Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krucjata ortograficzna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#121 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.02.2008 - |12:47|

W Firefox 2.0.0.12 słownik nie wykrywa słowa "sie", podobnie w Word 2002. Prawdopodobnie kiedyś musiałeś dodać regułę do słownika i teraz słowo to ci wykrywa. Nie wiem czy Firefox korzysta także ze słownika Worda, bo w wielu przypadkach oba one wykazują takie same niedociągnięcia, jak by korzystały z tej samej bazy i reguł.
Zobaczę jak spraw będzie wyglądać po zainstalowaniu słownika ze strony Mozilli.

EDYCJA:

Nowy słownik w Firefoxie zainstalowany, jednak problem ze słowem "sie" wciąż występuje. Jeżeli ktoś zna sposób jak błędne słowo "sie" dodać do słownika przeglądarki jako błędne wraz z zasadą jej poprawy, to będę wdzięczny. Ja takiej opcji nie znalazłem. Spróbuję jeszcze poszukać tego ręcznie. Kiedyś widziałem bazę danych słownika Firefoxa tylko nie pamiętam, w którym miejscu się instaluje. Zobaczę czy coś z tego wyjdzie.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 25.02.2008 - |12:53|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#122 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.02.2008 - |14:08|

Przede wszystkim skierować ich na obowiązkowe pozalekcyjne zajęcia korekcyjne, przestać wydawać zaświadczenia o tych autentycznych chorobach na rok przed maturami, czy egzaminami do gimnazjum.

Faszysta :lol: Też jestem "dys"-dysgrafikiem. Bazgrzę jak kura pazurem, charakter pisma zmienia mi się co parę miesięcy (ale oszustem nie mógłbym być, grafolodzy i tak by się kapnęli). Nawet pisanie na klawiaturze mi nie pomaga, bo mam po prostu skitraną relację motoryczną mózg-ręce. Na przykład w tym poście prawie żadne słowo nie było niepodkreślone jako błędne przez Firefoksa, zanim wziąłem się do poprawek (można się śmiać, ze po prostu jestem ślepcem i nie trafiam w klawisze, ale taka jest prawda). A zaświadczenie miałem dopiero na kilka miesięcy przed maturą, akurat żeby dopełnić formalności. Czy byłem leniem i obudziłem się dopiero wtedy, że tego potrzebuję, bo inaczej obleję maturę? Nie. Badania miałem przeprowadzone półtora roku wcześniej, tylko że tyle trwała ta papierkowa robota i weryfikacja badań. Jest to spowodowane tym, że polskie szkoły wypuszczają taśmowo baranów, którzy potem żądają różnych zaświadczeń, usprawiedliwiających ich matołęctwo.

Natomiast co do "dys" jako jednostki chorobowej, to większość z tych, co się dysami mienią nabawili się tej przypadłości, a nie się z nią urodzili. Prawdziwy dyslektyk po prostu pewnych rzeczy nie łączy i żadne ćwiczenia mu nie pomogą. Będzie może czytelny i komunikatywny, ale nigdy nie będzie pisał poprawnie. Trzeba by mu wstawić nowy mózg. Co innego ludzie, którzy tak jak ja, dysów sie nabawili w efekcie błędów w edukacji. Trzeba te dwie rzeczy odróżnić.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#123 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.02.2008 - |14:24|

Zostawiłeś jeszcze dwa błędy w tekście, ale ogólnie jest świetnie. Pierwszy błąd wypatrzyłem tak od niechcenia czytając posta, drugi przy ponownej analizie.

Trzeba ćwiczyć.
  • 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#124 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.02.2008 - |16:12|

W Firefox 2.0.0.12 słownik nie wykrywa słowa "sie",

Na linuksie na pewno identyfikuje SIE jako wyraz błędny. Na windowsie sprawdzę przy najbliższej okazji.
Jak wrócę do do domu to sprawdzę jakie wersje słowników mam poinstalowane, ale jeśli dobrze pamiętam to ASPELL i o ile pamiętam, to nie są te same słowniki do dla MSOffice.

Użytkownik Toudi edytował ten post 25.02.2008 - |16:12|

#125 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.02.2008 - |16:30|

Pocieszeniem może być to, że w moim Wordzie słownik rozpoznaje słowo "sie" jako błędne jeśli napisze się je na początku zdania. Sugeruje poprawienie go na "Sie" z wielkiej litery :-)

Grzebałem w słowniku Firefoxa i drugim pliku z zasadami odmiany wyrazów dla Firefoxa, ale nie rozumiem oznaczeń stosowanych tam do określenia rodzaju odmiany. Poza tym po przeszukaniu obu baz nie ma w nich samego ciągu "sie" a jedynie w połączeniu z innymi literami na przykład "sieć lub siedzieć". Nie mam pojęcia jak edytując te pliki dodać regułę do słownika.

Bawiłem się w ustawieniach Worda i on umożliwia jedynie zatwierdzenie jako poprawne słowa uznanego przez słownik jako niepoprawne. W drugą stronę to nie działa. Nie da się dodać do słownika reguły wyszukującej błędne słowo, chyba że w opcjach autokorekty, ale nie wiem czy w takim wypadku nie będzie automatycznie zamieniał ciągu "sie" na "się" w każdym słowie. Poza tym autokorektę trzeba wyłączyć bo robi bałagan. "GUPI WORD".

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 25.02.2008 - |16:33|

• 0
Dołączona grafika

*

#126 Iguana

Iguana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.02.2008 - |22:36|

W office 2007 - nie polecam ale mam w szkole nie uznaje sie za błąd tylko odrazu poprawia a jeżeli wyłączymy autokorektę to na pierwszym miejscu w podpowiedziach mamy "się"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych