Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#1261 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.01.2008 - |00:09|

Robiąc porządki na dysku z powodu braku miejsca postanowiłem pewną płytę z ciekawości nagrać jako X16 (Nec 4571A, Verbatim) zamiast tradycyjnego 8x.

Płyta się nagrała niby cacy, ale sobie ją sprawdziłem nero. Odpalam i idzie ładnie początkowo 99% potem spadło 94% odkąd wykresy ładnie się rysowały. Zbliżą się koniec płyty ok 3,6Gb wykresy strzelają w górę a jakoś spada do zera. Potem finisz ala 94%.
Do daję ScanDisk (test odczytu) i ładnie wszystko odczytuje.
Od razu mówię iż płyty nagrałem dla zasady, bo w sumie to były jakieś DVDSCR.

Ale zastanowiło mnie jedno, jak teraz wygląda sprawa z nagrywanie? Bo ja stanąłem na etapie sprzed 3-4 lat i nic się nie dokształcałem.
  • 0

#1262 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.01.2008 - |00:19|

Sprawa z nagrywaniem ma się tak:
Low speed forever and ever :D
Nie ma co pakować sie w 16x. Różnicę nagrywania widać nawet gołym okiem (różny odcień nagranych płytek), a co dopiero w teście. Nagrywarki od takiego kręcenia też zdychają jak muchy. Dobrze jest mieć coś bardziej sprawdzonego (pioneer - 212 raczej nie za bardzo, HP ale tylko 940i, lub jak jest się kasiorskim człekiem to plextor, ale unikać tych opartych na pioneer 212 :D ). Płytki kupować tylko Sony lub Verbatim (TDK są też dobre, ale od kiedy zmienili barwy, to mam do nich awersję :) ), DL z tych tańszych osobiście sprawdziłem kilka marek: Platinum nie przechodzi do drugiej warstwy, Panasonic spoko, memorex spoko.
Generalnie skutki szybkiego nagrywania ujawniają sie doiero z czasem. Z początku może być pozornie ok, ale potem podobno zaczną sie sypać błędy sum kontrolnych.
A najlpsze źródło informacji o nagrywaniu to cdrinfo.pl (sorry za reklamę, ale trudno zapomnieć o tej stronie pisząc na ten temat).
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#1263 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 10.03.2008 - |07:15|

mam taką sytuację:
w tej chwili jestem na Win XP PRO SP2, chciałbym sobie zrobić dual-boot-a z Ubuntu 7.10(dokładnie Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon)); z tego co wyczytałem wynika, że trzeba wydzielić nową partycję z tej, na której jest zainstalowany Win oraz zrobić prócz tego partycję SWAP-ową dla Linuxa;

1)czy tak jest faktycznie?;
2)czy nie stracę danych z dysku z Win(jest wystarczająco dużo wolnego miejsca i zrobiłem jeszcze defragmentację, żeby lepiej się go dzieliło)?;
3) partycja z systemem jest na NTFS, czy partycję pod Linuxa może zostać wydzielona z partycji NTFS-owej i zrobiona np. na FAT32(i co ważniejsze czy jak zrobię FAT32 to czy Linux mi na takiej partycji pośmiga)?;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#1264 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.03.2008 - |07:33|

SWAP jest przydatny, dla laptopów to powinno być trochę więcej masz ramu (by działała hibernacja i takie tam)
dla zwykłych to zależy od użytkownika, ale jeśli masz mniej niż 1GB ramu, to bym zalecał przynajmniej 1gb swapa

2)czy nie stracę danych z dysku z Win

Sporo zależy od programu, którym będziesz to robił. Kiedyś jak dzieliłem, chyba PM8, to sam kopiował dane z oddzielanej części, na to co zostawało, ale trwało to długo...

3) partycja z systemem jest na NTFS, czy partycję pod Linuxa może zostać wydzielona z partycji NTFS-owej

Od ubuntu 7.04 sterownik dla NTFS jest wgrany, ale nie stawiaj systemu na NTFS, bo może się to źle skończyć.
Na FAT32 możesz postawić, ale też nie polecam.
Lepiej postawić na EXT3, i tak chyba wszędzie zalecają.

I teraz uwaga... kiedy kiedyś postawiłem linuksa i windowsa na jednym dysku, windows zgubił mi wszystko, po prostu po jakimś czasie, zaczęło m się nie podobać, że pracuje z linuksem na jednym dysku :)
Dlatego, ze wzgledów bezpieczeństwa, na pierwszy raz zalecał bym linuksa innym dysku - np starej 20gb... Daje to pewność, że windows nam nie oszaleje :)
Żeby nie było - obecnie na laptopie mam równocześnie oba systemy, na jednym dysku i wszystko działa pięknie :)

#1265 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 10.03.2008 - |10:54|

dzięki, Toudi; postawiłem na ext3; narazie śmiga
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#1266 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 19.07.2008 - |18:22|

Jak moge zamknac pasek zadan znajdujacay sie na dole po prawej stronie. Zawsze byla tam strzalka, a teraz zwyczjnie znikla? We wlasciwosciach paska mam zaznaczone,,Ukryj ikony nieaktywne'' :angry:
  • 0

#1267 pablocoo

pablocoo

Kapral

• Grupa Hatak
  • 249 postów

Napisano 19.07.2008 - |21:26|

Spróbuj obok "Ukryj ikony nieaktywne" kliknąć "Dostosuj" i wymusić ukrycie ("Zawsze ukryty") wszystkich ikonek, która aktualnie masz na pasku (w obszarze powiadomień konkretnie ;))
  • 0

#1268 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów

Napisano 16.11.2008 - |13:33|

Posiadam program avast 4.8 antivirus. Znalazl mi virusa. Plik z wirusem wsadzilam do kwarantanny,aczkolwiek chcialabym ten plik w ogole naprawic. Jak to zrobic?
  • 0

#1269 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.11.2008 - |15:09|

Zapłacić za full program antywirusowy. Darmole rzadko kiedy poprawnie leczą pliki.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#1270 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.12.2008 - |01:35|

Może mi ktoś poradzi na kłopot z FPS w mks'ach. Mam kliki mks które najczęściej są 23fps, ale wszystkie odtwarzacze puszczają mi je z 25 (MPC i SubEdit).

Jako kodek mam K-lite.
Co prawda mogę sobie poprawiać napisy na 25. Ale jednak wolał bym to naprawić.

Ktoś może czemu tak się dzieje?
Pliki są o tagowane jako [x264][acc]

Użytkownik spex edytował ten post 28.12.2008 - |01:35|

• 0

#1271 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 28.12.2008 - |01:43|

A czy nie chodzi przypadkiem o mkv?
Problem polega pewnie na tym, że SubEdit poprawnie nie odczytuje fpsu (w takim przypadku w prawym dolnym rogu jest na czerwono 25.0 fps) i jako domyślny ustawia fps 25.0. Wystarczy np. pobrać napisy z n24 w MPL2 (albo przekonwertować je do tego formatu, przy odpowiednim fpsie) lub ustawić w SubEdicie domyślny fps jako 23.976.

#1272 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.12.2008 - |04:00|

Ale to samo mam w Media Player Classic. Tz pisze iż jest właściwościach puszczanego materiału iż jest to ~23fps, ale z rozjeżdżania się napisów widzę iż idzie jako 25fps.

Więc szukam przyczyny czemu wszystko się tak zachowuje.
  • 0

#1273 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.02.2009 - |00:20|

Mam pytanie o TV LCD. Czy wszystkie wielkie >30" LCD mają tuner TV cyfrowej? Czy jednak trzeba za każdym razem sprawdzać? I wie ktoś jak się tam sprawa ma z DVB-T w Polsce? I czy trudno będzie potem odbierać DVB-T na starym TV?
  • 0

#1274 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów

Napisano 13.06.2009 - |17:34|

Pytanie skierowane tylko do 100 procentowych komputerowcow :lol:
Przerabiam filmy divix na dvd programem Win Avi Converter. Wszystko idzie doskonale dopoki film jest z lektorem. Nie ma problemu rowniez w nagrywaniu tegoz na plyte dvd.Problem pojawa sie, gdy film ma napisy i trzeba je wkleic . Posiadam FFDshow oraz Vob. Robie to za posrednictwem FFD, aczkolwiek zawsze oprocz ikony FF, przy przerobce pojawia mi sie ikona VOB'a.Wtedy pokazuje mi podwojne napisy.Jakims cudem w Vobie tez sa zaznaczone napisy? Wszytko niby jest dobrze,ale mimo to kiedy chce zgrac na plyte, wyskakuje mi informacja,iz nagrywarka nie moze nagrac calego filmu,poniewaz w jednym z plikow jest blad. Tak dzieje sie tylko wtedy, gdy zgrywam film z napisami na plyte dvd.Pomocy

Użytkownik seven of nine edytował ten post 13.06.2009 - |17:37|

• 0

#1275 loky

loky

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.03.2010 - |23:48|

Dlaczego seriale ABC przycinają/klatkują a inne ze stanów nie? Lost czy FlashForward zawsze mi przycina, House, The Pacific nigdy. Ktoś wie? Wszystkie są przecież w 23,976kl/s.
  • 0
Mam najstarszego warna na OT JUPPI!

#1276 CzarodziejCzarek

CzarodziejCzarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 08.07.2010 - |19:46|

nie wiem czy tu powinienem pisać ale nie mam żadnych ikon na tym forum brak jakichkolwiek obrazków czy ktoś wie czemu ???
  • 0

#1277 Krull

Krull

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 28.07.2011 - |21:54|

Witam. Dawno nie byłem na forum(a właściwie nie brałem aktywnego udziału, bo forum często przeglądam), a mam mały problem z Operą. Mam najnowszą wersję Opery, od dawna jej używam i nigdy nie miałem z nią problemów. Jednak w tym tygodniu po odpaleniu przeglądarki coś się zwaliło, wyskoczył mi BlueScreen, a komp się zresetował. Po ponownym odpaleniu windowsa i Opery okazało się, że wykasowało mi wszystkie otwarte strony i wyczyściło mi całą historię przeglądanych stron. Na kilku stronkach mi bardzo zależy, a niestety nie dodałem ich do zakładek, a adresów nie pamiętam. Czy jest jakiś sposób na odzyskanie utraconych danych? Będę wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne łopatologiczne wyjaśnienie sposobu odzyskania danych. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam Krull
  • 0

#1278 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 29.03.2014 - |22:05|

Prośba do administratorów forum:

od dluższego czasu nie działa wtyczka TapaTalk i niemożliwe jest zalogowanie się na forum z poziomu aplikacji.

Pojawia się bląd: "Należy wypelnić cały formularz".

Przydałaby się aktualizacja skrytptu: https://tapatalk.com....php?plugin=ipb

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych