Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001-002 - S01E01 - Children of the Gods

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
158 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (303 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. Głosowano 10 (123 głosów [47.67%])

Procent z głosów: 47.67%

2. 9.5 (43 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

3. 9 (35 głosów [13.57%])

Procent z głosów: 13.57%

4. 8.5 (10 głosów [3.88%])

Procent z głosów: 3.88%

5. 8 (21 głosów [8.14%])

Procent z głosów: 8.14%

6. 7.5 (4 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

7. 7 (5 głosów [1.94%])

Procent z głosów: 1.94%

8. 6.5 (5 głosów [1.94%])

Procent z głosów: 1.94%

9. 6 (2 głosów [0.78%])

Procent z głosów: 0.78%

10. 5.5 (1 głosów [0.39%])

Procent z głosów: 0.39%

11. 5 (4 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (1 głosów [0.39%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [0.78%])

Procent z głosów: 0.78%

16. 2.5 (1 głosów [0.39%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.39%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 15.02.2009 - |13:45|

Znowu nie jestem pewien czy mnie pamięć nie myli ale oni się chyba z Danielem umówili na jakieś okresowe odkopywanie albo po prostu mogli je tak "zakopać" aby tunel się otwierał w dół a potem w nim widzieli ,że zostało pudełko chusteczek.
Zresztą nie oszukujmy się oni te Wrota nie wyciągali z tego budynku na pustynię tylko w nim je zasypali.

Użytkownik biku1 edytował ten post 15.02.2009 - |13:47|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#122 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 15.02.2009 - |16:31|

O teraz sobie przypomniałem o jednym bardzo ważnym niedociągnięciu Daniel zakopał wrota po pierwszej misji na Abydos jeszcze w filmie. A w 1 odcinku otwierają wrota tunel stabilny i jak nigdy nic wrzuca pudełko chusteczek!!!. Wrota zakopane więc się nie otworzą... a tu proszę otworzyły się!!!

Logika wskazuje na to, że skoro je aktywowali po stronie Abydos, to oznacza, że wcześniej musieli je odkopać, albo w ogóle ich nie zakopywali.
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#123 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 21.02.2009 - |19:49|

Odcinek pilotażowy bardzo dobry, świetne dialogi, muzyka i mam nadzieję, że relacje Jacka i Sam będą jeszcze ozdobą tego serialu:-) zasłużone 8/10
  • 1

#124 Mały

Mały

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoPyrlandia

Napisano 01.03.2009 - |13:42|

Dziwne to uczucie zaczynać oglądać serial który premierę miał w 97 roku :)
Ale mniejsza o to. Odcinek super ofc 10/10 w końcu Pilot, wprowadzenie. Ogólnie dobra akcja, niezła muzyka choć z drugiej strony jest praktycznie przez cały odcinek, dużo nowych bohaterów.
  • 0

#125 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 01.03.2009 - |14:28|

To chyba normalne że w pilocie do serialu pojawia się dużo nowych postaci. Na dobrą sprawę są najważniejsi bohaterowie z filmu. Więcej już raczej by nie wycisnęli.
  • 0
don't try

#126 pow_r_toc_h

pow_r_toc_h

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08.04.2009 - |21:35|

Mój pierwszy post, oglądam serial od jakichś trzech miesięcy, jestem na piątym sezonie, więc jako takie rozeznanie mam.
Akurat pilota słabo pamiętam, w zasadzie tylko porwanie żony Daniela Jacksona i tego chłopaka z Abydos, przejście Teal'c-a na stronę Tauri oraz opanowanie ciała Kowalsky'ego przez Goa'ulda.
Pilot wypadł dobrze, fajny pomysł twórców serialu z pasożytniczą naturą Goaldów (o ile pamiętam w filmie tego nie było) i ogólnie ładne przejście z filmu pełnometrażowego do serialu. Na minus jest słabo wyjaśnione motywy Teal'c-a co do zmiany frontu, na początku myslałem, że coś przegapiłem w fabule, ale z postów powyżej wynika, że to wina scenarzysty, a nie moja :)
Jak dla mnie 8/10.
  • 0

#127 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 15.06.2009 - |13:03|

Odcinek oceniłem surowo, bo 6/10, ale dlatego że jestem świeżo po maratonie 10 sezonów ciurkiem i odcinek odstaje trochę w dół od reszty.

Rozumiem, ze to pilot, rozbiegówka akcji.
Ale że porywają akurat dokłądnie tylko anjbliższych ekipy SG-1 i przerabiaja na robalogłowe, że trafiają akurat na Tealc'a, Jaffa z kryzysem wiary, to poprostu jest dramatycznie niskie prawdopodobieństwo.

Na Plus to akcja, która się wartko toczyła i dobra scena z zagubieniem się Tealca, który nie wiedział czy iść czy zostać

Ina rzecz, to robal odrzuca nosiciela, to one mają oczy i nos, żeby podejmować decyzję?
Bo chyba nie w pamięci genetycznej jest obraz potencjalnych nosicieli.
  • 0

#128 Szkieletor

Szkieletor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoSłupsk

Napisano 15.06.2009 - |14:21|

zgadzam się z kolegą wyżej, że ten docinek odstaje od reszty ale chyba zawsze pierwszy odcinek danego serialu odstaje od reszty...

dałam 9.5/10

Generalnie podobało mi się lecz całość się trochę dłużyła jak dla mnie, poza tym zastanawia mnie dlaczego Teal'c akurat w tym momencie zdradził swoich (fałszywych) bogów, czemu nie zrobił tego wcześniej (może nie było ku temu okazji... )
  • 0

#129 tlen.exe

tlen.exe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 27.06.2009 - |15:21|

Cóż, jeden z lepszych seriali jakie oglądałem. Nie jest to BSG, ale ogląda się miło i przyjemnie. Uwielbiam różnego rodzaju SF i fantasty dlatego po długich namysłach postanowiłem zabrać się za całość Stargate. Co do pierwszego odcinka, nie był jakiś powalający, dlatego dostał ode mnie chyba 8. Były lepsze odcinki no ale co mi się podobało: przejście Teal'ka na stronę ludzi i pomoc w ucieczce, wspaniała była akcja w tych "lochach" czy co to tam było.
  • 0

#130 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 27.06.2009 - |20:15|

Ina rzecz, to robal odrzuca nosiciela, to one mają oczy i nos, żeby podejmować decyzję?
Bo chyba nie w pamięci genetycznej jest obraz potencjalnych nosicieli.

Wiesz. Może i Goa'uld nie wygląda zbyt poważnie ale to jednak dość inteligentna obca forma życia a jako taka potrafi sama podjąć decyzję czy nosiciel jej odpowiada czy nie. Biorąc pod uwagę fakt że to symbioza na całe lata, w końcu Goa'uld nie zmieniają nosicieli jak rękawiczki.

Generalnie podobało mi się lecz całość się trochę dłużyła jak dla mnie, poza tym zastanawia mnie dlaczego Teal'c akurat w tym momencie zdradził swoich (fałszywych) bogów, czemu nie zrobił tego wcześniej (może nie było ku temu okazji... )

Biegając za Apophisem Teal'c spotykał na swojej drodze raczej wieśniaków z kijami, którzy na widok Jaffa wiali ile sił w nogach więc nie ma się czemu dziwić że kiedy zobaczył naszą dzielną załogę załapał że może w końcu coś zdziałać. Może miał nadzieję że w ferworze walki Apophis dostanie kulkę i będzie mógł zabrać swoją rodzinkę ;)
  • 0
don't try

#131 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 27.06.2009 - |20:38|

Bo pewnie po raz pierwszy spotkał kogoś bardziej inteligentnego niż przeciętny tzw. kosmiczny wieśniak (jeśli po raz pierwszy oglądasz SG-1 to wiedz, że jest to charakterystyczny i nieodzowny element tego serialu ;) ) z widłami.

W późniejszych seriach jest odcinek w którym zostaje pokazana droga Tealc'a do zdradzenia jednego z przedstawicieli brygady przebierańców.
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#132 Drix

Drix

Szeregowy

• Email
  • 43 postów

Napisano 22.07.2009 - |19:02|

Ktos ogladal wersje Final Cut?
  • 0

#133 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 24.07.2009 - |20:16|

Ktos ogladal wersje Final Cut?

Final Cut chyba wykastrowana wersja było by lepszym określeniem:)

Wycięli podobno 7 minut (nie chce mi się sprawdzać c oi gdzie) zmienili animację podróży przez wrota na tą która jest od o ile mnie pamięć nie myli sezonu 8. Zmienili dialog przy wprowadzeniu postaci Sam Carter, na mniej seksistowski w ramach udziecinniania serii (wycieli też sceny nagości)

Przeważnie uaktualnione wersje dodają materiały, a nie wycinają. Widocznie to co przechodziło na Showtime na DVD nie może (dla tych którzy nie wiedzieli pierwsze kilka sezonów SG-1 było produkowane dla Sho a nie Sci-fi).

Szkoda tego oglądać w tej wersji. Odrobinkę humoru uciekło chociażby w scenie z wprowadzeniem Carter.
Nie chce mi się dalej pisać wiem tylko że wersja oryginalna mi się o wiele bardziej podobała i wersję oryginalną polecał bym każdemu kto chce zacząć oglądać ten serial.
  • 1
To miejsce na twoją reklamę.

#134 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2009 - |12:25|

Tutaj w krótkim filmiku można zobaczyć jak poprawili scenę z atakującymi Gliderami ---> http://www.movieweb..../NEmccqmp6MIepo
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#135 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 26.07.2009 - |20:19|

wlasnie skonczylem ogladac nowa wersj pilota i dla mnie wersja jest dobra czy lepsza jak dla mnie duzej roznicy nie ma
najbardziej mi szkoda sceny z wprowadzeniem Carter ja lubie taki humor
dla mnie scena nagosci nie musi byc nic to nie daje do watku (chociaz ladny kobiecy biust zawsze mozna poogladac)
tez dodali czy rozszerzyli scene jak oneal i hammond ogladaja zwoki jafa to w nowej wersji pokazane sa dwie mezczyzny i kobiety
pewnie jest tam wiecej dodane ale juz pilota dawno nie ogladalem i dokladnie wszystkich drobiazgow nei pamietam
wycieli scena jak ta zolnierz jest wybierana do bycia przyszla krolowa wogole w nowej wersji pani zolnierz ginie przed przybyciem Sha're
na koncu wogole pominieto watek kowalskiego (no i wsumie dobrze jak to jest traktowane jakos film)
a i wysieli scene hammonda z Samuels jak Samuels chcial juz zamykac wrota (i dobrze ze wycieli )

krecili to dla stacji showtime ktora chciala troche nagosci i cietego jezyka ze zwrocic uwage pilotem wsumie pilot jest od 18 pozniej juz w nastepnych odcinkach nie ma scen "dla doroslych"
i showtime bardzo naciskalo na umieszczenie sceny nagosci jak kiedys czytalem w wywiadzie z Bradem Wright

ogladne jeszcze raz z komentarzem Brad Wright i Richard Dean Anderson zobaczymy moze cos ciekawego powiedza
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#136 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 04.08.2009 - |13:52|

Cóż recenzje filmów mi utknęły w martwym punkcie, ale coś nagle się zebrałem i wziąłem za nową wersję pilota SG-1 i to trzeba skomentować.
Ogólnie nowa wersja ma więcej wad niż zalet.
Czyli fanom oczywiście dla ciekawości polecam obejrzeć, jednak osobom wchodzącym w świat Stargate polecam starą wersję!
Muzyka
Liczba scen w których muzyka w starej wersji jest lepsza od tej nowej jest przeogromna. Fakt jest taki że w nowej wersji tylko raz muzyka można powiedzieć mnie uroczyła czymś oryginalnym, a i tak było to gorsze od oryginału. Tymczasem pomimo faktu że muzykę z pilota znam już bardzo dobrze ciągle wywoływała ona dreszczyk emocji którego brak w nowych kompozycjach.
Intro
Podobnie intro. Ja rozumiem fascynację „Armagedonem” i kulą ziemską. Wydaje mi się że pilot jako przejście od filmu powinien posiadać jakąś wersję powolnego przejazdu po jakimś antycznym, kosmicznym obiekcie tak jak w oryginalne była to głowa faraona. Ziemia i zachodzące słońce mimo że efektowne jest to sprawa dosyć oklepana.
Efekty specjalne
Oczywiście pochwały idą w kierunku efektów specjalnych i naprawdę tylko na tym winni się byli autorzy chyba skupić. Między innymi usunięto cień kamery ze sceny w gry w karty. Pierwszym nowym efektem jest przejście kamery wraz z gwardią Apofisa przechodzącymi przez wrota z powrotem pokazując że za wrotami się oni nie pojawiają. Wstawiono też nową wersję tunelu czasoprzestrzennego w przejściach przez wrota i nową wersje horyzontu zdarzeń wrót. Poprawiono też animacje otwierania wrót gdzie nie ma już maszyn przykrytych szmatami (błąd ten pojawiał się chyba aż po 10 sezon nawet!) Skasowano sceny z filmu obrazujące Abydos zastępując je własnymi z własną animacją piramidy i pustyni. Nowości widać też w animacji twierdzy Chulack oraz scenach bitwy.
Plusik spory
W związku z tym trzeba nadmienić największy plus. Pozbycie się tego niewiadomo jakiego statku z oryginału i zastąpienie go oddziałem dwóch dobrze znanych nam gliderów i jednego tel’tac’a którego spotkamy pierwszy raz w trzecim sezonie.
Jaffa – kobieta – wojownik!
Tu dosłownie wyrobiłem chyba sobie zdanie o całej poprawce. No jak! Od kiedy mamy kobiety wojowniczki w szeregach armii Apofisa czy nawet jakiegokolwiek innego Goa’uld’a? W przeciągu wielu sezonów tego nie było, a to z prostego powodu, że próbowano wykreować armie Goa’uld’ów jako stereotypowe i chyba zacofane społecznie. Potwierdzało to chyba wiele odcinków. Na start do głowy przychodzi mi „Crossroads” (4x04). Ogólnie faktem jest że kobiety zajmowały się domem, dziećmi i były kapłankami. Jeszcze lepiej. Jak to się wpasowuje w odcinek bodajże „Bloodlines” z 7 sezonu gdzie poznajemy Ishte i gdzie SG-1, a szczególnie Teal’c jest wielce zaskoczone że kobiety Jaffa są wojownikami.
Apofis wywołał atak
Ja rozumiem że i tak Apofis jest tak czarnym charakterem, jednak poczernili go jeszcze bardziej w pierwszej konfrontacji z ziemianami. W oryginale to Jaffa na krzyk żołnierza by puścili ich towarzyszkę rozpoczął atak. Tutaj bez niczego Apofis wydał rozkaz zabicia żołnierzy znajdujących się w pomieszczeniu.
Co mogli naprawić, a nie naprawili
Ciągle nie przedstawiono w wyraźny sposób metody uruchomienia wrót z SGC przez Apofisa. Poprawili aczkolwiek słowa które wymawia rozkazując pewnie w domyśle by wybrać adres ręcznie. Nie poprawili też niespotykanej w przyszłych odcinkach przesiadki pomiędzy windami w samej bazie.
Pierwsze spotkania Jack – George
Wycięto dowcipny komentarz na temat początkowej rozmowy Hammonda z O’Neill’em na temat książki. Hammond zamiast uzyskania pierwszego zresztą słusznego wrażenia że O’Neill to „dowcipniś” to na dodatek musi mieć teraz wrażenie że O’Neill przechodzi od razu do sprawy i po drodze nie dowcipkuje.
Jack niegrzeczny
Takie szczególiki, ale dwa zabiegi sprawiają wrażenie że Jack bardziej szedł na konflikt z Hammondem na początku. Po pierwsze pomimo swoistego rozkazu nie usiadł za biurkiem tak jak Hammondem i nie skorzystał z gościnności, a po drugie wykasowano z momentu gdy Jack formułował jakieś zarzuty wobec generała słowa „z całym szacunkiem generale, ale…”. Takie szczegóły potrafią zmienić odbiór całości. Co więcej z drugiej strony skasowano słowa generała ustawiające O’Neill’a w szeregu określając go słowem „żołnierzu”.
Dramaturgii mniej
Jest jej mniej nie tylko przez brak bardziej pasującej dramatycznej muzyki, ale także przez okrojenie scen akcji z dobrych elementów oraz z powodu wycięcia całych takich scen jak ta gdy Hammond postanawia wysłać mimo wszystko bombę i odsyła O’Neill’a do pomieszczenia, po czym to dopiero się rozmyśla. W nowej wersji jest zakreślone że Hammond od samego początku rozważa wysłanie bomby.
Kowalski przyjacielem
Plusem jest skasowano sceny w której Kowalski mówi że nigdy nie miał pojęcia o tym że O’Neill miał syna i potem Kowalski dowiaduje się też że syn jego już nie żyje. Bardzo dobra decyzja. W tym odcinku jak i w kolejnych stworzony jest model w którym są oni bliskimi przyjaciółmi którzy znali się od lat. Ta nie wiedza gryzła się z tymi faktami.
Elementy komputerowe
Skasowano monitory wyświetlające namierzanie obiektu przechodzącego przez wrota w przestrzeni. W ogóle taka operacja jest dziwna gdyż obiekt przez wrota w przestrzeni tak naprawdę nie znajduje się w określonym miejscu.
Spotkanie Jack – Sam
Złagodzono całą konfrontację Carter z mężczyznami. Zarówno zniknął tekst o lalkach, jak i wstawka Ferretiego o nagości, jak i finał w postaci organów rozrodczych. Z tego powodu sypie się cała przyszłość. Nie wiadomo czemu ni stąd ni z owąd O’Neill stwierdza że nie ma nic przeciwko kobietom, a nawet podkreśla że je lubi. Powoduje to następnie usunięcie sceny gdzie odnosząc się do pierwszego spotkania O’Neill w pomieszczeniu wrót mówi „chciałem powiedzieć – panie przodem” i wymiany zdań na temat przyszłego zapoznania się. Jak już przy tych dowcipach jesteśmy to też skasowano komentarz Jack’a „o nie jedzeniu luchu” na „zaraz zwymiotuję” wypowiedziane przez Sam po przejściu przez wrota. Tak samo kasacji poddano odwołanie do MacGyvera przez Sam przy tym jak musieli się trudzić z systemem sterowania wrotami za pomocą własnych komputerów. Wymiana tych zdań na początku spowodowała też usunięcie komentarza na przedstawienie się Carter z tytułem doktora co Jack komentował „myślałem że chcesz być nazywana kapitanem”. I potem znowu odniesienie do tego przez Daniela w pomieszczeniu kartuszy nazywając Carter: „pani kapitan, pani doktor”.
Wrota prowadzą do wielu światów
Taki wniosek został przeniesiony z pomieszczenia kartuszy do pomieszczenia odpraw w której otrzymujemy zupełnie nową scenę. W niej to bezpośrednio po misji Jack, Sam i Daniel zdają raport.
Kowalski wrogiem
Czemu wycięli powiązanie z drugim odcinkiem do końca tego nie rozumiem. Wiem, wiem… producenci przyznawali że błędem było uśmiercenie tak szybkie Kowalskiego jednak chyba nie mieli zamiaru zmieniać całego serialu od początku. Pozostawianie tego elementu przejęcia naszego żołnierza przez wroga by tylko nowych widzów jeszcze bardziej zaciekawiło. A tutaj producenci postanowili chyba zrobić bardziej oddzielny film nie licząc na to że jeżeli już ktoś nowy to obejrzy to raczej już dalej nie będzie oglądał.

Inne komentarze chronologicznie:
- Usunięto kosztowną scenę początkową najazdu na grających żołnierzy
- Usunięto cień kamery z ujęcia z góry ;p
- Usunięto tekst żołnierza „ i tak zabrakło kasy, oddelegowują personel od jakiegoś czasu”.
- Usunięto tekst żołnierza „czy to znaczy że pasujesz?” (tekst tego samego aktora…)
- Usunięto scenę podchodzenia kobiety do wrót
- Mniej scen pokazujących zaskoczenie żołnierzy,
- Scena zerwania zasłony z innego kąta
- Brak trochę trwającego otwierania się wrót
- Nowa scena jak żołnierz upada na krzesła
- Dodano sceny w których żołnierz dzwoniący także mierzy z broni w kierunku wrót
- Kobitka zrobiła zaskoczoną minę gdy wyskoczyła z wrót ta mini sonda
- Zamiast patrzeć na resztę żołnierzy, patrzyła na to ustrojstwo (trafna zmiana)
- Z gościa od telefonu zrobili większego twardziela (chłopak zamiast otwartej szczeny cały czas teraz celuje z broni)
- Zmieniono muzykę przy wejściu gwardii Apofisa.
- Skasowali dwa razy „KREE!” :(
- Skasowali scenę z ogłuszaniem kobitki urządzeniem ręki.
- Lol, odwrócili symetrycznie scenę w które Apofis prawdopodobnie każe uruchomić wrota.
- Odwrócili kolejnością dwie sceny gdzie żołnierze biegną do pomieszczenia wrót… zabieg żałosny i próbujący na siłę odróżnić od oryginału.
- Wycięli scenę zamykania włazu (TRAFNIE)
- Trochę skrócili wymianę spojrzeń Hammond-Apofis.
- Gorsza muzyka gdy Hammond staje przed wrotami
- Swoiste naprawienie BUG’u: rozbudowano zdanie: „sir, tu jest drabina” do „sir, widziałem kogoś na dachu gdy jechaliśmy, tu jest drabina” (w jaki sposób kierowca kogoś widział na górze, w jaki sposób Samuels tak szybko tam wszedł dalej jest zagadką).
- Usunięto przedstawienie się Samulesa i podanie przez jego rodzaju wojsk z jakich pochodzi (nawet logiczne, aczkolwiek nie widziałem w tym błędu, a bardziej to uwidaczniało nieciekawy charakter tej postaci który mógł myśleć że emerytowany pułkownik Sił Powietrznych mógł nie wiedzieć że przed nim stoi żołnierz w mundurze Sił Powietrznych).
- Dodano „jestem zajętym nie człowiekiem” - „nie widać tego”
- Inne ujęcie wjazdu samochodu przez bramkę do góry Cheeyen
- Usnięto scenę zjeżdżającej winy
- WADA: Proszę tyle zachodu i nie mogli w windzie poprawić na tych 28 pięter zamiast tych 11! Przecież potem od tego odeszli.
- WADA: Usunięto tekst: „Pułkownik O’Neill” „Emerytowany” „Widzę, mi tez wiele nie zostało, zbieram myśli, może napiszę książkę, myślał pan o tym” „Myślałem, tylko potem wszystkich czytelników musiałbym zabić… to miał być żart”.
- WADA: „Z tym że dla obu płci”… (pokazanie trupa Jaffa kobiety… od kiedy Jaffa kobiety są wojownikami?!). Potem poznajemy ruch Ishty który był właśnie przez to wyjątkowy!
- PLUS: Usunięto „Nie wiemy jak się operuje [bronią Jaffa]”. Niewątpliwie banda wojskowych musiały odkryć jakiś przełącznik.
- PLUS: Dodano scenkę swoistego zakłopotania problemem przez O’Neill’a (odwrócenie zwroku)
- MINUS: Skasowano muzykę ze sceny zasiadania reszty drużyny za stołem
- Dodano scenę swoistego oporu Jacka na słowa Hammonda: „Proszę usiąść”.
- MINUS: Usunięto tekst: „Był naukowcem, dużo kichał…”
- Usunięto scenę ustawienia timera na bombie oraz samodzielnego apelu Jacka by nie wysyłano bomby.
- Ponownie skasowano dobre kawałki dobrej muzy.
- Skasowano „z całym szacunkeim generale, ale…”
- Skasowano słowa generała określające O’Neill’a żołnierzem: „airman"
- Skasowano sceny gdzie mimo wszystko generał chciał wysłać bombę i dramatyczny apel O’Neill’a że nie może tego zrobić.
- Lepsze ujęcie kamery w spotkaniu z Kowalskim gdzie O’Neill wyciąga rękę na przywitanie.
- Znowu brak tej dobrej muzyczki
- Odliczanie chevronów zaczęto od pierwszego.
- Dodano tekst: „dlaczego nie wysłać po prostu wiadomości”, „każdy mógłby to zrobić”.
- WADA: Skasowano tekst: „yyy… obiekt… powinien osiągnąc cel za …”
- PLUS: Skasowano namierzanie w galaktyce…
- WADA: Ponownie skasowano niezły motywy muzyczny, aczkolwiek pojawił się zamiast niego krótki ale dość dobry.
- Szczególik, Carter wchodzi równomiernym krokiem do pomieszczenia, nie startuje z miejsca ;p
- WADA: Skasowano tekst o lalkach: „Ale używa pani imienia Sam”, „Bez obaw majorze w dzieciństwie bawiła się lalkami”, „GI Joe”….
- WADA: Skasowano: „nago”
- WADA: Skasowano teksty o tym że Carter powinna była iść z nimi za pierwszym razem, komentarz o zwracaniu się przez stopień wojskowy i potem pada tekst o narządach rozrodczych (też usunięty). W nowej wersji pojawia się tekst że „O’Neill nie ma nic przeciwko kobietom”… bez tego usuniętego podłoża jest trochę bez sensu. Fakt, w ten sposób to niemal jak tekst na podryw i ta wymiana uśmieszków….
- PLUS: „Jak myślicie jak wrota znalazły się na Ziemi”, „Dobre pytanie”. – argumentacja trafniejsza niż poprzednia
- WADA: Wycięto scenę „chciałem powiedzieć – panie przodem”, „polubi mnie pan gdy mnie pozna”, „już panią adoruję”.
- PLUS: Animację przejścia (tunelu czasoprzestrzennego) wymieniono na nowszą i standardową serialową.
- WADA: Usunięto scenę z „Chyba zwymiotuję”, „trzeba było nie jeść obiadu”.
- PLUS: Dodano sceny jak Carter w międzyczasie rozmowy Jacka i Daniela przygląda się DHD.
- WADA: Skasowano wizualizację przywitania startrekowego Ferretiego
- WADA: Skasowano tekst Carter że uruchamiali komputery sterujące wrotami „metodą macgyvera”
- WADA: Skasowano: „Myślałem że chce by nazywać się kapitanem”.
- Dodano scene przejścia do uczty
- NOWY EFEKT: Zamiast samego piasku mamy widok pustyni z piramidą.
- PLUS: Dodano „Jestem pewien że chłopaki z MIT będą zaszczyceni że ich kosztowna sonda została naczyniem kuchennym.”, „Cóż… po spotkaniu z naszą barakadą nieźle się zniszczyła, więc ją wykorzystaliśmy… (Share podaje posiłek)… o bardzo dobre… spróbujcie tego. „
- PLUS: Zamiast sceny gdzie Kowalski się śmieje z O’Neill’a „porażonego” smakiem wstawiono taką scenę z Danielem i Share podczas gdy Kowalski ostrożnie też smakował napoju.
- Usunięto: „nasi mali żołnierze wydorośleli, co nie pułkowniku”… „tak jestem dumny” (Jack przekazuje napój dalej)
- Dodano: Daniel odwraca wzrok podczas pocałunku.
- EFEKT SPECJALNY: Dodano własną wersję piramidy. Wcześniej były wstawione sceny z filmu.
- ZMIANA: Pojawia się wcześniej scena u Apofisa z badaniem amerykanki.
- WADA: Skasowano „kapitanie, doktorze”…
- Dodano: „Tutaj musi być….” „Setki tysiące hieroglifów”
- PLUS: Dodano jak Carter kręci kamerą kartusze.
- Lepsze ujęcie „wiedziałam że pana polubię”
- Zamiast Kowalskiego to Jack wbija się z prośba o wyjaśnienie
- Carter prosi o zezwolenie na nagranie wszystkich kartuszy
- Skasowano odkrywcze zdania „że wrota mogą iść gdziekolwiek”, „obcy mogli przybyć z jakiegokolwiek miejsca”. Te wnioski zostają
- Teal’c przyprowadzając Skare przed oblicze Apofisa mówi coś po Goa’uld.
- Dodano: „obiecajcie mi”.
- Zmienino z „standbay for ariveal, standbay for ariveal” na „incoming wormhole, standbay for ariveal” WADA
- Otwarcie tunelu w wersji bez szmat przykrywających sprzęt (PLUS)
- Skasowano „z czystego tytanu, miejmy nadzieje nie do przejścia”
- Jack wspomina o dwóch pozostałych żołnierzach z misji.
- Skasowano „Waszych dzieci?” „Z poprzedniej misji generale”
- Carter przekonuje o istotności odkrycia naprzeciwko swoistej komisji. Uzyskuje zezwolenie na użycie komputera, dodano tekst: „ w międzyczasie załatwcie temu człowiekowi czyste ubrania, śmierdzi!”
- NOWY EFEKT: Twierdza Chulack i statek cargo.
- Wycięto scenę z wyborem amerykanki spośród innych (Teal’c wybrał najbardziej samotną).
- Skrócono instrukcje Samuelsa druzyną SG-1 i SG-2.
- Wstawiono otwarciu wrót bez szmatek
- Skasowano słowa Hammonda do SG-1 i SG-2 że jeżeli nie wrócą w przeciągu 48 godzin to ich nadajniki zostaną wyłączone.
- Nowy bardziej silnikowy odgłos FRED’a :)
- Skasowano animacje dezintegracji na monitorach i wstawiono nowy tunel czasoprzestrzenny
- Skasowano scenę wyboru Share spośród kobiet.
- Wycięto nagość, a właściwie „boobies”. I w ten sposób moi drodzy Stargate nie będzie już od 18 lat rotfl
- Podczas wkroczenia Apofisa i Amonet na uczte Teal’c przedstawia swojego boga.
- Gdy Daniel się wyrywa mówi: „Sha’re thank god we thought….”
- Wycięto scenę gdy Samuels – Hammond na temat terminy powrotu SG-1 i SG-2. Zamieniono ją na scenę w której Samuels informuje że bomba jest gotowa do przesłania. Hammond chce dalej trzymać kciuki. To chyba jest wielka zmiana, ponieważ w oryginale była mowa tylko o zamknięciu wrót, a nie wysłaniu bomby i zniszczeniu Chulack.
- Daniela nie jest natychmiastowo witany przez Skare, sam z Carter kaszle, przysiada i móiw że „Ra” to tak naprawdę Apofis (w oryginale scena z „Ra” jako Apofisem jest później).
- Dodano jak Jack sugeruje zniszczenie nadajników by nie dostał się w ręce „Apo-głowy”
- Dodano „wskazuje czas” :
- Dodano zdziwienie Jack’a i Daniela ciekawością Teal’ca.
- NOWY EFEKT: animacja wschodów słońca z mgłą nad lasem. Nie pasuje aczkolwiek ogólnie do warunków pokazanymi nad głowami SG-2. Ale co tam.
- Skasowano „Kolejny niezły dzień w świecie Kowalskiego”. Zamiast tego mamy kopnięcie w namiot.
- Muzyka skasowana! :/
- Dodano odpwiedź Zipacny(?) na pytanie Daniela czy z nosiciela coś zostaje: „Nic”. W nowszej wersji odrzucenia Daniela jak i wyboru Skaary dokonała kobitka Goa’uld.
- Dodano dłuższy moment gdy po komendzie „zabić resztę” warga Teal’ca drga. :>
- Dodano zapytanie Sam do Teal’ca dlaczego im pomógł i wtedy Teal’c powiedział że zauważył w nich siłę.
- Efekt specjalny: nad grupką przelatują dwa niszczyciele i statek cargo
- Efekt specjalny: bitwa z dwóch myśliwców, nowe efekty
- Nalot z daleka, jeden zostaje trafiony przez Staff weapon i dymi.
- Proces ataku z wyrzutni rakietowej jest wyraźny. Namierzanie trwa
- odlatuje cargo ship
- Samuels informuje o deadlinie – wycięto
- Hammond po chwili wahania zamyka wrota - wycięto
- Stara wersja w której żołnierze spostrzegają ruch na linii drzew jest lepsza.
- skasowanie anulowanie rozkazu po otwarciu wrót w SGC
- pomoc wikinga kamieniami (DOBRE) i komentarz Jacka
- bardziej logiczna ewakuacja dopiero po Klajmonach.
- uduszenie Jaffa, i Gould wskakuje w Kowalskiego! (BRAK)
- akcja z pistoletem niezła Kowalskiego

Użytkownik SGTokar edytował ten post 05.08.2009 - |14:08|

Log65: Happy camper

#137 Jamjumetley

Jamjumetley

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 08.08.2009 - |15:03|

Na razie tylko przerzuciłem, ale zwróciła moją uwagę jedna zmiana. Okropnie mnie BTW irytuje. Chodzi mi o moment gdy w oryginalnej wersji zostaje zestrzelony glider. To była super scena kilka lat temu.

Glider atakuje, lot nurkowy. Niespodziewanie kamera przenosi się momentalnie na pagórek, ustawiona równolegle do wyrzutni. Sruuuu i glider się rozbija.

W nowej wersji ujęcie atakujących gliderów poprzeplatane jest z ujęciem żołnierzy przygotowujących się do strzału. Totalna masakra. Zero napięcia.

Co do wycięcia przejęcia Kowalskiego - wydaje mi się, że wyszło to na odcinkowi na lepsze. Myslę, że o wiele fajniejszy byłby efekt, gdyby widz nie wiedział od początku, że w Kowalskim siedzi "mały", a dowiedziałby się o tym razem z bohaterami.
  • 0
Spock: I made an error in my computations.
McCoy: Oh? This could be an historic occasion.

#138 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.08.2009 - |12:42|

Dokładnie! Jak widać w połowie pisania było u mnie już zmęczenie materiału, ale to też się wpisuje w swoiste umniejszenie całej dramaturgii filmu.
Dodatkowo fakt że Teal'cowi lub Jack'owi udało się jeden z gliderów uszkodzić za pomocą normalnego "staffa" umniejsza znaczenie zestrzelenia glidera przez wyrzutnię rakiet.

Co do Kowalskiego i Goa'uld'a... (w sumie z jakieś perspektywy patrzeć to dla jednej z wersji jest to spoiler dla tutaj czytających ;p )... nie wiem czemu ale jakoś osobiście poszukiwania zarówno Skaary jak i Sha're mnie nie rwały. A trzeba powiedzieć że fakt że Kowalskiemu oczy się zaświeciły odrazu przekonał mnie do obejrzenia kolejnego odcineczka za pierwszym razem. Ale to może przez to że wczęsniej widziałem odcinki 1x15-1x20 i po prostu w nich nawet nie wykreowano takiego nacisku na te poszukiwania Skaary i Share.

#139 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.08.2009 - |21:00|

Tokar -WOW . Ile razy oglądałeś ?? Bo my u Majka tylko raz ( na dopalaczu :D )
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#140 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.08.2009 - |21:23|

Raz dla rozrywki (trzeba podkreślić że bez żadnego dopalacza... no chyba że mówimy o Tigerach, ale raczej nie) no i drugi raz obie wersje na raz przy piwku wypunktowując wszystko...
Naprawdę w ostatnich 4 miesiącach mój tytuł w końcu do mnie pasuje :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych