Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 57 – S03E17 - Sunday

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 57 – S03E17 - Sunday (181 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (38 głosów [25.68%])

Procent z głosów: 25.68%

2. 9.5 (10 głosów [6.76%])

Procent z głosów: 6.76%

3. 9 (26 głosów [17.57%])

Procent z głosów: 17.57%

4. 8.5 (17 głosów [11.49%])

Procent z głosów: 11.49%

5. 8 (16 głosów [10.81%])

Procent z głosów: 10.81%

6. 7.5 (4 głosów [2.70%])

Procent z głosów: 2.70%

7. 7 (14 głosów [9.46%])

Procent z głosów: 9.46%

8. 6.5 (2 głosów [1.35%])

Procent z głosów: 1.35%

9. 6 (5 głosów [3.38%])

Procent z głosów: 3.38%

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

11. 5 (5 głosów [3.38%])

Procent z głosów: 3.38%

12. 4.5 (1 głosów [0.68%])

13. 4 (2 głosów [1.35%])

14. 3.5 (1 głosów [0.68%])

15. 3 (2 głosów [1.35%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.01.2007 - |12:54|

Jak ogladamy serial to widzimy ze na wiekszosci misji wrota znajduja sie na orbicie planet. Tak jest ogladalem i tak zaobserwowalem... (na wiekszosci to nie znaczy ze na wszystkich)

Obejrzyj sobie jeszcze raz wszystkie odcinki Atlantisa, bo z obserwacją to u Ciebie słabo...
Nawet w pierwszym odcinku serialu masz pięknie pokazane normalne DHD przy Wrotach (żeby ułatwić Ci zadanie podpowiem, że chodzi o moment kiedy darty odlatują z planety i Ford próbuje zapamiętać adres pod który się udają). Z resztą przez 3 sezony DHD na planetach był tyle razy pokazywane, że naprawdę poraża mnie fakt, iż ktoś może powiedzieć że w Pegazie DHD nie ma. A my mówimy, że Amerykanie są mało spostrzegawczy...
  • 0

#102 bbeettoonn

bbeettoonn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.01.2007 - |20:22|

No kurde ogladam Atlantisa od poczatku i jakos nie pamietam aby duzo bylo wrot na planetach...
Obejrze jeszcze raz moze cos mi umknelo ale wydaje mi sie ze nie az na taka skale.Ale doksztalce sie :)
Chociaz ostatno ogladam Atlatisa bo jakos brak zrodel na SG-1 i w 3s wiekszosc jest na orbicie
hmmmm...Obejrze policze i powiem ale jak mowie zle to sorki chociaz wydaje mi sie ze mam racje...
  • 0

#103 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.01.2007 - |21:46|

bbeettoonn:
Gwiezdne Wrota na planetach nie służyły wyłącznie użytkowi Pradawnych. W większości korzystali i korzystają z nich mieszkańcy planet. Nie posiadają oni skoczków z DHD a bez problemów przemieszczają się po planetach, muszą więc mieć dostęp do DHD. To że ich nie widać nic nie znaczy.

Zarrow:
Coś mi nie pasuje w twoim wyjaśnieniu odnośnie tego, jak funkcjonuje pomost między obiema galaktykami. Stacja Midway jest jedynym przystankiem po drodze między galaktykami a system składa się z kilkudziesięciu wrót. Poszczególne wrota muszą więc między sobą przekazywać informacje tworząc kolejno tunele, tak, że podróżnik wchodzi w jedne i wyskakuje na stacji jednym ciągiem. Nie wybiera kolejnych adresów przy każdych wrotach. Musi to zrobić dwa razy, przy wejściu w pierwsze wrota i potem na stacji.

Druga sprawa to taka, że kryształ znajduje się w każdym DHD, bo bez niego DHD nie będzie działać. Możliwe, że ten atlantisowy jest po prostu inny od reszty.

Trzecia sprawa to taka, że dzięki pomostowi możliwy jest przelot z dowolnych wrót pegazowych do naszej galaktyki, bo nie ma potrzeby wybierania adresu Ziemi a jedynie najbliższych wrót z tych tworzących tunel a one znajdują się w Pegazie. Reszta aż do stacji Midway otwiera się automatycznie przesyłając tunel dalej.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 27.01.2007 - |21:46|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#104 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 27.01.2007 - |23:03|

Nie wystarczy wybrać którychkolwiek wrót tworzących tunel. Trzeba uruchomić specjalny program zrobiony przez McKay'a :)
  • 0

#105 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 27.01.2007 - |23:35|

tak dokładnie tzw Makro trza je załadować i siup do midway station potem znowu i siup do SGC
  • 0

#106 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 28.01.2007 - |13:59|

Coś mi nie pasuje w twoim wyjaśnieniu odnośnie tego, jak funkcjonuje pomost między obiema galaktykami.

To możliwe. W serialu wiele rzeczy nie mówi się wprost, nie jestem więc nieomylny (łeee...;P ) i mogłem się gdzieś wychlastać lub wyrazić nieprecyzyjnie, bo to, co dla mnie jest oczywiste dla innych może takie nie być.

Stacja Midway jest jedynym przystankiem po drodze między galaktykami a system składa się z kilkudziesięciu wrót. Poszczególne wrota muszą więc między sobą przekazywać informacje tworząc kolejno tunele, tak, że podróżnik wchodzi w jedne i wyskakuje na stacji jednym ciągiem. Nie wybiera kolejnych adresów przy każdych wrotach. Musi to zrobić dwa razy, przy wejściu w pierwsze wrota i potem na stacji.

Zgadza się. Ja napisałem, że teoretycznie można by to tak rozwiązać. Ale byłoby to czasochłonne i być może zawodne przez niebepzieczne (a co, jeśli ktoś nas wtedy dopadnie?). Poza tym mieli lepszy pomysł-czyli rozszerzenie bufora i przekazanie wormhola do kolejnych Wrót.

Druga sprawa to taka, że kryształ znajduje się w każdym DHD, bo bez niego DHD nie będzie działać. Możliwe, że ten Atlantisowy jest po prostu inny od reszty.

O to też mi chodziło. Kryształ z Atlantisa ma po prostu-jako jedny znany w Pegazie-zapisane "pozowlenie" na łączenie się z innymi galaktykami.

Trzecia sprawa to taka, że dzięki pomostowi możliwy jest przelot z dowolnych wrót pegazowych do naszej galaktyki, bo nie ma potrzeby wybierania adresu Ziemi a jedynie najbliższych wrót z tych tworzących tunel a one znajdują się w Pegazie. Reszta aż do stacji Midway otwiera się automatycznie przesyłając tunel dalej.

W to raczę wątpię. Owszem, możemy zapewne wybrać dowolne Wrota w Drodze Mlecznej, ale moim zdaniem niemozliwa jest taka dowolność w Pegazie. Można skoczyć tylko do Wrót na Atlantis. Ot, choćby taki szczegół-w "The Return part II" Sheppard i reszta pojawiają się na Atlantis, ryzykując całą akcję. Po co? Po to, zeby dostarczyc bombę i zapytać się jak leci odciętym Woolseyowi i O'Neillowi? Równie dobrze mogli wykorzystac inne Wrota, zbombardować Wieżę, odebrać replikatora i zinfiltrować miasto. Po co ryzykować i pojawiać się w samym środku? Tak, był to element zaskoczenia. Ale co by się stało, jeśli okazałoby się, że Replikatory mogą przejść przez osłony? Uważam, że drużyna SGA nie miała wyjścia-te Wrota, albo żadne. Bo żadne inne nie mają możliwości łączenia się z innymi sieciami.
  • 0

#107 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.01.2007 - |14:52|

Zarrow w ostatnim punkcie chyba coś pokręciłeś.
Istotą działania "łącza" jest makro napisane przez Mackaya. Jak widać w odcinku mozna zmieniać adres wyjściowy- to na pewno.
Zakładam, że do łącza można podpiąć się z dowolnych wrót i wyskoczyc w dowolnych wrotach w drugiej galaktyce.
Kluczowe jest znanie kombinacji pierwszych wrót w łączu i wprowadzenie odpowiedniego programu ( bez niego po prostu wyskoczy się na pierwszych wrotach, po środku niczego).
Działanie połaczenia nie wymaga więcej energii dostarczonej do wrót, ani dodatkowych kryształów, czy innych códów niewidów. (przynajmniej nie wspomnieli o tym)

Dlaczego wyskoczyli prosto w paszczę lwa?
Bo mieli tylko skoczka, więc jak mieli dolecieć do Atlantis. Do tej pory nie było mowy o innych wrotach w układzie słonecznym z Atlantydą.
  • 0

#108 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 28.01.2007 - |16:22|

wracając do istoty wątku:

odcinek inny, smutny ale niezły. Oceniłam na 8, czyli dobry wysoki poziom ale bez zachwytu.
Ciekawie pokazane retrospekcje
Znakomite sceny z Rononem, zwłaszcza ta z golfem i podobał mi sie McCay tyrający swoich podwładnych :evil:

A co do odejścia doktorka.... jest parę osób w serialu, których żałowałabym mniej...chyba faktycznie szkoda, że rozwiązanie było tak radykalne. Nie mogli zwyczajnie dać mu urlopu!!~!!!!!!
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#109 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 28.01.2007 - |23:58|

Zarrow oni najpierw polecieli po Ronona i Teylę a potem na Atlantis ;)
  • 0

#110 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 29.01.2007 - |00:37|

Zarrow oni najpierw polecieli po Ronona i Teylę a potem na Atlantis ;)

No właśnie to kurde zwuażyłem ;) się już zapomniało...
No dobra, ale to i tak nie udowadnia, ze z Pegaza możemy łączyć się bez problemu przy dowolnym punkcie startowym. Wiemy, że możemy tak zrobić z naszej strony, ale z drugiej już niekoniecznie.
  • 0

#111 bbeettoonn

bbeettoonn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.01.2007 - |01:07|

Dokladnie Shalom ma racje.

W zwiazku z ta sytuacja grupa z Atlantis postanowila poleciec do G.Pegaza aby odbic Atlantyde.
Dlatego iz ziemianie bali sie ze replikatory moga zmienic makro napisane przez Rodneya i wyskoczyc w dowolnym miejscu w MW.

Wiec Rodney zmienil makro tak aby po wskoczeniu do stacji w moscie mogli przez drugie wrota przejsc w dowolne miejsce w GP. Nie wymagalo to uzycia duzej ilosci energii gdyz przemieszczali sie w tej samej galaktyce...Wiec polecieli po Tayle i Ronona
Skad nastepnie udali sie na Atlantyde gdyz wstrzymali pole silowe przez "tylna furtke" wymyslona przez Rodneya aby wlamac sie do tamtego systemu.
  • 0

#112 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 29.01.2007 - |13:02|

Hm, dobra, kapituluje-zdaje się, że coś źle sobie to wytłumaczyłem ;)
  • 0

#113 <1980>

<1980>

Szeregowy

• VIP
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.01.2007 - |21:51|

Ocena 8,5. Na początku sądziłem że to będzie kolejny nudny odcinek, ale to co się stało na końcu zasmuciło mnie. Szkoda doktorka, lubiłem tą postać.
  • 0
"NO MA'AM - National Organization of Men Against Amazonian Masterhood"

#114 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 18.02.2007 - |13:30|

ja tam sie poplakalem :( Beckett byl bodaj najsympatyczniejszym z calej grupy...
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#115 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 19.02.2007 - |14:08|

I Carson odszedł...nie czytam spoilerów,ale wydawało mi się,że Carson tak po prostu odejdzie...a tu śmierć.Głupia śmierć.Będzie mi brakować tego jego szkockiego akcentu :/

Siedem z plusem,a ten plus to dla Carson'a :)
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#116 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 16.03.2007 - |08:15|

9/10

Świetne pożegnanie Carsona.
Kolejne uczłowieczenie bohaterów, wiemy np, że Shepard był żonaty.
Trochę bełkotu o wybuchającym guzie, bo uzyskanie takiego efektu z takiej ilości (guz był mały a dodajmy jeszcze tkankę).
Ale cóż, musieli wymyśleć wątek medyczny.
Ruszyła mnie scena McKaya i Carsona na końcu.
Odcinek dający dużo do przemyśleń.

Osobom, które oceniały nisko, bo nie było Wraith, strzelaniny, lotów w kosmosie po prostu współczuję.
  • 0

#117 Thor_SGA

Thor_SGA

Szeregowy

• Email
  • 20 postów
  • MiastoTczew

Napisano 07.04.2007 - |23:09|

Ogólnie odcinek super;dowiadujemy sie co robili w wolnym czasie bohaterowie;bardzo szkoda Carsona....taki fajny aktor....aż żal sie zrobiło,a wystarczyło postawic ten pojemnik na korytarzu i odejść.Odszedł w wielkim stylu...ja oceniłem na 5 ze względu na śmierć takiego fajnego bohatera...szkoda

Użytkownik Thor_SGA edytował ten post 07.04.2007 - |23:19|

• 0

#118 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 19.06.2007 - |15:56|

Jest to pierwszy odcinek SGA ktoremu przyznaje pelna note 10
Na pewno najlepszy odcinek SGA ever.
Wszytko w nim bylo perfekcyjne. Sposob narracji, fenomenalny.
Szkoda Becketta, ale w koncu ktos musial bohatersko zginac.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#119 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.06.2007 - |15:46|

Narracji? Tam nawet chyba słowa " w poprzednich odcinkach nie było "?
Log65: Happy camper

#120 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 29.06.2007 - |17:57|

Narracji? Tam nawet chyba słowa " w poprzednich odcinkach nie było "?

Dialogi sa czescia narracji.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych