Odcinek 042 - S03E09 - Unfinished Business
Napisano 15.12.2006 - |18:06|
Napisano 18.12.2006 - |21:18|
Ocena: 8,5
PLUSY:
+ bardzo ciekawy pomysł na odcinek, w którym to widzimy zagnieżdżone w ludzich problemy i konflikty na 2 płaszczyznach: na Nowej Caprice i na ringu na Galactice
+ wreszcie dowiedzieliśmy się, co się działo w ciągu tego roku na Nowej Caprice. Okazuje się, że na początku było dosyć milutko, Baltar nawet wszedł z ambitnym planem budowy osiedli dla mieszkańców
+ admirał na ringu? Wow, to było coś Niespodziewałem się, że "oldman" odważy się wejść na ring i wyzwać kogoś na pojedynek. Ale lepsze od niego samego, była przemowa jaka miała miejsce na końcu
+ plus dla Adamy za pomysł z ringiem, który ma pomóc załodze odreagować stres i zbierające się miesiacami problemy
MINUSY:
- ja osobiście nie lubię filmów i seriali takich "sportowych". Wolę inny typ akcji i emocji
- zbyt dużo akcji dzieje się na tym ringu, w ogole za dużo poświęcono temu miejsca. Tak samo z ukierunkowaniem odcinka na dwójkę dawnych przyjaciół - Lee i Karę :/
- nigdy nie lubiałem Starbuck, i można tak powiedzieć, że z każdym odcinkiem coraz bardziej. Ale w tym odcinku pokazano, jaką naprawdę jest suką :censored: Pełno w niej złych uczuć, uwielbia robić na złość, jest samolubna, mało kobieca, upierdliwa, chamska i olewa ludzi. Wielka szkoda, ze odcinek się tak źle skończył, wolałbym aby porządnie dostała po mordzie od Lee na tym ringu :bag: Tak naprawdę to właśnie taki koniec przeczuwałem, bo w trakcie odcinka wiedziałem jak w pigułce cały ten wredny charakter Kary, i niby lekarstwem na to miał być pojedynek z Lee, zakończony przegraną Starbuck. Liczyłem, że właśnie wtedy Kara uzmysłowi sobie jaki ma charakter, i będzie starała się go zmienić
Co do charakteru Starbuck, to ja uważam, że nie należy jej usprawiedliwiać tak jak to niektórzy robią/mogę robić, tzn. że miała ciężkie życie, bała się czegoś w życiu, zachowuje sie irracjonalnie, jest zbyt męska itd. Złe cechy charakteru nie mogę usprawiedliwiać ranienia innych ludzi, szczegolnie bliskich. Starbuck ma wredny charakter jak nikt inny w tym serialu, jednak nic nie robi, zby go zmienić. Wręcz przeciwnie, stsosuje metodę obrony przez atak innych ludzi, często ich raniąc. I to jest złe.
- absolutny brak w odcinku Cylonów, czy nawet nawiązań do nich jest według mnie błędem. Cyloni to podstawa tego serialu!
- mam nadzieję, że związek Lee z Dualą się utrzyma, bo ta dwójka świetnie sobie radzila. Nie chciałbym, aby przez tą wredną babę Starbuck, zepsuło się małżeństwo Adamy z Dualą a on sam znów był z Karą. Oby Lee zawczasu zauważył przebiegłość i manipulanctwo Starbuck, i dał sobie z nią spokój.
- w sumie to tego odcinka mogłoby spokojnie nie być, i nic by się nie stało :] Ot taka fajna zapchajdziura
Użytkownik Halavar edytował ten post 18.12.2006 - |21:32|
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 09.01.2007 - |14:25|
Genesis
Napisano 11.03.2008 - |09:13|
No Kara sie nie popisala, mowiac ładnie... Ten caly wieczor/noc z Apollo i potem rano slub.. Ehh.. Niezla jazda.. A teraz tesknilam.. Oj oj.. Ble.. Powinien był jej przywalic tak, zeby sie z tego ringu nie pozbierała.
Ale HotDog dostał.. Hyhy.. Szybka piłka i lezy. hehe. No i pani Prezydent na boksie sie zna, jakie jeszcze talenty ujawni?
Napisano 26.03.2008 - |19:26|
Napisano 26.03.2008 - |20:47|
Tak.W sieci pojawiła sie wersja rozszerzona: BSG.S03E09.EXTENDED.DVDRip.XviD-SAiNTS, oglądał juz ktoś ?
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 29.03.2008 - |23:36|
Tak.
Dodali cos ciekawego?? Po minie wnioskuje, ze uczucia raczej anty do tego odcinka zostaly heh
Napisano 21.01.2009 - |23:24|
Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 21.01.2009 - |23:25|
Napisano 29.03.2009 - |19:59|
Dobry przerywnik od głównej akcji.
Napisano 21.05.2010 - |20:39|
Spodziewałem się słabego odcinka, a dostałem doskonały odcinek, flashbacki były niezłe. Kara zachowała się jak... co się dziwić Lee ze tak na nią reaguje.
Cios Staruszka w walce z szefem coś fantastycznego, cała walka była super, staruszek dzielnie przynosił ciosy od razu skojarzył mi się rocky
I ta końcowa wilka młodego Adamy z Starbuck, i to jak powoli się ludzie rozchodzili
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda
Napisano 18.10.2010 - |12:11|
Adama chyba zapędził załogę do galopu bo trochę się rozleniwili i za bardzo spoufalili. Żarty się skończyły.
Mam nadzieję, że teraz już akcja poleci galopem i dostaniemy trochę jakiejś ciekawej akcji. No i niech ruszą trochę wątek cylonów czy poszukiwań Ziemii.
Ocena 8/10.
Napisano 22.12.2010 - |15:37|
Dałem 10 !!!
Jest to dla mnie najlepszy odcinek nie wojenny w BSG ever :>
Zostały pokazane tutaj perfekcyjnie stosunki miedzy ludzkie.
Zawsze mówiliśmy o BSG ze to nie tylko sci-fi to także serial znakomicie pokazujący stosunki,psychologie itd
Tak realnie zostały pokazane uczucia wobec siebie,jak nie pamietam w jakim serialu
Lee - Kara jestem pod wrażeniem
Również Bill - Chief
Odcinek kapitalny...boksu nie lubie, a ogladalo sie swietnie. Perfekcyjnie przedstawione stosunki miedzyludzkie. Duzo smaczkow!!
9/10
Napisano 05.02.2012 - |22:52|
No i mieliśmy wreszcie pokazane co się działo na Nowej Caprice, choć oczywiście była to tylko namiastka.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 13.03.2012 - |16:41|
Po latach broni się boksem i muzyką, muzyką, muzyką!
I Roslin, niczym Szymborska, zna się na boksie - ma kilka uwag technicznych ......
Ale tak rozbudowana fabuła nie zniosłaby na dłuższą metę tej rocznej dziury nowokaprikańskiej. Więc w sumie nawet zgrabnie upakowane.
Napisano 26.03.2012 - |20:45|
A tak na temat to mimo, że koncentruję się na miłosnym czworoboku to jest to bardzo dobry odcinek "na odpoczynek", zwłaszcza od Baltara i Cylonów a także od ciągłego mroku serialu. Można powiedzieć, że odcinek jest tak samo terapeutyczny dla widza jak i boksowa impreza dla bohaterów serialu.
W końcu Anders się pojawił bo już go 3 odcinki nie było i trochę mi brakowało go zwłaszcza gdy Starbuck miała doła w odcinku Torn. Teraz i Anders i Dualla wiedzą, że są jedynie zastępstwem. Ciekawe w sumie co dalej z tym. Zwłaszcza Dualla i Apollo mnie nie przekonywali w ogóle.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych