Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 20 - S01E20 - The Siege (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (189 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (96 głosów [55.81%])

Procent z głosów: 55.81%

2. 9.5 (32 głosów [18.60%])

Procent z głosów: 18.60%

3. 9 (27 głosów [15.70%])

Procent z głosów: 15.70%

4. 8.5 (6 głosów [3.49%])

Procent z głosów: 3.49%

5. 8 (5 głosów [2.91%])

Procent z głosów: 2.91%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (3 głosów [1.74%])

Procent z głosów: 1.74%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.58%])

Procent z głosów: 0.58%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.58%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.58%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 Loco

Loco

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 16.02.2005 - |11:13|

heh czyzby moje pytania byly tak trudne, ze nikt nie chce z nimi dyskutowac??

Sadze ze nikomu (wiekszosci) sie nie chcialo odpisywac na twoj post (#103) gdyz wygladal jak by wyszedl spod reki 12 latka. Ale zebys zrozumial o co mi chodzi to moze odpowiem w Twoim stylu.

A wiec to KU*** ma byc ze Asgard moze i ma odpowiednie zrodlo zasilania ale jesli by sie nim z nami podzielil to fabula pierwszego sezonu SGA musiala by zostac oparta na czyms innym. To jest serial i niescislosci nalezy sie spodziewac, ale omawiaj je w odpowiednim watku.
I nie pier**** (to najwyrazniej twoja przypadlosc) tylko rozmawiamy. NARA

Użytkownik Loco edytował ten post 16.02.2005 - |11:14|

• 0

#122 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 16.02.2005 - |14:13|

Sadze ze nikomu (wiekszosci) sie nie chcialo odpisywac na twoj post (#103) gdyz wygladal jak by wyszedl spod reki 12 latka.

Wyświetl post

Tja tego się spodziewałem, że właśnie kiedy pojawią się problemy z argumentami będziecie operować takim stylem dzięki :clap: czyli w sumie miałem rację i nie ma co dyskutować. /I jasneeee uważam, że wszystkie kwestie w tej sprawie zostały wyjaśnione. Po :censored: się na kogoś to pewnie odpuści oki/.
  • 0

#123 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 16.02.2005 - |16:57|

Wiesz osek, słownictwo typu: nie pier..., od biedy przejdzie podczas rozmów w cztery oczy z dobrym znajomym, ale nie w towarzystwie. Ale mniejsza z tym.

Wszelkie wyjaśnienia, bądź nie możliwość wyjaśnienia wynika z jednej rzeczy, o której powielokroć była mowa na tym forum, że wspomnę tylko świętej pamięci forumowiczów: gulus i rexus. Serial SG-1 oraz Atlantis są kręcone bez głowy, nie ma scenarzysty, który wiedziałby dokąd ten serial zmierza. Wszystko polega na oglądalności pojedynczych (no, niekiedy podwójnych) odcinków. A to nagle ktoś wpadnie na pomysł genialnej, straaaaasznie groźnej rasy Wraith, inny sprawia, że ta rasa to śmiech. Pradawni, kiedy pojawili się po raz pierwszy, byli tajemniczą rasą spoza naszego kontinuum, potem stawali się z odcinka na odcinek co raz słabsi, dotykalni, w końcu nawet nie wiemy na ile są silniejsi od , na przykład Asgardczyków, Nox.
Super broń mogąca zniszczyć wszelkie życie - skąd się wzięła? Kolejny "genialny" przebłysk scenarzysty? W jakiejś wyjątkowej dla Jaffa świątyni? Dla czego Pradawni ukrywają broń w świątyni, która jest dla Jaffa (a tym samym i dla Goauldów)wyjątkowa, dla czego dowiadujemy sie o tak wyjątkowym obiekcie po, ponad ośmiu latach? Tealc zapomniał o tym??

O ile rasę Goauldów jako tako można umieścić w historii naszej galaktyki, ich powstanie, rozwój, ekspansję, to Wraith nie pasuje do niczego.

Może i super broń Pradawnych dałoby się "nastawić" na szczególne cechy niektórych DNA. Ale czy Unas jest genetycznie oparty na DNA? Reetou, ta rasa, którą widzieliśmy w odcinku z panią Black? Przecież nawet nie mamy pewności, czy Goauld ma w sobie DNA? W każdym bądź razie zastosowanie super broni może i zniszczyłoby większość (bo jednak nie wszystkie) życie opartego genetycznie na DNA, ale Goauldzi, jeśliby nie przekazywali swego materiały genetycznego poprzez związki kwasu rybonukleinowego, mieliby kilka ras do wykorzystania z powodzeniem (może nie tak wydajnie jak ludzi, ale wydajność zwiększyłaby się po pewnym czasie).
  • 0

#124 Loco

Loco

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 16.02.2005 - |18:20|

Serial SG-1 oraz Atlantis są kręcone bez głowy, nie ma scenarzysty, który wiedziałby dokąd ten serial zmierza.

Dokladnie i jakkolwiek ten serial nie bylby wspanialy i jakkolwiek bym go nie lubil to pod tym wzgledem nigdy nie dorowna B5, ale teraz juz oftopikuje.

SGA i SG1 to tylko seriale i niescislosci beda sie pojawiac, mozna ich nie dostrzegac, mozna je sobie jakos tlumaczyc ale wyolbrzymianie ich odbiera tylko przyjemnosc z ogladania serialu, zwlaszcza jesli kazdy kolejny odcinek oglada sie tylko pod katem wylapywania kolejnych bugow.
  • 0

#125 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 16.02.2005 - |18:59|

Nie mam zamiaru porównywać SG z innymi serialami, ale mam uczucie, że pierwsze 4 sezony jednak miały jakiś cel, może i piąty też, później zaczęła się walka o oglądalność, zaczęły pojawiać się odcinki, które mógł oglądać widz, nie mający pojęcia o poprzednich sezonach. A szkoda. Babilon 5 miał te szczęście, że jego kreator potrafił oprzeć się zakusom producentów, właścicieli stacji nadających, by stworzyć serial lekki, łatwy i przyjemny (w domyśle - dla myślących inaczej).

My, jako fani, próbujemy znaleźć jakieś logiczne wytłumaczenia dla radosnej "tfurczości" scenarzystów. Czy to się uda? Kto wie, chyba że dostaniemy kolejne kawałki z całkiem innej układanki.
  • 0

#126 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 16.02.2005 - |19:31|

Serial SG-1 oraz Atlantis są kręcone bez głowy, nie ma scenarzysty, który wiedziałby dokąd ten serial zmierza. Wszystko polega na oglądalności pojedynczych (no, niekiedy podwójnych) odcinków.

Wyświetl post

Dziękuję za sensowną odpowiedź ale czy zastanawianie się nad tym czy były strzały z bazooki czy nie są całkiem bezsensowne i tylko to chciałem pokazać :hyhy: . Dzięki jeszcze raz za głos rozsądku a nie próby zmieszania mnie z błotem. W sumie chciałem tylko powiedzieć, że miło jest wierzyć, że to co scenarzyści pokazują mogłoby istnieć naprawdę niestety w tym świetle cóż to tylko niestety film :( . Szkoda ale i tak fajnie się ogląda :clap: . Już daję sobie spokój z roztrząsaniem tych rzeczy.
  • 0

#127 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 16.02.2005 - |19:48|

Nie do końca bezsensem jest wypatrywanie, czy bazooka wystrzeli, czy nie. Jak widać z odcinka Citizen Joe, scenarzyści, chociaż potrochę, śledzą co fani piszą o serialu (chyba jednak nie w języku polskim), być może w następnych odcinkach te bazooki wystrzelą?
  • 0

#128 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.02.2005 - |22:40|

być może w następnych odcinkach te bazooki wystrzelą?

Wyświetl post

po pierwsze to nie wystrzela bo taka juz ich rola ze sa wadliwe
po drugie nastepne odcinki dopiero w lipcu
po trzecie wtedy juz bedzie Daedalus i bazooki beda sluzyly jako podporki :>
  • 0

#129 tomry

tomry

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 21.02.2005 - |08:51|

Super dalem 10 ale szkoda że teraz trzeba czekac aż do lata. Istna tortura :/
  • 0

#130 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 23.02.2005 - |21:30|

Ocenka 9. Dałbym całe 10 gdyby nie fatalna jakość odcinka jaką dorwałem (cóż, efekty specjalne wyglądały BARDZO DOBRZE, a jestem pewien, że były REWELACYJNE :P) jak i za postać Everetta. Gość na początku zgrywa twardziela bo dostarczył głowic bojowych, ale po stracie już mięknie i pokornie oddaje się pod komendę Weir :> Poza tym odcinek arcymiodny; był niczym balsam na me serce zbolałe "Moebiusem 2", którym się zawiodłem. Teraz wiem, że mam na co czekać :D
  • 0

#131 Baal

Baal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoOpole

Napisano 24.02.2005 - |09:04|

Porównując ostatnie odcinki SGA i SG-1 zdecydowanie lepiej wypada SGA i "The Siege (Part 2)" nie moge dać nic innnego niż pełną 10. Bardzo fajna fabuła odcinka, walki, efekty specjalne, nieograniczona ilość Wraith'ów i to, że co chwilę pojawiają się w mieście Atlantis. A oprócz tego bardzo ciekawa postać Everett'a i to, że leci do nas Dedalus. Oprócz tego mogę dodać, że cliff-hanger na końcu odcinka jest zrobiony w doskonałym momencie i od kiedy widziałem ten odcinek czekam na 2 sezon i chce zobaczyć jak Shepard ratuje Atlantis :D
  • 0
Stargate SG-1: The Alliance

Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises

Coming IV Quartal 2005

#132 ETPlayer

ETPlayer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 24.02.2005 - |13:54|

Odcinek rewelka, zasługuje na 10. Superowe efekty. A co do bazook zobaczcie początek drugiego nalotu myśliwców Wraith. W tym momencie kamera pokazuje obsługe działa, ale tuż obok stoi koleś z bazookom i wydaje mi się, że wystrzela pocisk... (około 38 minuty).

EDIT: Stoi nawet 2 kolesi i wysyłają 2 pociski.

Użytkownik ETPlayer edytował ten post 24.02.2005 - |14:03|

• 0

#133 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 26.02.2005 - |12:49|

Obejrzałem najpierw SG1 8x19 i 20 a zaraz potem (czas na dojście do lodówki po piwo) SGA. I straciłem godzinę na czytanie wątków. No i powiem tak:

Oczywiście końcówka jest denerwująca, pytanie PO CO Shepard leci z tą bombą, przecież i tak nie rozwali wszystkich??

I znowu wraca sprawa ZPM i osłony. Skoro pradawni mieli kilka (naście)?? satelit obronnych i sprawną osłonę a jednak nie dali rady to ciekawe jak tą zrobią dzielni wojownicy z SGC.
AHA i dlaczego odcinki SG1 nazywają się Mobious???
  • 0

#134 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.02.2005 - |13:58|

AHA i dlaczego odcinki SG1 nazywają się Mobious???

Wyświetl post

One nie nazywają sie Mobious B)

Moebius a po polsku Pętla czasu. A dlaczego tak a nie inaczej to powinno być jasne po obejrzeniu odcinka :]

EDIT: Seth, VeeDee. Ja tam nie wiem ;) Nazwę polską wziąłem z tłumaczenia Hatak.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 26.02.2005 - |14:38|

• 0

->1019<-

#135 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 26.02.2005 - |14:21|

One nie nazywają sie Mobious  B)

Moebius a po polsku Pętla czasu. A dlaczego tak a nie inaczej to powinno być jasne po obejrzeniu odcinka :]

Wyświetl post

A własnie ze nie, Moebius wcale nie znaczy petla czasu. Moebius to nazwisko niemieckiego matematyka który odkrył tak zwana wstęge Moebiusa.

"Wstęga Möbiusa to dwuwymiarowa rozmaitość topologiczna istniejąca w przestrzeni trójwymiarowej, którą można uzyskać sklejając taśmę końcami "na odwrót". Jej najważniejszą cechą jest to, że ma tylko jedną stronę (jest tzw. powierzchnią jednostronną)."

Dołączona grafika

Nazwy tego odcinka w ogóle się nie powinno tłumaczyc, gdyz jest to to nazwisko.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#136 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 26.02.2005 - |14:27|

Moebius a po polsku Pętla czasu.

Wyświetl post

Hehe, dobre :]

Wstęge Moebiusa można ciąć przez środek wzdłuż długości. Co się stanie? Sprawdźcie. (kiedyś robiłem wstęgi z papieru toaletowego.lol.)
  • 0
VeeDee

#137 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 28.02.2005 - |11:24|

Hehe, dobre :]

Wstęge Moebiusa można ciąć przez środek wzdłuż długości. Co się stanie? Sprawdźcie. (kiedyś robiłem wstęgi z papieru toaletowego.lol.)

Wyświetl post

papier się porwie? :hyhy:
  • 0

#138 slawekk

slawekk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoRadom

Napisano 03.03.2005 - |08:47|

[quote name='Loco' date='2.02.2005 |11:17|']
Ogrodnik, oni walili z karabinow (i to dosc mocnych) nie do Hive shipow tylko do Lotek (Dartow) i sadze ze mogli im co nieco uszkodzen zadac. Po drugie widzialem sporo gosci z bazookami czy czyms podobnym. Dzialek z prometheusza bylo sporo, widac to w obu walkach obronnych ze niebiskie swiatelka sa wystrzeliwane z roznych lokacji. Polkownik tez wspomina ze jedno z dzialek (a nie jedyne) nie strzela by ktos sie tym zajal (Ford)

Tak troche dziwnie wygladali ci goście z wyrzutniami rakiet krecili sie bez pojecią nie namierzając Dartów (klasyczny stinger ma 6 mil ok 9km efektywnego zasiegu ptzy strzelaniu od czoła można go namierzać dalej) zastanawia fakt dlaczego nie przysłali im z Ziemi jakiegoś efektywniejszego systemy p-lot np Phalanx o Patriocie czy Hawku nie mówiąc , reczne naprowqadzanie na cel działek z Prometeusz to wrost żenada zintegrowane systemy celownicze istnieja od czasów II WŚ i są rozwijane nadal -AEGIS , tak samo umieszcenie na orbicie bomb nuklearnych bez możliwości ich zdalanego uzbrajania (czyzby znowu mieszali jacyś osobnicy jak Sg1 przy asteroidzie Anubisa) jak już podesłali troche tego uzbrojenia to dlaczego nie podrzucili paru zat'ów broni drzewcowej nie mówiąc o broni przeciw superżołnierzom Anubisa powinna być bardzo skuteczna przeciw Wrait. Odnoszę wrażenie , że Bazę w Atlantis zasila się tak jak USCM w IIWŚ czyli tym co armia nie chciał przyjąć na uzbrojenie , a może właśnie o to twócom chodzi.
  • 0

#139 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 20.03.2005 - |18:32|

Jak oni mogli mi to zrobić!!!

Upiory, potwory, bezduszne bestie.

Ja ich rozniosę w drobny pył za to co robią mojej i tak już umęczonej duszy!! :(

Jak oni mogli przerwać w takim momencie!!! :censored:

Protestuję. Stanowczo.
W ramach akcji protestacyjnej:
Nie będę oglądał Atlantis do chwili ukazania się nowego odcinka.
Oflaguje się.

P.S. The Siege (Part 2) to jeden z najlepszych odcinków serialu SF jaki kiedykolwiek widziałem i dlatego ocena może być tylko jedna: 9,5.

Nie wiedziałem, że tak długo mogę wytrzymać na bezdechu! (z wrażenia :D )
Odcinek ten jest absolutną perełką.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#140 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 02.06.2005 - |18:08|

I zaskoczenie jednak mnie dzisiaj wzięło :) 42 minuta dochodzi,odcinek się kończy,a dobrego zakończenia jak nie ma tak nie ma :P 3 częściowy element nam się szykuje :) Wracając do epizodu to jak zwykle trafia się jakiś lewy Ser(czyt.Sir).Jak zwykle on ma racje i jak zwykle coś spie :censored: :clap: Nudne się takie coś już robi.Poza tym "jak zwykle" w ostatniejj chwili wpada wsparcie i oczywiście bez znajomych mord:P Miałem nadzieję :P Ale jakby wrócili :P Nie mniej zakończenie sezonu średnio udane :/

Ocena:8 :look: aż sam się sobie dziwię,że tyle daję :P
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych