Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#1201 Tanith

Tanith

The Queen

• Grupa Hatak
  • 160 postów

Napisano 12.06.2007 - |20:02|

Czy jest może jakiś sposób, by odczytać listę ukrytych odbiorców wiadomości, którą dostałam?
  • 0
"People are stupid; given proper motivation, almost anyone will believe almost anything. Because people are stupid, they will believe a lie because they want to believe it’s true, or because they are afraid it might be true."

#1202 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.06.2007 - |21:12|

Czy jest może jakiś sposób, by odczytać listę ukrytych odbiorców wiadomości, którą dostałam?

NIE
  • 0

#1203 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 06.07.2007 - |10:13|

Płyta główna:Gigabyte 945GCM
Procek: Celeron D347
Dysk: Seagate 160 GB SATA
DVD-RW: LG H42N PATA

no i mój problemik wygląda tak:

po włączeniu kompa system wykrywa mi napęd optyczny natomiast nie wykrywa HDD; jeśli teraz damy restart to wszystko gra; wykrywa zarówno DVD jak i HDD i systemik operacyjny śmiga:); próbowałem na wszystkich trybach pracy jakie oferuje BIOS, przepinałem dysk na inny kanał SATA, myślałem, że może chodzi o opóźnienie w wykrywaniu dysku(w BIOS-ach Gigabyte po wciśnięciu Ctrl-F1 pokazują się nowe opcję i można ustawić opóznienie w ustawieniu HDD), ale to też nie poskutkowało; czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?; byłbym niezmiernie wdzięczny;

EDIT:odłączenie napędu optycznego nic nie zmienia w opisanej sytuacji;
EDIT2: sprawa już nie tak bardzo palaca, bo udało mi się zwalić problem na kogoś innego :cool4: , ale z chęcią bym poznał rozwiązanie tej łamigłówki :biggrin2: ;

Użytkownik inwe edytował ten post 06.07.2007 - |11:37|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#1204 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.07.2007 - |13:01|

A jak go nie wykrywa to się kręci?
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#1205 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 06.07.2007 - |21:48|

Próbowałeś bawić się ze zworkami?

Upewnij się co do ustawień fizycznych w każdym urządzeniu. Być może przy starcie komputera gryzą się który ma być masterem lub slavem itd.

Użytkownik Harpun edytował ten post 06.07.2007 - |21:51|

• 0

#1206 Tanith

Tanith

The Queen

• Grupa Hatak
  • 160 postów

Napisano 08.07.2007 - |17:00|

Chciałabym kupić UPS, bo chwilowe skoki napięcia w sieci powodują restart kompa i utratę wszystkiego nad czym akurat pracuję. Czy możecie mi doradzić jakiś sprzęt w cenie do 350-400 zł? Planuję podłączyć do niego monitor (LCD 17 cali), komputer (Athlon 64 3000+, 512MB RAM, dwie nagrywarki DVD, HDD 160 GB SATA) i linię telefoniczną. Niestety nie pamiętam, jaki mam zasilacz i nie wiem, gdzie to można sprawdzić :)

Sprawa jest dość pilna, bo ostatnio wiejące wiatry wyłączają mi komputer kilka razy na dzień.
  • 0
"People are stupid; given proper motivation, almost anyone will believe almost anything. Because people are stupid, they will believe a lie because they want to believe it’s true, or because they are afraid it might be true."

#1207 Stillo

Stillo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 08.07.2007 - |17:19|

Chciałabym kupić UPS, bo chwilowe skoki napięcia w sieci powodują restart kompa i utratę wszystkiego nad czym akurat pracuję. Czy możecie mi doradzić jakiś sprzęt w cenie do 350-400 zł? Planuję podłączyć do niego monitor (LCD 17 cali), komputer (Athlon 64 3000+, 512MB RAM, dwie nagrywarki DVD, HDD 160 GB SATA) i linię telefoniczną. Niestety nie pamiętam, jaki mam zasilacz i nie wiem, gdzie to można sprawdzić :)

Sprawa jest dość pilna, bo ostatnio wiejące wiatry wyłączają mi komputer kilka razy na dzień.

Proponuję skorzystać z tego konfiguratora, który pomaga dobrać odpowiedni ups do sprzętu
http://www.apcc.com/...ector/index.cfm
APC jest liderem w produkcji ups-ów, bardzo często polecany i bez problemu można kupić któryś z modeli w Twojej cenie. Konfigurator powinien pomóc w wyborze.

Użytkownik Stillo edytował ten post 08.07.2007 - |17:24|

• 0

#1208 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 08.07.2007 - |17:29|

A jak go nie wykrywa to się kręci?

tak;

Próbowałeś bawić się ze zworkami?

Upewnij się co do ustawień fizycznych w każdym urządzeniu. Być może przy starcie komputera gryzą się który ma być masterem lub slavem itd.

urządzenia SATA nie mają zworek zależy, w które gniazdo na płycie je wepniesz wtedy master/slave; urządzenie PATA było na innym kanale niż SATA, więc nie powinno być problemu; ale podejrzewałem, że tak jak mówisz coś się może gryźć więc odłączyłem całkowicie nagrywarkę, był tylko dysk SATA, ale problem i tak pozostał;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#1209 Harpun

Harpun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 08.07.2007 - |20:45|

tak;
urządzenia SATA nie mają zworek zależy, w które gniazdo na płycie je wepniesz wtedy master/slave; urządzenie PATA było na innym kanale niż SATA, więc nie powinno być problemu; ale podejrzewałem, że tak jak mówisz coś się może gryźć więc odłączyłem całkowicie nagrywarkę, był tylko dysk SATA, ale problem i tak pozostał;

No właśnie z SATA to za bardzo nie wiem jak to jest bo sam mam jeszcze stere ATA 133 dlatego tutaj zupełnie zgadywałem. Ale jeżeli dysk nadal ma problemy ze startem to wina może leżeć tylko po stronie dysku lub płyty głównej. Może pożycz od kogoś dysk SATA na chwilkę i zobaczy czy problem znika.

I jeszcze jedna możliwość:
Jeżeli to możliwe to zaktualizuj biosa płyty(!!!ryzykowne!!!). Jak coś to mogę pomóc z szukaniem wersji biosa do twojej płyty. Wiem że gdy ja kupiłem swoją płytkę(też GIGABYTE) to musiałem kilka razy restartować komputer bo POST nie zaskakiwał. A po aktualizacji biosu problem zniknął.

EDIT:
sprawdzałem na stronie producenta:
http://www.gigabyte....?ProductID=2437
Płyty te w rzeczy samej wykazują problemy z kompatybilnością w przypadku dysków SATA

Użytkownik Harpun edytował ten post 08.07.2007 - |20:56|

• 0

#1210 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 09.07.2007 - |05:35|

EDIT:
sprawdzałem na stronie producenta:
http://www.gigabyte....?ProductID=2437
Płyty te w rzeczy samej wykazują problemy z kompatybilnością w przypadku dysków SATA

wielkie dzięki; chciałem uniknąć aktualizacji BIOS-u, ale widocznie mus to mus:/;
zauważyłem, że większość aktualizacji BIOS-u na tej płytce dotyczy kompatybilności SATA po przetaktowaniu, zobaczymy jak to u mnie podziała; w każdym razie dzieci uczcie się na błędach i nie kupujcie tej płyty i dysku SATA :biggrin2: ;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#1211 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.07.2007 - |22:36|

Mam win XP SP2 z IE7, 1024 ramu, P4 1,8 Ghz.

Zauważyłem ostatnio, że znika mi systematycznie miejsce na C:. Partycja ma 48 giga z czego zajęte jest około 50%. Po dobie chodzenia kompa zmniejsza się wolne miejsce do 9-8% czyli gdzies 4 giga. Nie ucieka to gwałtownie lecz powolutku i systematycznie. Po resecie wraca cała wona przestrzeń dysku i zabawa zaczyna się od początku, czyli powolne znikanie miejsca.
Próbowałem tego szykać. Najpierw duże pliki - nic (wyjątek pagefile.sys 1,5 giga)
Potem małe pliczki - nic. Wielkości folderów, pliki ostatnio utworzone, ostatnio modyfikowane - nic.
Program antywirusowy, dwa skanery online, do złosliwego oprogramowania, trojanów - nic.
Wszystkie wielkości plików i folderów dają mniej więcej tyle, ile powinny zajmować.
Więc co zajmuje tą przestrzeń?

Może ktoś się już z tym spotkał? ewentualnie jakiś pomysł?
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#1212 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.07.2007 - |22:39|

pamięć podręczna systemu windows...

zobacz jej ustawienia we właściwościach Mojego Komputera...

#1213 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.07.2007 - |22:43|

Oczywiście należy ustawić stały plik wymiany, dzięki czemu będziesz wiedział, ze tyle a nie więcej zostanie mu przydzielone. 500 MB wystarczy, dawanie więcej nie ma sensu, bo jak już system będzie miał taką duzą potrzebę to nawet 10 GB nic tu nie zmieni.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#1214 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 09.07.2007 - |22:54|

no ale, żeby SWAP zjadał tyle miejsca? :blink1: ; myślałem, że Winda dba o to, żeby był jak najmniejszy; IMHO to rozwiąże problem, ale co powoduje taki rozrost pliku wymiany i co wynika z postu AtroN-a jednostajny wzrost??;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#1215 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 10.07.2007 - |19:17|

Plik wymiany powinien posiadać rozmiar równy 1.5 x ilość RAM (zalecana wartość).

Niestety wadą Windowsów jest to, że one nie dbają o pamięć wirtualną i jeżeli mają możliwość to sobie ją systematycznie rozszerzają. W momencie kiedy dotrą do maksymalnych rozmiarów, wtedy zaczynają usuwać zbędne strony przerzucone na dysk. Najlepiej jest ograniczyć plik wymiany (na sztywną wartość, ale nie mniej niż ilość RAMu) i będzie po kłopocie.
  • 0

#1216 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.07.2007 - |20:17|

To chyba nie to :(
Jak już pisałem plik pagefile.sys (to chyba o to chodzi?) ma u mnie wielkość 1536 MB.
A to ustawienia z tej zakładki:
rozmiar początkowy: 1536
rozmiar maksymalny: 3072

Całkowity rozmiar plików stronicowania dla wszystkich dysków:
Dopuszczalne minimum: 2 MB
Zalecane: 1534 MB
Aktualnie przydzielono: 1536 MB

Chyba, że system gdzies pokątnie kradnie przestrzeń na dysku. :)

A proces trwa nadal. Rano na C: miałem wolnego miejsca 36 Kb (kilo!). Reset. Wolne około 50%.
Chodzi w tej chwili 14 godzin i wolne jest 31%, czyli kradnie dalej.

To ci zagadka.....
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#1217 Stillo

Stillo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 10.07.2007 - |20:34|

jeżeli to nie plik wymiany to jakiśinny program musi to robić, oblukaj menadżer zadań
  • 0

#1218 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.07.2007 - |22:15|

Ok, patrzyłem w menadżera i nie widzę nic niepokojącego.
Nic, co nie znam nie jest uruchomione.
Żaden z procesów nie obciąża ponad miare.
Wydajność komka też nie spada.
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#1219 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.07.2007 - |22:24|

Używasz Firefoxa? w wersji 2.0.x coś tam?
Bo on miał błąd, tzw "wyciek pamieci", który objawiał się tym, że FF nie czyścił po sobie... poprawili to w kolejnej wersji... może to to...

a może inny program, ma podobny problem...

#1220 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.07.2007 - |23:00|

Mam IE7
Jestem właśnie na etapie testowania poszczególnych programów. Wyłączam jednego i przez parę godzin patrzę co się dzieje.
Na razie bez powodzenia....
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych