Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 053 - S03E20 - Crossroads (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (234 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (121 głosów [60.80%])

Procent z głosów: 60.80%

2. 9,5 (26 głosów [13.07%])

Procent z głosów: 13.07%

3. 9 (21 głosów [10.55%])

Procent z głosów: 10.55%

4. 8,5 (8 głosów [4.02%])

Procent z głosów: 4.02%

5. 8 (11 głosów [5.53%])

Procent z głosów: 5.53%

6. 7,5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

7. 7 (2 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 31.03.2007 - |10:12|

Sprostowanie.
Dołączona grafika
Viper Apollo. Zdaje się, że to Viper Mark III z Pegasusa, z wyłączonym podsystemem nawigacji sieciowej, ale niekoniecznie.

Dołączona grafika
Kara podchodząca do Apollo. Widać paintjob z Mark II.

Czyli fałszywy alarm i coś zaczyna śmierdzieć.
Powtarza się historia Starbuck z TOS?

O, ktoś już wcześniej zauważył ;-)

Użytkownik Promethe edytował ten post 31.03.2007 - |10:15|

• 0
Dołączona grafika

#102 Kermit

Kermit

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 31.03.2007 - |11:18|

Czyli fałszywy alarm i coś zaczyna śmierdzieć.

O, ktoś już wcześniej zauważył ;-)

kurde jaka historia z TOS ?? (tosterem??) bo było wiele histori na temat Starbuck
napisz o jaki momen chodzi lub jaki odcinek to sobie przypomnę, bo jestem ciekawy wszystkiego:)

kurde jak ja wytrzymam 9 miesiecy;/

Użytkownik Kermit edytował ten post 31.03.2007 - |11:18|

• 0

#103 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 31.03.2007 - |15:42|

Viper Apollo. Zdaje się, że to Viper Mark III

ehh jak wy to oglądacie, w tym świecie, latają obecnie dwa modele (tyle pokazano na ekranie) Viper mk II z czasów pierwszej wojny (cały szwadron był na BSG jako wystawa, ale odrestaurowane i zdolne do lotów) oraz najnowszy model Viper mk VII.
Innym modeli nam nie pokazano, choć w była mowa o nich w miniserii, gdzie wspomina się że VII (niezmodyfikowane) traciły zasilanie, a w starciach wygrywały stare modele, które przegrały z powodu przeważających sił wroga...

Na ekranie w 3x20 widzimy Starbuck w nieoznakowanym Viperze mk II oraz Apollo w Viperze mk VII.

kurde jaka historia z TOS ?? (tosterem??)

The Oryginal Series = TOS
Skrót/Dopisek który nadany został Star Trek'owi z lat 70-tych, by wiadomo było o której serii się mówi.
W BSG czasem stosowany dla serialu z lat 78-80, ale częściej i bardziej miły dla oka jest zapis BSGc -Battlestar Galactica Classic...

Co do Starbuck, to w ostatnim odcinku drugiej serii (2x10) opowiedziana jest jego historia, a wygląda to mniej więcej tak:
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

#104 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.04.2007 - |20:00|

Ocenaim 2 odcinki na raz - wiec ocena bedzie tylko tu - ale odnosi sie do obydwóch odcinków jako całosći .
Wysoki sądzie,obrona chciałaby zmienić swoje stanowiska na winny.
Przecież to jasne,|że mój klient jest winny.
Jest zdrajcą.
I mordercą.
Proces Baltara : Kontrowerja , majstersztyk , robota geniusza . Można by stwierdzić , że jeżeli normalne procesy takie były, to ..... wszyscy by się zajmowali oglądaniem procesów .
Pani prezydent ogłosiła całkowite ułaskawienie.
Wszystko zostało odpuszczone.
Nie było żadnych pytań.
Tak. Chociaz myślę , że gdyby wiedziała że Baltar przeżył, to dodała by klazuklę że były prezydent ma być puszczony wolno - przez najbliższą śluze .

Nazywam cię kłamcą i tchórzem.
Kimś kto nie miał|odwagi stanąć w obronie.
Zamiast tego podałeś im nóżi pozwoliłeś go wbić w plecy Tighowi.
Adam i Adama - czyste emocje. Obydwaj utracili na chwilę wiare , w drugiego - ojciec w syna , syn w ojca .
Jakby było inaczej , to nie doszło by do zdjęcia odznaki pilota i przyjęcia tego .

Pogoda się zmienia, Felix.
Musimy się przygotować.
Idzie burza.
Ciekawa metafora . Tylko pytanie , co Helo przeczówał . Czy Cyklonów , czy zamieszanie z wyrokiem . A może to i to .

Zawsze wiedziałem,że zostanę oczyszczony z zarzutów,
ale fakt, że zostałem uniewinniony dowodzi,
że ten cały proces był żałosny.
Winny , niewinny . Sprawiedliwość sprawiedliwością , ale ja osobiście i tak go wywalił przez śluze .

40 lat służby.
40 lat.
Dwie wojny.
Walka.
[beeep]e więzienie na Nowej Caprice.
Ellen.
.
.
.
.
Nazywam się Saul Tigh.
Jestem oficerem floty kolonialnej.
Jeżeli to cokolwiek znaczy,
jestem tym człowiekiem, bo chcę nim być.
I jeżeli dziś zginę,
to jako ten człowiek.
Kolejny mastersztyk. Genialna zagrywka - czy ta czwórka uwieżyła ze są cyklonami, czy też nie . Czy rzeczywiście sa 4 z pośród ostatecznej piątki . A czy my uwieżyliśmy ze są cyklonami . Czy tez moze wpłyneło na nich coś co znajduje sie w mgławicy . A może to własnie ktoś z osteteczniej piątki , testuje ich .
Niewiem - czy wiem .
.
.
.
.
NIE . Nie sa cyklonami. Nie wierzę w to . Przedzej uwieże że bogowie kobolu interweniują . Ale nie uwieże w to że Tigh, Cori , Sam , Tyrol to cykloni. Bo wciąz bedzie brakowało piątego. Jezeli by nimi byli, było by to pokazene w wizji szustki . A nie tylko świetliste postacie - które wyglądają zupełnie inaczej niż oni .Ostateczna piątka pokaze się na raz w całości albo bedziemy poznawać ich po koleji .

10 - za całość .

Użytkownik Obi edytował ten post 01.04.2007 - |20:01|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#105 six in the head

six in the head

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 02.04.2007 - |01:34|

daje 10.
po kilku naprawdę męczących odcinkach w połowie sezonu, koncówka to prawdziwy majstersztyk.
Jak dla mnie to najlepszy odcinek finałowy ze wszystkich serii, mimo ze seria jako calosc odbiegla troche od poziomu poprzednich, ale może ocena calosci zmieni mi sie trochę po zrobieniu rekapitulacji sezonu i obejrzeniu wszystkiego hurtem. Po tym finale wciaz wiele pytan pozostaje bez odpowiedzi, szkoda,ze tak dlugo trzeba czekac na nastepna serie. Nie wiem czy to dobrze zrobi serialowi.\

Najlepsze momenty finalu:

1)spotkanie czworki, nie lykam co prawda do konca ich cylonowatosci, ale scena dla mnie powalajaca, moze przedewszystkim przez tą fantastyczna muzykę.

2)przemowa Lee- caly proce stroche naciagany, zaluje ,ze nie powolałali Gaiusa na świadka, caly czas na to czekałam. Przemowa Lee to najlepszy kawalek z calego procesu, polubilam faceta, aostatnio mnie wkurzal tymi akcjami z czworokątem.

3)kocia metafora- Romo Lampkin i jego kot,hehe, swietna postac. Taki gracz,troche tajmniczy.A Gaius jak zwykle spadl na 4 lapy. Co mnie cieszy, pomimo ostatnich wydarzen w ogóle sie nie zmienil, pomysl z promocja ksiazki zupelnie w jego stylu, nie wiem co musieli by mu zrobic zeby przestal myslec tylko o sobie. Ale za to wlasnie uwielbiam tą postac-jest niepoprawny.

najgorszy kawalek:
pojawienie sie Kary. Mam nadzieje, że to jakies zwidy biednego Apolla, albo że wyjasnia to w jakis logiczny sposob, nawet cylonoatoscia Starbuck. Scenka troche naiwna, ledwo na to moglam patrzec, wiec mam nadzieje ze Lee ma zwidy jakies. Dobrze że za chile pokazali mglawice, stateczki i Ziemie-ta koncowka byla piekna. No i ta piosenka -genialana wersja

reasumujac:nie wiem jak wytrzymam 9 miesiecy. Teraz robie rekapitulacje i z ocena sezonu poczekam az obejrze wszystko jeszcze raz, tym razem hurtem
  • 0

#106 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.04.2007 - |13:11|

40 lat.
Dwie wojny.
Walka.
[beeep]e więzienie na Nowej Caprice.
Ellen.
.
.
.
.
Nazywam się Saul Tigh.
Jestem oficerem floty kolonialnej.
Jeżeli to cokolwiek znaczy,
jestem tym człowiekiem, bo chcę nim być.
I jeżeli dziś zginę,
to jako ten człowiek.
[/code]
Kolejny mastersztyk. Genialna zagrywka - czy ta czwórka uwieżyła ze są cyklonami, czy też nie . Czy rzeczywiście sa 4 z pośród ostatecznej piątki . A czy my uwieżyliśmy ze są cyklonami . Czy tez moze wpłyneło na nich coś co znajduje sie w mgławicy . A może to własnie ktoś z osteteczniej piątki , testuje ich .
Niewiem - czy wiem .
.
.
.
.
NIE . Nie sa cyklonami. Nie wierzę w to . Przedzej uwieże że bogowie kobolu interweniują . Ale nie uwieże w to że Tigh, Cori , Sam , Tyrol to cykloni. Bo wciąz bedzie brakowało piątego. Jezeli by nimi byli, było by to pokazene w wizji szustki . A nie tylko świetliste postacie - które wyglądają zupełnie inaczej niż oni .Ostateczna piątka pokaze się na raz w całości albo bedziemy poznawać ich po koleji .

10 - za całość .

Całkowicie się zgadzam, zresztą wyraźnei już o tym pisałem. Kimkolwiek jest ta czwórka, lub cokolwiek im objawiono, nie jest to cyloństwo. Słowa Tigha o tym świadcza. ma on pełna kontrolę nad swoim postępowaniem i rozumie kim jest i był. Gdyby uświadomił sobie, że jest Cylonem, jednoczesnei mając świadomośc bycia Tighme, wyciągnołby z kabury pistolet, zastzrelił wszystkich tzrech, poczym sam palnąl by w łep. Pokazał, juz wczesniej, że jest 100% żołnierzem i że dla bezpieczństwa floty poswieci zycie nawet najbliższej osoby.

Jeśli autorzy chc a byśmy wierzyli, że to sa Cyloni, oznacza to, że szykuja wielki zwrot akcji w poczatku 2008.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#107 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 03.04.2007 - |12:29|

:clap: Rewelacja :clap:
Rewelacyjny odcinek. Co prawda było kilka rzeczy, które niekoniecznie przypadły mi do gustu (powrót Starbuck :evil: ) to jednak odcinek rewelacyjnie zrobiony.
Ostateczna piątka Cylonów. Hmm, czwórka osób zareagowała na muzykę, brakuje piątej osoby. Czyżby Starbuck. A może tylko Starbuck, a akcja z muzyką to coś innego. A może... to wszystko to jeszcze coś innego.
Za dużo możliwości żeby jednoznacznie stwierdzić. Ja liczę na to że w przyszył sezonie producenci jeszcze nie raz nas zaskoczą :D.

Ocena odcinka: 10/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#108 LooZ^

LooZ^

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 03.04.2007 - |13:59|

To czym wkoncu leci Sturbuck? ;)
  • 0

#109 hetyt

hetyt

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 03.04.2007 - |14:30|

Dołączona grafika

Co to jest to "coś" widoczne z kokpitu Lee Adamy ?
  • 0

#110 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 03.04.2007 - |15:39|

Co to jest to "coś" widoczne z kokpitu Lee Adamy ?

Trochę zbyt ogólne pytanie.

To coś to gwiazdy :)- podobno niektórzy dojrzeli wzór gwiazdozbióru barana/byka.

I w tym ujęciu nie najlepiej widać. Lepie widać w scenach 44:01-44:02 i 44:16.

Użytkownik Pandora edytował ten post 03.04.2007 - |15:39|

• 0

#111 hetyt

hetyt

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 03.04.2007 - |19:44|

Trochę zbyt ogólne pytanie.

To coś to gwiazdy :)- podobno niektórzy dojrzeli wzór gwiazdozbióru barana/byka.

Bardziej interesuje mnie ten szary obiekt na tle którego widać gwiazdy.
  • 0

#112 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.04.2007 - |20:07|

Bardziej interesuje mnie ten szary obiekt na tle którego widać gwiazdy.

Jeśli na jego tle widać gwiazdy, to albo odbija ich światło (lustro) albo jest dalej niz one, czyli nie istnieje.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#113 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 04.04.2007 - |10:52|

7/10

Za Starbuck na końcu.
Czułem, ze coś będzie na rzeczy, jak nie lecieli jej zeskrobać z planety, ale cudowne objawienie...
KOńcówka serialu wyglądała, jak by do ostatniego odcinka nie wiedzieli, czy będzie 4 sezon, czy nie i czy wymordować wszystkich na koniec 3 czy nie.

Sezon 4 będzie, więc baltar ułaskawiony i uratowany przed samosądem przez parę nawiedzonych panien, Cyloni są, ale nie byli pokazywani nie ze względu na budżet efektów specjalnych, tylko dlatego że są cwani.

Generalnie czekałbym ten prawie rok z wypiekami, co będzie dalej, ale jakoś spadło mi ciśnienie.
Serial świetny, ale stracił napięcie a pojawiła się jakaś parapsychika, duchy, wizje nawiedzenia, huk wie co jeszcze.

zmęczył mnie ten sezon.
Wolę stanowczo Firely
  • 0

#114 Jabol86

Jabol86

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 04.04.2007 - |12:19|

WG mnie jeden z najlepszych jak nie najlepszy odcinek sezonu daje 9/10 dlaczego 9:?: za ta pania co lecie obok Lee, w koncowce 1 serii i w p-olowie 2giej lubilem Starbuck, ale pozniej tzn pocztki 3go sezonu jakos nie za bardzo, bo zaczynoalo sie z tego robic maslo maslane...sezon zdecydowanie najgorszy z tych 3ech, jak dla mnie za malo akcji, malo walki, do tego pol sezonu bylo o Gejusie Batazarusie ;) jakos ta pastac od czasu wyborow totalnie spadla na dno, takie jest moje zdanie, dlaczego go nie wywalili przez sluze:?: pewnbie dla tego ze cos jeszcze bedzie musial zrobic waznego (dla blaszakow lub dla ludzi), ale nie zdziwie sie jak okaze sie cylonem, co do tej czworki to troche dziwnie by bylo gdyby okazali sie cylonami, byc moze sa cyloni zrobieni na ich wzor, a oni sa ludzmi:-P albo jest to jakos bardzo zagmatwane:)
  • 0

#115 Piter

Piter

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 05.04.2007 - |11:11|

Daje 10/10. Nigdy nie widziałem w żadnym serialu tak ciekawego zakończenia sezonu. Dla mnie ostatnie 10 minut to po prostu cudo. I jak tu czekać tyle czasu na 4 sezon :>
  • 0

#116 szczygiel

szczygiel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 07.04.2007 - |01:57|

Tak mnie zastanawia dla czego tak Wam wszystkim ciezko przychodzi do zrozumienia fakt, ze czworka jest cylonami? Ktos cos napsial o wolnej woli. Noz przeciez Sharon(ta od dziecka) ewidentnie ma wolna wole. Caprica 6 rowniez. To nie sa juz typowe roboty jak, centurion czy raider.
  • 0

#117 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.04.2007 - |18:03|

Ach, odcinek w dechę :) Uwielbiam takie zakończenia. Aż brak mi słów na opisanie moich odczuć co do tego finału. No i Staurback żyje!! A może nie... :huh:
  • 0

#118 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.04.2007 - |14:48|

Ach, odcinek w dechę smile.gif Uwielbiam takie zakończenia. Aż brak mi słów na opisanie moich odczuć co do tego finału. No i Staurback żyje!! A może nie... huh.gif

Te kobiety... nigdy się nie dowiemy ;) :D

Tak mnie zastanawia dla czego tak Wam wszystkim ciezko przychodzi do zrozumienia fakt, ze czworka jest cylonami? Ktos cos napsial o wolnej woli. Noz przeciez Sharon(ta od dziecka) ewidentnie ma wolna wole. Caprica 6 rowniez. To nie sa juz typowe roboty jak, centurion czy raider.

Jedno trzeba zauważyć, że w BSG nigdy nie puszczano Ziemskiej muzyki, zawsze Bear Mcreary tworzył coś nie Ziemskiego, ta piosenka musiała być jakimś krokiem w drogę wątku Ziemii, zauważmy, że ta czwórka słyszała na początku jeden z jej podkładu, dziwne, słyszeli podkład z Ziemskiej piosenki, wiadomo chyba, że zwykłymi cylonami nie są.
  • 0

Dołączona grafika

#119 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 21.04.2007 - |21:46|

Przyznaję, że miałem pewne obawy do do tego odcinka, nie sądziłem, że proces, muzyczka i klimat zagwarantuje tak wysoką ocenę tego ostatniego odcinka 3 sezonu. Rewelacyjny odcinek, mimo iż bobyło się bez fajerwerków i masy akcji. :clap:

Ocena: 10

PLUSY:

+ przee wszystkim plus za budującą klimat muzykę :D Już w 3x19 dało się usłyszeć pierwsze nuty tej dziwnej, tajemniczej piosenki, ale dopiero w tym odcinku pokazano całą klasę! Ostatnie kilka minut odcinka, od momentu jak słyszymy już tylką tą muzyczkę było rewelacyjne! :clap:
+ można było sie tego spodziewać, że czwórka zapalonych słuchaczy Radia M.... to znaczy tej piosenki okaże się Cylonami. I według mnie wcale by to nie był zły pomysł. Nie są to przecież pierwszoplanowe postacie, ale znaczące drugoplanowe. Każdy znich miał ciekawą przeszłośći nic nie wskazywało na "cylonowatość" Tori, Tigha, Andersa czy Tyrola. Aż tu nagle bum i cała czwóreczka spotyka się w tym samym punkcie. Świetny pomysł no i wykonanie wcale nie gorsze. Tutaj bardzo mi się spodobała scenka juz na mostku, zaraz po tajemniczym spotkaniu, gdzie Tori i Tigh patrzą na siebie z taką iskierką w oczach, mieszanina strachu i głębokiego sekretu. Super to wyszło.
+ piękna scena przemowy Lee Adamy. W zasadzie potwierdziła ona moje wywody na temat całego procesu i roli jaką pełni w niej Lee. Pisałem o tym w 3x19 na trzeciej stronie. Tutaj tylko zaznaczę, że byłem pod wrażeniem Adamy. Facet cały czas trzymał się swoich zasad, nie zmienił ich pod żadnym naciskiem, stał po stronie państwa prawa, elementarnej sprawiedliwości i realizmu. Świetna przemowa, bardzo ładnie obrazująca co tak naprawde powinno być ważne dla tych 40 paru tysięcy rozbitków. To jest przeżycie. I w rewelacyjny sposób opisałe to, o czym i ja pomyślałem wcześniej, tzn. cała masa ludzi popełniała zbrodnie, przestępstwa, pomyłki i przewinienia, ale im wybaczono. Wszystkim wybaczano, gdyż ludzkość jest na wyginięciu.
+ Starbuck w Viperze na końcu odcinka? Wow, to było coś, czego się niespodziewałem! W ogóle same dziwne rzeczy działy się po skoku. Nagły skok energii na wszystkich statkach, potem pojawienie się dużej floty cylońskie, potem Kara w Viperze, znika i znów się pojawia, i co ciekawsze jej słowa "Byłam na Ziemi". Wszystko to dały piorunujący efekt na końcu odcinka. Jak najbardziej to był extra cliffhanger.
+ staruszek" głosujący za uniewinnieniem? Wow, tutaj mnie zaskoczyli panowie scenarzyści. Widocznie przemowa jego syna zrobiła na nim tak duże wrażenie, że postanowił obronić Baltara przed śluzą

MINUSY:

- podobnie jak w 3x19 - za mało Cylonów. W zasadzie to mieliśmy kilkunastosekundową scenkę w celi Capricy 6, krzyczącą Atenę i na końcu widok pojawienia się floty cylońskiej. No i to by było na tyle :( Jak dla mnie zdecydowanie za mało, szczegolnie jak na ostatni odcinek sezonu. Zabrakło pokazania nam co słychać u Cylonów ostatnio, zabrakło rozmowy Baltara i Szóstki, zabrakło dłuższego motywu "zaginionej piątki"
- Felix, jak ty możesz facet tak kłamać, no? :/ :P Pod przysięga, na procesie? Ojj nieładnie panie Gaeta.
- liczyłem, że po tym jak flota wyskoczy w tej mgławicy, to znajda jakąś pozostałość po 13 kolonii, czyli po ziemskiej cywilizacji. W ogóle jakiś znak, że lecą w dobra stronę. Jakiś symbol związany z Ziemią. Nie było tego, i to mi się niepodobało, ale i tak końcówka była dobra.

Użytkownik Halavar edytował ten post 21.04.2007 - |21:49|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#120 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.05.2007 - |19:06|

Skończyłem oglądać i jestem pod wielkim wrażeniem, nie uważam bynajmniej, żeby serial miał teraz jakąś tendencję spadkową, ba - moim zdaniem wśród tego co oglądam (LOST, PB, DH) on jeden utrzymał poziom z pierwszej serii, a nawet go podniósł.
A więc po pierwsze - Proces Baltara: Nie wiem co się tak ludzie uczepili tej postaci. Fakt - zimny, samolubny egoista, działa przede wszystkim dla dobrej korzyści, nie dla dobra rodzaju ludzkiego ale cy to coś złego? Czy wszyscy muszą być altruistami i męczennikami? Baltar nigdy świadomie nie współpracował z Cylonami, może jedynie to głupie posunięcie z bombą atomową, ale tutaj zrobił to raczej dla swojej "dziewczyny" która de facto wtedy raczej nie działała już w porozumieniu z "kolektywem". Na starej Caprice był manipulowany (nie pierwszy przypadek kiedy ładna dziewczyna w łóżku wyciąga informacje od kogoś ważnego...), na Nowej miał pistolet przyłożony do skroni. Co by dało gdyby odmówił podpisania dokumentu? Gdy był we flocie troszczył się o swoje życie i współpracował z ludźmi, gdy był na Baseshipie robił to samo współpracując z Cylonami, ale tylko na tyle, na ile musiał. Co mu można zarzucić? Chyba tylko to, że pchał się na fotel prezydencki używając populistycznych haseł i nic nie robił przez rok do przybycia tosterów. Jednak skoro wielu tak to wkurza, to czemu połowy naszego parlamentu nie wywiozą na orbitę i przez śluzę nie wywalą? ;P Tak samo jak nie każdy nadaje się na męczennika, nie musi być również politykiem. ;)
Ten proces mógł się skończyć tylko w jeden sposób przy założeniu, że miał być sprawiedliwy. Do przemówienia Lee myślałem jednak, że będzie sfingowany. :) Potem jednak wyszło na to, że nie ma żadnych dowodów.
Co więcej - jak się okazuje Baltar ma sporą grupę zwolenników, wręcz wyznawców. To chyba coś więcej niż kwestia książki Teraz tak mi przyszło do głowy, biorąc pod uwagę zmianę wyglądu... Nie wiemy w jakim czasie umiejscowić akcję serialu. Jeśli dolecą do Palestyny w pierwszych latach naszej ery i tam Baltar się ustawi jako prorok/mesjasz?Dobra, siedzę cicho bo już widzę stos pozwów o "obrazę uczuć religijnych" na biurku jakiegoś prokuratora. :)

Po drugie - Ostateczna Czwórka?: Czy oni są faktycznie czwórką z Ostatecznej Piątki? A gdzie jest piąty? Kara? Jakoś osobiście wątpię, o czym niżej. :) W wizji jaką miała pani prezydent, Atena i Caprica 6 pojawiły się niewyraźne sylwetki Piątki. Tylko kim oni są? I czy to faktycznie jakieś rzeczywiste postaci? Czy oni istnieją fizycznie? Co mają wspólnego z "Pięcioma" od świątyni zbudowanej przez trzynaste plemię?

Po trzecie - powrót Kary: Gdy jej Viper wybuchał kilka odcinków wcześniej byłem pewien, że nic jej nie jest. Z czasem trochę pewności straciłem, ale jednak... Czy jest Cylonką? To by było prawdopodobne wyjaśnienie, jeśli jej Viper faktycznie eksplodował. Z drugiej strony po co była potrzebna Cylonom na "farmie" i po co pobrali jej komórki jajowe? Przypomnijmy sobie, że po drodze na Ziemię już były ustawione ładne "cuda" - strzała Apolla aktywowała jakieś urządzenie, które albo przeniosło gdzieś bohaterów, albo wywołało u nich wizję - technologia zdecydowanie przewyższająca Kolonialną... W międzyczasie supernowa wybuchająca dokładnie o czasie... Mam swoją własną teorię odnośnie Władców Kobolu - może za dużo SG-1, ale moim zdaniem są oni jakąś rasą obcych, która interweniowała w rozwój ludzkości i osiedliła ich na Koloniach. Być może również od tej rasy mają technologię FTL i może jakieś generatory sztucznego ciążenia, chociaż jest co najmniej jeden statek z sekcją obrotową we flocie (WSZYSTKO inne jest u Kolonistów dużo mniej zaawansowane i właściwie nie różni się za bardzo od naszego poziomu rozwoju technologicznego). Czy w takim razie ta zaawansowana rasa nie mogłaby zbudować jakiegoś systemu transportu w rodzaju tunelu z DS9? :) Stawiam, że wyjście jest na Jowiszu. ;P
Poza tym - myślę, że Starbuck FAKTYCZNIE była na Ziemi i faktycznie tam zaprowadzi ludzi. Pokazanie naszej planety na końcu odcinka czemuś musiało służyć. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych