Skocz do zawartości

Zdjęcie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#121 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 13.01.2010 - |16:40|

Po seansie miałem wrażenie że cały film nakręcono na zielonym ekranie.

Bo tak właśnie było!:):)
Aktorzy grali w specjalnych kombinezonach,które potem przez 4 lata przerabiano w komputerach na Na'vi
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#122 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 14.01.2010 - |00:50|

Krtko - film był ładny, jeśli momentami nie piekny
Smerfy, pocachontas czy co tam innego - wszytsko jedno, bardzo dobrze sie to ogladalo, dawno po wyjsciu z kina nie mialem wrazenia ze dobrze zuzytkowalem pieniadze wydane na bilet
Dodatkowo momentami swietna muzyka, szczegolnie podczas koncowej bitwy

Ogolnie Cameroon pokazal, ze wie na czym polega kawal dobrej rezyserki
  • 0
You are what you believe yourself to be

#123 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 14.01.2010 - |17:41|

Nowy trailer:

:]
  • 0

#124 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 14.01.2010 - |19:03|

Film MEGA, że tak się wyrażę. 2h mocnych wrażeń. A jednocześnie piękny. Wciągnął mnie tak, że aż żałuje że żyję w tym świecie a nie w tamtym...
  • 0

#125 igut214

igut214

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.01.2010 - |12:01|

Mnie ten film się bardzo podobał. Oglądnęłam go w czwartek w IMAXie. Szczerze mówiąc to po raz pierwszy byłam w imaxie właśnie na Avatarze.
  • 0
"Tęsknię za lasem, uświadomił sobie Leiard. Tęsknię za życiem w spokoju. Za sercem i umysłem, których nie drąży zamęt. Za bezpieczeństwem" -- ("Kapłanka w bieli" - str. 363).

#126 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 18.01.2010 - |19:13|

Z siarenką wczoraj byliśmy po raz drugi, już na Digital 3D i stwierdziliśmy, że jednak jest lepiej niż w IMAXie :) Jakoś wyraźniejszy obraz jest. Poza tym film nadal przyjemnie się ogląda :)
  • 0

->1019<-

#127 Boleck

Boleck

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19.01.2010 - |12:26|

Byłem w niedziele z kumplami w novym kinie w Siedlcach, jestem fanem SF, nie spodziewałem się mega inteligentnej fabuły, chciałem zobaczyć świetne efekty... a tu zonk, obraz ciemny i nieostry, kolorystyka jakby tą wersję z torrenta ściągnęli, a oglądałem w 3d, wiele lat temu oglądałem w Warszawie jakąś fabularną bajkę w 3d, więc, żadnego przełomu w kinematografii tu nie widzę i czuję się oszukany, mam wrażenie, że albo te peany pochwalne to o kant d... można potłuc, albo w owym kinie coś schrzanili, siedziałem w 4 rzędzie stąd może nieostry obraz, kumple podobnie jak ja mieli identyczne odczucia o tym że film był za ciemny. Poszedłem napalony na "Gwiezdne Wojny" XXI wieku, a zobaczyłem gniota. Od bardzo dawna nie byłem rozczarowany aż tak filmem SF, jest to zdecydowanie film którego nie zamierzam mieć w swojej kolekcji. Mam pytanko, czy był ktoś z was w "novekino" w Siedlcach, czy wszyscy trzej mieliśmy coś nie tak z okularami.
Moja ocena filmu to:
3/10 ze względu na wtórność fabuły
5/10 za efekty, zakładam że owe 3D w kinie było jednak trochę kulawe
  • 0

#128 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 19.01.2010 - |17:52|

Wersja:
Kino:
Cinema City, Wrocław (Korona)
Miejsce:
Sala nr9 (14 rzędowa)
Rząd G (8 od ekranu) sam środek

Zasugerowałem się tym że ludzie biorą miejsca raczej z tyłu i zamiast 7 rządu wziąłem 8, a idealnie wstrzelić się w ekran powinien to być rząd nawet 5, choć i tak bardzo dobrze dobrany.

Efekty 3D:
To jest inny wymiar kina. Piękne NATURALISTYCZNE 3D, wielopłaszczyznowe. Na zbliżeniach czuć że cały człowiek jest w 3D, znakomite.
Jeśli gość siedzi w helikopterze to widać że jest w środku bo przed nami jest wyraźnie tafla szyby.
Dżungla POWALAJĄCA.
Lęk wysokości, dwa razy go lekko odczułem, mamuśka bardziej.
Zdecydowanie te ujęcia powinny być dłuższe, bo jeśli oglądając film w kinie mam lęk wysokości to jest COŚ przez duże C.

Animacja komputerowa:
Bezapelacyjnie jest to nowa epoka w animacji gdzie ja nie odczuwam sztuczności, wszystko jest naturalne, bardzo obfite w detale przez które wywracały się poprzednie produkcje.

Fabuła:
Dobra, składna, wartka. Nie czuje się że ten film ma prawie 3 godziny.
Jestem zwolennikiem rzeźnickiego realizmu ale powiem że to co zaprezentował Cameron to jest IDEALNA mieszanka by wypromować tą technologię.
Na coś ambitnego przyjdzie czas za 10 lat

Genialny pomysł z biologicznym interfejsem/połączeniem z innymi zwierzakami.

Obsada:
Bardzo dobra

Podsumowanie:
Tylko w tej technice powinny powstać kolejne Star Wars

Użytkownik Quendi edytował ten post 20.01.2010 - |00:35|

• 1
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#129 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 19.01.2010 - |19:13|

Bezapelacyjnie jest to nowa epoka w animacji gdzie ja nie odczuwam sztuczności, wszystko jest naturalne, bardzo obfite w detale przez które wywracały się poprzednie produkcje.

Proszę mi wybaczyć wtrącanie się, bo przecież twoją opinię na temat opinii mojego pokroju już znamy, ale Avatar ma tak samo sztuczną animację jak wszystkie inne produkcje. Bogactwo tekstur i dopracowanie modeli ma się-jak zawsze-nijak do płynności i naturalności ruchu, które to parametry od razu zdradzają, co jest ICG a co nie.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#130 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.01.2010 - |22:55|

A oglądałeś już film, czy znów wydajesz opinie na podstawie trailerów?
  • 0

#131 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 20.01.2010 - |18:07|

I niech mi ktoś teraz powie, że Avatar to zły film.
http://www.dziennikw...PRASY/174569949
  • 0

#132 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 20.01.2010 - |19:23|

A oglądałeś już film, czy znów wydajesz opinie na podstawie trailerów?

Niestety, ku waszej rozpaczy tak. Nie ogarniam tego jarania się tym filmem nawet jako czystej baji i rozrywki (odstawiłem wszystkie zastrzeżenia na bok i powiedziałem sobie: chromolę to, idę się dobrze bawić. Jak kilka milionów ludzi potrafi, to i ja!). Niestety nie pomogło, bo fabułą jest przewidywalna (chodzi mi o mikro fabułę czyli-OK wiem co się stanie, ale nie wiem jak i w tym witz), widowiskowość taka sobie a przekaz irytujący aż do bólu, choć graficy i goście od concept arts widać że się nieźle bawili, fajnie się wiele rzeczy prezentuje.

Niestety bardziej kibicowałem Quaritchowi, bo główny bohater mnie wnerwiał swoją bezpłciowością i ogólnym brakiem sensu (jak można pozwolić by poboczny charakter ukradł show? Przecież to klęska...). I to by było na tyle co się w moim spojrzeniu zmieniło.

A co do animacji-nadal koślawa, jak zwykle. Świetna płynność, co za gracja... gratulacje, ale takiej nie ma w rzeczywistości. Stary błąd, nic się nie zmieniło.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#133 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 20.01.2010 - |21:00|

A co do animacji-nadal koślawa, jak zwykle. Świetna płynność, co za gracja... gratulacje, ale takiej nie ma w rzeczywistości. Stary błąd, nic się nie zmieniło.

Mocne słowa w sytuacji, kiedy to nie jest animacja.
  • 0

#134 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 20.01.2010 - |22:24|

Chcesz mi powiedzieć, że wyhodowali te wszystkie stworzonka na potrzeby filmu albo zbudowali roboty by biegały przed kamerą? Jeśli tak, to holy shit! Avatar to wielka rewolucja! Jeśli nie, to zajmijmy się semantyką gdzie indziej.
  • 0
Winchell Chung

#135 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 20.01.2010 - |22:44|

Chcę powiedzieć to, co powiedziałem. Może dla ciebie prawdziwi ludzie poruszają się sztucznie (tzn. w tym konkretnym przypadku "płynnie" i "z gracją").
  • 0

#136 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 20.01.2010 - |23:06|

To jednak twierdzisz, że te wszystkie zwierzaki nie były CG? Bo ja wiem że dla kupy luda to niesamowite osiągnięcie animacji, ale ja zmiany jakościowej nie widzę. Tak samo do kitu było 10 lat temu pod tym względem. Motion capture nic im nie pomaga, doprawdy (ale przez to że tak śmigają przez ekran to trudniej jest to zauważyć. Aha-oczy akurat robią w porządku, ale ruch całego ciała jest beznadziejny as always). Ale tekstury wymiatają, to fakt.

Po prostu nadal nie ma balansu między płynnością a mechanicznością. Nadal modele to chodzące gluty z kauczuku i to bije po oczach.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 20.01.2010 - |23:15|

• 0
Winchell Chung

#137 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 20.01.2010 - |23:29|

To jednak twierdzisz, że wszystkie postacie to animacja? A to, że ty czegoś nie widzisz nie oznacza, że tego nie ma. Tym bardziej, gdy widzi to wielu innych ludzi.

Motion capture nic im nie pomaga, doprawdy (ale przez to że tak śmigają przez ekran to trudniej jest to zauważyć. Aha-oczy akurat robią w porządku, ale ruch całego ciała jest beznadziejny as always).

No to też mówię, że dla ciebie widocznie prawdziwi ludzie poruszają się beznadziejnie as always. Tym samym nic cię nigdy nie zadowoli, co moim zdaniem raczej deprecjonuje twoją opinię w temacie.

Po prostu nadal nie ma balansu między płynnością a mechanicznością. Nadal modele to chodzące gluty z kauczuku i to bije po oczach.

Jednych bije, innych nie bije.
  • 0

#138 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.01.2010 - |00:12|

Niestety, ku waszej rozpaczy tak.

Widzę Sakramentos, że masz bardzo wysokie mniemanie o sobie, skoro uważasz, że Twoja negatywna opinia wywoła tutaj tak silne emocje jak rozpacz. Naprawdę, nie wydaje mi się, żeby ktoś przez to nie mógł dzisiaj zasnąć. Troszkę skromności życzę.

Teraz, gdy obejrzałeś film możesz sobie po nim jeździć do woli.

fabułą jest przewidywalna

Niestety. Ale to nie miał być film w stylu "Siedem", który miał zaskakiwać nagłymi zwrotami akcji.

Myślę, że przesadzasz. Byłeś negatywnie nastawiony do tego filmu i na siłę szukałeś podczas seansu czegoś do czego można się przyczepić. Sceny z Na'vi były kręcone z wykorzystaniem motion-capture (co z resztą zostało już powiedziane), więc jeśli chodzi o "grację ruchów" to powinieneś mieć pretensje do aktorów. Faktycznie, nie wszystkie zwierzęta poruszały się zbyt naturalnie, ale jeśli nie widzisz w rewolucji w tej wygenerowanej komputerowo dżungli to ja wysiadam. Podaj mi film, w którym osiągnięto taki efekt.
  • 0

#139 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.01.2010 - |00:37|

Teraz, gdy obejrzałeś film możesz sobie po nim jeździć do woli.

Wcześniej też mógł, tak gwoli ścisłości....

#140 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.01.2010 - |00:40|

Przyznasz jednak, że krytykowanie filmu, którego się nie widziało jest trochę niepoważne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych