Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Walking Dead

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
176 odpowiedzi w tym temacie

#121 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 07.12.2010 - |08:14|

Tyle było zamówionych od samego początku.
Nic nie urywają :)

::. GRUPA TARDIS .::

#122 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.12.2010 - |11:48|

Otóż finał sezonu 1 TWD obejrzało 6 mln, przy ratingu 18-49 4 mln!

Na wszystkich portalach podają, że rating 18-49 wyniósł 3mln, a nie 4. Skąd masz takie info?
  • 0

#123 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 07.12.2010 - |12:55|

No właśnie teraz sprawdziłem i chyba się pomylili, bo dziś już było, że 3 mln przy 18-49. Poprawiłem.
  • 0

#124 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.12.2010 - |13:27|

No cóż, po finale mam mieszane. Oczekiwałem, nie to złe słowo, spodziewałem się po serialu więcej niż zostało nam dane.
Najlepsze odcinki do premiera i finał, a środek to niestety słabe odcinki, w najlepszym wypadku średnie. I co gorsza, nawet twórcy pokazali w finale, że te wszystkie minusy które wymienialiśmy, były im widoczne, ale nie wytłumaczyli czemu obdarzyli nimi bohaterów. Naukowiec wspomniał o broni, ze leży wszędzie i tylko zbierać... okopał się (choć to raczej u niego konieczność z miejsca gdzie jest).

Spory plus za retrospekcje, to chyba jedyny serial, gdzie wręcz czekam na nie. Normalnie ich nienawidzę. W pierwszej chwili pomyślałem, że CDC zostało najechane, potem jednak to był szpital. Choć tu też jeden minus. Dziwne zachowanie wojska, niby zabijają wszystkich a ciało na łóżku, które powinno dostać kulkę w łeb pozostawiają w spokoju.

Podsumowując serial jak premierę na ten sezon dobry, choć pewno lepszy od konkurencji. Ale tylko średni. tak 6/10. Serial ma spore braki, sporo nie logicznego zachowania się bohaterów, to jeszcze można poprawić, ale czy zwolnienie scenarzystów w tym pomoże?

#125 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 07.12.2010 - |14:00|

Dziwny ten pierwszy sezon. Pasowało by do niego hasło SGU 'the only mission is survival'. Jakoś tak na siłę nie pchają się do wyjaśniania skąd wzięła się choroba i to chyba wychodzi na dobre. Trochę mi się nie podobała końcówka zanim doktorek wypuścił ich z laboratorium ale ogólnie odcinek był całkiem niezły mimo, że przegadany. No i tak bez cliffhangera ;)

Wiadomo już kiedy planowana jest premiera kolejnego sezonu?
  • 0
don't try

#126 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.12.2010 - |15:33|

Wiadomo już kiedy planowana jest premiera kolejnego sezonu?

Gdzieś czytałem, że tak jak teraz premiera ma być w Halloween czyli 31.10, ale to nic potwierdzonego.
  • 0

#127 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 07.12.2010 - |16:06|

zagubiony, bo 4.0 to jest, ale w przedziale 18-34 :).
  • 0

#128 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 07.12.2010 - |22:12|

Finał był całkiem, całkiem, wprawdzie nie powalał, ale przyjemnie się go oglądało. Chociaż nie obyło się bez irytujących momentów, pomijając już sam fakt, że dotarli do Centrum na dzień poprzedzający jego autodestrukcje. Miejmy nadzieję, że drugi sezon będzie znacznie lepszy :)

BTW: Ciekawe, co doktorek powiedział Rickowi po otwarciu drzwi, może istnieje jeszcze jakaś nadzieja :>

Mam dowód, że odcinek 1x05 się naprawdę podobał xD. Otóż finał sezonu 1 TWD obejrzało 6 mln, przy ratingu 18-49 3 mln!

No i? Finały zwykle gromadzą większą ilość widzów, zwłaszcza w przypadku cliffhangerów. Poza tym fakt, że się podobał nie oznacza, że był dobry, co wcześniej uparcie twierdziłeś :P

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 07.12.2010 - |22:17|

• 0

#129 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 08.12.2010 - |00:21|

DevilDrom, ale tutaj mówimy o kablówce. TWD ustanowił rekord w przedziale wiekowym 18-49 bijąc poprzedni rekord należący do Nip/Tuck.
  • 0

#130 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 08.12.2010 - |08:14|

BTW: Ciekawe, co doktorek powiedział Rickowi po otwarciu drzwi, może istnieje jeszcze jakaś nadzieja :>

Albo czyjaś krew była jednak zakażona.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#131 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 08.12.2010 - |09:11|

Miałem obawy co do finału, ale pozytywnie mnie zaskoczył. Początek z retrospekcją w szpitalu zrobiona fajnie. Czystka prowadzona przez umundurowanych żołnierzy była naprawdę dobrze zrobiona, tak jak powinna być.

Choć tu też jeden minus. Dziwne zachowanie wojska, niby zabijają wszystkich a ciało na łóżku, które powinno dostać kulkę w łeb pozostawiają w spokoju.

Po prostu nie zdążyli, z tego co pamiętam nie byli w stanie w tak krótkim czasie. Już wtedy doszło to rozprzestrzenienia się umarłych na teren całej placówki. Wycofywali się, nie dziwię się temu, mając do dyspozycji tak mało ludzi zrobić czystkę w 100%.

Wydarzenia w centrum też przedstawione w sposób należyty, jedyny minus to tak jak wcześniej napisano przybycie postaci na dzień przed spodziewaną przez doktora anty destrukcją całego ośrodka. Fajnie przedstawienie jak się rozwija nieznana choroba i jak ponownie powołuje do życia zmarłych.

Jako całość najlepiej wypadły odcinki: pilotowy i finałowy. Serial ma swoje wady, które już wcześniej w wielu punktach zostały wymienione. Jako całość jednak prezentuje się dobrze, jedynie czas oczekiwania na drugi sezon jest denerwujący.
  • 0

#132 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 08.12.2010 - |09:49|

Mózg osoby zmarłej i tak po kilkunastu minutach będzie zepsutą papką, więc to było oczywiste, że zombie nie może mieć świadomości. Ale podczas oglądania zastanowiło mnie, co by było, gdyby takiego zmarłego zaraz po śmierci obłożyć lodem, żeby mu się mózg nie zepsuł zanim się przebudzi. ;) Z obrazów wynika jednak, że nic by to nie dało, bo cały mózg nie jest aktywowany.
  • 0

#133 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 08.12.2010 - |09:52|

Po obejrzeniu wszystkich odcinków powiem, że jest bardzo przeciętnie. Scenariusz jest płaski, dialogi nie lepsze, aktorzy w kratkę, ale mogą być blokowani ze względu na scenariusz. Odjechali od komiksu, ale jeśli miałbym na poważnie ponarzekać to cały post byłby w spoilerach :D. Tak naprawdę są trzy rzeczy, które doktorek mógł powiedzieć Rickowi i chyba wiem nawet co, ale nie powiem :P. Jedna z największych wad? Scenariusz jest tak płaski, że nie mam ochoty powracać do serialu, aby przekonać się co spotka tym razem ocalałych w przeciwieństwie do np. BSG. Tam było około 7-8 postaci świetnie wykreowanych, a w tym Adama, który trzymał wszystko w kupie. Tutaj w ogóle mam wątpliwości czy Rick jest głównym bohaterem, a jest to moja ulubiona postać z komiksu.

Na plus:
+ Andrea (jedną z jej kluczowych cech był jej wiek w komiksie, ale casting nawet mi się podoba)
+ Dale (przekonałem się do aktora)
+ Daryl (nawet ciekawy dodatek do grupy)
+ Morgan i jego syn Duane
+ Carol, w komiksie wydawała się bardziej atrakcyjna, ale dobra aktorka

Mieszanie uczucia:
* Rick
* Merle (wydaje mi się, że wiem gdzie oni z tym dążą)
* Glenn (denerwujący, ale w komiksie czasami też taki był)

Na minus:
- scenariusz
- klimat serialu (mimo, że serial jest dosyć krwawy to czytając komiks spodziewałem się, że będzie mroczniejszy, a nawet "dark like shit".
- Shane, kiepski aktor
- Lori, kiepska aktorka
- większość dodanych postaci pobocznych (po co niby było dodanie tych postaci? Aby wymieszać rasy? Chyba poprawność polityczna przemówiła. Dodają meksykańców, aby nagle odczepili się od grupy, jeśli nie planują ich potem przywrócić, a podejrzewam taką możliwość, to porażka. Jak można nazwać postać T-Dog?

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 08.12.2010 - |09:54|

• 0

#134 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 08.12.2010 - |13:37|

Na Io9 jest mały felieton czego brakuje w serialu, a co było w komiksie: http://io9.com/57076...een-in-the-show (ze spoilerami do komiksu oczywiście i do serialu też).
  • 0

#135 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 08.12.2010 - |16:49|

Serial na koniec sezonu 1 uważam, że był w sumie dość dobry. Wciągający bardzo za co plus, chociaż momentami nudnawy, ale dało się to przeżyć. Ogółem postacie bardzo dobre i ciekawie zagrane. Końcówka była bardzo dobra, tylko co dalej? Dobrze, że będzie 2 sezon chociaż mam odczucie, że nie płakał bym gdyby nie było 2 sezonu.

Ogółem 7/10
  • 0

#136 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 08.12.2010 - |23:32|

To obok The Event największe moje rozczarowanie sezonu. Po Event w sumie się za wiele nie spodziewałem, ale dostałem jeszcze mniej. Natomiast DW miał być hitem, a póki co jest przeciętnie. O scenariuszu pełnym baboli i dziur pisał już cliffhanger, o ubogim aktorstwie pani z Prison Breaka się już nawet nie wypowiadam, Shane też nie lepszy. Niezły, w pewien sposób nawet mroczny był ten Jenner, szkoda że już go nie będzie.
6 odcinek był nudny i dziwny, ledwo co przyszli już nastąpiła autodestrukcja?
Dobrze że chociaż coś się wyjaśniło jak działa wirus, chociaż zabrakło podstawy skąd się wogóle wziął?
Dla mnie jak już wspomniano wyżej też brakuje większej mroczności, po 2 sezonie oczekuję więcej ciekawych, tajemniczych postaci jak Jenner, jakiegoś zakręcenia fabuły, więcej dreszczyku emocji, nie pogardzę też większą dawką dramatu.
Za 6 epizod jak i za cały 1 sezon 6,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#137 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 09.12.2010 - |22:44|

Finał średni, nadal nic nie wiemy. Dowiedzieliśmy sie tylko jak postępuje choroba i nic poza tym. Po fatalnym finale połowy sezonu The Event końcówka tego serialu jest kolejnym rozczarowaniem. Może nie było jakoś źle, ale spodziewałem się, że będzie wiecej akcji, a dostaliśmy jakiś mix wielu gatunków ze sporą ilością melodramatu w kiepskim wykonaniu.
Z plusów to tylko i wyłącznie świetny poczatek z retrospekcją Ricka i Shane. Na minus ten cały pseudomelodramatyzm, płacze i kiepska gra aktorska Lori (jej miny po prostu śmieszą), wypada chyba jeszcze gorzej niż w Prison Break. Niektórzy czepiali się gry aktorskiej Shane'a, ale jak dla mnie wypada nienajgorzej. No i końcowa scena wybuchu po prostu fatalna.
Odpadła nam kolejna aktorska zapchajdziura czyli ta murzynka, której imienia chyba nikt nie wymieniał. Z aktorów, którzy odpadli najbardziej szkoda mi Jima, ale mam jakieś przeczucie, że go jeszcze zobaczymy. No i cały czas zastanawiam się gdzie jest Merle.
Jedyne co mnie ciekawi to co doktorek powiedzial na ucho Rickowi. Chociaż jak znam życie to dowiemy się tego na początku S02 i okaże się to jakąś bzdurą.
Ocena finału 7/10. Cały sezon 7,5/10 ponieważ połowa sezonu były nienajgorsza, zwłaszcza 2. odcinek, IMO najlepszy ze wszystkich.

Użytkownik psjodko edytował ten post 13.12.2010 - |09:07|

• 0

#138 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 15.12.2010 - |12:23|

Nie rozgryzłem tego serialu. Nie widzę żadnego sensu w emisji tych 6 odcinków w większości nudnych jak flaki z olejem. Wiem że komiks nie jest o krwi, wyrywaniu rąk itp. Pogodziłem się z tym. Ale jeśli miałbym ochotę na kiepskie aktorstwo i drętwe dialogi to poszedłbym do podrzędnego teatru. Nie wiem czy chcieli przygotować sobie grunt pod cały sezon a może wybadać rynek i stąd ta zmiana scenarzystów. Może jedno i drugie ale wykonanie całości średnie. Jedynie pilot i finał zapadł w pamięć bo tam coś się działo, była jakaś akcja. W serialu/filmie o zombiakach musi się coś dziać. Absolutnie odpadają sytuacje: 40 minut gadki i 5 akcji. A o wybuchu pod koniec finału nie wspomnę. Na TVN byłby lepszy. Mimo wszystko jednak pewne rozczarowanie. Może za rok będzie lepiej. Pod warunkiem że będę pamiętał o tym serialu.

Użytkownik wergora edytował ten post 16.12.2010 - |08:40|

• 0

#139 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 15.12.2010 - |23:31|

No właśnie, problem jest taki, że jak chcesz zrobić ambitny dramat, to musisz mieć bardzo dobrych aktorów i bardzo dobrych scenarzystów (vide Breaking Bad). Inaczej wychodzi słabo. Ale nie jest aż tak źle - Walking Dead i tak dobrze wypada w porównaniu do innych nowości tego sezonu (chociażby The Event).
  • 0

#140 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.12.2010 - |12:54|

całe szczęście poza marnymi nowościami są też zaległości do nadrobienia i można sobie wybierać do woli w perełkach :D

ja tam oglądając Dextera i Walking Dead i jednocześnie The Wire czułem się ogromnie rozczarowany tymi produkcjami i nudą z nich bijącą, dlatego też do Eventa nawet boję się sięgnąć
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych