Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 70 – S04E10 – This Mortal Coil

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 70 – S04E10 – This Mortal Coil (140 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (15 głosów [12.93%])

Procent z głosów: 12.93%

2. 9.5 (20 głosów [17.24%])

Procent z głosów: 17.24%

3. 9 (22 głosów [18.97%])

Procent z głosów: 18.97%

4. 8.5 (13 głosów [11.21%])

Procent z głosów: 11.21%

5. 8 (20 głosów [17.24%])

Procent z głosów: 17.24%

6. 7.5 (4 głosów [3.45%])

Procent z głosów: 3.45%

7. 7 (6 głosów [5.17%])

Procent z głosów: 5.17%

8. 6.5 (3 głosów [2.59%])

Procent z głosów: 2.59%

9. 6 (5 głosów [4.31%])

Procent z głosów: 4.31%

10. 5.5 (1 głosów [0.86%])

Procent z głosów: 0.86%

11. 5 (3 głosów [2.59%])

Procent z głosów: 2.59%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (1 głosów [0.86%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [1.72%])

Procent z głosów: 1.72%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.86%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 21.12.2007 - |23:26|

Zgadzam się całkowicie. Replikatorom mówimy nie! Mogliby wymyślić coś oryginalnego w końcu! Chociażby zapoznać nas z furlingami o których mowa była w kilku odcinkach w SG1! O właśnie, furlingowie okazaliby się nową potęgą, chcącą panować tak jak goa'uldowie, czy chociażby Ori! :P

PS: To takie moje skromne zdanie :P

Jak dla mnie 9/10 :rolleyes:

Odcinek fajny i możecie sobie ponarzekać :P Mi się podobał :)

Milo było popatrzeć na Repli - Keller patrząc w sufit tuż przed zniszczeniem głównej wieży przez drony :) Powiało taka nutka odwagi i godności.
Zastanawia mnie w jaki sposób frakcja replikatorów mogła oddzielić sie od innych i ukrywać. Przecież Replikatory żyją w kolektywie i chyba dzielą sie wszystkim - każdy wie co robi inny - coś jak wiele istnień połączonych w jedno.
Ciekawe co zrobili by Pradawni w momencie kiedy jeden z ich "nieudanych eksperymentów " nagle wstąpił by na wyższą płaszczyznę :). Mogli by zrobić jeden odcinek z tym wątkiem :)
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#102 Quexa Max

Quexa Max

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 22.12.2007 - |00:19|

Odcinek jak dla mnie trochę za szybki, nim się obejrzałem był już koniec. Oglądało się go przyjemnie choć nie był najwyższych lotów. Gdyby nie spoilery to też by mi się wydawało że odcinek nie jest dzielony, kilka odcinków temu narzekałem że nie ma ziemskich okretów a tu :
Spoiler
Teraz czekam do 4 stycznia bo zapowiada sie na prawdę ciekawie, w końcu coś co lubię 'ziemska' technologia .
Ciekawi mnie jeszcze jedno ta ich Atlantyda była identyczna z naszą i też była statkiem który mógł latać, w trakcie rozbicia satelity widać kawałki sufitu lezącego obok. Teraz pytanko jakim cudem statek kosmiczny dość zaawansowanej technologicznie rasy może być zbudowany z betonu i zbrojenia, to jest trochę nie logiczne.
Daje 9 trochę na wyrost mam nadzieje że Atlantis będzie miało już coraz ciekawsze odcinki.
  • 0

#103 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 22.12.2007 - |09:33|

Jak dla mnie 9/10 :rolleyes:

Odcinek fajny i możecie sobie ponarzekać :P Mi się podobał :)

Milo było popatrzeć na Repli - Keller patrząc w sufit tuż przed zniszczeniem głównej wieży przez drony :) Powiało taka nutka odwagi i godności.
Zastanawia mnie w jaki sposób frakcja replikatorów mogła oddzielić sie od innych i ukrywać. Przecież Replikatory żyją w kolektywie i chyba dzielą sie wszystkim - każdy wie co robi inny - coś jak wiele istnień połączonych w jedno.
Ciekawe co zrobili by Pradawni w momencie kiedy jeden z ich "nieudanych eksperymentów " nagle wstąpił by na wyższą płaszczyznę :). Mogli by zrobić jeden odcinek z tym wątkiem :)

Było mowione o barierze mentalnej, ktora oddzielala frakcje od kolektywu.. Hehe.. Jak mi sie to z BORGiem kojarzy :D
  • 0

#104 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.12.2007 - |10:26|

widać kawałki sufitu lezącego obok. Teraz pytanko jakim cudem statek kosmiczny dość zaawansowanej technologicznie rasy może być zbudowany z betonu i zbrojenia, to jest trochę nie logiczne.

Moim zdaniem nielogiczne jest budowanie betonowej łodzi podwodnej. Latające miasto wielkości wyspy Manhattan wymaga tyle energii, że traci znaczenie z czego jest zbudowane. Energii i tak trzeba mieć aż w nadmiarze. Poza tym miasto, jak sama nazwa wskazuje, jest przede wszystkim miastem i samo z siebie ma taką funkcjonalność. To, że podczas lotu trzyma się kupy, to zasługa pola siłowego, które je ochrania przed wpływem z zewnątrz, jak i "usztywnia" samo miasto dzięki czemu to ustrojstwo się nie rozlatuje. Jak dla mnie, to mogą budować latające miasta z betonu, jeśli taka konstrukcja nie jest problemem inżynierskim przy lotach kosmicznych. Tak samo jak drzwi z klamkami będą istniały przez następne paręset lat, bo to rozwiązanie proste i najpraktyczniejsze, przy tym najtańsze i najmniej kłopotliwe.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#105 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.12.2007 - |10:51|

A kto zgadnie co ma lotniskowiec na pokładzie? :)

#106 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.12.2007 - |12:22|

Eeeeeeee, betonową wylewkę na dnia kadłuba żeby się trzymać pionowo? :P
  • 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#107 wiesiulek

wiesiulek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 24.12.2007 - |20:26|

A kto zgadnie co ma lotniskowiec na pokładzie? :)

Pas startowy? :P

Ktoś tam wyżej napisał o panujących w galaktyce Furlingach. Toć to obraza dla tej szlachetnej rasy. Choć wielka szkoda, że tak ich mało w serialach :(
  • 0

#108 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.12.2007 - |01:21|

Moim zdaniem nielogiczne jest budowanie betonowej łodzi podwodnej.

Nie znalazlem w tej wypowiedzi niczego, co by wskazywalo ze to sarkazm, ironia czy cos innego. Wiec podaje dla informacji: projektuje sie lodzie podwodne z betonu. Sa wytrzymalsze od stalowych i amagnetyczne. Moga zejsc na wieksze glebokosci i takie tam. Poki co zadna nie powstala z tego, co wiem, ale projekt byl na serio rozwazany, wiec to nie sa raczej zarty... Brano pod uwage nawet szklo jako budulec. Free your mind, my young padawan, kiedys smiano sie, ze metal nie plywa...
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#109 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.12.2007 - |01:54|

Jeden taki gościu na Discovery Channel uparł się, że zbuduje łódź z kamienia. Siedział i parę lat dłubał kawał głazu aż mu wyszło z tego czółno, jeśli można je tak nazwać. Kiedy zwodował "łódź" i wlazł do środka, to od poziomu wody do brzegu burty miał jakieś 2-3 cm. Doszedł do wniosku, że za mało kamienia jeszcze wydłubał. Nie wiem czy dłubał dłutem dalej, ale faktem jest, że łódź pływała. Facet nie był żadnym inżynierem tylko powalonym artystą, który stracił ze trzy lata życia na taką pierdołę. Wiecie - sztuka dla sztuki, znaczy się kretyństwo i zbyt dużo wolnego czasu. Jak marynarka chce, to może sobie odlewać łodzie podwodne z betonu, ale zapewne nie będzie to projekt ot tak sobie namazany na papierze, a bardzo dokładnie wcześniej przemyślany i podparty odpowiednimi badaniami i obliczeniami. Dla mnie mogą robić nawet z papieru albo masy solnej, aby tylko to się nie rozpadło.

Może nie wyczułeś Sakramentos sarkazmu w mojej powyższej wypowiedzi, ale jednak taki miałem zamiar. Może byłem zbyt subtelny, albo to mnie zbytnio betonowa łódź podwodna kojarzy się z tak zwanymi betonowymi bucikami (wiesz chodzi o ten wspólny element - beton). Jak widać wyobraźnie ludzka nie zna granic i pomysły na pierwszy rzut oka niedorzeczne mogą być bardzo ciekawe.

W związku z powyższym od Nowego Roku (oczywiście od 2 stycznia jak się rozbudzę) zaczynam pracę nad stworzeniem działającego prototypu ZPM. Mam w domu trochę części a od kolegi pożyczę lampkę solną i wykorzystam ją jako obudowę urządzenia. Będzie jak ZPM z serialu :-)
  • 0
Dołączona grafika

*

#110 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.12.2007 - |07:40|

Lucas, licze na zdjecia !! naprawde, serio - fajny pomysl, jak ci sie uda wyrzezbic z lampki solnej takiego ZPMa to bedziesz mial super gadzet :D

a wracajac do tematu, czyli mniej-wiecej 104go posta w tym topic'u, to zgadzam sie z toba - miasto, niwazne, czy latajace, plywajace, skaczace jak zabka czy tylko stojace, z reguly budowane jest z cegiel, kamienia, betonu itp. jesli ma poleciec, czy zanurkowac, to i tak chronia go oslony a ilosc energii potrzebna do wyruszenia w kosmos jest tak wielka, ze te kilka promili wiecej na utrzymanie betonu... a zreszta, moze to nie beton byl, tylko wzmocnione plyty gipsowe? ;)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#111 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 25.12.2007 - |10:13|

Lucas czekam na zakończenie twojej pracy z ZPM chętnie bym zakupił taki gadżet
  • 0

#112 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.12.2007 - |22:15|

Za dwa piecdziesiat plus koszty developerskie ;)

Może byłem zbyt subtelny, albo to mnie zbytnio betonowa łódź podwodna kojarzy się z tak zwanymi betonowymi bucikami (wiesz chodzi o ten wspólny element - beton). Jak widać wyobraźnie ludzka nie zna granic i pomysły na pierwszy rzut oka niedorzeczne mogą być bardzo ciekawe.

Wiesz, ja tam sarkazmu nie czulem, tylko co najwyzej niewedze-dlatego raczylem cie oswiecic. (tj.wiedzialem, ze sarkazm jest, ale chybiony ;) ) Beton na serio rozwazano jako budulec do lodzi podonych-jest wytrzymaly, latwy w formowaniu, tradycyjne metody wykrywania sa do dody (oprocz niesmiertlenych szumow). Jednym slowem-super. Nie wiem, na jakim etapie projekt jest dzisiaj, ale nie takie rzeczy juz marynarka robila. Razu pewnego jakis ruski inzynier wsadzil dla jaj mikser w wanne wodki na imprezie i wtedy wpadl na pomysl torpedy superkwaitacyjnej.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#113 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 28.12.2007 - |21:19|

Rozumiem, że jest możliwość powrotu dra Becketta, czyli "kopię" zbudowaną przez dobrych Replikatorów?
  • 0

#114 FantoM

FantoM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 31.12.2007 - |17:05|

Jest też taka możliwość, że nasz doktor wróci w stylu Daniela. Co prawda trumna była wysłana przez wrota, ale kto powiedział, że musiało tam być ciało. Chociaż to i tak mniej prawdopodobne niż replibeckett.
  • 0

#115 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 20.03.2009 - |15:40|

Szybka akcja i ciekawe zwroty akcji. Z początku myślałem że Replikatory faktycznie opanowały Atlantydę :D. Jedyne czego zabrakło to jakiegoś mocniejszego cliffhangera. Spodziewałem się jednak że odcinek numer 10 w sezonie składającym się z 20 epizodów będzie miał takowy. Tutaj tylko zobaczyliśmy że Replikatory mają sporo statków w Galaktyce. Ale sam odcinek naprawdę bardzo dobry.

Ocena: 10/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#116 WebNuLL

WebNuLL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 23.10.2009 - |19:05|

Odcinek zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, nie spodziewałem się czegoś takiego.

10/10

-- WebNuLL
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych