Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 098-099 - S05E16-E17 The Incident

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
489 odpowiedzi w tym temacie

#121 PrzepraszamCzyTuBiją?

PrzepraszamCzyTuBiją?

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:03|

1. Mianowicie pierwszy dialog, a dokładnie jego część:
- Przybędą, powalczą, zniszczą, zdemoralizują. Zawsze kończy się tak samo.
- Kończy się tylko raz. Wszystko, co stanie się przed tym, to jedynie postęp.
Jak to kończy się tylko raz. Czyli wszystkie wydarzenia i działania prowadzą do jednego zakończenia które już było czy jak? Jakaś pętla czasowa?

Też w pierwszym odczuciu miałem wrażenie, że Jakub i (niech będzie nazwijmy Go) Samuel to dwie jedyne postaci, które mają świadomość tego, że występuje pętla czasowa, a Oni rozgrywają swoją grę od zawsze z jednym skutkiem, nie ważne czego by nie zrobili koniec jest taki sam, a Samuel w nieskończoność szuka sposobu obejścia zasad żeby tą "pętle" przerwać.

Aczkolwiek wytłumaczenie może być również takie, o wiele prostsze, że od zawsze Jacob kogoś sprowadza na wyspę i od zawsze kończy się to w ten sam sposób.

Od przyszłego sezonu oczekuje, że pokażą w jaki sposób Black Rock znalazł się w środku wyspy, pokażą origin Jakuba i Jego przyjeciela, wyjaśnią skąd na wyspie tyle pozostałości po Egipcjanach i skrupulatnie będą odsłaniali kolejne tajemnice. Chociaż pewnie skończy się tak jak z Dharmą w tym sezonie. ;)
  • 0
Put the gun in my mouth and pull the trigger. I feel so alive...

#122 Cyrric

Cyrric

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:03|

a widzieliście to
http://img523.images.../5280/stopa.jpg
hehe

pozostaje jeszcze pytanie - co Hugo ma w futerale ?? :)
i co z Claire?

Użytkownik Cyrric edytował ten post 15.05.2009 - |09:05|

• 0
Dołączona grafika

#123 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:08|

bedzie chaotycznie bo juz tyle wyprodukowaliscie postow, ze nie sposob odnosic sie do kazdego z nich:P ale postaram sie odniesc do poruszanych watkow przez te wszystkie strony

1. jackob dal sie zabic, bo juz imho chcial umrzec
2. jjabrams ma fiola na punkcie rownoleglych rzeczywistosci i time travel...patrz ostatnie 2 odcinki fringe i star trek no i nasz LOST
3. WWWWOOWW co za odcinek
4. jackob pojawia sie w zyciu rozbitkow, dotykiem kieruje ich na wysle w przyszlosci?
5. szkoda julki:(
6. nie wyjasniaja wszystkiego przez uczucia kobiet - a ogolnie przez MILOSC:) - proste, to milosc jest motorem napedowym wielu dzialan. czemu sie dziwicie?
7. rose i bernard mistrz scena
8. najwieksza zagadka locke=paul=jakis diabel jackob=bog...zly/dobry, paul wciela sie w postac locke i naklania i kusi do zabicia jackoba-brata??
9. co odpowiedzial richard na pytanie o cien? ktos przetlumaczy?
10. co to za posag?
11. moze w chatce byl zamkniety Paul??
12. akurat aktorka grajaca juliet jest imho oprocz bena-aktora najlepsza w serialu jesli chodzi o aktorstwo
13. posag pasuje mi do Tawaret...ale co to wszystko znaczy?

cdn
  • 0

#124 BaX

BaX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:11|

"They are coming"
Jestem skłonna się założyć, że taki będzie tytuł 1 odcinka 6 sezonu :P
Zgodnie z tym, co powyżej napisał EKOlocke, cała historia o Jacobie zupełnie nie trzyma się kupy. Od kogo tak naprawdę Richard, Ben, Widmore otrzymywali przez cały czas rozkazy? Zwłaszcza, że przez 3 sezony należało znaleźć chatkę, aby pogadać z Jacobem. A teraz d.pa blada, Jacob mieszka w podstawie posągu, natomiast "ten z chatki" to w ogóle nie Jacob. Rycho, Ben i Othersi zostali zmanipulowani na całego.

Otrzymywali rozkazy? Nie pamiętam aby pokazany był moment kiedy Jackob wydał komuś rozkaz, zawsze powoływano się na wole Jackoba, a Ben był w tym mistrzem. Ba, nigdy na wyspie nie pokazał się Jackob w osobie która siedziała pod posągiem. Ze scen w domku nigdy nie wynikało że zamieszkiwał go Jackob, tylko tak się mówiło. Wszystkie wycieczki do domku /w domyśle do Jackoba/ odbywały się już w czasie kiedy otaczał go krąg. Można przypuszczać, że wtedy w domku nie mieszkał już Jackob, a był uwięziony 'ten drugi' który przybierał różne postacie.
  • 0

#125 PrzepraszamCzyTuBiją?

PrzepraszamCzyTuBiją?

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:14|

Posąg to prawdopodobnie Sobek, pisała o tym wcześniej TW. ;)

Ille qui nos omnes servabit. = Ten, który nas ochroni.

Też było wcześniej. :D
  • 0

#126 BaX

BaX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:16|

a widzieliście to
http://img523.images.../5280/stopa.jpg
hehe

pozostaje jeszcze pytanie - co Hugo ma w futerale ?? :)
i co z Claire?

No sam sobie odpowiedziałeś, Hugo w futerale ma..............Claire. :lol:
  • 0

#127 PrzepraszamCzyTuBiją?

PrzepraszamCzyTuBiją?

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:21|

Co jest z tymi "stopami" bo jakoś o tej godzinie to tam nic nie widzę ? ;) Na jednym jest lewa na drugim prawa czy jak ? :D
  • 0

#128 BaX

BaX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 15.05.2009 - |09:54|

Hmm, a co powiecie na to, że statek pokazany na początku to coś dokładnie takiego samego jak samolot? Z rozmowy Jackoba na plaży z 'czarnym' wynikało by że sprowadził na wyspe ludzi, dokładnie tak samo jak sprowadził wszystkich rozbitków O6. To by się zgadzało z tym co mówili o narozrabianiu i progresie. :) Jak do tej pory nic nie wiemy o żaglowcu, wiemy że wrak leży na wyspie, wrak samolotu też leżał/y/.

A jak to wszystko odbywia się w 'koło macieju'. Jackob sprowadza na wyspe ludzi, kiedyś frachtowiec, teraz samolot. Oczekują razem, że przybyli ludzie "coś zrobią" ale jak mówi czarny "przypłyną.....i skónczy się tak samo"? Nie ma zaprzeczenia, że Jackob tak smao jak rozbitków O6 nie naznaczył załogi żaglowca. :)

Być może od wieków Jackob sprowadza na wyspe kolejne ekipy rozbitków po to aby "coś zrobiły"?

Użytkownik BaX edytował ten post 15.05.2009 - |09:57|

• 0

#129 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15.05.2009 - |09:56|

A może Istnieją DWIE CHATKI ? Zauważcie, że chatka objawiała się hugo i chyba Locke w innych miejscach !!! Może Jacob miał też chatkę (którą zbudował Horace) i w niej przesiadują Claire i Christian wraz z Jacobem..

Kim jest Christian? Wogle dużo jeszcze przed nami ;/
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#130 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 15.05.2009 - |10:04|

Co jest z tymi "stopami" bo jakoś o tej godzinie to tam nic nie widzę ? ;) Na jednym jest lewa na drugim prawa czy jak ? :D

Ja też tam nic nie widzę. Dwie lewe jak dla mnie. ;)
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#131 PrzepraszamCzyTuBiją?

PrzepraszamCzyTuBiją?

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 15.05.2009 - |10:09|

Ja też tam nic nie widzę ,dlatego się pytałem cóż tam takiego zjawiskowego, że ktoś zadał sobie trud połączenia dwóch screenshotów w jeden. Przypuszczalnie coś tam się przed Nim ukazało, tylko jeszcze nie wiem co. ;)

@BaX

Pisałem o czymś podobym na poprzedniej stronie, ale dużo oszczędniej w słowach. :) Zresztą to chyba nasunęło się wszystkim. :D

Użytkownik PrzepraszamCzyTuBiją? edytował ten post 15.05.2009 - |10:11|

• 0

#132 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15.05.2009 - |10:10|

Zauważcie moment jak Lijana dochodzi do chatki i jej koleś mówi aby uważała na popiół i kamera pokazuje miejsce gdzie brakuje popiołu w tym kręgu!!! Anty-Jacob został uwolniony! I jak Locke został przywieziony na wyspe on w jakiś sposób wlazł w jego ciało!
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#133 hans353

hans353

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 15.05.2009 - |10:18|

Podstawa stopy wydaje się być inna

Odcinek mocny
Okaże się jeszcze,że Ricardo zejdzie z tego statku gdy przypłynie do brzegu.
Co do zmian O6 to już zmienili przeszłość,choćby to że Hugo robi kanapki.
A doktorek stracił ręke ponieważ takie było jego przeznaczenie.
Może Radzyński został zamknięty w Swanie za karę bo był nie posłuszny :P

Użytkownik hans353 edytował ten post 15.05.2009 - |10:21|

• 0

#134 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.05.2009 - |10:20|

Miles ma jednak łeb na karku. Faktycznie pewnie okaże się, że Incydentem był wybuch tej termojądrówki.

Jeszcze raz powtarzam: żadna bomba termojądrowa tam nie wybuchła! Bombą termojądrową (wodorową) był wielki Jughead jako całość. Wyekstraktowany z niego "zapalnik" to już tylko zwykła taktyczna głowica jądrowa na ciężki pierwiastek (np. uran) wykorzystująca reakcję rozszczepienia (a nie fuzji). Wybaczcie, ale ta pomyłka mnie szczególnie drażni, ponieważ ma to diametralne znaczenie. Detonacja atomówki ma tragiczne konsekwencje, ale zwróćcie uwagę na ten drobny fakt, że Hiroszima jednak dzisiaj istnieje. ;) Detonacja wodorowej Car Bomby przez ZSRR w 1961 roku dosłownie odparowała parę skalistych wysepek, wstrząs był odczuwalny na Alasce a fala uderzeniowa okrążyła Ziemię trzy razy. Dosłownie piekło, które trudno sobie wyobrazić, przy którym Hiroszima to noworoczna petarda...

Jakie będą konsekwencje? Wyspa chyba jednak przetrwa.

Bomba była dość głęboko po ziemią, więc efekt może być po prostu taki:

Z tym, że część energii uwolni się szybem i jednak postanie ognisty grzybek. Oczywiście bez ofiar by się nie obeszło, byłby też problem ze skażeniem ale wyspa jako taka nie zostałaby zniszczona (wybuch całego samego Jugeheada na powierzchni miały o wiele, wiele gorsze skutki...).
Jest jeszcze jedna sprawa - Dan wyraźnie mówił o zanegowaniu energii Incydentu za pomocą bomby. Wydaje mi się, że one się zwyczajnie zniosą i zniszczenia będą znacznie mniejsze od tych, które wyrządziłaby sama bomba albo sam Incydent.

I pytanie czy Juliet zginie. Oczywiście wolałbym, żeby przeżyła. Ale raczej na to się nie zanosi.

Cytując Jacka O'Neilla: "Czy można przeżyć wybuch atomowy prosto w twarz"? :)
No chyba, że faktycznie jakimś cudem zaraz przed wybuchem został zainicjowany skok w czasie, a Juliet znajdzie się w takiej sytuacji jak Desmond przekręcający kluczyk.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#135 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 15.05.2009 - |10:41|

To jest lepsze:

a to wybuch na powierzchni:

• 0

#136 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.05.2009 - |10:47|

To jest lepsze:

Tylko to właśnie słabo odnosi się do tego o czym rozmawiamy, ponieważ w opisie jasno stoi "hydrogen bomb". Jak już pisałem w Swanie eksplodowała (jeśli eksplodowała...) zwykła taktyczna głowica, najprawdopodobniej uranowa - znacznie słabsza.

a to wybuch na powierzchni:

Jeśli wierzyć opisowi to jest właśnie Car Bomba o której pisałem. W takim wypadku detonacja miała miejsca nie na powierzchni jak piszesz, ale w powietrzu - bomba została zrzucona z samolotu i zdetonowana w trakcie opadania na spadochronie. Tak mógłby wyglądać wybuch Jugeheada, gdyby eksplodował w całości. Oczywiście sam Jugehead był jednak słabszą bombą wodorową - Car Bomba to najsilniejsza konstrukcja tego typu (50 Megaton, teoretycznie można było zrobić trzy razy silniejszą, ale Rosjanie nie odważyli się), poza tym Jugehead to 1954, Car Bomba to 1961. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#137 mensir67pl

mensir67pl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 15.05.2009 - |10:51|

nie podoba mi się ze to wszystko wymyślają poczekaniu [scenariusz] ..obym się mylił oni sami jeszcze nie znaj jak to ma się zakończy [Lost]

gdzie jest Claire dlaczego nie wypomniano co widział jasnowidz a nie powiedział .... [na pewno nie przeraził się jej śmiercią] tak .... czy ja coś nie zrozumiałem >?
  • 0

#138 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 15.05.2009 - |11:02|

Wydaje mi się, że dobrze wiedzą jak sie to wszystko skończy. Mam dziwne przeczucie, że w finale 6. sezonu zobaczymy jak rozpadła się statua i jak Black Rock znalazło się w środu Wyspy - może jakiś Potop? Czyżby Atlantyda? :P

Zastanawia mnie jeszcze jedno: Kto kazał przesunąć Wyspę? Wiemy, że pośrednikem był Christian i że stało się to w chatce, więc pewnie Samael...

Użytkownik EKOlocke edytował ten post 15.05.2009 - |11:03|

• 0

#139 eram

eram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 15.05.2009 - |11:51|

Właśnie odświeżyłem sobie finał 2 sezonu i tam po przekręceniu kluczyka przez Desmonda też mamy biały ekran a dopiero później niebieskie światło i dziwne dźwięki, taka sama sytuacja jak z finału 5 sezonu. Juliet i Desmond znajdują się pod ziemią, detonują ładunek (w przypadku Desa nie wiemy co to jest ale zakładam ze cos podobnego), detonują go dośc z bliskiej odległości, mamy białe światło, - i dalej w przypadku Desa następuje implozja, energia zostaje zneutralizowana, i Des ląduje w dżungli. Myślę ze w przypadku Juliet będzie coś podobnego (tyle ze jest cała połamana, ale na wyspie nie tacy przeżywali jeśli byli dość ważni dla wyspy czy jakiegoś innego bytu wyższego).
I moim zdaniem Rozbitkowie nic nie zmienili, ale gdyby nie ich działania skutki mogły by być znacznie gorsze, i naukowcy Dharmy (z Radzińskim na czele) umieszczają obok źródła energii podobny ładunek (na wszelki wypadek) i budują nasz bunkier z naszym „Przyciskiem” - wiec „co się stało, to się nie odstanie”.

nie podoba mi się ze to wszystko wymyślają poczekaniu [scenariusz] ..obym się mylił oni sami jeszcze nie znaj jak to ma się zakończy [Lost]

Raczej mieli zarys ogólny naszkicowany już od samego początku, bo cała historia się ładnie zamyka (pamiętajcie ze mamy jeszcze jeden sezon i dużo może się wyjaśnić), zresztą Jack powiedział kiedyś ze jako jedyny aktor z lostowej ekipy zna zakończenie Losta. Wiadomo kilka wątków urodziło się po drodze(wątki balastów i tym podobne), przez te 5 lat i może z nimi jest nieraz coś nie hallo ale ogólny szkic fabuły trzyma się kupy.

Co do zdięcia stopy – są to dwa różne ujęcia wiec może podstawa wydaje się inna.

I jeszcze co do przerwanego kręgu z popiołu to może dziurę w nim zrobił Lock uciekając z chatki po wizycie z Benem. Zaraz po tym zdarzeniu Lockowi ukazał się Walt nad grobem, Chatka zaczęła się przemieszczać, Hugo zobaczył Chatkę wraz z ojcem Jacka, no i wszystko się zaczęło.
  • 0

#140 Snow

Snow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.05.2009 - |12:07|

Wydaje mi się, że możliwe jest to, że Ben i spółka otrzymywali wcześniej informacje od Samuela, a nie od Jacoba nie będąc tego świadomi.
To "help me" do Locka wypowiedziane było więc przez Samuela, uwięzionego w kręgu.
Cały monolog Bena do Jacoba w tym odcinku i później wypowiedziane "Co z tobą?" - tak jakby Ben był nikim ważnym dla Jacoba od zawsze, tak naprawdę on nigdy nie wydawał mu poleceń.
A te wszystkie rzeczy które spotkały Ben, są tak naprawdę sprawką Samuela podszywającego się pod Jacoba. Wynikałoby, z tego to, że stworzenie tej "furtki" było naprawdę skomplikowanym i długo trwającym planem polegającym na zmanipulowaniu ogromnej ilości ludzi.
Nie jasna jest tu sprawa z Richardem... W końcu wiedział, że Jacob zamieszkuję już posąg, a nie chatke...

Edit: Podoba mi się też opcja z Frankiem ;) Faktycznie możliwym, jest to, że jest kandydatem na to by jego ciało zostało przejęte przez Jacoba. W sumie po co ekipa Iliany brała by go ze sobą ?

Zastanawia mnie też dlaczego Dr Chang ma w tym filmiku rękę
?
Datowany jest on na 1980 w dodatku wiadome jest, że Swan musi już istnieć skoro mają go obserwować...
Pomyślałem na początku o protezie... ale na końcu gdy robi "namaste" moje wątpliwości się rozwiały.

Użytkownik Snow edytował ten post 15.05.2009 - |12:22|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych