Skocz do zawartości

Zdjęcie

SPOILER - S8E01-02 (New Order)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
128 odpowiedzi w tym temacie

#121 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 17.07.2004 - |13:19|

ulan ma racje, pomysl ze swiat nie zauwazyl efektow ataku i zniszczenia flota jest tak ABSURDALNY ze szkoda nawet pisac. a co do wielkości floty, nie rozumiem jak ktokolwiek moze pisac ze byla mala?? 30+ stakow. to ze w odcinku jakis gouldzik mowi ze byla mala nie zwalnia od myslenia...

dla przypomnienia jak wybuchly dwa statki Apohisa wyraznie bylo pokazane, ze caly swiat zauwazyl wybuchy na niebie. juz pomysl mozliwosci zatuszowana tamtego zdarzenia budzil watpliwosci.tutaj statkow bylo 15x wiecej, niektore ogromne. i co jest pewne wybuch byl widoczny niemal z polowy Ziemi, gdyz statki znajdowaly sie w dalszej odleglosci od planety (w LT bylo to powiedziane).

btw: gdyby statki byly na niskiej orbicie bylyby doskonale widoczne golym okiem - dla porownania stacja kosmiczna ISS ma obecnie rozmiary rzedu 100m, a jest jasniejsza niz wenus. co prawda statki sa duzo ciemniejsze, a wiec duzo gorzej odbijaja swiatlo. jednak z drugiej strony ich rozmiary sa znacznie wieksze niz ISS. nawet prometeusz na niskiej orbicie (8x02) powinien byc wdoczny golym okiem.

a teraz pomyslcie ze te 30 statkow anubisa wybucha... naraz ....
nie wspominajac o zniszczeniach na skutek ataku
  • 0

#122 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.07.2004 - |14:28|

sam O'Neill

Przez to uważanie na błędy, już tutaj odczytywałem wiadomo co :/

Oj, oj, oj... dzięki Ci SGTokar.. miałem ubaw po pachy :lol: :lol: To był piękny przykład maniactwa :hyhy:

A teraz wróćmy do tematu... wiadomo, że wytłumaczenie ludzkości co się tam dzieje na tym naszym kochanym niebie, nie jest sprawą łatwą. Nie tylko dla rządów, ale i dla scenarzystów. Macie jakiś pomysł na to, by wytłumaczyć fajerwerki i nie zdradzić informacji o programie Stargate? Ujawnienie opinii publicznej faktu istnienia wrót zmieniłoby całkowicie koncepcję serialu. Odpadłby motyw spiskowy i wszystko by spowszedniało. Miliony ludzi w koszulkach z logo SGC :P, Teal'c jako gwiazda telewizji, naklejki w chrupkach i Sam na okładce Glamour...fuj! Wolę już te nieścisłości scenariusza i lekkie potraktowanie sprawy...
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#123 Tom

Tom

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 17.07.2004 - |14:52|

To prawda, że Asgard ma problemy z rozszyfrowaniem wiedzy Pradawnych. Jednak trzeba pamiętać, że biblioteka Pradawnych z której czerpią wiedzę była przystosowana dla istot odmiennych niż oni. Gen który posiadają nieliczni z nas oraz to, że będziemy w posiadaniu "gotowych" urządzeń, a nie tylko zapisanych jakimś kodem informacji może znacznie ułatwić nam poznanie tej wiedzy. Jednak trzeba zauważyć, że Asgard przyswaja tą wiedzę od bardzo wielu lat i jest to dopiero malutki jej kawałeczek. Nie sądze, żebyśmy mogli w najbliższych kilkuset latach mogli prześcignąć Asgard w poznawaniu tej wiedzy. Możemy co najwyżej nauczyć się wykorzystywać już gotowe urządzenia i na ich podstawie spróbować stworzyć coś własnego.
  • 0

#124 mader

mader

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 17.07.2004 - |21:39|

A teraz wróćmy do tematu... wiadomo, że wytłumaczenie ludzkości co się tam dzieje na tym naszym kochanym niebie, nie jest sprawą łatwą. Nie tylko dla rządów, ale i dla scenarzystów. Macie jakiś pomysł na to, by wytłumaczyć fajerwerki i nie zdradzić informacji o programie Stargate? Ujawnienie opinii publicznej faktu istnienia wrót zmieniłoby całkowicie koncepcję serialu. Odpadłby motyw spiskowy i wszystko by spowszedniało.

Pomysł pierwszy:
koncepcja z meteorytami może nie być aż taka banalna deszcz meteorytów robi swoje, ale.....Zaraz by się znaleźli maniacy poszukujący odłamków meteorytów a przecież nie mogą zamknąć terenu gdzie one (meteoryty) niby spadły, bo przecież to byłby ogromny teren - czyli wytłumaczenie mocno naciągane.

Pomysł drugi:
testy nowej broni, to może przejść broń eksplodująca w kosmosie - nie naraża atmosfery na zanieczyszczenia jak np. próby atomowe pod woda. Tu nie musieliby się jakoś tłumaczyć przed opinia publiczna (top secret) a rządy innych państw wiedza już o istnieniu wrót, czyli wiedza, co było przyczyna eksplozji.

SGTokar @ 16.07.2004 |20:59|)

sam O'Neill

Przez to uważanie na błędy, już tutaj odczytywałem wiadomo co 

Oj, oj, oj... dzięki Ci SGTokar.. miałem ubaw po pachy   To był piękny przykład maniactwa

ps 1. no dobra czepiacie się :unsure: ja też się nieźle uśmiałem jak to zobaczyłem :ph34r:

Użytkownik mader edytował ten post 17.07.2004 - |22:47|

• 0

#125 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 18.07.2004 - |08:41|

2. Dokładnie w tym smym momencie statek thora przenosi Onella i Daniela i wracają razem na planęte opanowaną częściowo przez replikatory. Wygrywaja z nimi po czym wszyscy wracają na ziemię (oprócz thora). To ja wiec pytam gdzie jest ta armia Goa'uld, która zamierzała przetestować czy faktycznie potrafimy posłużyć sie broniapradawnych??? Coś po rpostu mi to nie gra. Tak jakby nagle zagrożenie ze strony Baaala i władców systemu zanikło.

Armia Gould została rozbita przez Baala, tak oznajmił tuz przez teleportacją Daniel Jackson
  • 0

#126 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.07.2004 - |21:09|

3. Moim zdaniem zbyt łatwo w tym odcinku (odcinkach?) przeszli do porządku nad atakiem Anubisa na Ziemię. Stargate to nadal tajemnica: tylko jak wyjaśnili ludziom

Jest parę aspektów tego odcinka, których nie wymieniłem i w danej chwili trudno mi oszacować czy będzie to dobre dla sezonu jako całości. Chodzi o pozbycie się Hammond, Jacka jako generała i jego praktycznym odejściu od SG1, utrata Janet.... Jestem teraz jednak otwarty na te zmiany, może akurat będą one korzystne.

Podsumowując ten wątek, zostało to rozwiązane totalnie idiotycznie. a twórcy serialu przeszli lekką ręką nad wydarzeniami z Lost City. Ja jestem zawiedzony...

To jest druga sprawa, ale chyba nexus przedstawił sprawę właściwie. Problemu nie byłoby gdyby Lost City było filmem kinowym po szóstym sezonie. Tak niestety nie jest i trzeba naciągać realność by móc z serial wszystko, co się da wycisnąć.
Już widzę tę informację w wiadomościach i to jak wszyscy o niej zapomną kolejnego dnia:
"Prezydent USA z przykrością poinformował dzisiaj rano, że w wyniku deszczu meteorytów zniszczono lotniskowiec i 10 statków jego ochraniających. Tysiące ludzi zginęło."

Po jaką cholerę wprowadził sztuczny podział na dwa odcinki.

Ja raczej odczuwam połączenie tych odcinków jako sztuczne. Nie chodzi mi tutaj o to, że historie są różne, bo akurat w tym dwuczęściowcu obie części tworzą jedną ciągłą historię dwóch wątków rozłożonych w obydwu częściach i jest to zupełnie inne rozwiązanie niż np odcinki 611-612 gdzie oba mogą niemal być samodzielnym odcinkiem. Nigdy nie rozważałem dwuczęściowca jako całości (tak było np. niedawno z Lost City) i tego nie chciałem zmieniać, tym bardziej że całkiem wyraźnie można było odczuć moment w którym rozdziela się te dwa odcinki i tak też zapewne (nie jestem pewien) ukażą się na DVD oddzielnie. Wyjątkiem są dla odcinki pilotowe serialu: Children of the Gods i serialu Atlantis Rising.

Oj, oj, oj... dzięki Ci SGTokar.. miałem ubaw po pachy  To był piękny przykład maniactwa 

Ja? Maniak :/ Nieee... ;] ... koga ja okłamuje :look:

Mała ciekawostka którą wychwyciłem.
Podczas gdy ten LEGOreplikator na statku Thora celuje w Daniela widzimy jak kamera kieruje się w kierunku panelu za którym niby Thor się skrywa (wnioskując po późniejszej sceny podczas której widzimy jak Thor wyłania się z ukrycia). Jednak widzimy jak Thor sobie siedzi i jakby niczego się nie bał: (jest czas odcinka: 1:06:59).
Ostatecznie można to wytłumaczyć tym że Thor sobie stworzył hologram :>
Log65: Happy camper

#127 Obsydian

Obsydian

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 19.07.2004 - |09:20|

wpadek z ujęciami kamery jest całe mnóstwo, chodzby ten już kultowu Teal'c i karta magnetyczna ;] ... albo scena z tądziewczynką która miała bombe w klatce piersiowej - następuje masaż serca - raz ma koszule rozpiętą raz zapiętą ;] ...
  • 0

#128 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.07.2004 - |16:31|

Przepraszam za drobny offtopic ...

wpadek z ujęciami kamery jest całe mnóstwo

W tym odcinku?

chodzby ten już kultowu Teal'c i karta magnetyczna

O co chodzi? Znaczy słowa jeszcze rozumiem: "chodzby" to "choćby", a "kultowu" to "kultowy", ale i tak proszę o oświecenie.

albo scena z tądziewczynką która miała bombe w klatce piersiowej - następuje masaż serca - raz ma koszule rozpiętą raz zapiętą  ...

W tym odcinku była jakaś dziewczynka z bombą? Muszę chyba jeszcze raz obejrzeć odcinek bo coś nieuważnie oglądałem.
Log65: Happy camper

#129 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.07.2004 - |18:48|

Dyskusja na temat odcinków SG-1 odbywa się od teraz tylko w poddziale Odcinki.
Odpowiedni temat dotyczący tego epizodu TUTAJ
  • 0
Master of possimpible ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych