The Killing
Napisano 07.02.2012 - |19:12|
W drugim sezonie zaczną wam drugie śledztwo, pociągną pierwsze i wyjdzie takie masło maślane.
Napisano 07.02.2012 - |20:32|
A pisząc ogólne stacje i ich "hity" mam na myśli ostatnie 2-3 lata - z tego okresu to oglądam w tej chwili tylko "Fringe" i "H50". A dawniej rzeczywiście bywało znacznie lepiej - choćby początki House'a, Desperatki, Lost czy Prison Break. Obecnie zaczynam 3 sezon "Veroniki Mars" i to też dobry przykład że poziom stacji ogólnych był lepszy.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 07.02.2012 - |21:01|
Napisano 07.02.2012 - |21:30|
A żeby nie było całkiem OT to The Killing pokazuje iż nie "sprzedają" się już dzisiaj historie a'la Twin Peaks, jesteśmy albo zmanierowani tym iż tak naprawdę "wszystko już było" albo też znudzeni i zmęczeni tym iż oglądamy coraz więcej, czytamy coraz więcej, słuchamy coraz więcej i niewiele rzeczy nas zaskakuje. A szczególnie wkurza przeciąganie historii w nieskończoność, ja zdecydowaną większość takich historii porzuciłem nie widząc sensu ich dalej oglądać (ostał mi się jedynie SN, ale też jest już na krawędzi wylotu)
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 07.02.2012 - |22:53|
Jednak, jak już pisałem, jeśli już postanowili tego nie robić w finale 1 sezonu to dobrze że przeciągną to do końca drugiego sezonu, pod warunkiem że śledztwo z drugiego sezonu będzie się w jakiś sposób łączyło z tym z pierwszego sezonu. Zobaczymy co wymyślą i jak im to wyjdzie.
Co do tego przeciągania historii to chyba racje mają brytyjczycy, że produkują krótsze sezony, a często wręcz jednosezonowe miniseriale, bo tak można nazwać produkcje ledwie kilkuodcinkowe.
Napisano 08.02.2012 - |00:31|
Nie bardzo rozumiem dla czego ludzie tak oczekiwali rozwiazania zagadki. Sprawa bedzie sie toczyc dalej, a im wiecej bedzie slepych uliczek tym lepiej. Jesemy chyba zbut przyzwyczajeni do zagadki 40 42 minuty. Oczywiscie, ze autorom uda sie nas zaskakiwac. I wiecej razy tym lepiej.Już tak abstrahując od poziomu serialu to powiedzcie mi co sądzicie o zakończeniu pierwszego sezonu. Czytałem ten wywiad z twórczynią i ona coś tam tłumaczyła, że nie chciała robić typowego serialu proceduralnego. Za bardzo nie rozumiem co ona ma na myśli, przecież jak jest jedna sprawa na sezon to nie procedural. W oryginale duńskim było 20 odcinków pierwszego sezonu, 1 odcinek 1 dzień śledztwa, amerykanie się tłumaczyli, że prawdziwe śledztwa trwają dłużej i 13 to dla nich za mało. To pytam się po cholerę przyjmować tą zasadę?
W drugim sezonie zaczną wam drugie śledztwo, pociągną pierwsze i wyjdzie takie masło maślane.
Sezon zakonczyl sie w najlepszym momencie. Jeszcze piec minut przed koncem epizodu wydawalo sie, ze sprawa jest juz rozwiazana. W trzech ostatnich scenach cala dochodzenie leglo w gruzach. To rzaki przypadek, gdy w sezon konczy sie ujawnieniem tak wielu zagadek, jednoczesnie tworzac tzw. cliffheanger.
Genesis
Napisano 08.02.2012 - |10:27|
Napisano 08.02.2012 - |10:47|
Napisano 08.02.2012 - |14:17|
Użytkownik Magnes edytował ten post 08.02.2012 - |14:17|
Napisano 08.02.2012 - |15:39|
Pamiętam też, że czytałem amerykańskie portale i tam wszyscy zakładali, że 1 zagadka to będzie jeden sezon. Stąd ogromne krzyki zawodu po tym jak się sezon 1 skończył.
Napisano 08.02.2012 - |17:07|
Napisano 05.04.2012 - |21:22|
No to zaczynamy nowy sezon.
Tak jakby zaczęto "ze sporym kopem", jakoś tak żwawiej to idzie w porównaniu do pierwszego sezonu. Ciągniemy temat zagadki nr 1, sprawa pachnie dużym spiskiem, osamotniona Linden i Holder "z plecami" tak jakby po przeciwnych stronach barykady, Richmond uziemniony, tajemniczy Gil wkracza do akcji, Belko rozmazany na szybie. W co gra Holder z tym plecakiem?!? Swoją drogą chyba przejrzał na oczy. Senior Larsen w końcu uruchamia swoje "polskie" kontakty.
Obiecujący początek, bardzo cekawy.
Napisano 06.04.2012 - |08:38|
Deszczowe Seattle czas powitać. Mam wrażenie, że akcja od 2 sezonu trochę przybrała tempa. Aczkolwiek dalej jest ten sam świetny klimat i stopniowe budowanie akcji. Killing jak reszta seriali AMC jedni kochają, drudzy nienawidzą, ma coś czym przyciąga do monitora. Wielki minus za zakończenie, przeciąganie sprawy Rose Larsen na kolejny sezon nie jest dobrym rozwiązaniem.
Fakt faktem, że po oglądnięciu odcinków mam okropnie niskie samopoczucie -100%, ale to tak chyba ten serial ma działać
Ocena: 8/10.
Użytkownik rasdel edytował ten post 06.04.2012 - |08:41|
Napisano 12.04.2012 - |20:47|
Po przyśpieszeniu w pierwszym "podwójnym" epizodzie mamt powrót do spokoju w budowaniu akcji. Janek jednak ma coś "za uszami", mama Larsen dziwnie odreagowuje stres, no i Linden jest chyba skazana na Holdera we wspólnym biciu głową w "polityczny" mur.
Napisano 16.04.2012 - |11:56|
Zgodzę się z przedmówcami, że serial wystartował z niezłym kopem patrząc na to co było w poprzednim sezonie. Na początku z lekka się pogubiłem bo nie pamiętałem tych wszystkich wątków, a previously za dużo światła na niektóre tematy nie rzuciło. Nie pamiętam nadal o co chodziło z tym zdjęciem.
Podoba mi się kierunek, w którym zmierza serial, czyli przerzucili się na politykę i to taką na wysokim szczeblu. Może być ciekawie. Oby tylko odeszli od tego schematu z poprzedniego sezonu, że co odcinek to mieli nowego podejrzanego. To była największa słabość tego serialu zaraz po zakończeniu i braku rozwiązania najważniejszego wątku.
Larsen szuka pomocy u Janka więc liczę na jakieś konkretne klimaty gangsterskie oraz może rozlew krwi, na pewno doda to smaczku serialowi.
Początek wróży o wiele lepszy sezon niż poprzedni.
Napisano 23.04.2012 - |17:06|
serial wrócił, nie mogłem się wziąć, ale jak siadłem to 4 odcinki na raz i czekam z niecierpliwością na literki do 5-go, akcja szybsza, nowe wątki ładnie wpasowali w historię, po 4 można przewidywać co się stanie ale liczę na to że będzie to coś grubszego niż zemsta mafiosa, szczególnie że w utrudnianie umoczony jest przydupas burmistrza
Napisano 26.04.2012 - |21:07|
Historia coraz grubszymi nićmi szyta, pojawia się coraz więcej puzli do układanki - tylko ta układanka się coraz bardziej rozbudowuje. Tylko gdzie to nam zniknął "lovelas" naszej Linden?
Napisano 06.06.2012 - |23:27|
Napisano 07.06.2012 - |08:53|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych