Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 - S05E08 - LaFleur

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
221 odpowiedzi w tym temacie

#121 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 06.03.2009 - |15:24|

@TW

I równie dobrze mogłabym od ciebie wymagać dowodów potwierdzających, że Olivia to siostra Horacego

To Ty twierdzisz, że Olivia jest żoną Horacego. I na to dowodów nie masz.
Ja mówię, że równie dobrze może być siostrą, szczególnie w świetle tego, że poznaliśmy postać Amy. Nie możesz odemnie wymagać na to dowodów, ja podważam Twoją nieuzasadnioną teorię, a nie tworzę nową, którą uważam za jedyną słuszną.
  • 0

#122 eram

eram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 06.03.2009 - |15:25|

Jakich tez co do tej pani nie mam żadnych tez pozatym że na imię ma Olivia i pracowała w Dharmie jako nauczycielka, i tyle o niej wiemy. Ja niczego nie bronie tylko nie rozumiem czego się tak czepiasz twórców o babol ze nigdzie jej niema a Horacy romansuje sobie z Amy, chociaż nie jest powiedziane ze Horacy jest mężem Olivi. A czepiam się twojego czepiania i wyśmiewania jeżeli chodzi o wiek ze nie wygląda na 10 tylko na 14, nie na 25 a na 30 – dobra 4 lata to spora różnica ale są dzieci które w wieku 10 lat wyglądają na starsze albo na młodsze. A co do szkoły to myślę ze nie mieli tam zadumo dzieciaków żeby robić z nich klasy według wieku, od po prostu wrzucali dzieciaków w pewne grupy i tyle.

I wcale się nie czuje cool i trendy tylko drażni mnie twoje wytykanie dziwnych i wyssanych z palca błędów których zaciekle bronisz dziwnymi uzasadnieniami. Tak jak pisałem przyjmij jakiś margines na to ze to jest serial i nie wszystko musi się zgadzać co do minuty czy detalu.

Użytkownik eram edytował ten post 06.03.2009 - |15:28|

• 0

#123 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 06.03.2009 - |15:39|

dynamit mogł pochodzić z materiałow Dharmy uzywanych przy budowie stacji

Faktycznie mógł. Choć bardziej bym widział coś nowocześniejszego, nie wiem, jakieś C4? Nie znam się zupełnie na explosives.
Swoją drogą dobry patent z tym odpalaniem laski w ustach, jak cygarko :D Muszę kiedyś przetestować :)

Też obstawiam, że to dynamit Dharmy. Ten z Black Rock był bardzo niestabilny jak pamiętamy z pierwszego sezonu, zanim Horacy by go doniósł do obozu (albo wyniósł z domu w takim stanie) to by wyleciał w powietrze. Co prawda mamy czasy wcześniejsze niż rok 2004 (wtedy rozbitkowie odkryli Black Rock), ale dla dynamitu pochodzącego jakoś z XVI wieku 30 lat nie robi rożnicy :)
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#124 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 06.03.2009 - |18:29|

@TW

A tak w ogole, skad wysnulas teorie, ze Olivia nazywa sie Goodspeed? Obejrzalem wlasnie ten odcinek i nigdzie, doslownie nigdzie nie padlo jej nazwisko. Wiemy tylko ze to Olivia i ze jechala z Horacym samochodem, a pozniej byla nauczycielka na wyspie. Po co wiec cala ta dyskusja, skoro nawet nie wiemy jak sie nazywa? Chyba ze twoim zdaniem w samochodzie wolno jezdzic jedynie z wlasna zona ;)
  • 0

Dołączona grafika

#125 Armageddon89

Armageddon89

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 06.03.2009 - |18:45|

Witam,
mam prosbe o wytłumaczenie kto to jest Olivia i o co taki raban, osobiscie nie znam takiej postaci, co ma zostac wyjasnione, jej postac chyba nie ma zadnego wiekszego wpływu na zarys chociazby pobocznej fabuły.
  • 0

#126 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 06.03.2009 - |18:50|

ciekaw jestem, czy twórcy LOST od początku zakładali podróże w czasie jako kluczowy element całej historii (kwestia, czy zaprzeczali temu na początku jest tutaj drugorzędna, liczy się oryginalny zamysł). Dlaczego to takie ważne? Właśnie dlatego, że bez bardzo szczegółowego poukładania całej historii na wstępie nie ma mowy o tym, by nie wykopytnąć się na pierwszym, lepszym zakręcie. Ja chce wierzyć, że wszystko było z góry założone, i po to wszyscy musieli na wyspę wrócić, żeby jej historia mogła się potoczyć tak, jak potoczyła (czyli musieli zaistnieć w roku 1970). Pewnie tylko Ben może domyślać się konsekwencji tego, co by się stało, gdyby O6 nie zabrał z powrotem...

Użytkownik borderline edytował ten post 06.03.2009 - |18:51|

• 0

#127 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 06.03.2009 - |18:50|

Witam,
mam prosbe o wytłumaczenie kto to jest Olivia i o co taki raban, osobiscie nie znam takiej postaci, co ma zostac wyjasnione, jej postac chyba nie ma zadnego wiekszego wpływu na zarys chociazby pobocznej fabuły.

Dokladnie, masz racje, ale dla pewnej pani na tym forum wyimaginowane telenowelowe szczatki fabuly sa bardzo wazna zagadka wymagajaca niezwlocznego wyjasnienia przez tworcow.
Olivia to jakas kobieta ktorej nazwisko nigdzie nie zostalo podane. Jechala z Horacym samochodem w momencie kiedy trafili na Rogeria z zona i urodzonym przed chwila Benem. Pozniej Olivia na wyspie byla nauczycielka w Dharmie, uczyla Bena i pokazywala sztuczny "wulkan". A niektorzy tutaj uznali ja niezaprzeczalnie za zone Horacego, poniewaz razem jechali samochodem ;) I domagaja sie wyjasnienia jak Horacy majac "zone" mogl miec dziecko z Amy. Tyle
  • 0

Dołączona grafika

#128 KaruzeL

KaruzeL

Szeregowy

• Email
  • 49 postów

Napisano 06.03.2009 - |18:55|

A ja tak bez typowej napinki jaka mamy w parenastu postach powiem że wiedziałem, że to jest coś z egiptem zwiazane :P U mnie w rodzinie od samego poczatku gdy sie pojawił Alpert nikt tak na niego mówi dostał nickname: FARAON :) Tu chodzi głównie o twarz i wymalowane lub nie oczy, moze specjalnie taki aktor :)
  • 0

#129 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 06.03.2009 - |19:38|

Jak dla mnie odcinek bardzo fajny. Ale zawsze znajda sie tacy co beda narzekac :P

Nigdzie w filmie nie zostalo powiedziane ze Olivia jest zona Horace'a (to ze jechala razem z nim samochodem nie swiadczy dokladnie o niczym), caly ten temat jest bez sensu.
Nie wiem skad rozpacz TW, ze rozbitkowie robia za "cieciow"? Szef ochrony to z pewnoscia nie ciec, powiedzialabym, ze calkiem intratne stanowisko, dajace pewna wladze, i jednoczesnie potencjalny nieograniczony dostep do roznych miejsc na wyspie.. Juz nie mowiac o tym, ze blisko koleguje sie z szefem calego tego cyrku.
Nie wiemy takze co sie dzialo z Danielem przez te 3 lata. A kto jak kto, ale Daniel to z pewnoscia "material dla Dharmy". Jest duza szansa, ze wkrecil sie w tamtejsze srodowisko naukowcow.
Ten epizod jest jakby "wprowadzajacym" odcinkiem do calego rozdzialu pt. "Dharma", mysle, ze jeszcze wiele sie dowiemy. A, ze nie wszystko w jednym odcinku jakby niektorzy chcieli.. coz to jest w koncu serial. Tak samo denerwujace sa rozne pretensje "dlaczego nie pokazali Sun", "dlaczego nie pokazali Sayida", "dlaczego nie wyjasnili w tym odcinku wszystkiego". Matko jedyna, ludzie, dajcie spokoj. Na prawde chcielibyscie, zeby w kazdym odcinku pokazywali po 2 min tego co robi aktualnie kazda jedna z postaci? To by bylo dopiero niestrawne. Nie pokazali dzisiaj Sun? Pokaza za tydzien. I na pewno o niej nie zapomnieli. Spokojnie.

To, ze kobiety planowo rodza poza wyspa wcale moim zdaniem nie swiadczy o tym, ze sa do tego jakies specjalne placowki DI na ladzie. Ot po prostu trafiaja do szpitala w Portland, zeby bezpiecznie urodzic, bo na wyspie nie trzymaja specjalistow od wszystkiego (np. chirurgow). Wyglada na to, ze w czasach Dharmy nie bylo problemow z ciazami na wyspie (a przynajmniej nikt o tym nie wspomina nic), moze dopiero "incydent" to spowodowal?

Jedna z wazniejszych spraw w tym odcinku. Mam wrazenie, ze wiekszosci umknela wsrod idiotycznych klotni o Olivii: w koncu jasno jest powiedziane ze wyspa przestala skakac w czasie z chwila kiedy Locke przekrecil FDW. O6 ma wrocic na wyspe w zupelnie innym celu. Zapewne maja wlasnie odegrac kluczowa role w starciach o wladze na wyspie. Gdzies niedlugo musi sie pojawic pan Widmore :) I wszystko wskazuje na to, ze akcja w najblizszych odcinkach powinna nabrac tempa :)

Podoba mi sie "racjonalne" wyjasnienie sprawy z cialem Paula. W koncu Hostiles musieli zastac na polance tylko dwa trupy wlasnych, mozliwe, ze Paul mial byc dowodem na to, ze nie byla to inwazja ze strony DI, tylko samoobrona. Wyglada mi na to, ze Amy z mezusiem wybrali sie na piknik i musieli bezwiednie zapuscic sie na obszar Hostiles, gdzie na mocy ukladu nie powinni sie znalezc. Dlatego Hostiles zrobili sie agresywni i pukneli Paula..
Z drugiej jednak strony niewykluczone, ze to cialo jest im jakos potrzebne.. W koncu Rysio nie jest raczej zwyklym czlowiekiem.

@borderline: moim zdaniem musieli miec to zaplanowane. Zreszta fragment wywiadu z tworcami o podrozach w czasie mozna rownie dobrze traktowac jako potwierdzenie, a nie zaprzeczenie (ja sie sklaniam ku potwierdzeniu) :)

PS. Fajny motyw z Horacym pociagajacym z zakreconej butelki ;)
  • 0

#130 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 06.03.2009 - |20:00|

Jedna z wazniejszych spraw w tym odcinku. Mam wrazenie, ze wiekszosci umknela wsrod idiotycznych klotni o Olivii: w koncu jasno jest powiedziane ze wyspa przestala skakac w czasie z chwila kiedy Locke przekrecil FDW. O6 ma wrocic na wyspe w zupelnie innym celu. Zapewne maja wlasnie odegrac kluczowa role w starciach o wladze na wyspie. Gdzies niedlugo musi sie pojawic pan Widmore :) I wszystko wskazuje na to, ze akcja w najblizszych odcinkach powinna nabrac tempa :)

Nie zakladalbym od razu, ze musieli wrocic w zupelnie innym celu. W koncu to wygladalo tak, jakby w momencie ostatniego przekrecenia kola przez Locka, O6 byla na wyspie- tzn tuz nad nia. Ostatni skok przeniosl Jacka Kate i Hugo do lat 70, poniewaz prawdopodobnie dokladnie w momencie w ktorym samolot znalazl sie w "oknie" Locke przekrecil kolo - stad mielismy blysk w samolocie. Moze wlasnie dzieki temu, ze w tym czasie w zasiegu wyspy byli juz o6, wyspa sie ustabilizowala. Moze wlasnie te 2 elementy zostaly spelnione - O6 wrocili, a kolo zostalo przekrecone przez wlasciwa osobe.

Użytkownik lead edytował ten post 06.03.2009 - |20:01|

• 0

Dołączona grafika

#131 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 06.03.2009 - |20:10|

Epizod jak moda na sukces - kilka ciekawych rzeczy, ale generalnie jak dla mnie najsłabszy z 5 sezonu.
P.S. Przestaje mnie to interesować kto z kim śpi i dlaczego.

Niestety z powodu pojawienia się Kate i Jacka na wyspie można spodziewać się epizodów z serii zapchaj dziure;/ i też mało co mnie interesuje kto z kim śpi itp i też popieram zdanie, że to jeden z najsłabszych epów w piątym sezonie.

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 06.03.2009 - |20:11|

• 0

#132 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 06.03.2009 - |20:20|

posąg to Juliet - blachara.
w jednej ręce ma kable rozruchowe a w drugiej klucz francuski.
na głowie w "łuten" ma rozrobioną szpachlę.

a historia powstania jest prosta:
sawyer po pijaku rozwalił jeepa. zwrócił się o pomoc do Julki i zawarli umowę o dzieło.
ta wywiązała się z niej wzorowo, na co Sawyer - hardcorowiec erotoman gawędziarz z 500mld plemników w rezerwie - powiedział: "pomnik dla tej pani!"
ktoś to wziął na serio i gotowe.

puenta do dyskusji :)
  • 0

#133 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 06.03.2009 - |20:37|

http://pl.lostpedia....com/wiki/Olivia
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#134 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 06.03.2009 - |20:38|

Dokladnie, masz racje, ale dla pewnej pani na tym forum wyimaginowane telenowelowe szczatki fabuly sa bardzo wazna zagadka wymagajaca niezwlocznego wyjasnienia przez tworcow.
Olivia to jakas kobieta ktorej nazwisko nigdzie nie zostalo podane. Jechala z Horacym samochodem w momencie kiedy trafili na Rogeria z zona i urodzonym przed chwila Benem. Pozniej Olivia na wyspie byla nauczycielka w Dharmie, uczyla Bena i pokazywala sztuczny "wulkan". A niektorzy tutaj uznali ja niezaprzeczalnie za zone Horacego, poniewaz razem jechali samochodem ;) I domagaja sie wyjasnienia jak Horacy majac "zone" mogl miec dziecko z Amy. Tyle

Nie chce mi się specjalnie dla tego momentu włączać tego odcinka, ale wydaje mi się, że nazwisko jej było wyszyte na ciuszkach Dharmy. Więc akurat w tym przypadku TW może mieć rację, co nie znaczy, że Olivia nie mogła być jego siostrą.

O widzę, że Teoria spiskowa wyżej dała ciekawego linka, gdzie jest zdjęcie z Olivią. Nie ma nazwiska tylko funkcja jaką pełniła. Nie wiem więc skąd ta teoria, że jest jego żoną. Pewnie z perspektywy odcinka 3x20, ale teraz nawet nie wiemy czy to po prostu nie jest jego koleżanka z pracy.

Myślę, że ten głupi temat w który sam się wciągnąłem można uznać zamknięty do wyjaśnienia.

Użytkownik kuruku edytował ten post 06.03.2009 - |20:46|

• 0

#135 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 06.03.2009 - |20:38|

@lead: no niezupelnie. Miedzy przekreceniem kola a przybyciem O6 minely 3 lata (i na wyspie i w "realu"), wiec nie odbylo sie to z pewnoscia jednoczesnie.
A swoja droga to by oznaczalo, ze Locke musial sie 3 lata tulac poza wyspa, zanim Ben go zalatwil.. Chyba ze go wywalilo na pustynie 3 lata pozniej.. Gdzies te 3 lata z zycia Locka wcielo. Ciekawe.
  • 0

#136 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 06.03.2009 - |20:41|

Wcięło mu trzy lata. Widmore powiedział do niego że od czasu powrotu O6 minęły właśnie 3 lata.
  • 0
don't try

#137 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 06.03.2009 - |20:46|

Kuruku, jest nazwisko...Goodspeed. Ale skąd oni wzięli tą żonę to ja nie mam pojęcia. Pewnie przyjęli najprostsze założenie.

Co do Egiptu...

W jednym z wywiadów Emerson powiedział tak:

Spoiler

• 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#138 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2009 - |20:51|

@lead: no niezupelnie. Miedzy przekreceniem kola a przybyciem O6 minely 3 lata (i na wyspie i w "realu"), wiec nie odbylo sie to z pewnoscia jednoczesnie.
A swoja droga to by oznaczalo, ze Locke musial sie 3 lata tulac poza wyspa, zanim Ben go zalatwil.. Chyba ze go wywalilo na pustynie 3 lata pozniej.. Gdzies te 3 lata z zycia Locka wcielo. Ciekawe.

Kierat pzrenosi do Tunezji w do przodu w czasie. W koncu mial jakis powod by pytac recepcjonistke w hotelu o date, lacznei z rokie. Bena przynioslo ponad pol roku w przyszlosc. Locke az trzy lata. tak wiec nie blakal sie nigdzie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#139 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 06.03.2009 - |20:58|

Nie chce mi się specjalnie dla tego momentu włączać tego odcinka, ale wydaje mi się, że nazwisko jej było wyszyte na ciuszkach Dharmy. Więc akurat w tym przypadku TW może mieć rację, co nie znaczy, że Olivia nie mogła być jego siostrą.

O widzę, że Teoria spiskowa wyżej dała ciekawego linka, gdzie jest zdjęcie z Olivią. Nie ma nazwiska tylko funkcja jaką pełniła. Nie wiem więc skąd ta teoria, że jest jego żoną. Pewnie z perspektywy odcinka 3x20, ale teraz nawet nie wiemy czy to po prostu nie jest jego koleżanka z pracy.

Myślę, że ten głupi temat w który sam się wciągnąłem można uznać zamknięty do wyjaśnienia.

To tylko lostpedia, nie ma sie co nia kierowac ;) W samym odcinku nigdzie nie padlo nazwisko Goodspeed. To ze jest to zona, albo ze w ogole nosi to samo nazwisko to tylko nadinterpretacja tego co widzielismy w samym odcinku 3x20. Wtedy wydawalo sie to dosc oczywiste - teraz dosc oczywiste wydaje sie ze nie laczylo ich nic wiecej poza znajomoscia ;)

Tylko glupcy sa uwiezieni w czasie i przestrzeni ;) Nie mozna tutaj mowic doslownie o 3 latach na wyspie ktore minely zanim o6 powrocili. W koncu wyspa skakala w czasie, nie wiemy, czy samolot nie wlecial w okno akurat w czasie, kiedy Charlotte umarla - czyli przed przedostatnim skokiem o ile mnie pamiec nie myli. W koncu nie wiemy w jakim czasie wtedy bylismy. Wtedy od powrotu na wyspe o6 wcale nie mineloby 6 lat, a kilka dni dla grupy Sawyera. To, ze w czasach Dharmy spotkali sie po 3 latach to inna sprawa. Jacka Kate i Hugo moglo wrzucic do 77 roku. Ale nie zapominaj ze z grupa z Ajiry grupa Sawyera "spotkala sie" juz kilka dni po tym jak Ben przekrecil kolo. Wiec czasu nie mozna tutaj doslownie traktowac. Kazdy wtedy mial inne jego poczucie ;)

Użytkownik lead edytował ten post 06.03.2009 - |21:09|

• 0

Dołączona grafika

#140 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 06.03.2009 - |21:10|

Rozważania na temat Olivi mnie zniszczyły... Jak zwykle dyskusja o niczym się przez to zrobiła... Wg mnie forum strasznie traci na takich bzdetach. To tyle mojego komentarza na ten temat.

Odniosę się tylko do tego czy Sawyer i spółka zmieniają historię. Wg mnie nie. To się już wydarzyło. Oni po prostu będą musieli wypełnić przeznaczenie. Spodziewam się, że jak zrobią swoją robotę to wrócą do teraźniejszości i sezon VI będzie już w teraźniejszości. Nie wiem czy tak będzie, ale mam taką nadzieję.

Co z tego, że w Dharmie zajmują średnie stanowiska? Na pewno mają kontakt z przeróżnymi stacjami i dowiemy się co i jak. Spokojnie. To był dopiero wstęp. Jeszcze ponad połowa sezonu przed nami. A już wydarzyło się naprawdę całkiem sporo w porównaniu do poprzednich sezonów. O6 oprócz Aarona już wróciło na wyspę. A wydawałoby się, że mogą to rozciągnąć na cały sezon. Strasznie się tego bałem, ale na szczęście jest inaczej. Mnie bardzo się podoba kierunek w którym rozwinęła się fabuła.
  • 0
...and Justice for All!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych