Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 003 - S01E03 - Air (Part 3)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
243 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (220 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (13 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

2. 9,5 (6 głosów [2.88%])

Procent z głosów: 2.88%

3. 9 (25 głosów [12.02%])

Procent z głosów: 12.02%

4. 8,5 (25 głosów [12.02%])

Procent z głosów: 12.02%

5. 8 (37 głosów [17.79%])

Procent z głosów: 17.79%

6. 7,5 (12 głosów [5.77%])

Procent z głosów: 5.77%

7. 7 (27 głosów [12.98%])

Procent z głosów: 12.98%

8. 6,5 (7 głosów [3.37%])

Procent z głosów: 3.37%

9. 6 (10 głosów [4.81%])

Procent z głosów: 4.81%

10. 5,5 (6 głosów [2.88%])

Procent z głosów: 2.88%

11. 5 (7 głosów [3.37%])

12. 4,5 (7 głosów [3.37%])

13. Głosowano 4 (7 głosów [3.37%])

14. 3,5 (2 głosów [0.96%])

Procent z głosów: 0.96%

15. 3 (8 głosów [3.85%])

Procent z głosów: 3.85%

16. 2,5 (1 głosów [0.48%])

Procent z głosów: 0.48%

17. 2 (5 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

18. 1,5 (1 głosów [0.48%])

Procent z głosów: 0.48%

19. 1 (2 głosów [0.96%])

Procent z głosów: 0.96%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 11.10.2009 - |13:39|

Mnie dokładnie o taki SG chodziło i tego będę oczekiwał w przyszłości.
Żadnej rąbaniny, krwi i flaków na ekranie.

Zdaje mi się, że rąbanina, krew i flaki byłyby lepszym rozwiązaniem.

No cóż.
Prymitywizm takich poglądów zwala z nóg.
Nie da się z czym takim dyskutować :)

::. GRUPA TARDIS .::

#122 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 11.10.2009 - |14:00|

Chyba mnie nie zrozumiałaś. Po prostu nic innego tutaj nie wychodzi. Bohaterzy są bardzo nudni, nieciekawi. Fabuła opiera się o naprawę statku, a wszyscy ludzie tak po prostu czekają nic nie robiąc? Działa tylko mała grupka. Rozważania filozoficzno-religijne też nie wychodzą: "on ma dla Ciebie plan" - co to ma u diabła być?! Są seriale, które powinny skupić się na widowiskowości, strzelaniu, akcji, bo w przeciwnym wypadku nie mają żadnego mocnego punktu. Ja to tak widzę.
  • 0
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#123 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 11.10.2009 - |14:09|

Chyba mnie nie zrozumiałaś. Po prostu nic innego tutaj nie wychodzi. Bohaterzy są bardzo nudni, nieciekawi. Fabuła opiera się o naprawę statku, a wszyscy ludzie tak po prostu czekają nic nie robiąc? Działa tylko mała grupka. Rozważania filozoficzno-religijne też nie wychodzą: "on ma dla Ciebie plan" - co to ma u diabła być?! Są seriale, które powinny skupić się na widowiskowości, strzelaniu, akcji, bo w przeciwnym wypadku nie mają żadnego mocnego punktu. Ja to tak widzę.

Ciekawe czyli twój ideał serialu to jest Transformers gdzie co 5 minut coś wybucha a słowo przeznaczenie pada w każdym dialogu, hmm więc idąc twoim myśleniem na planetę powinno wybrać się ze 30 chłopa a tuż po przejściu przez wrota powinni zacząć walić do wszystkiego co wygląda podejrzanie a na statku wszyscy powinni zacząć biegać w koło a nóż coś się znajdzie to dopiero by był serial co nie :)
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#124 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.10.2009 - |14:09|

Fabuła opiera się o naprawę statku, a wszyscy ludzie tak po prostu czekają nic nie robiąc? Działa tylko mała grupka.

Ech.... ile razy to można powtarzać. :huh:
Są na statku kilkanaście godzin, wcześniej zaczęli go przeszukiwać ale jak pamiętam kazano wszystkim wrócić by nie marnować powietrza.
Zaczyna im brakować tlenu a Ty chcesz aby wszyscy sobie radośnie biegali po statku, otwierali grodzie i wypuszczali powietrze to którego mało co im zostało?
Działa tylko niezbędna grupa osób i oni też ledwo co mają na to siły.
Ale pewnie część miała zacząć odpalać wszystkie komputery, urządzenia - przypomnę energii też im brakuje, inna część ma pewnie zabrać się za gotowanie, inna część pewnie powinna się wykąpać, inna powinna pewnie ...... i tak dalej. :P
No sorry ale teraz wszyscy czekali tylko na to czy uda się poprawić stan powietrza na statku bo jak nie to raczej jedyne wyjście jakie by im zostało to albo udusić się na Destiny albo zdechnąć na pustynnej planecie.
Powtórzę są tam kilkanaście godzin i na razie nie mieli czasu na pierdoły. ;)

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#125 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 11.10.2009 - |14:13|

No to inaczej: Dlaczego jeszcze nikt nie świruje? Dlaczego nie ma wariata bojącego się o własne życie, wymachującego bronią i wołającego: "odeślijcie mnie do mamy, albo was wszystkich rozwalę!"

morman, tak - moim zdaniem jedyną nadzieją tego serialu jest akcja. Seagal w połączeniu z Indiana Jonesem.
  • 0
6 Dollhouse, Lie to Me

#126 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 11.10.2009 - |14:31|

morman, tak - moim zdaniem jedyną nadzieją tego serialu jest akcja. Seagal w połączeniu z Indiana Jonesem.

Uznam to za ironie :)

No to inaczej: Dlaczego jeszcze nikt nie świruje? Dlaczego nie ma wariata bojącego się o własne życie, wymachującego bronią i wołającego: "odeślijcie mnie do mamy, albo was wszystkich rozwalę!"

Po pierwsze to nie jest zwykła zbieranina ludzi z ulicy jest to personel placówki poza ziemskiej więc na pewno zostały poddane testom psychologicznym aby sprawdzić czy w razie zagrożenia dadzą sobie radę i nie zaczną wymachiwać bronią, po drugie poczytaj sobie jak się zachowuje osoba która oddycha powietrzem w którym zwiększa się ilość CO2.
  • 1
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#127 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 11.10.2009 - |14:47|

Mów za siebie :)
Mnie dokładnie o taki SG chodziło i tego będę oczekiwał w przyszłości.

Dokładnie, dotąd mieliśmy 2 seriale na jedno kopyto , twórcy zapowiedzieli ,że ten będzie inny i tak jest.
W poprzednich serialach mieliśmy odcinki nastawione głownie na action & fun i narzekano, że nie są skierowane na postacie.
Teraz mamy mniej action & fun a bardziej na postacie i narzekacie, że nie ma akcji.

5252

Ja też się cieszyłem, że ten serial będzie inny. Ale bez jaj!
Przez cały odcinek szukanie wapna na pustymi - to ma być serial SF ?
A dodatkowo nudne jak flaki retrospekcje, które nie wiadomo po co są.
Akcja na ziemi chyba tylko po to, aby przez pół minuty pokazać facjatę RDA.
Ja wcale nie jestem wielbicielem "fun & action", ale to co nam serwują producenci, to środki nasenne.
Przecież można zrobić serial nie infantylny, ale w którym coś się dzieje.
Tymczasem łażenie po pustyni przez cały odcinek - no litości.
A może w następnym odcinku będą łazić po lesie (jak zwykle kanadyjskim) i szukać czegoś innego? :D
Serial musi wciągać i ciekawić - a tutaj nie ma nic ciekawego i wciągającego.
Jedyny ciekawy motyw to "co takiego i dokąd odleciało pod koniec odcinka?" :)
  • 0

#128 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 11.10.2009 - |15:11|

po drugie poczytaj sobie jak się zachowuje osoba która oddycha powietrzem w którym zwiększa się ilość CO2.

Poczytaj sobie jak mogą się zachowywać ludzie odizolowani od domu, w statku który w każdej chwili może się rozpaść.

Po pierwsze to nie jest zwykła zbieranina ludzi z ulicy jest to personel placówki poza ziemskiej więc na pewno zostały poddane testom psychologicznym aby sprawdzić czy w razie zagrożenia dadzą sobie radę i nie zaczną wymachiwać bronią

No to ten Greer(?) przekupił psychologów.
  • 0
6 Dollhouse, Lie to Me

#129 Blah

Blah

Plutonowy

• Użytkownik
  • 372 postów

Napisano 11.10.2009 - |15:14|

A może w następnym odcinku będą łazić po lesie (jak zwykle kanadyjskim) i szukać czegoś innego? :D

Spoko, scenarzysci przewidzieli ze ludzie beda mieli dosc piachu, dlatego w odcinku szostym akcja przeniesie sie na lodowiec :D
Cale 40minut lazenia po lodzie..... mmmmmmmmmm....... juz nie moge sie doczekac:D
  • 1

#130 ma'el

ma'el

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 11.10.2009 - |15:31|

To ma do rzeczy że fakt iż informacje o Destiny znaleźli na Atlantydzie nie robi z niego statku młodszego od samej Atlantydy.

Być może. Jednak postanowiłem się rozejrzeć po ogólnej opinii na necie odnośnie wieku statku i wygląda na to, że między innymi takie serwisy jak wikipedia, stargate.wikia czy też omnipedia na gateworld zgadzają się z tym, że Destiny ma kilkaset tysięcy lat. Byłby więc to najmłodszy z wielkich projektów Pradawnych (oprócz projektu Arcturus który okazał się fiaskiem).
Ale jak już stwierdziłem w poprzednim poście, do ostatecznego rozstrzygnięcia tej kwestii po prostu będziemy musieli poczekać aż akcja posunie się naprzód.
  • 1

#131 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.10.2009 - |15:39|

i wygląda na to, że między innymi takie serwisy jak wikipedia, stargate.wikia czy też omnipedia na gateworld zgadzają się z tym, że Destiny ma kilkaset tysięcy lat.
Ale jak już stwierdziłem w poprzednim poście, do ostatecznego rozstrzygnięcia tej kwestii po prostu będziemy musieli poczekać aż akcja posunie się naprzód.

Pamiętajmy tylko, że te wszystkie -wiki piszą fani którzy opierają swoją wiedzę na tym co widzieli dotąd w serialu i co wnioskują.
A że widzieli nie wiele to i wnioski mogą być błędne.
Tak więc bardziej rozsądne IMO jest to co napisałeś w ostatnim zdaniu dopóki ktoś w serialu tego bardziej nie uściśli to to wszytko jest tylko przypuszczeniem może prawidłowym a może błędnym.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#132 pacw

pacw

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoLimanowa

Napisano 11.10.2009 - |16:20|

Yy, przecież Rush już określił wiek statku (z tłumaczenia):
"Uruchomiony... setki tysięcy lat temu."

Nie wiem czy kiedyś w ogóle był określony wiek takiego Atlantis, ale przecież od dawna wiadomo, że to całe Destiny jest jednym ze starszych projektów. Potwierdzają to między innymi same wrota, które są najstarsze i ogólnie cały wygląd w środku, jak i na zewnątrz Destiny - gdzieniegdzie kable, jakaś para się wydobywa z kąta itp. Nie ma tu takich plastików jak w Atlantis i też żadnych kryształów na razie nie widziałem, a drzwi od promu starał się zamknąć jakiś mechanik z kombinerkami, czy co on to tam miał.

No chyba, że czegoś nie zrozumiałem, to prosiłbym o poprawienie :)
  • 1

#133 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 11.10.2009 - |16:24|

Byc moze jestem juz zblazowany po latach z serialami SG, ale jednak najchetniej bym przeczytal spoilery do wszystkich odcinkow serii i mialbym na forum swiety spokoj. Raz na tydzien bym tylko zaglosowal, czy realizacja w porzadku, i tyle. A tak musze glowkowac i zastanawiac sie co sie stanie i dlaczego. Stresujace i straszne marnowanie czasu ! B)
  • 0
Dołączona grafika

#134 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 11.10.2009 - |16:34|

Yy, przecież Rush już określił wiek statku (z tłumaczenia):
"Uruchomiony... setki tysięcy lat temu."

Nie wiem czy kiedyś w ogóle był określony wiek takiego Atlantis,

SEVERAL million years ago ;) - Atlantis odlatuje z Ziemi do Pegasa.
(10 sekunda 1 odcinka 1 sezonu Atlantis.)

::. GRUPA TARDIS .::

#135 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.10.2009 - |16:35|

Odcinek bardzo dobry - trzyma poziom pilota i tylko tak dalej.

Nie chce się rozpisywać na temat poprzednich postów ale zachwyt nad BSG i ciągłe porównywanie go do SGU już staje się nudne i bardzo głupie.

Retrospekcje jestem za - ale w rozsądnej formie - kontakt ziemią jak najbardziej - dzięki czemu akcja może mieć kilka wątków, ale prowadzona w umiejętny sposób ( sam się do tego pomysłu przekonuje bo widzę w tym rozwiązaniu więcej wad niż zalet)

Mniej "akcji" więcej fabuły - to było w tym odcinku. Padł jeden strzał, odcinek zmuszał do myślenia i uważnego oglądania (dużo osób ma z tym problem - to już nie bezmózgowe SG1 czy SGA gdzie fabuła była niekiedy na żenującym poziomie a wszyscy się zachwycali odcinkiem bo zrobili niezłą rozpie*duchę). Zróżnicowanie postaci bardzo widoczne - ludzie bez wyraźnego lidera głupieją, podejmują chaotyczne decyzje i w sytuacji zagrożenia przestają myśleć racjonalnie- emocje górą.

Obca forma życia - ciekawie przedstawiona, sposób komunikacji również inny niż w poprzednich seriach. Więcej takich ras i niekonwencjonalnego podejścia do życia w kosmosie lepiej dla serialu.

A dodatkowo nudne jak flaki retrospekcje, które nie wiadomo po co są.
Akcja na ziemi chyba tylko po to, aby przez pół minuty pokazać facjatę RDA.
Ja wcale nie jestem wielbicielem "fun & action", ale to co nam serwują producenci, to środki nasenne.
Przecież można zrobić serial nie infantylny, ale w którym coś się dzieje.

Jasne lepiej będzie jak będą się piprzyć i strzelać przez 40 min, a retrospekacje po h..j mi wiedzieć dlaczego ktoś postąpił tak a nie inaczej, do pełnej infantylności zabrakło tylko pluszowych misiów zakopanych w pisaku .

Jednak sci-fi nie jest dla każdego.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:02|

• 2

#136 Zaleś

Zaleś

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 11.10.2009 - |16:46|

Padł jeden strzał, odcinek zmuszał do myślenia i uważnego oglądania...

Błąd ;) , padły dwa strzały. Greer najpierw oddał strzał ostrzegawczy w pochylnie wrót, dopiero jak gostek zaczął po raz drugi kierować się do wrót to go postrzelił.

Użytkownik Zaleś edytował ten post 11.10.2009 - |16:47|

• 0

#137 pacw

pacw

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoLimanowa

Napisano 11.10.2009 - |17:02|

psjodko:

SEVERAL million years ago ;) - Atlantis odlatuje z Ziemi do Pegasa.
(10 sekunda 1 odcinka 1 sezonu Atlantis.)

Ech, zapomniałem całkiem o tym. No to teraz już faktycznie nic nie wiadomo, bo tam widać nawet fotel pradawnych i już pewnie mieli drony. Chyba, że ten Rush to tak sobie rzucił tylko tym tekstem, nie wiedział dokładnie kiedy zbudowano Destiny, a jedynie chciał podkreślić, że miało to miejsce bardzo dawno temu.

Jeśli Destiny miałby być nowszy od Atlantis, to jednak by to dziwne było, ze względu na wygląd i to co pisałem w poprzednim poście. No ale kto wie..

Dobra, już kończę offtopa :)

Użytkownik pacw edytował ten post 11.10.2009 - |17:07|

• 0

#138 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 11.10.2009 - |18:12|

odcinek zmuszał do myślenia

Kiedy?!

w sytuacji zagrożenia przestają myśleć racjonalnie- emocje górą.

Znów... Kiedy?!

Obca forma życia - ciekawie przedstawiona

Fajnie, fajnie. Latający piasek, o którym błyskawicznie zapomniano.

a retrospekacje po h..j mi wiedzieć dlaczego ktoś postąpił tak a nie inaczej, do pełnej infantylności zabrakło tylko pluszowych misiów zakopanych w pisaku .

Jeśli scenarzyści są dobrzy, to potrafią historię tak opowiedzieć, że będziemy znali bohaterów, znali motywy ich działań, ale nie spędzimy połowy odcinka na oglądaniu nic nie wnoszących do fabuły retrospekcji.

Tak przy okazji - to słowo zaczyna się "ch". No i nie zgadzam się: Pluszowe misie zakopane w pisaku (flamastrze inaczej) byłyby niezwykle interesujące.

Użytkownik Berith edytował ten post 11.10.2009 - |18:15|

• -3
6 Dollhouse, Lie to Me

#139 kaimada

kaimada

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 11.10.2009 - |18:36|

Ehhh. To jest SG:BSG.... Tekst 3 minuty do przeskoku mnie rozwalił...
Dla mnie odcinek tragedia po prostu usypiałem na nim :(.
  • 0

#140 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.10.2009 - |18:37|

Tak przy okazji - to słowo zaczyna się "ch".

Na "ch" zaczyna się bardzo brzydkie słowo ;))

Jeśli scenarzyści są dobrzy, to potrafią historię tak opowiedzieć, że będziemy znali bohaterów, znali motywy ich działań, ale nie spędzimy połowy odcinka na oglądaniu nic nie wnoszących do fabuły retrospekcji.

Tu bym się zgodził jak bym oglądał może 20 odcinek a nie 3 a w zasadzie to 1 jeśli liczyć te odcinki jako całość. To tak jakby napisać że doświadczenia z przeszłości nie mają wpływu na decyzje w teraźniejszości.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych