Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#1221 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 11.07.2007 - |03:42|

wcale bym się nie zdziwił, gdyby IE miał taki błąd.. - zalecałbym aktualizację takich programów jak przeglądarki i odtwarzacze do najnowszych wersji...

#1222 Stillo

Stillo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 11.07.2007 - |07:58|

jest jeszcze jedna opcja, której nikt nie podał - przywracanie systemu, spróbuj może je wyłączyć

Jeśli i to nie pomoże to może masz wirusa, więc przeskanuj cały system. I jeszcze jedno - chyba w tym momencie nic nie sciągasz ?

Przeskanuj sobie jeszcze dysk tym http://personal.inet...rts/ecleane.htm

Użytkownik Stillo edytował ten post 11.07.2007 - |08:04|

• 0

#1223 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 11.07.2007 - |09:51|

Najbardziej banalne rozwiązanie to lokalizowacja tego magicznego stada plików(lub pojedyńczego giganta) przez sprawdzanie wielkości folderów na dysku po długim nierestartowaniu komputera. Praca moznolna ale napewno wskarzę winowajcę. Kiedy już znajdziesz katalog z przesadnie dużą ilością plików bądź jednym gigantem po nazwie katalugu lub plików dojdziesz do źródła problemow.

Użytkownik Harpun edytował ten post 11.07.2007 - |10:18|

• 0

#1224 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.07.2007 - |20:46|

Najbardziej banalne rozwiązanie to lokalizowacja tego magicznego stada plików(lub pojedyńczego giganta) przez sprawdzanie wielkości folderów na dysku po długim nierestartowaniu komputera. Praca moznolna ale napewno wskarzę winowajcę. Kiedy już znajdziesz katalog z przesadnie dużą ilością plików bądź jednym gigantem po nazwie katalugu lub plików dojdziesz do źródła problemow.

Pozwolę sobie odpowiedzieć cytując mój pierwszy post z tym problemem:

Próbowałem tego szykać. Najpierw duże pliki - nic (wyjątek pagefile.sys 1,5 giga)
Potem małe pliczki - nic. Wielkości folderów, pliki ostatnio utworzone, ostatnio modyfikowane - nic.
Program antywirusowy, dwa skanery online, do złosliwego oprogramowania, trojanów - nic.
Wszystkie wielkości plików i folderów dają mniej więcej tyle, ile powinny zajmować.

Stillo - przywracanie systemu mam wyłączone (zaraz po instalacji systemu to robiłem).
Ściągam. Jednak ściąganie u mnie nie odbywa się przez dysk C: Zresztą kompek chodzi w zasadzie 24/7 wysyłając lub ściągając (po to chodzi bez przerwy).
Problem pojawił się jakieś 7, 8 dni temu a oprogramowanie do ściągania (mułek i utorrent) nie zmieniane od kilku miesięcy.

Coś czuję w kościach, że skończy się opcją "format".....
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#1225 Stillo

Stillo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 11.07.2007 - |21:15|

Pozwolę sobie odpowiedzieć cytując mój pierwszy post z tym problemem:
Stillo - przywracanie systemu mam wyłączone (zaraz po instalacji systemu to robiłem).
Ściągam. Jednak ściąganie u mnie nie odbywa się przez dysk C: Zresztą kompek chodzi w zasadzie 24/7 wysyłając lub ściągając (po to chodzi bez przerwy).
Problem pojawił się jakieś 7, 8 dni temu a oprogramowanie do ściągania (mułek i utorrent) nie zmieniane od kilku miesięcy.

Coś czuję w kościach, że skończy się opcją "format".....

w taki razie zrób tak, tu masz link http://www.microsoft...sk/Filemon.mspx zainstaluj i sprawdzaj do którego pliku i co zapisuje tyle danych. Stawiam, że chodzi o plik trace.log, ale jak pisałem najpierw sprawdź za pomocą tego programu.
  • 0

#1226 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 11.07.2007 - |22:43|

Próbowałem tego szykać. Najpierw duże pliki - nic (wyjątek pagefile.sys 1,5 giga)
Potem małe pliczki - nic. Wielkości folderów, pliki ostatnio utworzone, ostatnio modyfikowane - nic.
Program antywirusowy, dwa skanery online, do złosliwego oprogramowania, trojanów - nic.
Wszystkie wielkości plików i folderów dają mniej więcej tyle, ile powinny zajmować.

No tak... nie przeczytałem dokładnie. Jedno jest pewne: nie jest to wirus. wirusy nie są tak miłe i nie oczyszczają miejsca na dysku po restarcie :] Ale nadal nie rozumiem jakim cudem nie wykryłeś które pliki zabierają miejsce z dysku. Nie może być tak że wolna przestrzeń znika od tak sobie(chyba że wskaźnik wolnej przestrzeni robi cię w jajo :D) bez utworzenia jakiego kolwiek pliku.
  • 0

#1227 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.07.2007 - |07:47|

No tak to mniej więcej wygląda....

np. EasyCleaner: wolne 17,6 giga
Zajęte:
windows - 3,9
program files - 6,4
d&s - 0,8
pagefiles - 1,5........czyli razem, doliczając jeszcze jakąś drobnicę z plików = 15giga, no 16 giga plus wolne 17,6 no w zaokrągleniu 35 giga.
Tylko że partycja ma 48 giga.
Czyli na obecną chwilę wyparowało 13 giga miejsca :/
EC po prawej stronie pokazuje wielkości plików i folderów (wypisałem te najwieksze ) i te wielkości pokrywają się z rzeczywistymi wielkościami zaraz po restarcie pozostałe pliki to wielkość, przy wskazaniu w GB gdzie mamy dopiero 3 zera po przecinku i jakaś cyfra. Moje "dodawanie" było z wielkim zaokrągleniem do góry.
A 13 giga to nie pryszcz, który można przeoczyć.

To jest przykład z EC ale tak samo pokazuje sam system.
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#1228 Stillo

Stillo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 12.07.2007 - |08:20|

No tak to mniej więcej wygląda....

np. EasyCleaner: wolne 17,6 giga
Zajęte:
windows - 3,9
program files - 6,4
d&s - 0,8
pagefiles - 1,5........czyli razem, doliczając jeszcze jakąś drobnicę z plików = 15giga, no 16 giga plus wolne 17,6 no w zaokrągleniu 35 giga.
Tylko że partycja ma 48 giga.
Czyli na obecną chwilę wyparowało 13 giga miejsca :/
EC po prawej stronie pokazuje wielkości plików i folderów (wypisałem te najwieksze ) i te wielkości pokrywają się z rzeczywistymi wielkościami zaraz po restarcie pozostałe pliki to wielkość, przy wskazaniu w GB gdzie mamy dopiero 3 zera po przecinku i jakaś cyfra. Moje "dodawanie" było z wielkim zaokrągleniem do góry.
A 13 giga to nie pryszcz, który można przeoczyć.

To jest przykład z EC ale tak samo pokazuje sam system.

a sprawdzałeś tym co pisałem wyżej http://www.microsoft...sk/Filemon.mspx ?
stawiam, że chodzi o plik trace.log
  • 0

#1229 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.07.2007 - |18:33|

a sprawdzałeś tym co pisałem wyżej http://www.microsoft...sk/Filemon.mspx ?
stawiam, że chodzi o plik trace.log

Po uruchomieniu lekkie zdziwienie bo zapie..... jak szalone.
Zapisałem trochę tego i nie znalazłem takiego pliku.
Szukałem go przez opcje "znajdź pliki lub foldery i u mnie nie ma na C; takiego pliku. Znalazł plików *.log 54 sztuki ale żaden z nich nie nazywa się trace i żaden z nich nie jest przerośnięty.
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#1230 Stillo

Stillo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 13.07.2007 - |07:57|

Po uruchomieniu lekkie zdziwienie bo zapie..... jak szalone.
Zapisałem trochę tego i nie znalazłem takiego pliku.
Szukałem go przez opcje "znajdź pliki lub foldery i u mnie nie ma na C; takiego pliku. Znalazł plików *.log 54 sztuki ale żaden z nich nie nazywa się trace i żaden z nich nie jest przerośnięty.

a znalazłeś do którego pliku zapisuje tyle danych w tym programie ?
  • 0

#1231 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 13.07.2007 - |15:08|

http://www.tweakxp.c...ticle37538.aspx

Link powyżej powinien pomóc aby wyłączyć funkcję trace.log

Plik który jest na bierząco zapisywany może być nie widoczny przez system
  • 0

#1232 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 14.07.2007 - |00:59|

Problem mam dość dziwny.

Laptop Dell E 1505 z DVD wypalarką w DL też. ale nie w tym rzecz, coś nie działa jak trzeba. Zamiast palić coś w 14 minut zajmuje mi to 2,5 godziny !.
Normalnie cofnąłem się w czasie do Windowsa 98 gdzie bez włączenia DMA między dyskami mogłem zapomnieć o przegraniu czegoś z dysku na dysk.
Jakieś pomyły co z tym fantem zrobić.
Stawianie systemu nie wchodzie w grę bo go nie mam przy sobie na płycie :/

PEACE :P
  • 0

#1233 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 14.07.2007 - |09:13|

Właśnie podałeś najbardziej prawdopodobną przyczynę tego problemu czyli DMA jst pewnie wyłączone.
Jak trochę pogogliłem to znalazłem sporo postów gdzie ten sam model miał identyczne problemy.
Założę się że jak chciałbyś oglądać film na DVD to doświadczyłbyś zamuleń w odtwarzaniu Gdyż wszystko z DVD leci przez procesor(PIO).

Aby wymusić ponowne wykrycie urządzenia W menadżeże urządzeń: prawy przycisk na Secondary IDE channel i odinstaluj.
Potem elegancko resetujesz system i modlisz się że windows zmądrzeje.

http://club.cdfreaks...ad.php?t=101616

Użytkownik Harpun edytował ten post 14.07.2007 - |09:23|

• 0

#1234 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 16.07.2007 - |08:04|

Problem znikającego miejsca na C: rozwiązany.
Winowajca (w zasadzie winowajcy) znaleziony i zniszczony :)

Pierwszy winowajca, to plik history.db który jest w folderze PeerGuardian'a. Rośnie on sobie powolutku każdego dnia. U mnie w momencie wykrycia miał prawie 8 giga.
Plik wykasowałem. Pomimo, że w PG2 próbowałem zaznaczyć opcję by nie tworzył tego pliku, dalej jest zapisywany i powoli sobie rośnie. Co jakiś czas go wywalę i po sprawie.

Drugi winowajca, to plik trace.log który jest zapisywany przez Bootvis. Próbowałem pozbyć się tego pliku przez zaznaczenie opcji w Bootvis "Trace ->Stop tracing". Nic to nie dało i plik był tworzony nadal (dlaczego? - nie wiem). Znalazłem inne rozwiązanie, które jak na razie działa. W rejestrze, w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WMI\GlobalLogger trzeba zmienić wartość Start z 1 na 0.

Zastanawia mnie jedynie fakt, dlaczego opcja "wyszukaj pliki i foldery" w Windzie nie znajdywała mi plków o takiej wielkości pomimo zadanych parametrów. Musiałem mozolnie przeglądać wszystko na piechotę

Dzięki wszystkim za pomoc.
Szczególne podziękowania dla Stillo za srzał w dziesiątkę.
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#1235 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.08.2007 - |02:13|

Mam kłopot z SubEdit.
Gdy mam jakiś film z fps 23 SubEdit odtwarza mi go jako 25(w prawym dolnym rogu na czerwono mam napisane że jest to fps 25)

Potem mam kłopot z napisami bo nie pasują do filmu. Ale nie jest kłopot zmienić fps napisów. Kłopot jest w tym że jak komuś potem dam ten film lub otworzę w innym programie(Windoms Media Player Classic czy jakoś tak) to mam z fps 23.

Czy ktoś ma pomysł czemu SubEdit odtwarza je jako 25?

Edit1:
Ej nikt nie pomoże?

Użytkownik spex edytował ten post 23.08.2007 - |23:31|

• 0

#1236 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 24.08.2007 - |13:39|

Przydała by się wersja SubEdita oraz zestaw kodeków jaki posiadasz. I pytanie: czy z filmami o innym FPS-ie również dzieje się coś dziwnego?

Użytkownik Harpun edytował ten post 24.08.2007 - |13:41|

• 0

#1237 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.08.2007 - |15:53|

spex miałem to samo

subedit identyfikuje film jako 25fpsów, ale wiem że jest tam opcja - coś w stylu: - wymuś tempo odtwarzania i do wyboru 4 czy 5 standardów...

w padłem na to po godzinie walki z programem i napisami...

ps. film nadal leci jako 23 klatki, tylko napisy idą jaką 25...

#1238 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.08.2007 - |01:37|

Przydała by się wersja SubEdita oraz zestaw kodeków jaki posiadasz.

SubEdit b4060
K-Lite Codec Pack 3.2.5 FULL
QuickTime Alternative 1.56
Real Alternative 1.52

I pytanie: czy z filmami o innym FPS-ie również dzieje się coś dziwnego?

Odpaliłem film z FPS 25 i widzi go jako 25. Niestety nie posiadam z innym FPS. Mile widziany jakiś link z demem innego FPSa:>

spex miałem to samo

subedit identyfikuje film jako 25fpsów, ale wiem że jest tam opcja - coś w stylu: - wymuś tempo odtwarzania i do wyboru 4 czy 5 standardów...

w padłem na to po godzinie walki z programem i napisami...

ps. film nadal leci jako 23 klatki, tylko napisy idą jaką 25...

Juz to znalazłem, ale trochę uciążliwe jest za każdym razem zmieniać FPS filmu. Niestety nie da się ustawić tego parametru na sztywno.
  • 0

#1239 andrzejb

andrzejb

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 25.08.2007 - |08:41|

SubEdit b4060
K-Lite Codec Pack 3.2.5 FULL
Real Alternative 1.52
Odpaliłem film z FPS 25 i widzi go jako 25. Niestety nie posiadam z innym FPS. Mile widziany jakiś link z demem innego FPSa:>
Juz to znalazłem, ale trochę uciążliwe jest za każdym razem zmieniać FPS filmu. Niestety nie da się ustawić tego parametru na sztywno.

Witam,
przeinstaluj kodeki, spotkałem sie z taką sytuacją, film który działał prawidłowo kiedyś przestał ( taki sam efekt ). Pomogło własnie przeinstalowanie.
  • 0
pozdrowienia Andrzej

#1240 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 25.08.2007 - |11:05|

A ja mam prośbę:
Odinstaluj natychmiast K-Lite Codec Pack 3.2.5 FULL. Powtórzę to jeszcze raz aby wszyscy usłyszeli:
Codec packi robią niesamowity bałagan w systemie!!!

Zawsze najlepiej jest samemu instalować każdy codek jeżeli jest wyjątkowo potrzebny. Ja osobiście używam FFDShow MPEG-4 Video Decoder . Nie jest to codek pack jak sądzą niektórzy lecz jeden codec obsługujący prawe wszystkie. Istnieje w nim funkcja włączania i wyłączania emulacji każdego codeka. Naprawdę polecam.
A jeżeli chodzi o:
Real Alternative 1.52
to możesz je zostawić bo są to wyjątkowe formaty których FFDShow ma teoretycznie zakaz emulacji.

Ja powiedziałem co chciałem powiedzieć, ty zrobisz to co uważasz za słuszne ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych