Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolekcjonerskie wydania filmów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
216 odpowiedzi w tym temacie

#121 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 02.09.2009 - |19:45|

Ja planowałem kupić "Strażników" na Blu-ray ale skoro Europa dostaje wersję kinową, to skuszę się na metalboxa DVD. Na Blu-ray ma być jeszcze inna wersja (ta o której pisał johnass ); ma trwać coś około 230 minut i zawierać sceny z IMAX (tak, jak Blu-ray z "Mrocznym Rycerzem"), oraz sceny w 3D. Ponoć planują to wydanie na koniec 2010 roku i tylko na BR. Swoją drogą ciekawe jak je nazwą; DC już jest, więc pewnie będzie to jakieś "wydanie poszerzone", tak jak w przypadku "Gladiatora". Może nie wszyscy wiedzą, ale rozszerzona wersja "Gladiatora" NIE jest wersją reżyserską, jak czasami pisze w sklepach internetowych; wersja reżyserska to ta, która trafiła do kin.

Co do wersji rozszerzonych, to Warner może jeszcze w tym roku wyda w ten sposób "Harry Potter i kamień filozoficzny". Film ma być dłuższy o jakieś 30 minut (pozostałe części nawet o 60 minut). Mają to być wydania 4-płytowe, tak jak Władca Pierścieni". Ja z tego powodu bardzo się cieszę, bo od "Więźnia Azkabanu" coraz mniej mi się te ekranizacje podobają ("Zakon Feniksa", to już kompletny niewypał jest jak dla mnie). Za bardzo okrojone te filmy są w stosunku do książek, a wersje rozszerzone może akurat poprawią treść.

EDIT: Toudi skoro tak "lubisz" wersje pocięte ^_^ , to takie małe info zapodam; "Terminator Salvation" w kinach miał kategorię wiekową od "13 lat" i była to oczywiście wersja kinowa. Wydanie DVD i Blu-ray ma trwać jakieś 30-40 minut dłużej i już teraz wiadomo, że dostało znaczek "R", czyli od lat 18. Ma być więcej krwi, flaków, tortur, przesłuchań, a nawet jakaś odważna scena seksu się ponoć znalazła w tej wersji. Ogólnie wersja, która trafi na krążki ma być tą, którą stworzył McG, bez żadnych cięć. Ponoć ta wersja jest dużo bardziej powiązana fabularnie z poprzednimi częściami i wyjaśnia wiele baboli z wersji kinowej i co za tym idzie jest lepsza od tej pokazywanej w kinie.

Tak to już jest, że do kin trafiają wersje okrojone i ocenzurowane, żeby się zmieścić jakoś w tych 120 minutach i przyciągnąć większą widownię (czytaj: dzieci). Takie czasy, liczy się tylko kasa i jeszcze raz kasa ;)

Użytkownik Inuki edytował ten post 02.09.2009 - |19:56|

• 0

#122 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.09.2009 - |19:58|

"Terminator Salvation"......Ogólnie wersja, która trafi na krążki ma być tą, którą stworzył McG, bez żadnych cięć.

Ja właśnie na nią czekam odkąd podali, że to wydanie ma R. :D

Tak to już jest, że do kin trafiają wersje okrojone i ocenzurowane, żeby się zmieścić jakoś w tych 120 minutach i przyciągnąć większą widownię (czytaj: dzieci). Takie czasy, liczy się tylko kasa i jeszcze raz kasa ;)

Wszystko fajnie bo to standard, gorzej jak na płyty trafia tylko wersja okrojona i tu jest wtedy wkurzenie klienta.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#123 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 02.09.2009 - |20:16|

Wszystko fajnie bo to standard, gorzej jak na płyty trafia tylko wersja okrojona i tu jest wtedy wkurzenie klienta.

Najlepsze jest to, że w USA na krążki trafiło tylko DC, wersji kinowej nie ma tam wcale :lol: A swoją drogą, to ciekawi mnie jedna sprawa; na DVD "Strażnicy" trwają ponoć 155 minut, a na Blu-ray 162 (tak podobno pisze na okładkach, a strona Imperial to potwierdza) :blink: W obydwu przypadkach dostajemy wersję kinową, więc o co kaman?

Użytkownik Inuki edytował ten post 02.09.2009 - |20:17|

• 0

#124 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 02.09.2009 - |20:32|

Najlepsze jest to, że w USA na krążki trafiło tylko DC, wersji kinowej nie ma tam wcale :lol: A swoją drogą, to ciekawi mnie jedna sprawa; na DVD "Strażnicy" trwają ponoć 155 minut, a na Blu-ray 162 (tak podobno pisze na okładkach, a strona Imperial to potwierdza) :blink: W obydwu przypadkach dostajemy wersję kinową, więc o co kaman?

Może na Blu-rayu jest rozszerzona wersja napisów końcowych. ;)

#125 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.09.2009 - |20:44|

Panowie tacy specjaliści a nie znacie prostych zależności.
I na dvd i na blu-ray w europie jest DOKŁADNIE to samo - system PAL i NTSC się kłania.
Dlaczego filmy na DVD i w telewizji są krótsze niż w kinie? ---> http://www.stopklatk...ie.asp?wi=22476

A dodatkowo zacytuję :
Film na blu-ray jest w FullHD 1920x1080 z 24 klatkami na sekundę. W kinie też są 24 klatki na sekundę.
DVD w systemie PAL puszcza film z prędkością 25 klatek na sekunde, dlatego film na dvd choć jest dokładnie ten sam zostanie odtworzony szybciej. Tak już sobie wymyślili twórcy specyfikacji DVD-Video PAL aby nie konwertować 24 klatek do 25 klatek bo niby nikt różnicy nie zauważy. Uzależnienie DVD od niecyfrowego standardu PAL jest wielką wadą.

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.09.2009 - |20:46|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#126 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 02.09.2009 - |20:48|

Może na Blu-rayu jest rozszerzona wersja napisów końcowych. ;)

Albo reklamy dali w czasie filmu :lol:
  • 0

#127 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 02.09.2009 - |20:50|

Panowie tacy specjaliści a nie znacie prostych zależności.

Znam ją (te 24 klatki to 23.976), tylko nie znam się aż tak na polskich Blu-rayach. :P Skoro fps jest inny, to zagadka rozwiązana.

Użytkownik johnass edytował ten post 02.09.2009 - |20:54|

#128 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 08.09.2009 - |12:00|

Też zamówiłem Dawno temu w Ameryce + karty, ale jeszcze nie odebrałem zamówienia.

Już odebrałem i te karty (jeszcze nie rozfoliowałem) wyglądają na zwykłą talię w cienkim, czarnym pudełeczku z białym napisem GoodFellas - w sumie żaden szał, bo spodziewałem się porządniejszego pudełka.

EDIT: Teraz dorzucają brelok - latarka z logo filmu "Jestem legendą". ;)

Użytkownik johnass edytował ten post 08.09.2009 - |16:00|

#129 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 25.09.2009 - |10:08|

News odnośnie Watchmenów.

#130 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.09.2009 - |18:35|

to takie małe info zapodam; "Terminator Salvation" w kinach miał kategorię wiekową od "13 lat" i była to oczywiście wersja kinowa. Wydanie DVD i Blu-ray ma trwać jakieś 30-40 minut dłużej i już teraz wiadomo, że dostało znaczek "R", czyli od lat 18. Ma być więcej krwi, flaków, tortur, przesłuchań, a nawet jakaś odważna scena seksu się ponoć znalazła w tej wersji. Ogólnie wersja, która trafi na krążki ma być tą, którą stworzył McG, bez żadnych cięć. Ponoć ta wersja jest dużo bardziej powiązana fabularnie z poprzednimi częściami i wyjaśnia wiele baboli z wersji kinowej i co za tym idzie jest lepsza od tej pokazywanej w kinie.

No to ciekawe bo ja właśnie czytam ,że wydanie Terminatora na dvd w UK będzie zawierało tylko wersję theatrical cut a wersja director’s cut będzie tylko na blu-rayu.
A co najzabawniejsze to różnica między nimi wynosi 3 minuty, normalnie LOL na całego. :unsure: :huh: :blink:

W Polsce nie spodziewałbym się by było inaczej.

Normalnie jak to ludzie piszą w komentarzach jako, że Warner ma wszystkie swoje płyty BD multiregion to mogą odrazu olać europejskie wydania.

źródełko ---> http://www.homemedia...-ray-only-16982

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#131 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 26.09.2009 - |19:49|

Na Blu-ray mają być dwie wersje filmu na jednej płycie z tego co wiem. Dir Cut ma być na DVD, ale jako osobny produkt, bez wersji kinowej. Co do czasu trwania wersji reżyserskiej, to słyszałem dwie wersje; pierwsza mówi o tym, że film będzie dłuższy o 3 minuty i w sumie trać będzie 118 minut. Druga wersja mówiła, że Dir Cut ma trwać 135 minut. Jak znajdę źródło to dam linka, bo teraz nie pamiętam gdzie o tym czytałem. Jeżeli u nas Dir Cut będzie tylko na Blu-ray, to chyba jednak wybiorę tą wersję. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby dodali tylko 3 minuty, skoro Dir Cut ponoć mocno wyjaśnia niektóre kwestie fabularne, no ale kto ich tam wie ;)

EDIT: Znalazłem linka w którym mowa o 135 minutowej wersji. PS. Imperial też podaje czas ok. 130 minut.

http://bluray.highde...rsalvation.html

Użytkownik Inuki edytował ten post 26.09.2009 - |20:28|

• 0

#132 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 27.09.2009 - |01:06|

W tym linku co podałeś wyraźnie napisali ,że każda z wersji filmowych ma być na innym dysku w wydaniu na USA.
Lepiej to jest rozpisane tutaj --> http://www.dvdtimes....work-added.html i widać, że czasy są inne po tych szumnych początkowych zapowiedziach ,że będą 3 czy ile tam godzin.

Natomiast to właśnie w UK dzięki technologi "Seamless branching" będą obie wersje filmu na jednym dysku.

A wspominane przez Ciebie wcześniej dodatkowe 30-40 minut czyli pewnie to ---> http://www.terminato...tion-dvd-specs/ sądzę, że raczej będzie włączone do dodatków coś jak "deleted scenes".

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#133 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 27.01.2010 - |22:12|

Komplet 4 filmów QDVD na merlinie jest za 19,99 zł:
Stargate
Universal Soldier
Higlander
Escape from New York

#134 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 02.02.2010 - |01:51|

Z ciekawszych pozycji było jeszcze Sylvester Stallone BOX i pakiet Resident Evil, ale wykupiłem. ;)

Promocja.

#135 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 21.02.2010 - |19:33|

Normalnie aż strach pomyśleć, jak zostanie u nas potraktowany Avatar... ja już z góry zakładam zakup za oceanem, chociaż wydanie PL też kupię, żeby mieć jedną płytkę z lektorem (mami się film bardzo podobał, więc wersja z lektorem must sein)...
  • 0
Dołączona grafika

#136 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 21.02.2010 - |21:23|

Ostatnio zakupiłem wydania specjalne: Raport Mniejszości, Helikopter w Ogniu i Predator 2. I tylko ogromny żal że dla mieszkańców UK to są w zasadzie normalne wydania. Tylko dla nas to rewelka.

http://www.amazon.co...=A3P5ROKL5A1OLE
  • 0

#137 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.03.2010 - |20:44|

Przeglądam dzisiaj Amazon a tam:
Alien Quadrilogy (9 Disc Complete Box Set) [DVD] za 10 funtów, Blade Runner 2 dvd za 4 funty i BR za 10 funtów.

Zwłaszcza ta pierwsza pozycja dla fanów wydaje się być więcej niż atrakcyjna. :)

#138 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.03.2010 - |21:22|

To też ma całkiem fajną cenę £35.00 --> Star Trek: Films 1-10 Remastered Special Edition Box Set .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#139 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.03.2010 - |22:19|

Biku ino na minus tego wydania, że to są jednopłytowce...

#140 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 22.03.2010 - |22:28|

Biku ino na minus tego wydania, że to są jednopłytowce...

I w dodatku wersje kinowe :rolleyes:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych