PYTANKA TECHNICZNE!!!
Napisano 12.06.2007 - |20:02|
Napisano 13.06.2007 - |21:12|
NIECzy jest może jakiś sposób, by odczytać listę ukrytych odbiorców wiadomości, którą dostałam?
Napisano 06.07.2007 - |10:13|
Procek: Celeron D347
Dysk: Seagate 160 GB SATA
DVD-RW: LG H42N PATA
no i mój problemik wygląda tak:
po włączeniu kompa system wykrywa mi napęd optyczny natomiast nie wykrywa HDD; jeśli teraz damy restart to wszystko gra; wykrywa zarówno DVD jak i HDD i systemik operacyjny śmiga:); próbowałem na wszystkich trybach pracy jakie oferuje BIOS, przepinałem dysk na inny kanał SATA, myślałem, że może chodzi o opóźnienie w wykrywaniu dysku(w BIOS-ach Gigabyte po wciśnięciu Ctrl-F1 pokazują się nowe opcję i można ustawić opóznienie w ustawieniu HDD), ale to też nie poskutkowało; czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?; byłbym niezmiernie wdzięczny;
EDIT:odłączenie napędu optycznego nic nie zmienia w opisanej sytuacji;
EDIT2: sprawa już nie tak bardzo palaca, bo udało mi się zwalić problem na kogoś innego :cool4: , ale z chęcią bym poznał rozwiązanie tej łamigłówki :biggrin2: ;
Użytkownik inwe edytował ten post 06.07.2007 - |11:37|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 06.07.2007 - |13:01|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 06.07.2007 - |21:48|
Upewnij się co do ustawień fizycznych w każdym urządzeniu. Być może przy starcie komputera gryzą się który ma być masterem lub slavem itd.
Użytkownik Harpun edytował ten post 06.07.2007 - |21:51|
Napisano 08.07.2007 - |17:00|
Sprawa jest dość pilna, bo ostatnio wiejące wiatry wyłączają mi komputer kilka razy na dzień.
Napisano 08.07.2007 - |17:19|
Proponuję skorzystać z tego konfiguratora, który pomaga dobrać odpowiedni ups do sprzętuChciałabym kupić UPS, bo chwilowe skoki napięcia w sieci powodują restart kompa i utratę wszystkiego nad czym akurat pracuję. Czy możecie mi doradzić jakiś sprzęt w cenie do 350-400 zł? Planuję podłączyć do niego monitor (LCD 17 cali), komputer (Athlon 64 3000+, 512MB RAM, dwie nagrywarki DVD, HDD 160 GB SATA) i linię telefoniczną. Niestety nie pamiętam, jaki mam zasilacz i nie wiem, gdzie to można sprawdzić
Sprawa jest dość pilna, bo ostatnio wiejące wiatry wyłączają mi komputer kilka razy na dzień.
http://www.apcc.com/...ector/index.cfm
APC jest liderem w produkcji ups-ów, bardzo często polecany i bez problemu można kupić któryś z modeli w Twojej cenie. Konfigurator powinien pomóc w wyborze.
Użytkownik Stillo edytował ten post 08.07.2007 - |17:24|
Napisano 08.07.2007 - |17:29|
A jak go nie wykrywa to się kręci?
tak;
Próbowałeś bawić się ze zworkami?
Upewnij się co do ustawień fizycznych w każdym urządzeniu. Być może przy starcie komputera gryzą się który ma być masterem lub slavem itd.
urządzenia SATA nie mają zworek zależy, w które gniazdo na płycie je wepniesz wtedy master/slave; urządzenie PATA było na innym kanale niż SATA, więc nie powinno być problemu; ale podejrzewałem, że tak jak mówisz coś się może gryźć więc odłączyłem całkowicie nagrywarkę, był tylko dysk SATA, ale problem i tak pozostał;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 08.07.2007 - |20:45|
tak;
urządzenia SATA nie mają zworek zależy, w które gniazdo na płycie je wepniesz wtedy master/slave; urządzenie PATA było na innym kanale niż SATA, więc nie powinno być problemu; ale podejrzewałem, że tak jak mówisz coś się może gryźć więc odłączyłem całkowicie nagrywarkę, był tylko dysk SATA, ale problem i tak pozostał;
No właśnie z SATA to za bardzo nie wiem jak to jest bo sam mam jeszcze stere ATA 133 dlatego tutaj zupełnie zgadywałem. Ale jeżeli dysk nadal ma problemy ze startem to wina może leżeć tylko po stronie dysku lub płyty głównej. Może pożycz od kogoś dysk SATA na chwilkę i zobaczy czy problem znika.
I jeszcze jedna możliwość:
Jeżeli to możliwe to zaktualizuj biosa płyty(!!!ryzykowne!!!). Jak coś to mogę pomóc z szukaniem wersji biosa do twojej płyty. Wiem że gdy ja kupiłem swoją płytkę(też GIGABYTE) to musiałem kilka razy restartować komputer bo POST nie zaskakiwał. A po aktualizacji biosu problem zniknął.
EDIT:
sprawdzałem na stronie producenta:
http://www.gigabyte....?ProductID=2437
Płyty te w rzeczy samej wykazują problemy z kompatybilnością w przypadku dysków SATA
Użytkownik Harpun edytował ten post 08.07.2007 - |20:56|
Napisano 09.07.2007 - |05:35|
EDIT:
sprawdzałem na stronie producenta:
http://www.gigabyte....?ProductID=2437
Płyty te w rzeczy samej wykazują problemy z kompatybilnością w przypadku dysków SATA
wielkie dzięki; chciałem uniknąć aktualizacji BIOS-u, ale widocznie mus to mus:/;
zauważyłem, że większość aktualizacji BIOS-u na tej płytce dotyczy kompatybilności SATA po przetaktowaniu, zobaczymy jak to u mnie podziała; w każdym razie dzieci uczcie się na błędach i nie kupujcie tej płyty i dysku SATA :biggrin2: ;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 09.07.2007 - |22:36|
Zauważyłem ostatnio, że znika mi systematycznie miejsce na C:. Partycja ma 48 giga z czego zajęte jest około 50%. Po dobie chodzenia kompa zmniejsza się wolne miejsce do 9-8% czyli gdzies 4 giga. Nie ucieka to gwałtownie lecz powolutku i systematycznie. Po resecie wraca cała wona przestrzeń dysku i zabawa zaczyna się od początku, czyli powolne znikanie miejsca.
Próbowałem tego szykać. Najpierw duże pliki - nic (wyjątek pagefile.sys 1,5 giga)
Potem małe pliczki - nic. Wielkości folderów, pliki ostatnio utworzone, ostatnio modyfikowane - nic.
Program antywirusowy, dwa skanery online, do złosliwego oprogramowania, trojanów - nic.
Wszystkie wielkości plików i folderów dają mniej więcej tyle, ile powinny zajmować.
Więc co zajmuje tą przestrzeń?
Może ktoś się już z tym spotkał? ewentualnie jakiś pomysł?
Napisano 09.07.2007 - |22:39|
zobacz jej ustawienia we właściwościach Mojego Komputera...
Napisano 09.07.2007 - |22:43|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 09.07.2007 - |22:54|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 10.07.2007 - |19:17|
Niestety wadą Windowsów jest to, że one nie dbają o pamięć wirtualną i jeżeli mają możliwość to sobie ją systematycznie rozszerzają. W momencie kiedy dotrą do maksymalnych rozmiarów, wtedy zaczynają usuwać zbędne strony przerzucone na dysk. Najlepiej jest ograniczyć plik wymiany (na sztywną wartość, ale nie mniej niż ilość RAMu) i będzie po kłopocie.
Napisano 10.07.2007 - |20:17|
Jak już pisałem plik pagefile.sys (to chyba o to chodzi?) ma u mnie wielkość 1536 MB.
A to ustawienia z tej zakładki:
rozmiar początkowy: 1536
rozmiar maksymalny: 3072
Całkowity rozmiar plików stronicowania dla wszystkich dysków:
Dopuszczalne minimum: 2 MB
Zalecane: 1534 MB
Aktualnie przydzielono: 1536 MB
Chyba, że system gdzies pokątnie kradnie przestrzeń na dysku.
A proces trwa nadal. Rano na C: miałem wolnego miejsca 36 Kb (kilo!). Reset. Wolne około 50%.
Chodzi w tej chwili 14 godzin i wolne jest 31%, czyli kradnie dalej.
To ci zagadka.....
Napisano 10.07.2007 - |20:34|
Napisano 10.07.2007 - |22:24|
Bo on miał błąd, tzw "wyciek pamieci", który objawiał się tym, że FF nie czyścił po sobie... poprawili to w kolejnej wersji... może to to...
a może inny program, ma podobny problem...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych