Mechanika wrót
Napisano 20.11.2005 - |17:52|
Jest w sumie racja w tym, że taki poiom technologiczny eliminuje konieczność istnienia jednostek centralnych, lecz można to też rozpatrzyć wirtualnie. Jezeli zajmują się tym same DHD, to ich sieć można nazwać swego rodzaju jednostką centralną o strukturze rozproszonej.
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 23.11.2005 - |14:39|
Napisano 23.11.2005 - |17:21|
Być może skoczek/mysliwiec Wraith emituje jakąś energię w kierunku wrót?A mnie ciekawi jedno. Jak wiadomo nie raz druzyna SG-1 brało swoje zrodło zasilania by zasilic wrota. Widac tez było ze w Stargate Command niejednokrotnie odcinano zasilanie by wyłaczyć je. W takim razie mam pytanie czym są zasilanie wrota orbitujace w Pegazie, bo nie jednokrotnie można było zauważyc ich lokalizacje na orbicie. Było to może wyjasnione w serialu?
Napisano 23.11.2005 - |20:28|
Napisano 23.11.2005 - |22:37|
Napisano 24.11.2005 - |14:34|
ja tylko jestem ciekaw jak wrota komunikuja sie z centrala, albo miedzy soba dopoki nie utworza tunelu. bylo w serialu czy nie? bo nie pamietam jakos. w kazdym razie wydaje mi sie ze ta teoria nie jest do konca indealna wlasnie z tego wzgledu, ze musi byc komunikacja przed utworzeniem tunelu, a jesli taka jest, to mogla by to byc rownie dobrze komunikacja z wrotami docelowymi i wtedy nie potrzebne sa zadne sciezki, pakiety itd.(...)Wiadomość e-mail zostaje wysłana w sieć, praktycznie na ślepo. Krąży sobie po sieci i ustala swój ostateczny cel. Poszczególne pakiety mogą obrać zupełnie różne drogi, lecz kazdy z nich w końcu trafia do serwera pocztowego. Wydawałoby się to absurdalne, bo co jeśli jakiś pakiet się zgubi? O to nie trza sie martwić, bity kontroli pilnują, by wszystkie pakiety dotarły na miejsce, a takie krążenie po sieci na ślepo nie trwa długo. Dopiero gdy odbiorca zażąda odbioru dostaje mejla od serwera pocztowego. W przypadku DHD jest inaczej, ale korzysta on wg mnie z kilku zalet komutacji datagramowej. DHD jest jak wybieranie numeru z klawiatury telefonu. Dopiero gdy wybierzemy numer możemy go zatwierdzić, prośba o połączenie trafia do centrali i ta szuka celu naszego połączenia. Ergo: prawdopodobnie istnieje gdzieś jakaś "centrala Wrót". A to, że na filmie wygląda to tak jakby tunel otwierał sie jednocześnie z dwóch stron jest tylko złudzeniem. Jak wiadomo, tunele podprzestrzenne wcale nie umożliwiają podróży bez straty czasu, zatem także sygnał od DHD do DHD musi mieć opóźnienie (małe ale jednak).(...)
Napisano 24.11.2005 - |18:46|
1. Wklepujesz symbole
2. zatwierdzasz
3. wrota nawiązują i negocjują połączenie za pomocą "centrali", w tym czasie z wrót wydobywa się chaotyczny wir, który tak zachwycil mnie przy pierwszym obejrzeniu filmu w 1994
4. Póki wir sie nie ustabilizuje, oznacza to, że połączenie nie jest jeszcze "wynegocjowane" i nie można z niego w żaden sensowny sposób korzystać (nie licząc tradycyjnych dla niektórych kultur pogrzebów tudziez samobójstw w owym wirze)
5. Gdy połączenie zostanie "wynegocjowane", centrala wysyła sygnałdo wrót po drugiej stronie by się otworzyły. Jednak to opóźnienie nie ma najmniejszego znaczenia, bo gdy po naszej stronie wir sie ustabilizuje i powstanie horyzont zdarzeń a po drugiej stronie bedzie jeszcze wir, to i tak wir w tamtych wrotach ustabilizuje się zanim informacja o transportowanej materii do nich dotrze.
6. Gdy cała materia zostanie znowu zmaterializowana połączenie trwa jeszcze jakiś czas, by sprawdzić czy nie ma kolejnego transportu w drodze. Wysyłana jest informacja kontrolna np. "w ciągu ostatnich 5 sek nic nie przeszło przez horyzont"
7. Wysyłana jest odpowiedź np. "aha, czyli zamykamy"
8. Po odebraniu potwierdzenia odbioru tej informacji połączenie zostanie zerwane i tak oto porównaliśmy połaczenie "wrotowe" z modemowym. Myślę, że sprawa jest bardzo prosta, a jak nie możecie pojąć tak prostych rzeczy, to zapraszam na kursy CCNA w Cisco Networking Academy.
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 24.11.2005 - |18:48|
Napisano 24.11.2005 - |21:57|
Ja tylko miałem taki przebłysk. Podejrzewam, że przy prodkcji serialu nie biorą udziału konsultanci z Cisco, więc pewnie tylko mi to przyszło do tej pory do głowy. Zatem centrale nie istnieją (jak na razie), a ja to wszystko wymyśliłem, by wymyślić wyjasnienie innego problemu. Ale z praw Murphy'ego wiemy, że rozwiazanie jednego problemu powoduje lawinowe pojawianie sie kolejnych.
Jeśli ja miałbym wybrac miejsca lokacji takich central, to na pewno nie byłyby one ot tak na wierzchu, jak wrota. Przypomnijcie sobie na którą natknęli sie w poszukiwaniu Avalonu. Była świetnie zamaskowana. Ja użyłbym przynajmniej tego typu maskowania. Urządzenia tak ważne nie moga być narażone na interwencje tak głupio ciekawskich istot jak ludzie.
Napisano 24.11.2005 - |22:09|
Dlatego też mamy nad producentami przewagę .Ja tylko miałem taki przebłysk. Podejrzewam, że przy prodkcji serialu nie biorą udziału konsultanci z Cisco, więc pewnie tylko mi to przyszło do tej pory do głowy.
W sumie to lokalizacje mogą być dwie - mogą sie one mieścić albo całkowicie nieukryte (wychodząc z założenia że pod latarnią najciemiej ) i za centrale robią same DHD - oczywiście o ile jest ich wystarczając ilość .Jeśli ja miałbym wybrac miejsca lokacji takich central, to na pewno nie byłyby one ot tak na wierzchu, jak wrota. Przypomnijcie sobie na którą natknęli sie w poszukiwaniu Avalonu. Była świetnie zamaskowana. Ja użyłbym przynajmniej tego typu maskowania.
Albo mogą znajdować się gdzieś w tej przestrzeni przez którą przechodzą tunele - jest to mozliwe , ponieważ tak prawdę mówiąc nie mamy pojęcia o możliwościach technologicznych pradawnych .
Napisano 24.11.2005 - |22:17|
Napisano 25.11.2005 - |13:58|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 25.11.2005 - |18:04|
Napisano 25.11.2005 - |18:13|
Ale nie łączy bezpośrednio . Przy przejściu powstaje drobne opużnienie , dlatego można sądzić że zaginaniu (fałdowaniu) rzeczywistości/wymiaru kawałek tunelu istnieje w innym wymiaże/rzeczywistości .tunel skleja 2 różne miejsca w przestrzenii; nie istnieje coś takiego jak "miejsce, w którym przebiega tunel";
Napisano 26.11.2005 - |11:03|
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Wormhole-demo.pngna tym obrazku widać, że sklejenie nie jest idealne dlatego obiekt musi mieć trochę czasu, aby przebyć tą drogę;
Użytkownik inwe edytował ten post 26.11.2005 - |11:06|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 28.11.2005 - |16:47|
Zacznijmy jeszcze raz, jak dla przedszkolaka:
(...)
3. wrota nawiązują i negocjują połączenie za pomocą "centrali", w tym czasie z wrót wydobywa się chaotyczny wir, który tak zachwycil mnie przy pierwszym obejrzeniu filmu w 1994
4. Póki wir sie nie ustabilizuje, oznacza to, że połączenie nie jest jeszcze "wynegocjowane" i nie można z niego w żaden sensowny sposób korzystać (nie licząc tradycyjnych dla niektórych kultur pogrzebów tudziez samobójstw w owym wirze)
5. Gdy połączenie zostanie "wynegocjowane", centrala wysyła sygnałdo wrót po drugiej stronie by się otworzyły. Jednak to opóźnienie nie ma najmniejszego znaczenia, bo gdy po naszej stronie wir sie ustabilizuje i powstanie horyzont zdarzeń a po drugiej stronie bedzie jeszcze wir, to i tak wir w tamtych wrotach ustabilizuje się zanim informacja o transportowanej materii do nich dotrze.
(...) Myślę, że sprawa jest bardzo prosta, a jak nie możecie pojąć tak prostych rzeczy, to zapraszam na kursy CCNA w Cisco Networking Academy.
Ok, skoro chcesz moge pisac jak do przedszkolaka:
pkt 3: " wrota nawiązują i negocjują połączenie za pomocą "centrali""
pytanie: za pomoca czego nawiazuja? (jakie medium, swiatlo, wormhole, czy cos innego?)
skad wrota wiedza jak nawiazac polaczenie z centrala? dlaczego nie moga sie polaczyc bezposrednio z innymi wrotami skoro moga z centrala? co to jest "centrala"?
pkt 5: skoro centrala wysyla sygnal do wrot po drugiej stronie, to dlaczego nasze wrota nie moga tego zrobic? (patrz pkt. 3).
mysle ze w kosmosie nie mamy zadnych kabli, a nawet gdyby byly to informacja by sie rozchodzila z predkoscia swiatla i nawiazanie polaczenia trwalo by latami. jesli nie mozesz pojac tak prostej rzeczy to zapraszam na nasa.com gdzie jest opisane dlaczego mamy opoznienia w komunikacji z sonda na marsie.
nie ma zadnej, ale moje pytanie bylo o komunikacje jak juz ona nastapi - w jaki sposob sie odbywa? no bo sie odbywa - inaczej nie byla by potrzebna centrala.To powiedz mi jaka jest komunikacja miedzy modemem a serwerem przed połączeniem z serwerem? Bo ja nie widzę sensu by była jakaś komunikacja miedzy centralą a wrotami, póki nikt nie wybrał adresu.
Napisano 28.11.2005 - |17:22|
Gdybyś oglądał serial wiedziałbyś, ze Wrota nie nawiązują połączenia w naszej przestrzeni. Czas w tamtej przestrzeni odgrywa mniejsze znaczenie ze względu na jej zakrzywienie, dlatego opóźnienia są male. A dlaczego potrzebna jest centrala to spytaj w Poznańskim Centrum Superkomputerowo-sieciowym. Tam jest wielu życzliwych fachowców. Ale wcześniej podpowiem, że już o tym pisałem. Wywołałoby to przeciażenia.Ok, skoro chcesz moge pisac jak do przedszkolaka:
pkt 3: " wrota nawiązują i negocjują połączenie za pomocą "centrali""
pytanie: za pomoca czego nawiazuja? (jakie medium, swiatlo, wormhole, czy cos innego?)
skad wrota wiedza jak nawiazac polaczenie z centrala? dlaczego nie moga sie polaczyc bezposrednio z innymi wrotami skoro moga z centrala? co to jest "centrala"?
pkt 5: skoro centrala wysyla sygnal do wrot po drugiej stronie, to dlaczego nasze wrota nie moga tego zrobic? (patrz pkt. 3).
mysle ze w kosmosie nie mamy zadnych kabli, a nawet gdyby byly to informacja by sie rozchodzila z predkoscia swiatla i nawiazanie polaczenia trwalo by latami. jesli nie mozesz pojac tak prostej rzeczy to zapraszam na nasa.com gdzie jest opisane dlaczego mamy opoznienia w komunikacji z sonda na marsie.
nie ma zadnej, ale moje pytanie bylo o komunikacje jak juz ona nastapi - w jaki sposob sie odbywa? no bo sie odbywa - inaczej nie byla by potrzebna centrala.
Skoro wg ciebie modem nie potrzebuje centrali to po kija nam TEPSA? Ale, wiem,wiem, Ty już nie pamietasz jak działa modem, bo rodzice Ci Neostradę założyli. A no tak Neostrada tez korzysta z połączenia modemowego, cóż za ironia. Kto powiedział, że potrzebne są kable? Słyszałeś kiedys o falach elektromagnetycznych? Chyba nie myślisz, ze jak masz telewizję kablową, to jesteś połączony tym kabelkiem z Głównym nadajnikiem TVP?
3. Potrzebny jest odpowiedni protokół. Modem tez sie nie połączy, jeśli nie zostanie mu dynamicznie przyznany adres IP i tymczasowa maska sieci, ale to już przekracza możliwości przedszkolaka, wiec nie będę sie rozgadywał. Skąd wie? Zapewne od Pradawnych byś się dowiedział, nie miałem takiego zaszczytu i nie rozmawiałem z żadnym z nich. Ja tylko rzuciłem hipotezę, która stoi twardo na nogach i raczej już jej nie podetniesz.
Wiesz? Trudno było sie domyślić, że pisząc "przed" masz na myśli "po". Myslę, że jeśli ventrale są umieszczone w podprzestrzeni to zapewne każde wrota są bezpośrednio podłączone do jednej z nich (tu się kłania topologia sieci). Ta szuka celu, negocjuje połączenie i wszystko gra.
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 28.11.2005 - |17:27|
Napisano 28.11.2005 - |17:53|
okey, po pierwsze, pytanie bylo bardzo proste: jak wrota "negocjuja" z centrala, jak nastepuje komunikacja. moglbys odpowiedziec?Gdybyś oglądał serial wiedziałbyś, ze Wrota nie nawiązują połączenia w naszej przestrzeni. Czas w tamtej przestrzeni odgrywa mniejsze znaczenie ze względu na jej zakrzywienie, dlatego opóźnienia są male. A dlaczego potrzebna jest centrala to spytaj w Poznańskim Centrum Superkomputerowo-sieciowym. Tam jest wielu życzliwych fachowców. Ale wcześniej podpowiem, że już o tym pisałem. Wywołałoby to przeciażenia.
Skoro wg ciebie modem nie potrzebuje centrali to po kija nam TEPSA? Ale, wiem,wiem, Ty już nie pamietasz jak działa modem, bo rodzice Ci Neostradę założyli. A no tak Neostrada tez korzysta z połączenia modemowego, cóż za ironia. Kto powiedział, że potrzebne są kable? Słyszałeś kiedys o falach elektromagnetycznych? Chyba nie myślisz, ze jak masz telewizję kablową, to jesteś połączony tym kabelkiem z Głównym nadajnikiem TVP?
3. Potrzebny jest odpowiedni protokół. Modem tez sie nie połączy, jeśli nie zostanie mu dynamicznie przyznany adres IP i tymczasowa maska sieci, ale to już przekracza możliwości przedszkolaka, wiec nie będę sie rozgadywał. Skąd wie? Zapewne od Pradawnych byś się dowiedział, nie miałem takiego zaszczytu i nie rozmawiałem z żadnym z nich. Ja tylko rzuciłem hipotezę, która stoi twardo na nogach i raczej już jej nie podetniesz.
jesli odpowiedz brzmi "komunikacja w innej przestrzeni", to drugie pytanie brzmi:
dlaczego skoro moze sie polaczyc z centrala (polozona prawdopodobnie baardzo daleko), to nie moze sie jednak polaczyc od razu z innymi wrotami? skad zna pozycje centrali?
to sa 2 proste pytania, jesli twoim celem jest dyskusja powinienes byc w stanie na nie odpowiedziec. wiem ze w swiecie twoich modemow odpowiedz jest banalna - ale zauwaz ze mowimy tu o wrotach zawieszonych gdzies w przestrzeni (nie wiadomo dokladnie gdzie!) i o centrali o ktorej wiadomo jeszcze mniej.
po drugie: wskaz miejsce w tekscie (zacytuj), gdzie napisalem, ze
, ze wskazaniem namodem nie potrzebuje centrali
nigdzie czegos takiego nie napisalem, nie przypisuj mi slow ktorych nie napisalem, gdyz mnie w ten sposob obrazasz.modem
- nie przypominam sobie zeby w serialu byla mowa o centralach, jesli faktycznie byla - to wskaz w ktorym odcinku. ja jedynie pamietam ze byla mowa o "stargate network", co nie implikuje jeszcze centrali.
- "Kto powiedział, że potrzebne są kable? Słyszałeś kiedys o falach elektromagnetycznych?" a wiedziales o tym ze fale elektromagnetyczne rozchodza sie "tylko" z predkoscia swiatla? to za wolno w wielkim kosmosie. Co do kabli - to nie one byly sednem wypowiedzi, napisze lopatologicznie: zadne z uzywanych przez ludzkosc mediow nie nadaje sie do komunikacji na odleglosci miedzygwiezdne.
ad.3. nie potrafisz rozroznic 2 rzeczy: system wrot i modemy to nie jest to samo, sa pewne analogie ale de facto sie one roznia (a moze nawet bardziej niz nam sie wydaje). ty piszesz o swoich modemach, a ja o wrotach. zacznij wreszcie pisac o wrotach, a o modemach popisz sobie na innych forach.
hipoteza - zadalem proste pytanie a odpowiedzi jak na razie nie dostalem, jesli potrafisz te rzeczy jakos uzasadnic to ok, a jesli nie to chyba nie mozna powiedziec, ze "stoi twardo na nogach" ?
ps. nie uzywam neostrady.
jeszcze cos - nie zawsze potrzebna jest centrala. slyszales o czyms takim jak CB Radio?
Użytkownik Dag edytował ten post 28.11.2005 - |17:56|
Napisano 28.11.2005 - |19:34|
Jack, Inwe pomóżcie bo nie mogę.okey, po pierwsze, pytanie bylo bardzo proste: jak wrota "negocjuja" z centrala, jak nastepuje komunikacja. moglbys odpowiedziec?
jesli odpowiedz brzmi "komunikacja w innej przestrzeni", to drugie pytanie brzmi:
dlaczego skoro moze sie polaczyc z centrala (polozona prawdopodobnie baardzo daleko), to nie moze sie jednak polaczyc od razu z innymi wrotami? skad zna pozycje centrali?
to sa 2 proste pytania, jesli twoim celem jest dyskusja powinienes byc w stanie na nie odpowiedziec. wiem ze w swiecie twoich modemow odpowiedz jest banalna - ale zauwaz ze mowimy tu o wrotach zawieszonych gdzies w przestrzeni (nie wiadomo dokladnie gdzie!) i o centrali o ktorej wiadomo jeszcze mniej.
po drugie: wskaz miejsce w tekscie (zacytuj), gdzie napisalem, ze , ze wskazaniem na nigdzie czegos takiego nie napisalem, nie przypisuj mi slow ktorych nie napisalem, gdyz mnie w ten sposob obrazasz.
- nie przypominam sobie zeby w serialu byla mowa o centralach, jesli faktycznie byla - to wskaz w ktorym odcinku. ja jedynie pamietam ze byla mowa o "stargate network", co nie implikuje jeszcze centrali.
- "Kto powiedział, że potrzebne są kable? Słyszałeś kiedys o falach elektromagnetycznych?" a wiedziales o tym ze fale elektromagnetyczne rozchodza sie "tylko" z predkoscia swiatla? to za wolno w wielkim kosmosie. Co do kabli - to nie one byly sednem wypowiedzi, napisze lopatologicznie: zadne z uzywanych przez ludzkosc mediow nie nadaje sie do komunikacji na odleglosci miedzygwiezdne.
ad.3. nie potrafisz rozroznic 2 rzeczy: system wrot i modemy to nie jest to samo, sa pewne analogie ale de facto sie one roznia (a moze nawet bardziej niz nam sie wydaje). ty piszesz o swoich modemach, a ja o wrotach. zacznij wreszcie pisac o wrotach, a o modemach popisz sobie na innych forach.
hipoteza - zadalem proste pytanie a odpowiedzi jak na razie nie dostalem, jesli potrafisz te rzeczy jakos uzasadnic to ok, a jesli nie to chyba nie mozna powiedziec, ze "stoi twardo na nogach" ?
ps. nie uzywam neostrady.
jeszcze cos - nie zawsze potrzebna jest centrala. slyszales o czyms takim jak CB Radio?
1. Poprosze o cofniecie sie do poprzednich postów. Mowa tam o przeciażeniu sieci!!!!! Centrala lub ich większa ilość mogłaby być zawieszona w podprzestrzeni. Np. mogłyby to być te białe świetliste punkty, które widac w scenach transportowania. Centrale są potrzebne by nawiązać bezpieczne dla sieci połączenie, lecz nie są koniecznie wymagane do nawiązania połączenia. Ale tak jak mówie, jest to wygodniejsze ze względu na to, że Centrala ma aktualne informacje o zajętych wrotach i wrotach nieaktywnnych. To wszystko jest bardzo ważne i obsługa tych wyjatków przez centralę umożliwia tak sprawne działanie systemu jak w serialu.
Skoro porównanie do modemu ci nie odpowiada to spróbój wysłać list zaadresowany tylko kodem pocztowym i nazwiskiem bez pomocy poczty. To już jest porównanie dla żłobkowców.
2. Fale elektromagnetyczne poruszają się z predkościa światła. Tak to prawda, a teraz wyobraź sobie, ze połączone Wrota zbliżają do siebie dwa punkty tak, ze ich otoczenie na tym nie ucierpi a światło bedzie mogło przeyć tą odległość w kilka co najwyżej sekund. Tak to działa.
3. Wiem, że w serialu nie było mowy o centralach, dlatego pisałem, ze jest to jedynie moje wyobrażenie. Spróbój znaleźć lepsze porównania. Central nie znaleziono, bo najprawdopodobniej najlepszym dla nich miejscem jest podprzestrzeń. Patrz jeden z wyższych postów bodajże Obiego jeśli mnie pamięć nie myli.
Nie moge ci powiedzieć jak wrota negocjuja połączenie bo nie znam protokołu. Postaraj się odebrać moja teorię bardziej ogólnie. Nie trzymaj sie tch kabelkow telefonicznych i poczytaj o Teorii Względności trochę. Nie mozemy powiedzieć, ze centrala znajdujaca sie w innej przestrzeni jest daleko od nas. Wręcz może ona przez ciebie w tym momencie w pewnym sensie przenikać. To już musi Ci wystarczyć.
No to dobrze, że nie używasz Neostrady, bo to jeden przekręt jest.
Ah i jeszcze coś. CB Radiem nie nawiążesz żadnego połaczenia. Gdyby wrota miały działać jak CB Radio, to każdy obiekt, który przez nie przejdzie byłby rozesłany do wszystkich wrót i wyszedłby ze wszystkich wrót. Niestety idea broadcastingu w przypadku Wrót odpada z tego właśnie prostego powodu.
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 28.11.2005 - |19:37|
Napisano 29.11.2005 - |11:13|
Jack, Inwe pomóżcie bo nie mogę.
1. Poprosze o cofniecie sie do poprzednich postów. Mowa tam o przeciażeniu sieci!!!!! Centrala lub ich większa ilość mogłaby być zawieszona w podprzestrzeni. Np. mogłyby to być te białe świetliste punkty, które widac w scenach transportowania. Centrale są potrzebne by nawiązać bezpieczne dla sieci połączenie, lecz nie są koniecznie wymagane do nawiązania połączenia. Ale tak jak mówie, jest to wygodniejsze ze względu na to, że Centrala ma aktualne informacje o zajętych wrotach i wrotach nieaktywnnych. To wszystko jest bardzo ważne i obsługa tych wyjatków przez centralę umożliwia tak sprawne działanie systemu jak w serialu.
Skoro porównanie do modemu ci nie odpowiada to spróbój wysłać list zaadresowany tylko kodem pocztowym i nazwiskiem bez pomocy poczty. To już jest porównanie dla żłobkowców.
2. Fale elektromagnetyczne poruszają się z predkościa światła. Tak to prawda, a teraz wyobraź sobie, ze połączone Wrota zbliżają do siebie dwa punkty tak, ze ich otoczenie na tym nie ucierpi a światło bedzie mogło przeyć tą odległość w kilka co najwyżej sekund. Tak to działa.
3. Wiem, że w serialu nie było mowy o centralach, dlatego pisałem, ze jest to jedynie moje wyobrażenie. Spróbój znaleźć lepsze porównania. Central nie znaleziono, bo najprawdopodobniej najlepszym dla nich miejscem jest podprzestrzeń. Patrz jeden z wyższych postów bodajże Obiego jeśli mnie pamięć nie myli.
Nie moge ci powiedzieć jak wrota negocjuja połączenie bo nie znam protokołu. Postaraj się odebrać moja teorię bardziej ogólnie. Nie trzymaj sie tch kabelkow telefonicznych i poczytaj o Teorii Względności trochę. Nie mozemy powiedzieć, ze centrala znajdujaca sie w innej przestrzeni jest daleko od nas. Wręcz może ona przez ciebie w tym momencie w pewnym sensie przenikać. To już musi Ci wystarczyć.
No to dobrze, że nie używasz Neostrady, bo to jeden przekręt jest.
Ah i jeszcze coś. CB Radiem nie nawiążesz żadnego połaczenia. Gdyby wrota miały działać jak CB Radio, to każdy obiekt, który przez nie przejdzie byłby rozesłany do wszystkich wrót i wyszedłby ze wszystkich wrót. Niestety idea broadcastingu w przypadku Wrót odpada z tego właśnie prostego powodu.
ok to ja po raz trzeci zadaje pytanie:
dlaczego skoro wrota moga sie polaczyc z centrala to nie moga sie jednak polaczyc od razu z innymi wrotami?
i po raz drugi: skad wrota znaja pozycje centrali?
sprobuje ci inaczej wyjasnic: analogia z centrala sie nie trzyma kupy bo:
w centrali na ziemii, gdy np. 2 modemy nawiaza polaczenie - to przez centrale. a potem gdy juz polaczenie jest nawiazanie, to dane - WSZYSTKIE dane ida tez przez centrale. a w serialu bylo wyraznie powiedziane, ze tunel prowadzi od jednych wrot do drugich, i ze tunel ten jest bezposredni (np. gdy przelatywali przez slonce - bylo jasno powiedziane ze tunel ten jest bezposredni). W modemach masz inaczej, jesli byla komunikacja z centrala, to wszystko idzie przez centrale (moze przez rozne). to jest podstawowa roznica.
poza tym dalej nie rozumiesz do czego zmierzam - spojrz np. na komunikacje z satelita: jesli satelita jest widoczny, to nie potrzebujesz zadnej centrali, mozesz nawiazac polaczenie bezposrednio z satelita, wystarczy ze znasz jego dokladna POZYCJĘ. np. jak jest satelita wokol marsa to polaczenie nastepuje od razu: ziemia-mars, a nie ziemia-"satelita pomiedzy ziemia a marsem"-mars. ty ciagle myslisz schematami ziemskimi, a trzeba myslec innymi kategoriami. Tak samo jak byla sonda w okolicach jowisza, komunikacja byla ziemia-jowisz, a nie ziemia-mars-jowisz. i nie bylo centrali pomiedzy planetami, a jednak byla komunikacja.
a porownanie do listu akurat jest smieszne, wrota to nie poczta. moge, nie znajac adresu odbiorcy, wyslac do niego bit informacji strzelajac do niego laserem, O ILE ZNAM JEGO POZYCJE (i oczywiscie nie ma przeszkod po drodze). tak dokladnie bylo powiedziane w serialu, ze dlatego ze znamy pozycje wrot, mozemy nawiazac z nimi polaczenie.
ad2.Ok, czyli jesli dobrze rozumiem twoja koncepcje, to centrala znajduje sie w podprzestrzeni i znajduje sie blisko i jednych i drugich wrot - tak? i dlatego moga latwo nawiazac polaczenie z centrala?
ad.3. to jest twoja koncepcja, ja nie moge znalezc zadnych lepszych porownan bo mi sie ona nie trzyma kupy.
co do polaczenia - nie chodzi mi o protokol, tylko o medium (pisalem wczesniej) - czy jest to np. polaczenie za pomoca zagiecia przestrzeni, czy za pomoca fal grawitacyjnych czy co tam sobie wymyslisz.
cbradio bylo tylko przykladem na komunikacje bez centrali. akurat na ziemii nie ma odpowiednika takiej sytuacji jak mamy w kosmosie: wiele bardzo malych punktow rozrzuconych po olbrzymiej przestrzeni. Moge tylko powiedziec ze ja potrafie sobie wyobrazic system bez centrali, chociaz na ziemii nie ma odpowiednika.
Użytkownik Dag edytował ten post 29.11.2005 - |11:15|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych