Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 004 - S01E04 - Darkness

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
150 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (189 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (8 głosów [4.60%])

Procent z głosów: 4.60%

2. 9,5 (6 głosów [3.45%])

Procent z głosów: 3.45%

3. 9 (22 głosów [12.64%])

Procent z głosów: 12.64%

4. 8,5 (24 głosów [13.79%])

Procent z głosów: 13.79%

5. 8 (19 głosów [10.92%])

Procent z głosów: 10.92%

6. 7,5 (12 głosów [6.90%])

Procent z głosów: 6.90%

7. 7 (21 głosów [12.07%])

Procent z głosów: 12.07%

8. 6,5 (9 głosów [5.17%])

Procent z głosów: 5.17%

9. 6 (11 głosów [6.32%])

Procent z głosów: 6.32%

10. 5,5 (1 głosów [0.57%])

Procent z głosów: 0.57%

11. 5 (14 głosów [8.05%])

Procent z głosów: 8.05%

12. 4,5 (3 głosów [1.72%])

Procent z głosów: 1.72%

13. 4 (4 głosów [2.30%])

Procent z głosów: 2.30%

14. 3,5 (2 głosów [1.15%])

Procent z głosów: 1.15%

15. 3 (7 głosów [4.02%])

Procent z głosów: 4.02%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

17. 2 (3 głosów [1.72%])

18. 1,5 (1 głosów [0.57%])

Procent z głosów: 0.57%

19. 1 (3 głosów [1.72%])

20. 0 (4 głosów [2.30%])

Procent z głosów: 2.30%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 Raistand

Raistand

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 21.10.2009 - |14:45|

To że statek sam się naprawi / doładuje korzystając z energii gwiazdy jest pierwszym przychodzącym mi do głowy rozwiązaniem. Wolałbym, żeby scenarzyści byli bardziej kreatywni.
Niedługo się dowiemy. :)
  • 0

#122 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 21.10.2009 - |14:52|

To że statek sam się naprawi / doładuje korzystając z energii gwiazdy jest pierwszym przychodzącym mi do głowy rozwiązaniem. Wolałbym, żeby scenarzyści byli bardziej kreatywni.

Na bank tak się stanie ale przez calu odcinek będzie pewnie: "zaraz zginiemy, zaraz zginiemy" ;)
  • 0

#123 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 21.10.2009 - |15:15|

Na bank tak się stanie ale przez calu odcinek będzie pewnie: "zaraz zginiemy, zaraz zginiemy" ;)

Akurat się zgodzę z tym, mam mała wiarę w jakieś zaskakujące rozwiązanie, może to niesprawiedliwe-ale wydaje mi się, że za bardzo znam pomysłodawców po 15 sezonach SG, chociaż tutaj pokazali że potrafią myśleć i działać inaczej niż dotychczas. Ale w sumie to jak się przyjrzeć, to tylko oprawka. Sposób wychodzenia z fabularnych galimatiasów jest w gruncie rzeczy taki sam. Wrażenie tylko jest inne (a przynajmniej ja do tej pory nie zobaczyłem czegoś, co pozwoliłoby mi powiedzieć "WOW") z drugiej strony to tak oczywiste rozwiązanie, że może zostało wykluczone. Możliwe są też różne kombinacje pośrednie-OK, może statek sam tego nie zrobi, ale może pozostawi jakieś wskazówki dla załogi, by jakoś go podładowała w czasie zbliżania się do słońca. Lub załoga sama wpadnie na to, że coś takiego jest konieczne/sugerowane/możliwe i zacznie działać. Tak czy siak zapowiada się na to, że w następnym odcinku będzie bardzo, bardzo gorąco.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#124 .Fenix.

.Fenix.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoMałopolska/Łódzkie/Opolszczyzna

Napisano 21.10.2009 - |17:32|

Odcinek przecietny - za duzo sytuacji ktore mozna przewidziec co sie stanie .Niema tego czegos co ktos wczesniej okreslil jako WOW.
Gdyby to nie byl Stargate to juz bym zaprzestal ogladania - oby cos zaczelo sie w koncu dziac bardziej dynamicznego i zaskakujacego w nastepnym odcinku bo inaczej serial zejdzie na psy.Rola kamieni sprowadza sie widze do zegnania z rodzina - bez sensu jak na film SC-Fi

Oceniam na 7
  • -1

#125 jaarek13

jaarek13

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 21.10.2009 - |19:50|

Zle to sprecyzowalem, dla mnie idealnie zaskakujacym odcinkiem byloby samonaprawienie sie statku w ciagu pierwszych 5 minut, a reszta odcinka byla by zupelnie o czym innym.
Co do napraw, wiekszosc odcinkow i nasza zaloga dream-team, jakos sobie radzili. Zawsze w ostatnich sekundach wychodzili calo z opresji i zawdzeczali to w 90% przypadkow tylko sobie...
Milo by bylo zobaczyc jak to Lunatic napisal ze pradawni osiolkami nie byli :rolleyes:

Znajac zycie, pewnie znajda planete gdzie mile panie skapo ubrane przyniosa niezwykle zadki pierwiastek potrzebny do napedu.
Zeby nie bylo za rozowo to zbuntowany bylec walnie kijkiem silnik i w nastepnym odcinku beda go naprawiac.
  • -2

#126 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 22.10.2009 - |08:27|

Może będzie tak - statek będzie zamierzał się sam naładować od słońca, ale nasza załoga mu popsuje przez pomyłkę szyki i odcinek będzie jak próbują to odwrócić. Swoją drogą, czy to znaczy, że na statku nie ma ZPM? Pradawni stworzyli go zanim wynaleźli ZPM?
  • 0
http://magory.net - moja strona

#127 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 22.10.2009 - |09:55|

Może będzie tak - statek będzie zamierzał się sam naładować od słońca, ale nasza załoga mu popsuje przez pomyłkę szyki i odcinek będzie jak próbują to odwrócić. Swoją drogą, czy to znaczy, że na statku nie ma ZPM? Pradawni stworzyli go zanim wynaleźli ZPM?

Tego nikt nie wie (przynajmniej na razie), no może scenarzyści coś tam kumają...
A swoją droga nawet jakby miał ZPM to w jaki sposób ZPMy były ładowane?
Chyba nigdzie to nie było pokazane :)
To może teraz pokarzą ?

::. GRUPA TARDIS .::

#128 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.10.2009 - |10:13|

bardzo ciekawy jestem jak jest z ogladalnoscia poszczegolnych epkow. Imo juz niedlugo(jesli jeszcze sie nie zaczelo) ogladalnosc zacznie spadac na leb na szyje.

Oglądalność z odcinka na odcinek rośnie i co więcej bije rekordy (bądź zrównuje się z ) BSG.
To o 3 pierwszych.
Nie wiem jeszcze jak jest z 4 odcinkiem.

2.10mln. To wiecej niz tuż przed zdjeciem seriale SG1 i SGA, ale i bez rewelacji.
Poza tym ogladalnosc w USA nie zawsze ma przelozenie na popularnosc danego serialu w naszym portalu, bo tu mamy dosc "specyficzny" target :)
  • -1
Dołączona grafika

#129 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 22.10.2009 - |12:10|

2.10mln. To wiecej niz tuż przed zdjeciem seriale SG1 i SGA, ale i bez rewelacji.

Porównywalne z BSG - więc nie jest źle :)
I dużo więcej niż np. Dexter ;)

PS.
Założyłem (i zamknąłem) osobny temacik, gdzie będę wpisywał kolejne wyniki
Zobaczymy jak to się będzie kształtować.

#130 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 22.10.2009 - |13:06|

Dexter leci na kanale premium - dodatkowo płatnym, a Syfy jest zwykłą kablówką.
  • -1
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#131 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 22.10.2009 - |13:57|

Dexter leci na kanale premium - dodatkowo płatnym, a Syfy jest zwykłą kablówką.

SyFy są bezpłatne ?

#132 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 22.10.2009 - |14:39|

Za kablówkę albo platformę satelitarną trzeba zapłacić, ale za samą stację już nie, w przeciwieństwie do np. Showtime, Starz czy HBO.

Użytkownik Pawel edytował ten post 22.10.2009 - |14:39|

• -1
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#133 jaarek13

jaarek13

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 22.10.2009 - |16:27|

Wydaje mi sie ze ZPM to alkaiczne ale jednak baterie, nie da sie tego naladowac:D

Pomysl z popsuciem ladowania jest calkiem fajny, jeszcze powinien popsuc wojskowy z ziemi i tak na nim wszyscy psy wieszaja:D

SyFy mozna za darmo przez net ogladac i nie trzeba kablowki kupowac...ech te USA.
  • -1

#134 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.10.2009 - |09:28|

Wydaje mi sie ze ZPM to alkaiczne ale jednak baterie, nie da sie tego naladowac:D

MY nie potrafimy tego powtórnie naładować.
Ale nie wiemy czy Pradawni nie potrafią.

#135 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 23.10.2009 - |11:07|

no i teraz przydałaby sie Dr. Elizabeth Weir, ktora w obecniej formie i z posiadana wiedza by sie bardzo przydała [na Ziemi też - do Atlantis]...
  • 0
Dołączona grafika

#136 Casiopea

Casiopea

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 23.10.2009 - |12:19|

Co do ZPM to one czerpią moc z podprzestrzeni, jakoś tak to było, może więc uda się wpadając w słońce jakąś reakcje zafundować i się naładują. Choć osobiście uważam że Destiny jest napędzana innym żródłem energii, w końcu znajduje się na statku kilka systemów, które nie są znane ludziom.

A co do UFO, o które parę osób się upomniało - jak dla mnie to były wrota uwalniane przez statek albo jakiś osprzęt do wrót - przypomina mi to sytuację jak w którymś z odcinków Sam wysadzała słońce za pomocą wrót.
  • -2

#137 jaarek13

jaarek13

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23.10.2009 - |13:05|

Ech, chyba trudno cokolwiek z ZPMami zrobic, poza stworzeniem nowych.
Wszedzie bylo info ze to ogromne zlodlo energii, ale sie konczy.
pradawni jak wrocili na atlantyde nie zrobili zadnego myku z doladowaniem, Weir jak "nocowala" na Atlantydzie nie doladowywala a wymieniala (a przeciez miala stycznosc z wielkim mozgiem technicznym pradawnych), u replikatorow tez takie zrodla mocy sie nie walaly na prawo i lewo (buntownicy ukradli dla A. zaledwie 3 szt. jezeli dobrze pamietam).
Pewnie do stworzenia byly wymagane specyficzne warunki i wykonywano je w jednej z licznych placowek.
Jezeli chodzi o rozwoj pradawnej rasy w momencie wykonania Destiny, to musieli juz przewyzszac wiekszosc obecnych ras...mieli wrota, podrozowali 20mln lat swietlnych do bazy wypadowej...ale stawiam ze ZPM pojawily sie duzo pozniej, gdy zaistaniala potrzeba budowy duzej ilosci placowek z wielkim zapotrzebowaniem na energie, statkow super wytrzymalych, itd...

ps. juz widze ze w Light nas zaskocza rozwiazaniem do SG niepodobnym...
Chloe juz nie lubie, bo raz za Elim sie ugania a raz do Scota leci, ale przynajmniej wiem jaka funkcje bedzie pelnila w serialu.

Użytkownik jaarek13 edytował ten post 23.10.2009 - |14:35|

• 0

#138 Gemini

Gemini

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 23.10.2009 - |16:11|

Dla mnie też ten odcinek jest najsłabszy. Przyczyny zostały wymienione wcześniej więc nie chcę się powtarzać. Ale to dopiero początek i może jeszcze nie będzie tak źle
  • -1

#139 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 23.10.2009 - |19:59|

Co do realizmu nowego Stargejta :)
Ludzie na obcym statku miliardy lat świetlnych od Ziemi, bez przedmiotów codziennego użytku, nie myją się od jakiegoś czasu... Ale wszystkie panieny w pełnym rynsztunku, jakby właśnie na imprezę się wybierały. Włosy, usta, oczy - wszystko zrobione jak prosto od wizażysty.
  • 0

#140 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.10.2009 - |14:46|

Odcinek dobry 8\10

+ Ześwirowanie Rusha
+ Elli i Chloe
+ Efekty, porucznik Vanessa James