Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 – S05E10 – First Contact

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (172 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (88 głosów [59.46%])

Procent z głosów: 59.46%

2. 9.5 (26 głosów [17.57%])

Procent z głosów: 17.57%

3. 9 (18 głosów [12.16%])

Procent z głosów: 12.16%

4. 8.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

5. 8 (4 głosów [2.70%])

Procent z głosów: 2.70%

6. 7.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

7. 7 (2 głosów [1.35%])

Procent z głosów: 1.35%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

11. 5 (1 głosów [0.68%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.68%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 09.10.2008 - |16:58|

Niieee!! Nie pozwolę na to, żeby zdobył Atlantydę!! :D
Ogrodnik- nie kuś, nie kuś, nie chcę wiedzieć tego na 100%, wolę być miło zaskoczona podczas oglądania (ale mnie skrrręca... Jakbym była na odwyku ;P).

Użytkownik pixey edytował ten post 09.10.2008 - |16:59|

• 0
WACKO!!

#122 blazej1992

blazej1992

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoTauri

Napisano 09.10.2008 - |18:26|

Urzadzenie o podobnych własciwosciach bylo w odcinku 4x17 Midway.
jak je wraith przez wrota na Ziemie przerzucili to wszyscy omdleli.
I to była technologia Wraith.
wiec Todd nie jest raczej prawdawnym ani niczym innym ale ciekawe skad am wiedze o tym urzadzeniu :blink:
  • 0

#123 PanTur

PanTur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoPelplin

Napisano 10.10.2008 - |13:55|

ale ciekawe skad am wiedze o tym urzadzeniu

Większość broni Wraith opiera się na ogłuszaniu, więc tak jak ludzie do dywersji używają noża czy czegoś tam innego, to oni mogą mieć jakieś małe, poręczne, mało widoczne urządzenie.
  • 0

#124 blazej1992

blazej1992

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoTauri

Napisano 10.10.2008 - |21:57|

Większość broni Wraith opiera się na ogłuszaniu, więc tak jak ludzie do dywersji używają noża czy czegoś tam innego, to oni mogą mieć jakieś małe, poręczne, mało widoczne urządzenie.

mi chodziło o urzadzenia Attero :
:lol:
a nie o ogłuszacze o nich to wiem :D
jupi juz jutro 11 odcinek :D
i tydzien czekania na napisy :(
  • 0

#125 PanTur

PanTur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoPelplin

Napisano 10.10.2008 - |22:02|

Racja racja:D

Błąd w sztuce
Błąd w sztuce
  • 0

#126 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 11.10.2008 - |06:07|

Ludzie obeszli gen AT to i Todd który miał dostęp do ich danych mógł go obejść:)
Tak:P Atlantis powinien się skończyć tak, że Todd na statku klasy Aurora przelatuje przez osłony Atlantis i zdobywa miasto:P

Ludzie są genetycznie podobni, Wraith mają całą tonę innych genów specyficznych dla nich (wrogów Lantian), że ATA mógł by nie wystarczyć.

Wraith jako "forma życia" są wykrywani przez technologie Lantian i oznaczani "złowieszczym" czerwonym kółkiem, wątpię by statek czy cokolwiek uwierzyło w "friendly czerwone kółko":P (zwłaszcza jeśli Wraith wykluli by się z "zainfekowanych" Pradawnych, wtedy jakikolwiek ich gen powinien całkowicie blokować "wszystko")

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 11.10.2008 - |06:14|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#127 kazuya26

kazuya26

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 11.10.2008 - |12:47|

Przecież to zwykła konsola Lantiańska, już parę razy takie widzieliśmy w serialu.

moze i konsola zwykla ale musiala miec cos wspolnego z asgardem, widzisz sakramentos nie wszystko jest takie oczywiste jak tobie sie wydaje
  • 0

#128 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.10.2008 - |13:39|

Zdaje się kazuya26, że posiadasz jakieś informacje na temat wydarzeń, które jeszcze NIE MIAŁY MIEJSCA, więc pisać o nich jako o oczywistych w tym temacie nie możesz i nie powinieneś. Twoje gdybania w tym miejscu mają taką samą podstawę jak to, że ta konsola to twór IBM.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#129 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 11.10.2008 - |13:55|

moze i konsola zwykla ale musiala miec cos wspolnego z asgardem, widzisz sakramentos nie wszystko jest takie oczywiste jak tobie sie wydaje

Wiesz, ja czytałem spoilery...i to chyba styknie za komentarz. Poza tym konsola jest lantiańska i ma napisy w ich alfabecie. Nie wszystko jest tak nieoczywiste, jak ci się wydaje.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#130 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 21.10.2008 - |07:26|

8/10

Dobry, dynamiczny odcinek
Przyjemnie się oglądało.
nowa rasa, kosmos, żadne pitu pitu.
Mam nadzieję, że nie będą tracić formy w dalszych odcinkach
  • 0

#131 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 26.10.2008 - |18:19|

No no, bardzo fajny i ciekawy odcinek, oba główne wątki to zdecydowanie nie były zapychacze, lecz solidna porca ważnych i interesujących wydarzeń. Chyba najlepszy odcinek połowy tego sezonu!

Ocena: 9,5

PLUSY:

+ to na co czekaliśmy od dawna, czyli pojawienie się nowej cywilizacji (a może i nowej rasy - jeśli nie będą to ludzie). Cóż, trzeba przyznać, że wejście mieli rewelacyjne. Nagle pojawia się statek kosmiczny, przechodzi prze osłonę, w iście "komandoskim" stylu biorą z Atlantydy co im się podoba i znikają. Tajemniczy, małomowni, z wysoką technologią, groźni i na pewno warci zainteresowania:)
+ drugi główny wątek odcinka, czyli negocjacje z Wraith wcale nie gorszy niż pierwszy wątek. Coś czuję, że Wraith nie pałają zywym zainteresowaniem zaprzestaniem zywieniem się ludźmi. Może i by chcieli, ale boją się tego, co z nimi będzie. Doskonale ubrał to w słowa jeden z Wraith w rozmowie z dr Keller. Może i dałoby się ich namówić na szczepionkę, ale niespodziewanie pierwszy wątek odcinka połączył się z drugim, i zamieszanie z przechodzeniem statków Wraith w nadprzestrzeń skutecznie zachamowało sojusz ludzi i Wraith. Tutaj na plus trzeba odnotować bardzo skuteczne przejęcie Dedala przez Wraith.
+ w ogóle zdziwiło mnie, że scenarzyści odgrzebali stary wątek Janusa i bardzo zręcznie wpletli go w aktualne wydarzenia (czyli sojusz i sprawę szczepionki). Duży plus za pomysł no i duży plus za wykonanie:)
+ zachowanie Ronona odnośnie dr Keller - heh widać że rozmową jego i McKay'a z poprzedniego odcinka przyniosła efekty i następuje walka o wpływy u pani doktor. Ciekaw jestem czy coś z tego wyjdzie i Keller się okresli wreszcie;)
+ początek odcinka, oczekiwanie na gościa na Atlantydzie i...kompletnie niespodziewanie pojawią się dr Jackson! Wow! Bardzo duży plus iż wg mnie najciekawsza postać Stargate SG-1 pojawiła się wreszcie w drugim serialu :) Fajnie było posłuchać i zobaczeć jego rywalizację z McKay'em (a w zasadzie na odwrót;)

MINUSY:

- to już chyba 10 odcinek, jeśli nie wiecej, w którym to niespodziewanie ktoś w bazie odkrywa jakąś niezbadaną dotychczas komnatę, ktora posiada coś dziwnego, albo użytecznego, albo groźnego. Po tych 4 latach Atlantyda powinna być już dobrze zbadana (powinna istnieć specjalna grupa która na bieżąco bada dokłandie wszystie pomieszczenia i przedmioty które się w nich znajdują). Mam nadzieję, że to był ostatni taki odcinek.
- znaleziono ciało zupełnie nowego gatunku, zaś badanie przeprowadzają tylko 3 osoby (a w zasadzie tylko Zelenka)? Przecież tam powinien być tłumik naukowców z całą aparaturą. Niedorzeczne.
- odkrywają nowe tajne laboratorium, które jak pokazano wcale nie jest specjalnie duże i nikt, absolutnie nikt nie zauważył pudełka z migającą na czerwono lampką?! Ehh, szkoda gadać :/

Użytkownik Halavar edytował ten post 26.10.2008 - |18:25|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#132 los-kamilos

los-kamilos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22.11.2008 - |16:08|

Chyba najlepszy odcinek SGA do tej pory.
Najbardziej podobało mi się:
* Woolsey do Sheparda "Postaraj się nie wysadzić miasta podczas mojej nieobecności." :)
i sami "obcy" - http://www.gateworld...tcontact_23.jpg (btw - świetna tapeta)

Jak dla mnie 10/10, albo nawet 666/10
  • 0

#133 Maciasd

Maciasd

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 05.05.2009 - |15:50|

odczinek very good 10/10 akcja zapierająca dech w piersiach. fajne texty a szczegolnie mi sie podobalły:
Daniel:ale my tego nierobimy dla pieniedzy
Roodny:(śmiech)ale chyba niepłaca ci wiecej niz mi
Woosley:tylko niewysadz miasta podczas mojej nieobecnosci
John:nicego nieobiecuje
A te kostiumy tych obcych przypominaja mi troche grę crayz czy jakos tak

Użytkownik Maciasd edytował ten post 05.05.2009 - |16:05|

• 0

#134 freyr

freyr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • Miastołódź

Napisano 06.05.2009 - |15:15|

rewelacyjny odcinek...halavar (sorki jeśli przekręciłam literki) napisal w zasadzie wszystko co chcialam więc nie będę powtarzać...
dodam tylko że z humorystycznych scenek podobało mi śię jeszcze powitanie delegacji wright na dedalu

stawiam10/10
  • 0

#135 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.08.2009 - |13:24|

Od niezbyt imponującego początku po naprawdę świetną akcję. Piąty sezon a miasto ciągle kryje jeszcze przed załogą tajemnice. Nowa rasa interesująca. Widać też nie przepadają za Wraith. A może mają jeszcze inne zamiary? Dobry cliffhanger (a właściwie kilka) na koniec. Nie wiadomo bowiem co z MacKayem i Jacksonem. Co dalej będzie będzie się działo na Dedalu, no i co dalej po wybuchu na Atlantydzie. Zasłużona dycha.

Ocena: 10/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#136 Alice17

Alice17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoSzczawno-Zdrój

Napisano 06.12.2009 - |12:10|

Nareszcie się coś dzieje :D
9,5/10 :D
Najlepszy jak dostąd odcinek Atlantisa. Bardzo enericzny, momentami zabawny, nagrany z Danielem Jacksonem :D
Zdenerwował mnie Todd z tym, że niedał załodze szansy wytłumaczenia się. Nowa rasa całkiem całkiem.
Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy :D
  • 0

#137 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 07.12.2009 - |22:02|

Todd jest zajefajny sam przejął statek ludzi, co jak co ale tauri padli jak muchy. Nikogo nei zabił ale statek chciał rozbić o planetę.
Wrescie jacyś porządni asgard "chromolić ludzi my musimy przetrwać" i jak widać taka postawę daje im nieco więcej czasu bycia niż ich krewnym z milkyway. odcinek nie przypadał mi do gustu ale w natłoku innych odcinków może być
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#138 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 06.02.2010 - |17:28|

odcienek w miarę przyjemny. chociaż znów mamy do czynienia z efektem nowej cywilizacji - na początku wszyscy (goa'uldowie, wraith) byli niezniszczalni, magiczni, niesmowicie sprytni. poczekamy kilka odcinków, i i Ci będą padać jak muchy.

5/10
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#139 marchewsz

marchewsz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 07.07.2010 - |14:16|

Miałem nadzieje że to obcy z The Daedalous Variations (sorry jeżeli przekręciłem tytuł, ale dużo tu tych a, e ,u o)
  • 0

#140 kaimada

kaimada

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 28.11.2010 - |15:24|

Taka ciekawostka którą dziś wyłapałem po raz 1. oglądając ten odcinek pewnie z piąty raz.
Zwróćcie uwagę przy przemówieniu Woolseya na 2 strażników za nim. Czy tak wyglądają mundury SG? Nie - te wyglądają jak mundury federacji :D.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych