Znamy najstarsze DHD powstałe na Antarktydzie :> Teoria chyba odpada, bo Goauldowie nie używali drugich wrót (z antarktydy).A może DHD nie jest dziełem pradawnych, tylko Goa'uldów?
Ile wlaściwie jest DHD?
Napisano 07.10.2003 - |19:58|
Napisano 07.10.2003 - |19:58|
No dobra , ale niektore postacie z serialu potrafily otworzyc wrota poprostu machnieciem reki uzywajac jakiegos podrecznego przycisku, wiec moze Asgard tez to potrafi.Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na planiecie Asgardczyków (tam gdzie się przenosi O'Neill i nawiązuje pierwszy kontaky) nie ma DHD.
Guha cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
"Nou ani anquietas"
Napisano 07.10.2003 - |20:21|
Ja się tak zastanawiam jak to jest z 4x22 (Exodus). Chcą wysadzić słońce. W porządku. Chcą użyć do tego Wrót. W porządku. Ale jak użyć tych Wrót??
Wygląda na to, że Goa'uld (Tok'ra nie mieli by czasu na to, poza tym nie mają hat'ak'ów) stworzyli sobie własne DHD (komputer). Z tym, że nie wiadomo kiedy. Na pierwszym hat'ak'u jaki widzimy od środka (1x21) jest DHD, ale to o niczym nie świadczy, bo Apophis mógł nie mieć tej technologii albo jej nie używać (raczej to pierwsze). Stawiam jednak na to, że taki komputer został wynaleziony trochę później.
Jeszcze jedno. Jakiej planety użyli jako punkt wyjścia? Czy do Vorash nie było za daleko trochę??
P.S. Jak było już gdzieś o tym, to sorki. Nie nadążam z czytaniem.
Użytkownik zbzikowana edytował ten post 07.10.2003 - |20:22|
Napisano 08.10.2003 - |12:32|
W połowie się z tobą zgadzam.Znamy najstarsze DHD powstałe na Antarktydzie :> Teoria chyba odpada, bo Goauldowie nie używali drugich wrót (z antarktydy).
Teraz druga połowa.
Parę cywilizacji potrafi się obchodzić bez DHD. Było by dziwne, gdyby Azgardczycy tego nie potrafili.Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na planiecie Asgardczyków (tam gdzie się przenosi O'Neill i nawiązuje pierwszy kontaky) nie ma DHD.
A po co im punkt wyjścia? Najważniejszy jest adres do celowy. Punktem wyjścia jest osobisty znak Wrót i chyba jest im wszystko jedno, z którego miejsca się je uruchamia.[...]Jeszcze jedno. Jakiej planety użyli jako punkt wyjścia? Czy do Vorash nie było za daleko trochę??[...]
Napisano 08.10.2003 - |15:42|
No wiec wlasnie mam watpliwosci. System komputerowy SGC przeprowadzal rowniez kompensacje zjawiska zmiany polzenia obiektow kosmicznych wzgledem siebie. Nie wiem co prawda, jak on to robil, jezeli jest skonczona i policzalna liczba szewronow i w zwiazku z tym jedyne co mi sie nasuwa, jezeli wziac pod uwage teorie Daniela z filmu, to ze wraz z uplywem czasu musialy by sie zmieniac kody odpowiadajace danym wrotom. Co oczywiscie jest absurdem. Ale wracajac do DHD: nalezaloby sadzic, ze rowniez jedna z ich funkcji jest przeprowadzenie takiej kompensacji. Jezeli natomiast mozliwe jest uruchomienie wrot recznie, to wedlug mnie to Wrota sa tym komputerem, natomiast DHD jedynie interfacem do nich.Przecież DHD to jest włąśnie taki komputer tylko że o wiele bardziej zaawansowany technologicznie i miejszy . Natomiast SGC Uzywa komputera do strerowania z kilku powodów : chociażby dlatego że nie mieli go na początku , pozwala on na automatyczną sekwecje wyboru - co przydaje się przy sprawdzaniu adresów z którymi niemożna było nawiązać połączenia i innych .
Tutaj troszeczke bym sie z toba nie zgodzil co do jednego: chodzi wedlug mnie nie o poprawne interpretowanie protokolow wrot a o wbudowane w DHD zabezpieczenia. Rowniez przy uzyciu systemu SGC standardowo nie mozna bylo nawiazac polaczenia w tym odcinku. Sam sie przyznala, ze dokonala niestandardowych obejsc, zeby wymusic polaczenie - zatem zaszwankowaly zabezpieczenia.Natomiast powinno się używać DHD , które w pełni poprawnie interpretują wszystkie protokoły obsługi wrót i nie pozwalają na dobuszczenie takich wypadków jak to było w "Red Sky ".
Napisano 15.10.2003 - |18:52|
A może zabespieczenia były tak ustawiony aby można było je w miare łatwo ominąć , na wypadek jakiegoś wypadku .Tutaj troszeczke bym sie z toba nie zgodzil co do jednego: chodzi wedlug mnie nie o poprawne interpretowanie protokolow wrot a o wbudowane w DHD zabezpieczenia. Rowniez przy uzyciu systemu SGC standardowo nie mozna bylo nawiazac polaczenia w tym odcinku. Sam sie przyznala, ze dokonala niestandardowych obejsc, zeby wymusic polaczenie - zatem zaszwankowaly zabezpieczenia.
Napisano 18.10.2003 - |20:54|
Ja sądzę, że za pomocą standardowych DHD nie byłoby to łatwo zrobić, bez gruntownej znajomości zasadach ich działania. No chyba, że działały na oprogramowaniu Małegomiękkiego.A może zabespieczenia były tak ustawiony aby można było je w miare łatwo ominąć , na wypadek jakiegoś wypadku .
Napisano 20.10.2003 - |18:55|
DHD działąjące na sofcie od małomiętkiegoJa sądzę, że za pomocą standardowych DHD nie byłoby to łatwo zrobić, bez gruntownej znajomości zasadach ich działania. No chyba, że działały na oprogramowaniu Małegomiękkiego
Napisano 20.10.2003 - |19:21|
moimzdaniem wybieranie bez DHD mozna wytlumaczyc tym ze wrota zapamietuja ostatnia aktualizacje DHD a jak go niema to ogranicza sie tylko ich zasieg tak jak dla ziemskich byl przed znalezieniem kartuszy, i wtedy tylko 2 kombinacje dzialaly
Napisano 20.10.2003 - |20:05|
Wrota mogą działać bez DHD. Potrzebny jest tylko adres, który można wybrać ręcznie i źródło zasilania, aby odpalić Wrota. DHD to tylko ułatwia.
Napisano 20.10.2003 - |20:25|
"What's to feel bad about? I mean, it probably took the ancients a thousand years to build the 'gate system, and I ... wrecked it in a single day. Not to mention the fact that I've isolated us from all the off-world resources we're going to need to defend ourselves, leaving us sitting ducks for the next Goa'uld attack. But who cares?"Felger nie załatwił systemu w ciągu jednego dnia. Stracił ich dużo na to by opracować tego wirusa.
ale to niezmienia faktu ze po dluzszym czasie symbole straca synchronizacje i zaweza odleglosc wybieranych adresowWrota mogą działać bez DHD. Potrzebny jest tylko adres, który można wybrać ręcznie i źródło zasilania, aby odpalić Wrota. DHD to tylko ułatwia.
Napisano 20.10.2003 - |22:56|
Racja, ale mowa tu o szybkosci dzialania wirusa"What's to feel bad about? I mean, it probably took the ancients a thousand years to build the 'gate system, and I ... wrecked it in a single day. Not to mention the fact that I've isolated us from all the off-world resources we're going to need to defend ourselves, leaving us sitting ducks for the next Goa'uld attack. But who cares?"
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 21.10.2003 - |16:25|
Racja , był to program którym Felger pracował dłuszy czas ( z przerwami ) i miał stanowić jego awaryje koło ratunkowe .Wyłączenie DHD na planecie należącej do Goa`uldów by je zablokowoało , aczkolwiek nie przewidział tego że nastepuje co jakiś czas aktualizacja danych (najpewniej po każdorazowej zmianie danych ).Racja, ale mowa tu o szybkosci dzialania wirusa ktory zostal zreszta zmodyfikowany przez Baala (jesli dobrze pamietam ), natomiast sam proces tworzenia zajal chyba troszke wiecej niz jeden dzien
Napisano 21.10.2003 - |16:51|
Napisano 21.10.2003 - |18:11|
Błekitny Wormholteraz mamy nowy soft i niewiadomo co sie jeszcze moze stac - ile to teraz roznych dziwnych rzeczy moga wymyslic - chyba ci co te wrota budowali nie zdawali sobie sprawy z ludzkiej pomyslowosci, potencjalu jak to Thor okreslil
Napisano 11.11.2003 - |16:09|
Napisano 11.11.2003 - |16:23|
2 kwestie :Wiecie co mnie tylko jedno dziwi – jak można napisać wirusa do komputera którego podstaw działania się nie zna – ba nie zna się nawet języka programowania. Tylko proszę nie wmawiajcie mi ze całe działanie DHD opiera się na 400 impulsach (czy jakoś tak) wysyłanych przez wrota.
Po 1 było to powąze ułatwienie dla scenażystów - tzn. założenie że DHD jest tak zawansowane iż przyjmie informacje z innego bardziej prymitywnego urządzenia .
Po 2 te 400 impólsów to są dane od wrót ale opisujące różne paramerty i informacje jak różnią się od wzorcowych , a nie kompletny soft.
Napisano 11.11.2003 - |16:41|
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 11.11.2003 - |16:46|
Nie no Obi czegoś tu nie rozumiem. Zakładasz, że DHD jest tak zawansowane, że przyjęło program z prymitywnego kompa i przełożyło go na swój język i załadowało do swojego systemu (popraw mnie, jeżeli się mylę). Jeżeli by tak było to DHD musiałoby na swój sposób być inteligentne – „mieć jakieś SI”. Jeżeli by tak było to czy przetwarzając program nie zorientowałoby się, że ładuje sobie wirusa (i to w dodatku prymitywnego wirusa, który załatwia je na cacy)Po 1 było to powąze ułatwienie dla scenażystów - tzn. założenie że DHD jest tak zawansowane iż przyjmie informacje z innego bardziej prymitywnego urządzenia .
Coś mi tu ta twoja teoria nie pasuje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »