Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#1241 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.08.2007 - |11:19|

FFDshow nie jest "jednym kodekiem" tylko zestawem filtrów, przez który przepuszczane są materiały multimedialne. Może on jedynie dekodować czyli odtwarzać, wiec niewiele ma to wspólnego z kodekiem. Ale też polecam, choc nie zgadzam się z twierdzeniem jakoby klc robił syf. Owszem zrobi syf ale jeśli przed instalacją posiadało się jakieś kodeki. A instalując tylko i wyłącznie klc nie będzie z niczym problemu.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#1242 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 25.08.2007 - |12:38|

FFDshow nie jest "jednym kodekiem" tylko zestawem filtrów, przez który przepuszczane są materiały multimedialne. Może on jedynie dekodować czyli odtwarzać, wiec niewiele ma to wspólnego z kodekiem. Ale też polecam, choc nie zgadzam się z twierdzeniem jakoby klc robił syf. Owszem zrobi syf ale jeśli przed instalacją posiadało się jakieś kodeki. A instalując tylko i wyłącznie klc nie będzie z niczym problemu.

Sam zestaw filtrów tobie nic nie da do odtwarzania filmów. Potrzeby jest właśnie i tylko jeden codek który tym zarządza. I to nie prawda że może tylko dekodować bo służy też jako niezły encoder np w "Super". A więc jak najbardziej jest kodekiem. I nadal utrzymuję się w stwierdzeniu że codekpacki to komplikacja życia systemu.

Generalnie nie chcę nikogo zmuszać do zmiany codeków. Jeżeli komuś pasują to ok. Poprostu polecam bardziej logiczny i efektywny wybór. Jeden do Mnóstwo lub Mnóstwo do Mnóstwo

Użytkownik Harpun edytował ten post 25.08.2007 - |12:42|

• 0

#1243 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 02.09.2007 - |12:57|

Sciagnelam sobie Jave. Moge wejsc na czat,ale o wyswietlaniu niektorych obrazkow - nie ma mowy. Co robic? :blink:

Użytkownik seven of nine edytował ten post 02.09.2007 - |12:58|

• 0

#1244 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 02.09.2007 - |13:49|

Witam ;)
Jak by można było to potrzebuję więcej informacji o problemie:
Adres chata?
O jakie obrazki chodzi?
Wersja javy itd.

Wtedy może bedę móg pomóc :)
  • 0

#1245 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów

Napisano 02.09.2007 - |15:31|

http://www.softmania...la_windows.html

To miejsce, z ktorego pobralam Jave. Moge w tej chwili czatowac, grac w gry,ale niestety niektore obrazki na stronach internetowych nadal sie nie ukazuja.
PS. Ktos mi cos kiedys powiedzial,ze dzieki javie mozna wysylac zdjecia.O co chodzi ? :lol: :P
  • 0

#1246 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.09.2007 - |19:05|

A masz Flash Player i Shockwave?
  • 0

#1247 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów

Napisano 03.09.2007 - |09:55|

Nie, nie mam. Prosze o rade. :lol:
  • 0

#1248 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 03.09.2007 - |11:58|

A masz Flash Player i Shockwave?

A to też bardzo dobre pytanie :)

I jeżeli nie masz Flasha to możesz spodziewać braku niektórych animacji, obrazków na stronach www.
Stąd pobierzesz Flasha.
Przyczyną braku niektórych animacji obrazków mogą być także ustawienia bezpieczeństwa w IE lub Firefox.
Ale najpierw sprawdź co się stanie jak zainstalujesz flasha ;)
Potem pomyślimy co dalej jak problem się nie rozwiąże.
  • 0

#1249 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 03.09.2007 - |14:57|

Mam kłopot z SubEdit.
Gdy mam jakiś film z fps 23 SubEdit odtwarza mi go jako 25(w prawym dolnym rogu na czerwono mam napisane że jest to fps 25)

Potem mam kłopot z napisami bo nie pasują do filmu. Ale nie jest kłopot zmienić fps napisów. Kłopot jest w tym że jak komuś potem dam ten film lub otworzę w innym programie(Windoms Media Player Classic czy jakoś tak) to mam z fps 23.

Czy ktoś ma pomysł czemu SubEdit odtwarza je jako 25?

Edit1:
Ej nikt nie pomoże?

Hmm ja też mam coś namieszane czasami SE odpala film w FPSie 41,777 czy coś koło tego.
Napisy wtedy nie smigaja ale wystarczy zmienic jednym kliknieciem FPS napisów na to co proponuje SE i śmiga.
Problemu nie rozwiazałem nie chce mi się grzebać. Ale to jest albo wina kodeków a mam tylko xvida i nic wiecej lub SE ma coś w nowej wersji zwalone.

PEACE :P
  • 0

#1250 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.09.2007 - |17:19|

Mam problem nie jestem pewien z czym, bo w sumie problem występuje tylko w subedicie. Kocham ten program, a ten mi sie zbuntował. Nie wiem czy może się to wiązać z nową kartą graficzną czy co. W każdym razie jeszcze wczoraj na tej samej karcie działało ok. A problem polega na tym, że są problemy z renderowaniem napisów. Gdy ma nastąpić wyświetlenie napisów film się strasznie tnie, a napisy im dłuższe tym bardziej spowalniają. Używam Klcodecpack, sprawdzałem na mediaplayer classic i na nim było ok. Reinstalowałem suba i nic to nie dało.
Chciałbym też spytać o doradztwo w sprawie owej karty graficznej. Jest to Saphire X1950 pro na AGP. Zainstalowałem Catalysta i niby niezbędnego do nich .NET 2.0. Jednak stery się sypały, nie działał żaden control panel ani nic w tym stylu. Narazie zainstalowałem omegi, ale znalazłem w necie jeszcze dwa typy nieoficjalnych sterów dla radeona i właśnie chciałbym wiedzieć, które są najfajniejsze tzn. nie chodzi mi o ten 1% wzrostu wydajności w grach. Chciałbym by panel kontrolny był intuicyjny i miał duże mozliwości (za dużo nVidii używałem chyba :D ). Nie chce mi sie już deinstalować, instalować i restartować po raz n-ty, więc moze ktoś już znający radeony od podszewki by się wypowiedział.
  • 0

#1251 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 13.10.2007 - |11:02|

Od razu mówię że nie jestem zwolennikiem Radeonów ale... :P
W kwestii subedita - dlaczego może ciąć?
Używa wyjątkowego systemu renderowania napisów jako nakładki. MediaPlayer Classic wbudowuje napisy w film przed wyrenderowaniem, potem puszcza wszystko na ekran jako całość. To naprawdę dziwne zjawisko że twoja karta muli przy tak prostej operacji ale zgaduję że chodzi o sterowniki.
Rozwiązaniem tymczasowanym może być renderowanie napisów przez kodek i wyłączenie ich w subedicie. Wiem że taką funkcję posiada FFDShow bo sam z niej korzystam. Tylko najlepiej odinstaluj Klcodecpack i zainstaluj samego FFDShow.
Co do nieoficjalnych wersji sterowników, lepiej się w to nie bawić. Używaj oficjalnych - karta jest i tak wystarczająco silna. Najlepiej ściągnij okrojoną wersję strowników z tej strony. Okrojona tzn. bez panelu kontrolnego. Wyczyść system z poprzednich sterowników. Powinieneś jeszcze się upewnić na jakim AGP twoja karta aktualnie pracuje: x2, x4, x8, pci. Jeżeli na pci to znaczy że źle i trzeba coś z tym zrobić.
http://www.cpuid.com/cpuz.php - ten program pozwili tobie na sprawdzenie AGP. I to chyba wszystko. Napisz jak to tam wszystko wychodzi z tą kartą bo jestem ciekaw ;)
  • 0

#1252 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.10.2007 - |17:10|

Zrobiłem tak: format dzień po napisaniu posta :). Jest ok, ale coś tam wciąż mi chodzi po plecach i wywołuje ciarki :D, nie wiem może po tym incydencie się wyczuliłem, ale w momencie wyświetlania napisów widzę mały odstęp czasowy między wyświetleniem linii niższej a linii wyżej (na nVidii czegoś takiego sobie nie przypominam), ale filmy już nie przycinają, więc nie mam zastrzeżeń. Używam nadal omeg, bo po formacie oficjalne już w ogóle nie chciały się zainstalować tzn. mimo, że mam uprawnienia administratora instalator kazał użyć konta z uprawnieniami administratora do instalacji sterowników (to mnie rozwaliło do końca). Jak się też okazało, wydajność w grach na omegach jest sporo większa niż na oficjalnych (dużo więcej niż o 1% :) ). Cóż zaczynam się z tą kartą zaprzyjaźniać i być moze niedługo będę w stanie wycisnąć z niej tyle funkcjonalności co z nVidii, mimo wszystko dzięki za wsparcie :).
  • 0

#1253 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.10.2007 - |23:38|

ja mam trochę z innej beczki pytanie
na lapku mam na razie wingrozę
jaki odtwarzacz poza subeditem polecicie?
Subedita nie mogę używać, gdyż nie mam WMP i nie planuję mieć

z góry mówię, że MPlayer 1.0rc1 też odpada, gdyż mam ekran panoramiczny, a program ten niepoprawnie dopasowuje AR.

#1254 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 25.10.2007 - |10:38|

Media Player Classic - Porządny odtwarzacz, może nie tak wygodny jak Subedit ale wystarcza.
Koala Player - Kiedyś go używałem gdy nie wiedziałem o Subedit

Subedita nie mogę używać, gdyż nie mam WMP i nie planuję mieć

Nie rozumiem za bardzo czemu nie możesz zainstalować sobie Subedita. Windows Media Player to osobna aplikacja z której Subedit nie korzysta

Użytkownik Harpun edytował ten post 25.10.2007 - |10:48|

• 0

#1255 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.10.2007 - |14:05|

Nie rozumiem za bardzo czemu nie możesz zainstalować sobie Subedita. Windows Media Player to osobna aplikacja z której Subedit nie korzysta

ehh, doradzam doczytać informacje o programie:

Program wykorzystuje systemowego Media Player'a w wersji 6.4 lub nowszej.

SubEdit wykorzystuje WMP do wyświetlania obrazu, nie ma WMP to SubEdit nie działa...

#1256 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 27.10.2007 - |09:02|

No prosze, nawet o tym nie wiedziałem. Jedyne co mogę polecić to programy wymienione wcześniej. Albo zmusić się jednak do instalacji WMP. Chyba nie sprawia aż tylu problemów.
  • 0

#1257 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.11.2007 - |20:31|

To ja mam niezłe pytanko.

Objaw: Mój monitor migocze jak w przypadku niskiego tempa odświeżania- wiadomo strasznie denerwujące, zwalczam to ustawiając odświeżanie na 100Hz- niestety mam dość stary sprzęt i to ogranicza mnie do rozdzielczości 800x600 co czasami jest zbyt mało.

Teraz najlepsze, czyli przyczyna:
Po dłuższym dochodzeniu przyczyną okazał się zewnętrzny modem do internetu. Stałe łącze podłączane przez USB. Teraz tak ustawiam dajmy odświeżanie 60HZ- obraz lata jak szalony, trudno wytrzymać patrzenie przez kilka sekund. Wystarczy jednak, że wyciągnę kabel USB lub kabel z sygnałem z modemu i wszystko ustaje, obraz klarowny żadnego migotania. Nie ruszam nic w ustawieniach, ot po prostu wyciągam kabelek. Tutaj mała wada bo tracę neta.

Jakieś pomysły?
Problem to juz nie nowy i da się z nim żyć, ale co pewien czas mam potrzebę załatwienie tego, bezskutecznie. Sprawa oprogramowania raczej odpada- sprawdzałem kilkakrotnie.
  • 0

#1258 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 29.11.2007 - |21:52|

odsuń modem od monitora?
edit: albo lepiej zaizoluj kable?

Użytkownik Toudi edytował ten post 29.11.2007 - |21:53|

#1259 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 29.11.2007 - |22:11|

Do tego wszystkiego powyżej można jeszcze dodać jakieś przepięcia na wejściach/wyjściach gdzie są kable podłączane.
Ale stawiałbym raczej na marne ekranowanie kabli.

Użytkownik biku1 edytował ten post 29.11.2007 - |22:12|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#1260 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 08.12.2007 - |23:10|

Witam,
Szukam jakiegos ftp, gdzie moglbym trzymac sobie roznego rodzaju pliki. Najlepiej bez ograniczenia wielkosci na jeden plik, z minimalna przestrzenia dyskowa 1GB. Moze byc platny. Nie interesuje mnie www, poczta, itp.
Szukam cos w stylu... np. tworze sobie na ftp katalog xxx gdzie wrzucam jakies pliki. Znajomej osobie podaje pozniej adres ftp://nazwa_hosta.pl/xxx/ i on sobie przeglada te pliki i pobiera co mu sie podoba.

Wiem ze to spore wymagania, ale moze istnieja takie ftp? Jesli nie to chyba najblizsze temu rozwiazanie to np rapidshare, filefactory, etc.

UPDATE: Znalazlem taki oto LINK, sporo tego. Ja osobiscie wybralem DriveHQ.com

Użytkownik Cholek edytował ten post 09.12.2007 - |16:29|

• 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych