#138 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 01.05.2012 - |23:56|

Trudno mi się z czymkolwiek nie zgodzić. Ale dla mnie jest to sytuacja zbyt ekstremalna. Nie potrafię sobie jej życiu wyobrazić.

I tu też jest mój zarzut do scenarzystów. Mnie tą historią nie przekonali. Może gdyby szerzej to pokazali, jakoś głębiej weszli w psychologię Brodyego.

Możliwe, że mnie to nie przekonuję bo patrzę z perspektywy laika. Może gdybym posiadał większą wiedzę na ten temat, w przedstawioną historię bym uwierzył, a pokazane uproszczenia by mi nie przeszkadzały.

„w życiu codziennym również jesteś na wiele sposobów manipulowany” - w życiu codziennym jesteś ciągle manipulowany :P
  • 0

#139 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 02.05.2012 - |07:57|

SirGalahad ma w sumie trochę racji, a jest to spowodowane tym, że twórcy nie chcieli pójść za bardzo w mroczne klimaty, Homeland ogólnie opowiada o dość ciężkich tematach, ale w porównaniu przykładowo do Sleeper Cell, serial nie jest "ciężki".

Homeland jest remakiem, czyli trzeba by zobaczyć izraelski oryginał "Prisoners of War" i przekonać się jak tam fabuła szła. Gideon Raff twórca oryginału po prostu kierował się zdobytymi informacjami. Jednym ze scenarzystów Homeland jest były marine, który postanowił przejść na pisanie i jest wzorem dla postaci Brody'ego.

Argumenty SirGalahada do mnie przemawiają.
  • 0

#140 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 02.05.2012 - |23:36|

A to ciekawa informacja, że homeland jest remakiem. Nie wiedziałem.

Ale boję się, że samo zdobycie oryginału graniczyłoby z cudem (nie wspominając już o zrozumieniu języka)...

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 02.05.2012 - |23:44|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych