Skocz do zawartości

Zdjęcie

SPORT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1289 odpowiedzi w tym temacie

#1261 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.06.2008 - |21:31|

No, cóż awans społeczny to można sobie załatwić grając w piłkę. Natomiast reprezentacja to coś zupełnie innego (pieniądze są tutaj śmieszne w porównaniu do zarobków klubowych). Jeżeli dany piłkarz naprawdę chce zagrać w barwach innego państwa, bo żyje w nim większość życia (patrzeć pewni Niemieccy piłkarze) to w porządku.
Gorzej jak widać pośpiech i pchanie sprawy na siłę jak w przypadku Rogera. Naprawdę nie mamy nikogo innego na tę pozycję (chociaż Roger dał świetną zmianę w niedzielę).

A nasza ksenofobia, wynika raczej z historii. Przecież od najmłodszych lat nas uczą w szkołach o złych Niemcach, Rosjanach i od kogo dam jeszcze doznaliśmy krzywd w przeszłości . Na dodatek jest to jakoś cholernie przejaskrawione w stronę świętości Polaków (jakobyśmy nigdy nic złego nie zrobili- wiecznie niewinne ofiary).

Jutro wygrana z Austrią potem z Chorwacją, a na koniec łomot od Portugalii. :lol:

Chłopami do roboty jutro musi być wygrana! (z 4-0)

Użytkownik baloo edytował ten post 11.06.2008 - |21:36|

• 0

#1262 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.06.2008 - |12:01|

DanielP, trochę się zagalopowałeś.
jest taki żart, że czarny w afryce to afrykańczyk, czarny w USA to afroamerykanin, a czarny w Europie to francuz. taki jż jest skład etniczny tego państwa, które przez wiele lat sprowadzało sobie tanią siłę roboczą z byłych kolonii, z którymi jest do tej pory mocno związane.

Nie do konca, nie do konca :P
Bo jak pisalem wczesniej, na mundialu w 1982 roku, w druzynie Francji byl tylko ciemoskory Jean Tigana (swoja droga swietny pilkarz!).
Po 20 latach w ich druzynie nie ma juz białych... dziwi mnie to, czemu tak sie stalo. W innych narodach takiego "czegos" nie obserwujemy... Anglicy sa jak Anglicy, Wlosi jak Wlosi, a Portugalczycy jak Portugalczycy. Tylko Francuzy sa jak Afrykanie :)

No ale przed nami kolejny mecz naszych ! Myslicie ze awansuja?
Ciezko bedzie, bo nawet jesli wygraja z Austria, a w meczu Niemcy - Chorwacja wygraja Chorwaci - to juz po herbacie (bo Niemcy potem z Austria nie przegraja napewno). Jesli w meczu Niemcy - Chorwacja bedzie remis, to nasi musza wygrac z Chorwatami i to wysoka roznica kilku bramek 3:0! (wynik Niemcy - Austria jest juz bez znaczenia).

Jedyna wiec nadzieje w Niemcach, ze wygraja z Chorwatami.
Inaczej - na 90% wypadamy :( A Niemcy meczyc sie nie musza, bo ostatni mecz bedzie dla nich "spacerkiem".

Niestety obawiam sie, ze szanse mamy niewielkie.

Użytkownik DanielP edytował ten post 12.06.2008 - |12:03|

• 0

#1263 Simon Phoenix

Simon Phoenix

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 12.06.2008 - |12:49|

A Niemcy meczyc sie nie musza, bo ostatni mecz bedzie dla nich "spacerkiem".

Niestety obawiam sie, ze szanse mamy niewielkie.

Nie powiedziałbym, żeby mecz z Austryjakami był dla nich łatwy. Staną na głowie, żeby przynajmniej zremisować, a wtedy przy np. naszych 2 zwycięstwach i wygranej Chorwatów z Niemcami - z grupy wyjdziemy my i Chorwacja.

I tego się trzymajmy :)
  • 0
Ludzi należy albo zjednywać sobie pieszczotą, albo niszczyć, bo za drobne krzywdy będą się mścili, a doznawszy wielkich nie będą już w stanie.

Niccolo Machiavelli

#1264 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.06.2008 - |13:07|

Nie powiedziałbym, żeby mecz z Austryjakami był dla nich łatwy. Staną na głowie, żeby przynajmniej zremisować,

Austiacy nie bede juz mieli motywacji (jesli z nami przegraja).
Dlatego bedzie spacerek :P
  • 0

#1265 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 12.06.2008 - |22:10|

No cóż przedewszystkim brawa dla Boruca bo grał cudownie, dobrze zagrał też Krzynówek który w poprzednim meczu się raczej niepopisał. Ogólnie zagraliśmy bardzo dobrze mimo beznadziejnego rozpoczęcia, niestety zremisowaliśmy ale wygrana 1:0 raczej by niewystarczyła, niby jakaś tam szansa istnieje ale nikła.

Pozostaje tylko trzymać kciuki za naszych i za austrie.
  • 0

#1266 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 12.06.2008 - |22:49|

Grali tylko Boruc i Roger ale w sumie liczy się to co w siatce. Niestety [beeep], debil, imbecyl, kretyn i co jeszcze można kulturalnie o nim powiedzieć robił wszystko w końcówce żeby Austria jeszcze pozostała w grze.

Kiedyś jak sędzia (bodajże norweski) skrzywdził Chelsea to kibice tego klubu odnaleźli jego adres i wysyłali listy z pogróżkami aż ten musiał zakończyć karierę. Tutaj proponuję to samo, a nawet pójść dalej i zorganizować jakąś wycieczkę pod jego dom.

edit: widzę że cenzura biipuje nawet słowo idio_ta.

Użytkownik Pawel edytował ten post 12.06.2008 - |22:50|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#1267 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.06.2008 - |22:49|

zremisowaliśmy ale wygrana 1:0 raczej by niewystarczyła, niby jakaś tam szansa istnieje ale nikła.

Nie rozumię, jak wygrana by nie wystarczyła... to nie jest tak, że wygrana to trzy punkty, remis, to jeden, przegrana zero?

Użytkownik Toudi edytował ten post 12.06.2008 - |22:49|

#1268 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.06.2008 - |23:28|

Wygrana dałaby nam w najlepszym wypadku miejsce drugie ex aequo z Niemcami i w tym momencie liczy się ilość sprzedanych goli.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 12.06.2008 - |23:29|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#1269 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.06.2008 - |02:05|

Ale gdzieś po meczu spotkałem się z prognozami i jeśli będzie:

Niemczy - Austria 0-1
Polska - Chorwacja 3-0

To polska wtedy wyjdzie z 2 pozycji.

Tylko czy można liczyć na taki wynik?

Austriakom raczej będzie bardzo zależało by wygrać (szansa wyjścia). Tylko tu wielką niewiadomą będzie sędzia. Bo może być obiektywny, może sprzyjać gospodarzą ew może gnębić gospodarz zacierając niesmak po meczu Polska - Austria

I tu zostaje najważniejsza sprawa. Czy Chorwacji strzelimy 3 gole? Oni i tak wychodzą, więc może lżej podejść do meczu.
  • 0

#1270 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 13.06.2008 - |09:29|

Ale gdzieś po meczu spotkałem się z prognozami i jeśli będzie:

Niemczy - Austria 0-1
Polska - Chorwacja 3-0
To polska wtedy wyjdzie z 2 pozycji.
I tu zostaje najważniejsza sprawa. Czy Chorwacji strzelimy 3 gole? Oni i tak wychodzą, więc może lżej podejść do meczu.

Mylisz sie :)

Wystarczy :
Niemczy - Austria 0-1 (albo 1-2)
Polska - Chorwacja 2-0 (albo 3-1)

Mamy o jeden gol za malo do Austrii (tak to jest jak sie nie strzela goli!).
A przy rownej ilosci goli, awansuje druzyna wyzsza w rankingu, czyli nasza.

Musimy wygrac o 1 gol wiecej z Chorwacja, niz Austria z Niemcami.
Tylko czy ktos w to wierzy ? :)

Niestety mamy takich graczy, ktorzy nie potrafia strzelac bramek.
Jak sie gra na 1:0 (albo na 0:0 na mundialu), to potem sa takie wlasnie problemy ze dostajemy baty w ostatnich sekundach.
Gdyby strzelili 2 gole, to i sedzia by nic nie zrobil...
Coz po prostu byli slabi, nie wygrali zadnego meczu (niewazne juz czy przez sedziego czy tez nie).
  • 0

#1271 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 13.06.2008 - |09:34|

w tym meczu powinno być co najmniej 3:0, ale dla austrii :P
jedynym zawodnikiem na naprawdę światowym poziomie był po stronie polskiej w tym meczu.. nasz bramkarz.
sytuacji z karnym już nie widziałam, więc nie wiem, czy się austriakom należał czy nie. musiałabym oglądnąć powtórkę na yt ;)

jedno jest pewne: oranjeeeee do boju! wygrajcie w końcu jakiś turniej, bo to, jak rozsmarowaliście makaroniarzy było przepiękne ;d
[pierwszy mój mecz w życiu: hol - argentyna '98]
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#1272 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 13.06.2008 - |09:50|

w tym meczu powinno być co najmniej 3:0, ale dla austrii :P
jedynym zawodnikiem na naprawdę światowym poziomie był po stronie polskiej w tym meczu.. nasz bramkarz.

Dokladnie, po 30 minutach powinno byc 3:0 dla Austrii.
Nasi kopacze grali tak, jakby dopiero z łóżka wstali.
Dla Boruca wielki szacunek!

sytuacji z karnym już nie widziałam, więc nie wiem, czy się austriakom należał czy nie.

W sumie to faul był, bylo pociagniecie za koszulke przez Lewego.
Tylko ze za takie faule karnych sie nie daje (ale w pilce sedzia jest bogiem!).
Szkoda ze Lewy nie pomyslal wczesniej, aby powtrzymac swoje odruchy w tych ostatnich sekundach.
Tym samym dal sedziemu powod, do karnego.

Ale jest tez druga strona medalu.
Jakby Austria przegrala z nami, to nie miala by motywacji aby wygrac z Niemcami.
A tak to bedzie gryzc trawe (a moze znow sedzia im pomoze?) !
Niemcy pokazali ze sa po prostu słabi (niestety za silni dla nas)!

A my - i tak i tam bysmy musieli Chorwatow pokonac, wiec tu nic sie nie zmienilo!
Remis z Chorwatami nic nam nie dawal niezaleznie od wyniku z Austria.

Po prostu trzeba wygrac roznica kilku bramek i tyle!
A nie liczyc na jakis fart. Szansa nadal jest.

Użytkownik DanielP edytował ten post 13.06.2008 - |09:52|

• 0

#1273 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 13.06.2008 - |10:05|

Co do tego karnego to podobał mi się komentarz pod tekstem Bońka, który powiedział: "Sędzia szukał karnego". Komentarz brzmiał: "A Lewandowski mu znalazł" ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#1274 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 13.06.2008 - |14:22|

Zauwazyl ktos, ze tylko Legionisci grali przyzwoicie ?
Boruc, Roger i Saganowski !
Reszta kopaczy - co oni robili w tym meczu ?
Smolarek moze pilke ze 3 razy dotknal (nie dziwne ze w racingu sie nie sprawdza, wczesniej w bundeslidze tez go nie chcieli).
I jak te panienki chcialy wygrac z najgorsza druzyna ME ?

A kibocowanie naszym sprowadza sie do trzymania kciukow w nadzieji "zeby tylko im nie wbili"... i to niezaleznie z kim grają.
Ciezki jest zywot polskiego kibica... Znowu bedziemy najgorsza druzyna mistrzostw (jak za Janasa).
  • 0

#1275 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 13.06.2008 - |19:23|

Narazie szwajcaria, grecja i rosja jest od nas gorsza, pytanie tylko jak długo.

Jak dla mnie Holandia jest głównym faworytem tych mistrzostw, smiesznie by było jak by dali teraz rumunom wygrać zostawiając francje i włochów na lodzie. Do meczu z rumunia obstawiałem że włosi dotrą do finału ale jednak sądzę że odpadną po ćwierćfinale w którym trafia prawdopodobnie na Hiszpanie, oczywiście jeśli wyjdą z grupy. Francja odpada. Osobiście liczę na finał Holandia vs. Portugalia choć nie wiem komu bym kibicował bo lubię obie drużyny.

Jeszcze śmieszny finał by był np. Rumunia vs. Turcja, nie wiem czy ktoś poza rumunami i turkami by to w europie oglądał.

Użytkownik Avarhis edytował ten post 13.06.2008 - |21:50|

• 0

#1276 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 14.06.2008 - |09:02|

Narazie szwajcaria, grecja i rosja jest od nas gorsza, pytanie tylko jak długo.

Rosja moze gorsza w straconych bramkach, ale grali naprawde niezle!
Poza tym oni grali z Hiszpania, a nie Austria (zasadnicza roznica) :D
My od Hiszpanow dostalibysmy z 8:0.

Jak dla mnie Holandia jest głównym faworytem tych mistrzostw, smiesznie by było jak by dali teraz rumunom wygrać zostawiając francje i włochów na lodzie.

Po 2 meczach kazdy tak uwaza, ale to turniej i wiele moze sie zmienic.
Wystarczy zla dyspozycja jednego dnia...
Dla mnie faworyci to Holandia, Portugalia i Hiszpania.

Do meczu z rumunia obstawiałem że włosi dotrą do finału

Wlosi zawsze fuksem dochodza bardzo wysoko (wygrywaja ledwo co 1:0, albo w karnych), dlatego trzymam kciuki za Rumunie (chociaz wygrac z Holandia to chyba nierealne...:) Italia powinna odmlodzic nieco kadre, bo tych pilkarzy to ja juz pamietam od niepamietnych czasow :D
Gdzie np. nasz rodak Aquafresca ? ;-) W kadrze Polski gralby na 100% :)

Użytkownik DanielP edytował ten post 14.06.2008 - |09:03|

• 0

#1277 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 14.06.2008 - |10:14|

Rosja moze gorsza w straconych bramkach, ale grali naprawde niezle!
Poza tym oni grali z Hiszpania, a nie Austria (zasadnicza roznica) :D

Punktowo jest od nas gorsza, ale prawdopodobnie pokona dziś grecje, więc będzie lepsza.

A z tym że od Hiszpani dostali byśmy 8:0 się nie zgodzę, max strzelili by nam 3 może 4 bramki, przy obecnej grze Boruca

W obecnej sytuacji punktowo jesteśmy na równi z Francją i Włochami ale bramkowo jestesmy lepsi bo wszyscy strzelili po jednej ale my staciliśmy
3 a oni po 4

Użytkownik Avarhis edytował ten post 14.06.2008 - |10:27|

• 0

#1278 Simon Phoenix

Simon Phoenix

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 14.06.2008 - |10:44|

Raduje mnie gra Holendrów i mam nadzieję, że po wielu latach posuchy zdobędą mistrzostwo. W ofensywie prezentują się znakomicie, może trochę słabiej w obronie, ale przecież w tej grze chodzi o to by strzelić więcej goli niż przeciwnik.
Włosi powinni odpaść nie podoba mi się ich gra, Rumuni natomiast grają całkiem nieźle i szkoda tego karnego.

Co do naszej drużyny, dalej wierzę że się uda awansować. Najbardziej śmieszą mnie komentarze tuzów "polskiej myśli szkoleniowej" typu Wójcik, którzy nie zawahają się wbić szpili Beehakkerowi.

Nie zgodziłbym się z takim zdaniem, tak można by mówić gdyby mecze odbywały się przy zielonym stoliku, boisko wszystko może zweryfikować. Mogliby przecież seryjnie pudłować, a my szczęśliwie strzelić 1 gola (patrz gol Rogera) :)
  • 0
Ludzi należy albo zjednywać sobie pieszczotą, albo niszczyć, bo za drobne krzywdy będą się mścili, a doznawszy wielkich nie będą już w stanie.

Niccolo Machiavelli

#1279 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 14.06.2008 - |13:11|

Punktowo jest od nas gorsza, ale prawdopodobnie pokona dziś grecje, więc będzie lepsza.
A z tym że od Hiszpani dostali byśmy 8:0 się nie zgodzę, max strzelili by nam 3 może 4 bramki, przy obecnej grze Boruca
W obecnej sytuacji punktowo jesteśmy na równi z Francją i Włochami ale bramkowo jestesmy lepsi bo wszyscy strzelili po jednej ale my staciliśmy
3 a oni po 4

A stylowo ktore miejsce ?
Zaden inny zespol (ogladalem wszystkie mecze) nie bronil sie tak rozpaczliwie jak my z Austria.
Az przykro bylo patrzec, co nasi robili w pierwszych 30 minutach!

Boruc byl niesamowity, ale reszta druzyny to byla żenada. Gramy w najslabszej grupie a i tak nie potrafimy z nikim wygrac.
A Niemcy tez nie maja silnego zespolu i jesli wyjda z grupy i trafia na silna druzyne (a trafia na Portugalie), to odpadna.

Z Niemcami spokojnie dalo by rade wygrac, o Austrii nie wspominajac.
Wystarczylo agresywniej zagrac, co zrobili Chorwaci i niemiecka obrona jest rozwalona!
Ale jak nasze panienki boja sie byc sfaulowane (przez caly mecz Polacy nie mieli ZADNEGO wolnego w okolicy pola bramkowego Niemcow !!!).
W dodatku jak sie daje takie prezenty przeciwnikom, a samemu nie umie sie do bramki trafic - to mamy efekty jakie mamy.

Użytkownik DanielP edytował ten post 14.06.2008 - |13:14|

• 0

#1280 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 14.06.2008 - |14:08|

Stylowo gdzieś na szarym końcu.
Boruc grał fantastycznie, dobrze grał Roger i Krzynówek, Saganowski też dawał radę i to właściwie tyle. Po pierwszych 30 min. gdyby nie boruc Austria mogła by być bezproblemu 2 gole do przodu.
Za to taki Smolarek w którym wszyscy pokładają nadzieje grał beznadziejnie. Nasza obrona jest przeciętna, reszta jeszcze ujdzie ale tylko jak mają dobry dzień.
A wogóle na miejscu Leo to kazał bym im ćwiczyć podania, choć i tak wychodzi im to już lepiej niż na MŚ.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych