Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 007 - S01E07 - Earth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (169 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (2 głosów [1.32%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.32%

2. 9,5 (3 głosów [1.97%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.97%

3. 9 (16 głosów [10.53%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.53%

4. 8,5 (12 głosów [7.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.89%

5. 8 (15 głosów [9.87%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.87%

6. 7,5 (18 głosów [11.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.84%

7. 7 (17 głosów [11.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.18%

8. 6,5 (8 głosów [5.26%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.26%

9. 6 (9 głosów [5.92%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.92%

10. 5,5 (2 głosów [1.32%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.32%

11. 5 (16 głosów [10.53%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.53%

12. 4,5 (5 głosów [3.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.29%

13. Głosowano 4 (10 głosów [6.58%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.58%

14. 3,5 (4 głosów [2.63%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.63%

15. 3 (6 głosów [3.95%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.95%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

17. 2 (3 głosów [1.97%] - Zobacz)

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

19. 1 (3 głosów [1.97%] - Zobacz)

20. 0 (3 głosów [1.97%] - Zobacz)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.11.2009 - |08:48|

Chyba tylko w Odysei Kosmicznej 2001 i chyba w Event Horizon próżnia zachowywała się tak jak trzeba i nie miała dźwięku.

Jeżeli chodzi o seriale to tylko i wyłącznie Firefly !!

Swoja drogą ja te dźwięki tłumaczę tym, że jestem na pokładzie statku i jakieś odgłosy pracującej maszynerii (rakiet, dział, fazerów itp.) do mnie docierają .... ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 12.11.2009 - |08:48|

::. GRUPA TARDIS .::

#122 Raistand

Raistand

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 12.11.2009 - |08:58|

Trochę poczytałem opinii i przedstawiam swoją...

Odcinek na 5 (niestety w skali do 10)
Dlatego na 5, że jest on taki... pół na pół...
Tytuł "Earth" spoilerował bardzo dużo. No i połowa odcinka to były zgodnie z przewidywaniami próby powrotu na Ziemie zainicjowane i koordynowane przez tych co zostali. Tu nie mam w zasadzie zastrzeżeń. Było jak było. Może jedno. Wygląda, że system uzbrojenia "Destiny" jest BARDZO "prądożerny". Odcinek wcześniej Rush mówi AFAIK, że naładowali akumulatory do jakichś 40% i to za mało na otwarcie korytarza. OK. Teraz troszkę postrzelali i moc spada tak, że statek na nowo ładuje baterie. Hmmm... Trochę to naciągane.
Reasumując... Ten wątek jak najbardziej sensowny, potrzebny, dający się oglądać.
Drugi motyw odcinka... <Tu powinno paść kilka przekleństw.> Już wiem, że to nie SG-1, że nie rozpracują Destiny w trzy odcinki ale to nie miała być jakaś opera mydlana w kosmosie. Litości!

+ cały wątek z próbą powrotu na Ziemię
+ motyw gdy Elli szuka smakołyków w puszce
+ zaburzenia w komunikacji kamieni
+ Destiny na tle gwiazdy

- przygody na Ziemi - koncert, płacze, sceny łóżkowe, masakra...
- ostatnia scena - nie wiem czy tylko ja odebrałem ją tak jak odebrałem ale dla mnie to oznacza totalne "Santa Barbara In Space"
  • 0

#123 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 12.11.2009 - |09:30|

Chyba tylko w Odysei Kosmicznej 2001 i chyba w Event Horizon próżnia zachowywała się tak jak trzeba i nie miała dźwięku.

A także w Firefly. Była tam m. in. genialna scena strzelania ze zwykłej strzelby w próżni - żeby miała tlen zamknęli ją w skafandrze i strzelili przez skafander. Wystrzał był pokazany bez dźwięku, super efekt.

Użytkownik Magnes edytował ten post 12.11.2009 - |09:31|

• 0
http://magory.net - moja strona

#124 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 12.11.2009 - |10:16|

...żeby miała tlen zamknęli ją w skafandrze i strzelili przez skafander...

A to to akurat nie ma sensu. Do materiału wybuchowego w nabojach ("prochu") dodawany jest utleniacz, więc po co tlen strzelbie. Trudno zakładać, żeby sobie wnikał do naboi przed strzałem.

Z dźwiękiem w próżni, to bym sobie dał spokój. Na palcach u jednej ręki można policzyć filmy/seriale, gdzie go nie ma i nie warto się nad tym znęcać. Czy ktoś sobie wyobraża StarWars bez dźwięku w przestrzeni?... Wiem, że SW to nie SF, ale jakie to ma tak na prawdę znaczenie. Dźwięk jest bo dzięki temu jest efektowniej.

Użytkownik graffi edytował ten post 12.11.2009 - |10:23|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#125 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.11.2009 - |10:41|

...żeby miała tlen zamknęli ją w skafandrze i strzelili przez skafander...

A to to akurat nie ma sensu. Do materiału wybuchowego w nabojach ("prochu") dodawany jest utleniacz, więc po co tlen strzelbie. Trudno zakładać, żeby sobie wnikał do naboi przed strzałem.

A spłonka "zadziała" bez tlenu ?

Użytkownik psjodko edytował ten post 12.11.2009 - |10:45|

#126 Mort

Mort

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 12.11.2009 - |10:53|

W 16tym sezonie SG, nie licząc filmów, to powinieneś uznać, że taka jest właściwość próżni a w szkole źle uczyli :) :) :)

Oczywiście że w szkole źle uczyli - to przecież wiadomo z definicji. :)
Co wcale nie przeszkadza temu, że za każdym takim 'przypadkiem' ryczę ze śmiechu - szczególnie że te wszystkie 'bzium, wrum, jiiii' robią chyba przy pomocy 'laserowego' pistoletu zabawki made in China kupionego na odpuście w Pierdziszewie Dolnym. :D

Jeżeli chodzi o seriale to tylko i wyłącznie Firefly !!

No właśnie, ale widocznie był za dobry bo banda fajansiarzy go szybko skasowała. :angry:

Swoja drogą ja te dźwięki tłumaczę tym, że jestem na pokładzie statku i jakieś odgłosy pracującej maszynerii (rakiet, dział, fazerów itp.) do mnie docierają .... ;)

No tak, tylko co w wypadku kiedy obserwator ogląda akcję z zewnątrz, a ścieżka dźwiękowa nadal jest pełna różnych "bziuuuumów"?
Ach sorry, to przecież mózg mu dopowiada jak twierdzi pan R. :D

A spłonka "zadziała" bez tlenu ?

Pod wodą działa, więc w próżni zadziała równie dobrze. :P
  • 0

#127 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.11.2009 - |11:09|

Serial robi się coraz gorszy. Skończyła się taryfa ulgowa.
Na początku pomyślałem sobie "spoko, serial się zaczyna - może się rozkręci, trzeba poczekać".
Czekam 7 odcinków i co? I kupa, nic się nie rozkręca, a nudą wieje coraz mocniej. Nie takiego Stargate oczekuję.
Żebym podczas seansu patrzył na zegarek ziewając to jeszcze mi się nigdy w świecie Stargate nie zdarzyło.
Sama obecność wrót (których i tak prawie nie używają!) oraz podpuchniętego O'neila (nie powinni go pokazywać),
to dla mnie dużo za mało, aby w ogóle ten serial "Stargejtem" nazywać. To zupełnie obcy serial, który producenci
chcą na siłę "wtłoczyć" w świat Gwiezdnych Wrót (z powodów marketingowych, bo przecież Stargate to firma i kasa!).
Niby, że ma być realizm - ale bzdur cała masa. Do kitu z takim serialem i tyle... było słabo, jest coraz gorzej.
Amen.
  • 0

#128 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.11.2009 - |11:39|

No nie wiem...
Jak do tej pory pod wodą używano specjalnej broni i specjalnej amunicji.
jak np. ten HK P11

Dołączona grafika

#129 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 12.11.2009 - |13:39|

Co wcale nie przeszkadza temu, że za każdym takim 'przypadkiem' ryczę ze śmiechu - szczególnie że te wszystkie 'bzium, wrum, jiiii' robią chyba przy pomocy 'laserowego' pistoletu zabawki made in China kupionego na odpuście w Pierdziszewie Dolnym. :D

Uważaj, hierwentylacja jest groźna. Można stracić przytomność, szczególnie jeśli robi się to na prawie każdym filmie i serialu SF.

No nie wiem...
Jak do tej pory pod wodą używano specjalnej broni i specjalnej amunicji.
jak np. ten HK P11

A pod wodą to nie jest kwestia zamoknięcia? Nie będę się mądrzył, bo na broni się nie znam, ale tak na logikę ;).
Zerknąłem na wiki - materiał wybuchowy spłonki to najczęściej Piorunian rtęci albo azydek ołowiu. Nie potrzebują tlenu z powietrza do tego, żeby zaszła reakcja skutkująca detonacją. Ten drugi działa też w stanie zawilgocenia. Piorunian rtęci, Azydek ołowiu
A co do samego naboju, to (o ile ktoś nie poda mi linka albo publikacji, gdzie to przeczytał) będę zakładał, że podczas produkcji nabojów nie są one specjalnie odpowietrzane, więc siłą rzeczy pewna ilość powietrza tam zostaje.
  • 0

#130 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 12.11.2009 - |14:13|

1. Firefly!! jak mogłem zapomnieć...A, czekajcie, już wiem->bo w filmie kinowym było: "bwwwzium,fffszszszzzzziiit, brdaaaabammm, wrrrr tżdżżżż" :rolleyes:
2. Strzelanie w kosmosie->imo bez tlenu nie uda się w większości przypadków.
3. @DanielP->no dobra, ale ty już raz to pisałeś...? ;) ]
4. W kategorii dźwięków w kosmosie ;) to niewiele ciekawych słyszałem-> broń Ori, broń Wraith na początek i Asgard beam. Mina "soniczna" (Boże!!!) w II ep SW... i to właściwie chyba koniec. Reszta to standardowy syf... A nie, jeszcze beamy z "Freespace 2", no jak się słyszało zwłaszcza te shivańskie, a było się w zasięgu, to się miało mokre z przodu, a śmierdzące z tyłu:

Kocham ten Dźwiek i bez niego nie byłoby tamtej gry...

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 12.11.2009 - |14:25|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#131 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 12.11.2009 - |14:23|

2. Strzelanie w kosmosie->imo bez tlenu nie uda się w większości przypadków.

W takim razie do czego jest utleniacz w materiale pędnym, skoro i tak trzeba do tego powietrza?
Utleniacz po ograniu do jakiejś tam właściwej sobie temperatury uwalnia cząsteczkowy tlen, więc ten z zewnątrz nie jest potrzebny.
Poza tym jakie znaczenie ma obecność tlenu z zewnątrz dla reakcji zachodzącej w tak niewielkiej i szczelnej przestrzeni jak nabój. Niby jak miałby się tam przedostać przy potężnym ciśnieniu jakie panuje wewnątrz naboju podczas spalania mieszanki?

Pakowanie broni w skafander jest kompletnym idiotyzmem, bo jeśli nie jest całkowicie szczelna (a niby z jakiej paki szczelna miałaby być broń "ogólnego użytku"), to rozszczelnia skafander.

Użytkownik graffi edytował ten post 12.11.2009 - |14:24|

• 0

#132 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 12.11.2009 - |14:37|

Z tego co piszą tu, to Graffi ma rację, w większości można strzelać w kosmosie, brak tlenu nie przeszkadza.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#133 slon123

slon123

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 12.11.2009 - |14:40|

Odnośnie strzelania pod wodą, to jakiś czas temu oglądałem "Myth Busters" ma ten temat i można strzelać pod wodą. Wielkiej krzywdy nie będzie, pocisk zachowuje odpowiedni pęd mniej więcej przez 1,5 metra. Jednak spokojnie da radę wystrzelić, testowano rożne rodzaje broni i tylko shotgun się rozpadł, reszta normalnie działała.
Wydaje mi się, że jak pod wodą można to w próżni też.

Pozdrawiam
  • 0

#134 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 12.11.2009 - |15:14|

O god damn.... chyba naprawdę się nie przekonam.
5/10 MAX!
  • 0
Dołączona grafika

#135 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.11.2009 - |15:30|

3. @DanielP->no dobra, ale ty już raz to pisałeś...? ;) ]

Ale teraz po 7 odcinkach piszę to już z całą mocą :)
Już nie można go bronić, bo "serial dopiero wystartował, więc dajmy mu szansę".
Wg mnie szansa zmarnowana - co widać po topniejącej z każdym odcinkiem oglądalności.
To już tylko 1,6 mln widzów... w takim tempie to niebawem może zejść poniżej miliona.
  • 0

#136 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 12.11.2009 - |15:38|

Pakowanie broni w skafander jest kompletnym idiotyzmem, bo jeśli nie jest całkowicie szczelna (a niby z jakiej paki szczelna miałaby być broń "ogólnego użytku"), to rozszczelnia skafander.

:blink:
Zobacz sobie tamten odcinek Firefly (warto, to wstyd Firefly nie znać), bo chyba masz jakąś dziwną wizję tamtej sceny, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

A odnośnie potrzeby tlenu do strzału - zabawne, wygląda na to, że macie rację i Whedon zrobił błąd chcąc uniknąć błędu. Możliwe też, że chodziło o fakt, że była to jakaś dziwna broń (możliwe, że stara strzelba, nie pamiętam). Ale i tak brak dźwięku był świetny, jednym z powodów dla których nie lubię Serenity jest to, że zrezygnowali z tego wyróżnika.

Użytkownik Magnes edytował ten post 12.11.2009 - |15:42|

• 0
http://magory.net - moja strona

#137 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 12.11.2009 - |15:52|

Zobacz sobie tamten odcinek Firefly (warto, to wstyd Firefly nie znać), bo chyba masz jakąś dziwną wizję tamtej sceny, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

O ile dobrze kojarzę, chodzi o scenę w której Jane stoi na zewnątrz statku z karabinem Vera.
Zgadza się, nie pamiętam dobrze FireFly, ale nie wiem kiedy znajdę czas na powtórkę.

Słowo do moderatora - koniec, następny post będzie o SGU ;).

Użytkownik graffi edytował ten post 12.11.2009 - |15:55|

• 0

#138 jdk

jdk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 12.11.2009 - |16:15|

Należę do tych "oczekujących w nadziei" że z serialu może jeszcze coś będzie z s-f. Na razie robi się coraz tragiczniej. Może i komuś podobają się takie wątki melodramatyczne typu kto kogo z kim kiedy tamten innego (inną) i co z tego wyniknie. W serialu s-f będącym w jakimś stopniu kontynuacją SG-1 i SGA raczej chodzi o coś innego a nie na siłę wciskanie "Zaginionych" , "4400" i "Mody na sukces". Mogliby postarać się bardziej. Nic, jednak cierpliwie poczekam może coś sie zmieni i rozkręci serial s-f z prawdziwego zdarzenia. W śród znajomych przegrywa z poprzednimi i wielu już SGU nie ogląda - ja jak napisałem wcześniej poczekam.
Niejaki sacramentos uczy nas jak mamy pisać posty:
"Proszę bardzo. Podam przykład jak ktoś rozczarowany odcinkiem może napisać.
"Dla mnie docinek-rozczarowanie, poziom nie najlepszy. Scenarzyści zagubili balans miedzy rozwojem tła postaci a fabułą, która mocno ucierpiała. Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego poświęcono tyle miejsca na te wszystkie scenki w klubach i tak dalej, były one nieco tandetnie poprowadzone, jakby sklejone z klisz wziętych z obyczajówek i seriali mainstreamowych (kto z kim, och nie mogę z nią być, jaki ja brzydki nikt mnie nie kocha, co ja zrobię)."
to już jest beszczel na całego!!!
  • 0

#139 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 12.11.2009 - |16:55|

Słowo do moderatora - koniec, następny post będzie o SGU ;).

So Say We All

Kolejne posty nie o SG-U a o spłonkach, tlenkach i tym podobnych zabawkach będą usunięte.
Mieliście sporo czasu-postów na ustalenie tego. :)

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#140 Jamesemperor

Jamesemperor

Szeregowy

• VIP
  • 50 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 12.11.2009 - |17:56|

P.S.Dziś próbuje też skończyć s1 Star Trek Enterprise; muszę powiedzieć że jest to droga przez mękę i jeszcze raz umacnia mnie w przekonaniu że BSG miało zbawienny wpływ na seriale SciFi co widać po SGU.

Wiem, że troszkę nie na temat, ale nie umiem się powstrzymać. Drogi Quendi, trzeba było 1 sezon w ogóle pominąć;) Jeśli jakiś jest dobry to zdecydowanie drugi, który fabularnie stanowi jedną całość;) Dowiesz się dlaczego;) Wytrzymaj bo moim zdaniem warto;) Choćby dlatego, iż jest to jedyny chyba przypadek W ST w którym nasi drodzy ziemianie mają okazję nie oglądać się na moralność ;)

Więc może będzie podobnie do ST: Enterprise - może pierwszy sezon SG-U też trzeba będzie pominąć a potem już będzie ok? ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych