Qrde jaka burzliwa dyskusja....
Osobiście należę do tych, którzy bardzo płaczą
po cancelu SGA ponieważ uważam to za symboliczną "śmierć" tego uniwersum.
Tak, wiem - mamy, hmm, powiedzmy "zapowiedź" nowego serialu - ale tu jakoś zgadzam się z Biku1, że są dość "mgliste".
Tak, wiem - w sumie wypowiedzieli się dość jednoznacznie ALE - to samo bardzo niedawno mówili o SGA i proszę co mamy... Tak więc uznać je można za dosyć "mgliste".
Tak , wiem - mamy zapowiedź filmów - no tu nie będę komentował - jeden film raz na n czasu raczej nie zadowala i tylko zatwardzialcy (jak my
) będą czekać i je oglądać. "Szersza" widownia nawet nie zauważy.
Poza tym wszystkim - zarys fabuły SGU rzeczywiście brzmi obiecująco i mam naprawdę nadzieję że wyjdzie z tego coś bardzo sensownego - ALE jakoś jestem realistą i dopóki nie zobaczę - nie uwierzę. Fabuła, potencjał i możliwości SGA też były ogromne - a nie raczej nie wydaje mi się aby zostały choć w małej części wykorzystane zważywszy na decyzję o cancelu i małą liczbę odcinków do końca całości. Jest od cholery i trochę wątków, które nie zostały zakończone czy wyjaśnione. Ba - zostały ledwo liźnięte aby pobudzić naszą wyobraźnię - i OLANE...
Tak BTW - mam nadzieję że scenarzyści raczą w takim razie SENSOWNIE zamknąć wątki w SGA. Rozumiem, że w kilkunastu odcinkach jakie zostały JAKOŚ rozwiązany zostanie wątek Wraith. W końcu to jakby BARDZO ważny problem - a na przełom się nie zapowiada. No chyba że walną kolejne mega-uproszczenie dla mało wymagających jak to zrobili w SG-1 - ORI byli "niezniszczalni" i raczej zapowiadało się na porażkę na maxa i zero szans - a tu proszę - mamy magiczne urządzonko i potem arkę - i sru łubudu - problem WSZYSTKICH ORI i wyznawców rozwiązany w godzinę ! Normalnie ludzie powinni już władać paroma galaktykami...
No chyba że po raz n-ty oleją fanów i zrobią akcję "tak, to teraz kończymy a resztę to sobie dośpiewajcie"... Po jaką cholerę wprowadzali wątek "dużej ilości inteligentnych ras" i danych o nich w komputerach Atlantis jeśli go oleją?... I tak można by długo...
Reasumując - mam NAPRAWDĘ duże nadzieje względem SGU - ale mam też DUŻE obawy, że może się okazać zbyt uproszczony dla hmm "młodej widowni". Nie jestem już taki młody (widzę że kwestie wieku są tu mocno poruszane
) i magiczna 3 na początku już jakiś czas jest - ale niestety taka prawda jak pisze Lucas_Alfa - współczesna "młodzież" - czyli zapowiadany "target" nowego serialu to - bez obrazy - w znakomitej większości młotki/młotczyce w stylu "fura, skóra i komóra". Dla nich zimna wojna ma coś wspólnego z pingwinami, mitologia to nazwa nowego modelu radia do fury a słowo "dylatacja" jest nie do wymówienia... Jeśli serial ma być kierowany do tak "rozwiniętej" mentalnie widowni - no cóż... Ciekawe ile wytrwa. Starzy maniacy SG raczej go będą omijać a ci w/w nowi raczej są mało "stabilni" i szybko przerzuca się na nowe "szoł" s tylu BH 90210. Tak BTW gdzieś czytałem że ma powstać sequel - no to muszą się scenarzyści SGU postarać bo będzie konkurencja...
Będę bardzo kibicował nowemu serialowi i obejrzę go (jak wyjdzie) od A do Z - ale cholera, żal po SGA zawsze będzie...
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."