Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 008 - S01E08 - Time

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
176 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (203 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (24 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

2. 9 (55 głosów [28.65%] - Zobacz)

Procent z głosów: 28.65%

3. 8 (49 głosów [25.52%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.52%

4. 7 (20 głosów [10.42%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.42%

5. Głosowano 6 (8 głosów [4.17%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.17%

6. 5 (16 głosów [8.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.33%

7. 4 (5 głosów [2.60%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.60%

8. 3 (8 głosów [4.17%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.17%

9. 2 (2 głosów [1.04%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.04%

10. 1 (5 głosów [2.60%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.60%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 16.11.2009 - |08:23|

psjodko:
Zasugerowałem się tą linią dialogową z odcinka Water:

-To układ zamknięty.
- Ta woda musiała gdzieś się podziać. Mamy połowę tego, co mieliśmy wcześniej.
- Nie rozumiem tego.
- To ty próbujesz uruchomić system recyklingu. Może jest gdzieś przeciek.
- Według statku wszystko gra.

Z kontekstu wynikałoby, że najprawdopodobniej chodzi o uruchomienie systemu recyclingu wody.

Użytkownik DevilaN edytował ten post 16.11.2009 - |08:23|

• 0

#122 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 16.11.2009 - |08:29|

Akurat to było w filmie z JCV , tyle tylko że tam nie mogły się ciała zetknąć ze sobą fizycznie , mogły być obok siebie bez problemu - nawet jak by było to nawet 10 osób .

I to chyba dotyczyło ludzi i innej materii ożywionej , przedmiotów to nie dotyczyło .

Nie bardzo wiem jakby miała ta temporalna replikacja zadziałać .

A co do samego odcinka - faktycznie lepszy , sceny na planecie nawet fajne , klimat czasami jak z horroru .
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#123 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.11.2009 - |08:55|

Z kontekstu wynikałoby, że najprawdopodobniej chodzi o uruchomienie systemu recyclingu wody.

W odcinku 1x04 Darkness jest info o tym, że Destiny produkuje wodę (produkt uboczny) w trakcie produkcji tlenu.
Ale faktycznie masz rację co do tego, że system uzdatniania wody nie działał :)

::. GRUPA TARDIS .::

#124 Raistand

Raistand

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 16.11.2009 - |08:58|

Z tym odcinkiem mam problem.

Gdyby to był odcinek z SG1/SGA łyknąłbym bez marudzenia. W czym wiec problem? Otóż w tym, że w wątku "Czego oczekujemy od SGU" napisałem, że liczę na to że serial będzie bardziej serio i scenarzyści oszczędzą nam alternatywnych rzeczywistości i podróży w czasie... No i klops. Już na samym początku...

Plusy:
+ w sumie to pomysł całkiem fajny (tylko dla mnie nie z tej bajki)
+ jest jakaś ciągłość, napili sie wody z lodu sprzed kilku odcinków, teraz się pochorowali, tak powinno być

Minusy:
- myślałem, że przyzwyczaję się do tej paradokumentalnej konwencji ale widzę, że jednak nie
- za bardzo studyjna dżungla

Na razie 3. Może się zmienić. Zależeć to bedzie od tego jak zacznie sie następny odcinek.
  • 0

#125 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 16.11.2009 - |10:37|

Daję 8 za to że dużo Elai(chyba tak się to pisze) było. podobały mi się robale :rolleyes: Ogólnie serial coraz bardziej mi się podoba.
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#126 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.11.2009 - |11:20|

Się uśmiałem..

I słusznie z własnej głupoty należy się śmiać.

Jak masz coś do powiedzenia to pisz merytorycznie.

O to, to właśnie. Patrzysz akurat w lustro ?

Żałosny jesteś..... i stary.;)

Argument powalający na kolana.
Bez komentarza.

Użytkownik psjodko edytował ten post 16.11.2009 - |11:20|

::. GRUPA TARDIS .::

#127 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.11.2009 - |13:17|

W kwestii wehikułów czasu. W którymś z filmów, Powrót do przyszłości, albo Strażnik czasu z van Damme'm była teoria, że nie mogą być dwa te same ciała w jednym czasie bo jest zakłócona równowaga energii. Destrukcyjnie dla obu działa na pewno zetknięcie się obu ciał. Tak jakby materia niwelowała antymaterię. Dotyczy to zarówno osób jak i przedmiotów. Więc moim zdaniem nie powinno się przenosić drugiego kina na Destiny i odwrotnie.
No ale już za późno na takie podejście zważywszy kilka sezonów SG1

1. Mam problem z przyjęciem po prostu WSZYSTKIEGO co tu napisałeś
2. Taaak, jakiś strażnik czegoś tam, może być Teksasu, ma dyktować warunki podróży w czasie po wsze czasy we wszystkich produkcjach filmowych, książkach etc. Co za debilizm.
3. Pominę już fakt, że Strażnik czasu to tak głupi film, że już doniczka jest mądrzejsza. A jego rozwiązanie materii z jednej linii czasowej nie mogącej dotykać drugiej jest nie mniej głupie jak cały film Armaggeddon-a pamiętajmy, że to tylko jeden z elementów, jakie składają się na Strażnika.
4. "Tak jakby materia niwelowała antymaterię". Gdybym był fizykiem na polibudzie to chyba bym musiał cię zagryźć z wściekłości, a tu dostanę tylko palpitacji serca.
5. No i odpowiedź na komentarz psjodka-stary, skoro walisz jakąś głupotę to powinieneś się cieszyć że ktoś to podsumuje to neutralnym dowcipem i na tym sprawa się kończy. No a że przez ten dowcip twoja wypowiedź wydaje się dwa razy durniejsza-no to trzeba było myśleć zanim ją napisałeś. Tyle.
  • 1
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#128 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 16.11.2009 - |13:20|

Przegladalem caly temat i na 99% nikt nie zamiescil linka do kino-webisoda, ktory jest de facto zakończeniem tego odcinka.

Oto i link: Youtube

CZyli jednak znalezli dwa KINA ponieważ zapewne oba cofnely sie do tego samego momentu = momentu rozdzielenia czasoprzestrzeni na 3 rownolegle swiaty.

Użytkownik cymrean edytował ten post 16.11.2009 - |13:24|

• 0

#129 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.11.2009 - |14:29|

kino-webisoda

Ale beznadziejne... To już wolę puste niedomówienie... ten eksperyment w zrobieniu całego serialu tymi amatorskimi nagraniami zaczyna mnie irytować. To się naprawdę ludziom podoba?

#130 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 16.11.2009 - |14:33|

Ooo... Dzięki za tego webisode'a. Szukałem na stronie mgm zaraz po emisji odcinka, ale wtedy jeszcze nic nowego nie było. Swoją drogą taka forma dopowiadania niektórych rzeczy nawet mi pasuje :-)
Co do znalezienia dwóch KINO trochę to dziwne, ale również da się to jakos logicznie wytłumaczyć. Przerzucenie KINO przez Scotta (krótka wiadomość) najwyraźniej nie naruszyło części poprzedniej linii czasowej (tej w której poprzednie KINO już tam było - zapełnione). Możliwe, że anomalia czasowa nie prowadziła cały czas dokładnie w to samo miejsce w czasie. KINO wysłane przez Scotta z krótką wiadomością na początku anomalii dotarło w późniejszym czasie niż pierwsze KINO przerzucane przez wrota, przez co nie mogło zmienić tej "przeszłości" i musiały pozostać obydwa.
Ma to fabularnie pewien plus - to czego dowiedzieli się o sobie za pierwszym razem nie przestało obowiązywać :-)
  • 0

#131 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.11.2009 - |14:45|

Ale beznadziejne... To już wolę puste niedomówienie... ten eksperyment w zrobieniu całego serialu tymi amatorskimi nagraniami zaczyna mnie irytować. To się naprawdę ludziom podoba?

Nie takie imo beznadziejne, ale jednak coś żałosnego w tym jest, że od dłuższego czasu-i winowajca tu jest BSG-cześć akcji i "domówień" dzieje się w webisodaach, co pokazuje że obecnie nikt jakoś nie jest w stanie złożyć do kupy odcinka tak, by zmieścił się w materiale emitowanym na antenie. Z jednej strony fajnie, że są materiały dodatkowe dostępne ogólnie przez net, ale z drugiej strony czy żeby przeczytać książkę muszę dokupić dwie gazety i odpalić odpowiedni plik na oficjalnej stronie autora, bo inaczej wszystkiego nie będę wiedział? Tani chwyt marketingowy. "Nie uda nam się dokończyć tego odcinka w ciągu 42 minut.-Dobra, bez paniki, wrzucimy to w webisoda w jakiejś luźnej formie-OK, świetny pomysł". Nie, wcale nie jest świetny. Ssijcie i płońcie.
  • 1
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#132 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 16.11.2009 - |14:58|

ten eksperyment w zrobieniu całego serialu tymi amatorskimi nagraniami zaczyna mnie irytować. To się naprawdę ludziom podoba?

Nie przesadzajmy z tym "całym serialem". Akurat w tym odcinku było tego dość dużo, ale skoro Kino stanowiło główną oś fabularną to trudno się temu dziwić. W poprzednich odcinkach nie było aż tak dużo tego typu ujęć. Moim zdaniem o ile tego typu zabiegi nie będą nadużywane to będzie to ciekawe urozmaicenie. Dzięki ujęciom z Kino możemy dowiedzieć się o czym tak naprawdę myślą nasi bohaterowie.
  • 0

#133 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 16.11.2009 - |15:50|

Ten webisode wcale nie jest głupi. Tylko co można wywnioskować po jego obejrzeniu? Doszliśmy do tego zanim go obejrzeliśmy. Czyli te 3 dodatkowe minuty były zbędne. Moim skormnym zdaniem taki webisode to tylko ukłon od producentów w kierunku tych, którym ciężko załapać o co chodziło w końcówce. Nadmienię tylko że niektórzy oczekiwali całego odcinka kontynuacji a tutaj proszę krótkie 3 minutowe wyjaśnienie i lecimy dalej.

Faktycznie byłem w błędzie odnośnie tego ile kino znaleźli na planecie. Chociaż z punktu widzenia tego co widzieliśmy w Continuum to nawet logiczne.
  • 1
don't try

#134 kowalos

kowalos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 16.11.2009 - |16:11|

Odcinek ciut ciekawszy od poprzednich ale to za mało.
Niestety prawdopodobnie jedyne co determinuje ten serial to finansowy stan wytwórni.
Uboga obsada, uboga sceneria, brak dynamiki i ciekawszych scen, ubogie efekty i dłużyzna.
Twierdzenie, że taki był zamysł albo jest w tym jakiś głębszy sens to tylko dorabianie teorii na siłę.
Widać, że maja bardzo ograniczony budżet.
Czy była w tym serialu jakaś scena z większą ilością osób?
Ten serial raczej się nie podniesie, chyba ze ktoś przejmie wytwórnie i zainwestuje w to "dzieło".
  • 1

#135 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 16.11.2009 - |16:32|

MOD: NIE CYTUJEMY CAŁEGO POPRZEDNIEGO POSTA

No pewnie że była. I to nie jedna. Najpierw w Air part 1 i 2 sama akcja w bazie Icarus i przejście na statek. Potem w Earth. W Pentagonie spotkanie z gen.O'Neillem a potem w pomieszczeniu z wrotami na statku kiedy szykowali się do otwarcia tunelu na Ziemię.

Użytkownik Toudi edytował ten post 16.11.2009 - |16:45|
wycięcie cytatu

• 0
don't try

#136 Kruq75

Kruq75

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoBogatynia - Lower Silesia

Napisano 16.11.2009 - |17:00|

.... do kino-webisoda, ktory jest de facto zakończeniem tego odcinka.
CZyli jednak znalezli dwa KINA ponieważ zapewne oba cofnely sie do tego samego momentu = momentu rozdzielenia czasoprzestrzeni na 3 rownolegle swiaty.

No, nie musieli tego wyjaśniać ale dla dociekliwych mają "stulgębkę". Ależ ten technik stukał w klawisze niewarygodnie ;) (1m50s filmu) do tego jeszcze strasznie niewyraźnie mówi, najgorsza dykcja z całej ekipy, tylko jego nie rozumiem chociaż angola znam jako-tako.
  • 0

#137 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.11.2009 - |17:05|

do tego jeszcze strasznie niewyraźnie mówi, najgorsza dykcja z całej ekipy, tylko jego nie rozumiem chociaż angola znam jako-tako

Ja nie miałem najmniejszej trudności go zrozumieć. A dykcję miał całkiem dobrą.

#138 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 16.11.2009 - |17:32|

Jak dotąd najlepszy odcinek SGU:) -> Mocne 5/10

Oglądając poprzednie odcinki, którym dawałem oceny z przedziału od 0 do 3, zastanawiałem się, czy w ogóle jest szansa, że pojawi się kiedyś jakiś odcinek SGU, który będzie mi się podobał -> Teraz wiem, że to możliwe :) Mam jednocześnie nadzieje, że nie będę musiał czekać kolejnych 7 odcinków, na następny odcinek w którym "cokolwiek będzie się działo"

Dałbym nawet 7/10, gdyby nie końcówka. Właściwie to zakończyli to tak: "Przecież każdy wie, że wszystko dobrze się skończy, więc poco to pokazywać? Lepiej dorzucić jedną, czy dwie romantyczne sceny..."
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#139 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 16.11.2009 - |17:37|

Nie wiem czemu tak się czepiacie końcówki. Naprawdę chcielibyście zobaczyć w odcinku to co zostało pokazane w tym webisodzie? Moim zdaniem to zbędne 3 minuty.

Do tego gdyby te 3 minuty jednak były w odcinku to część ludzi i tak stwierdziłaby że producenci mają widza za debila i to byłby kolejny powód do obniżenia oceny za końcówkę.
  • 1
don't try

#140 kowalos

kowalos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 16.11.2009 - |17:40|

No pewnie że była. I to nie jedna.

WOW. 8 odcinków i w sumie ze 4 sceny sceny po kilka lub kilkanaście osób.
Do tego sceneria poszczególnych odcinków sprowadza się do pokazania dwóch albo trzech pomieszczeń lub jednego zewnętrznego planu. Niesamowite.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych