Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wlaściwie jest DHD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
244 odpowiedzi w tym temacie

#101 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.10.2003 - |19:58|

A może DHD nie jest dziełem pradawnych, tylko Goa'uldów?

Znamy najstarsze DHD powstałe na Antarktydzie :> Teoria chyba odpada, bo Goauldowie nie używali drugich wrót (z antarktydy).
Log65: Happy camper

#102 krzysiekk20

krzysiekk20

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoGłogów

Napisano 07.10.2003 - |19:58|

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na planiecie Asgardczyków (tam gdzie się przenosi O'Neill i nawiązuje pierwszy kontaky) nie ma DHD.

No dobra , ale niektore postacie z serialu potrafily otworzyc wrota poprostu machnieciem reki uzywajac jakiegos podrecznego przycisku, wiec moze Asgard tez to potrafi.
  • 0
Fear is the mind killer
Guha cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

"Nou ani anquietas"

#103 zbzikowana

zbzikowana

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 76 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.10.2003 - |20:21|

Jak już jesteśmy ogólenie przy DHD:
Ja się tak zastanawiam jak to jest z 4x22 (Exodus). Chcą wysadzić słońce. W porządku. Chcą użyć do tego Wrót. W porządku. Ale jak użyć tych Wrót??
Wygląda na to, że Goa'uld (Tok'ra nie mieli by czasu na to, poza tym nie mają hat'ak'ów) stworzyli sobie własne DHD (komputer). Z tym, że nie wiadomo kiedy. Na pierwszym hat'ak'u jaki widzimy od środka (1x21) jest DHD, ale to o niczym nie świadczy, bo Apophis mógł nie mieć tej technologii albo jej nie używać (raczej to pierwsze). Stawiam jednak na to, że taki komputer został wynaleziony trochę później.
Jeszcze jedno. Jakiej planety użyli jako punkt wyjścia? Czy do Vorash nie było za daleko trochę?? :huh: Przecież w chwili wybierania adresu czarnej dziury byli wyraźnie dość blisko słońca.

P.S. Jak było już gdzieś o tym, to sorki. Nie nadążam z czytaniem. :ph34r::ph34r::ph34r:

Użytkownik zbzikowana edytował ten post 07.10.2003 - |20:22|

• 0
Vita sine libris mors est.

#104 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.10.2003 - |20:57|

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na planiecie Asgardczyków (tam gdzie się przenosi O'Neill i nawiązuje pierwszy kontaky) nie ma DHD.

Widocznie nie potrzebują DHD do otwierania wrót , mają udoskonaloną technologię do kontroli i obywają się bez DHD .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#105 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 08.10.2003 - |12:32|

Znamy najstarsze DHD powstałe na Antarktydzie :> Teoria chyba odpada, bo Goauldowie nie używali drugich wrót (z antarktydy).

W połowie się z tobą zgadzam. :D Gwiezdne Wrota i DHD to oryginalny system zaprojektowany przez Pradawnych. Znajdujemy je na wszystkich planetach. Guldowie chyba nie zadawali by sobie tyle trudu. Nie zapominajmy też, że Tauri ma adresy nieznane Gauldom i wszędzie jest DHD.
Teraz druga połowa. :D Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twoją myśl. O ile sobie przypominam to razem z zamrożonymi Wrotami znaleziono też zamrożonego jaffa. A więc tamte Wrota były znane Gauldom.

Parę cywilizacji potrafi się obchodzić bez DHD. Było by dziwne, gdyby Azgardczycy tego nie potrafili.

[...]Jeszcze jedno. Jakiej planety użyli jako punkt wyjścia? Czy do Vorash nie było za daleko trochę??[...]

A po co im punkt wyjścia? Najważniejszy jest adres do celowy. Punktem wyjścia jest osobisty znak Wrót i chyba jest im wszystko jedno, z którego miejsca się je uruchamia. :D
  • 0

#106 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 08.10.2003 - |15:42|

Przecież DHD to jest włąśnie taki komputer tylko że o wiele bardziej zaawansowany technologicznie i miejszy . Natomiast SGC Uzywa komputera do strerowania z kilku powodów : chociażby dlatego że nie mieli go na początku , pozwala on na automatyczną sekwecje wyboru  - co przydaje się przy sprawdzaniu adresów z którymi niemożna było nawiązać połączenia  i innych .

No wiec wlasnie mam watpliwosci. System komputerowy SGC przeprowadzal rowniez kompensacje zjawiska zmiany polzenia obiektow kosmicznych wzgledem siebie. Nie wiem co prawda, jak on to robil, jezeli jest skonczona i policzalna liczba szewronow i w zwiazku z tym jedyne co mi sie nasuwa, jezeli wziac pod uwage teorie Daniela z filmu, to ze wraz z uplywem czasu musialy by sie zmieniac kody odpowiadajace danym wrotom. Co oczywiscie jest absurdem. Ale wracajac do DHD: nalezaloby sadzic, ze rowniez jedna z ich funkcji jest przeprowadzenie takiej kompensacji. Jezeli natomiast mozliwe jest uruchomienie wrot recznie, to wedlug mnie to Wrota sa tym komputerem, natomiast DHD jedynie interfacem do nich.

Natomiast powinno się używać DHD , które w pełni poprawnie interpretują wszystkie protokoły obsługi wrót i nie pozwalają na dobuszczenie takich wypadków jak to było w "Red Sky ".

Tutaj troszeczke bym sie z toba nie zgodzil co do jednego: chodzi wedlug mnie nie o poprawne interpretowanie protokolow wrot a o wbudowane w DHD zabezpieczenia. Rowniez przy uzyciu systemu SGC standardowo nie mozna bylo nawiazac polaczenia w tym odcinku. Sam sie przyznala, ze dokonala niestandardowych obejsc, zeby wymusic polaczenie - zatem zaszwankowaly zabezpieczenia.
  • 0
There is always a bigger fish.

#107 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.10.2003 - |18:52|

Tutaj troszeczke bym sie z toba nie zgodzil co do jednego: chodzi wedlug mnie nie o poprawne interpretowanie protokolow wrot a o wbudowane w DHD zabezpieczenia. Rowniez przy uzyciu systemu SGC standardowo nie mozna bylo nawiazac polaczenia w tym odcinku. Sam sie przyznala, ze dokonala niestandardowych obejsc, zeby wymusic polaczenie - zatem zaszwankowaly zabezpieczenia.

A może zabespieczenia były tak ustawiony aby można było je w miare łatwo ominąć , na wypadek jakiegoś wypadku .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#108 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 18.10.2003 - |20:54|

A może zabespieczenia były tak ustawiony aby można było je w miare łatwo ominąć  , na wypadek jakiegoś wypadku .

Ja sądzę, że za pomocą standardowych DHD nie byłoby to łatwo zrobić, bez gruntownej znajomości zasadach ich działania. No chyba, że działały na oprogramowaniu Małegomiękkiego.
  • 0
There is always a bigger fish.

#109 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.10.2003 - |18:55|

Ja sądzę, że za pomocą standardowych DHD nie byłoby to łatwo zrobić, bez gruntownej znajomości zasadach ich działania. No chyba, że działały na oprogramowaniu Małegomiękkiego

DHD działąjące na sofcie od małomiętkiego :D . Pierwsza pruba uruchomienia wrót i błękitny korytaż :D .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#110 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.10.2003 - |19:21|

DHD to zaawansowana technologia ktora Felger zalatwil w ciagu jedneo dnia hehe. i teraz na jego sofcie dziala, mimo to jest zdolne do adaptacji
moimzdaniem wybieranie bez DHD mozna wytlumaczyc tym ze wrota zapamietuja ostatnia aktualizacje DHD a jak go niema to ogranicza sie tylko ich zasieg tak jak dla ziemskich byl przed znalezieniem kartuszy, i wtedy tylko 2 kombinacje dzialaly
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#111 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.10.2003 - |20:05|

Felger nie załatwił systemu w ciągu jednego dnia. Stracił ich dużo na to by opracować tego wirusa. :D
Wrota mogą działać bez DHD. Potrzebny jest tylko adres, który można wybrać ręcznie i źródło zasilania, aby odpalić Wrota. DHD to tylko ułatwia.
  • 0

#112 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.10.2003 - |20:25|

Felger nie załatwił systemu w ciągu jednego dnia. Stracił ich dużo na to by opracować tego wirusa. :D

"What's to feel bad about? I mean, it probably took the ancients a thousand years to build the 'gate system, and I ... wrecked it in a single day. Not to mention the fact that I've isolated us from all the off-world resources we're going to need to defend ourselves, leaving us sitting ducks for the next Goa'uld attack. But who cares?"

Wrota mogą działać bez DHD. Potrzebny jest tylko adres, który można wybrać ręcznie i źródło zasilania, aby odpalić Wrota. DHD to tylko ułatwia.

ale to niezmienia faktu ze po dluzszym czasie symbole straca synchronizacje i zaweza odleglosc wybieranych adresow

#113 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 20.10.2003 - |22:56|

"What's to feel bad about? I mean, it probably took the ancients a thousand years to build the 'gate system, and I ... wrecked it in a single day. Not to mention the fact that I've isolated us from all the off-world resources we're going to need to defend ourselves, leaving us sitting ducks for the next Goa'uld attack. But who cares?"

Racja, ale mowa tu o szybkosci dzialania wirusa :D ktory zostal zreszta zmodyfikowany przez Baala (jesli dobrze pamietam :D), natomiast sam proces tworzenia zajal chyba troszke wiecej niz jeden dzien :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#114 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.10.2003 - |16:25|

Racja, ale mowa tu o szybkosci dzialania wirusa  ktory zostal zreszta zmodyfikowany przez Baala (jesli dobrze pamietam ), natomiast sam proces tworzenia zajal chyba troszke wiecej niz jeden dzien 

Racja , był to program którym Felger pracował dłuszy czas ( z przerwami ) i miał stanowić jego awaryje koło ratunkowe .Wyłączenie DHD na planecie należącej do Goa`uldów by je zablokowoało , aczkolwiek nie przewidział tego że nastepuje co jakiś czas aktualizacja danych (najpewniej po każdorazowej zmianie danych ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#115 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.10.2003 - |16:51|

i teraz mamy nowy soft i niewiadomo co sie jeszcze moze stac - ile to teraz roznych dziwnych rzeczy moga wymyslic - chyba ci co te wrota budowali nie zdawali sobie sprawy z ludzkiej pomyslowosci, potencjalu jak to Thor okreslil

#116 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.10.2003 - |18:11|

teraz mamy nowy soft i niewiadomo co sie jeszcze moze stac - ile to teraz roznych dziwnych rzeczy moga wymyslic - chyba ci co te wrota budowali nie zdawali sobie sprawy z ludzkiej pomyslowosci, potencjalu jak to Thor okreslil

Błekitny Wormhol :P ,ciężko jest na wrotach wywołać Bluscreena . A tak prawde mówiąć , podmieniony na czas jakiś został tylko soft do aktualizacji a nie całość programów sterujących , i prawdopodobnie gdzieś została zostawiona konsola z oprogramowaniem wzorcowym , bedąca poza sicią i niedotkneły jej problemy zwiazane z działalnością wirusa . Kwestią czasu jest poprawieniu programu .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#117 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.11.2003 - |16:09|

Wiecie co mnie tylko jedno dziwi – jak można napisać wirusa do komputera którego podstaw działania się nie zna – ba nie zna się nawet języka programowania. Tylko proszę nie wmawiajcie mi ze całe działanie DHD opiera się na 400 impulsach (czy jakoś tak) wysyłanych przez wrota.
  • 0

#118 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.11.2003 - |16:23|

Wiecie co mnie tylko jedno dziwi – jak można napisać wirusa do komputera którego podstaw działania się nie zna – ba nie zna się nawet języka programowania. Tylko proszę nie wmawiajcie mi ze całe działanie DHD opiera się na 400 impulsach (czy jakoś tak) wysyłanych przez wrota.

2 kwestie :
Po 1 było to powąze ułatwienie dla scenażystów - tzn. założenie że DHD jest tak zawansowane iż przyjmie informacje z innego bardziej prymitywnego urządzenia .
Po 2 te 400 impólsów to są dane od wrót ale opisujące różne paramerty i informacje jak różnią się od wzorcowych , a nie kompletny soft.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#119 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 11.11.2003 - |16:41|

Zauważyliście, że wirus był pisany w C++?
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#120 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.11.2003 - |16:46|

Po 1 było to powąze ułatwienie dla scenażystów - tzn. założenie że DHD jest tak zawansowane iż przyjmie informacje z innego bardziej prymitywnego urządzenia .

Nie no Obi czegoś tu nie rozumiem. Zakładasz, że DHD jest tak zawansowane, że przyjęło program z prymitywnego kompa i przełożyło go na swój język i załadowało do swojego systemu (popraw mnie, jeżeli się mylę). Jeżeli by tak było to DHD musiałoby na swój sposób być inteligentne – „mieć jakieś SI”. Jeżeli by tak było to czy przetwarzając program nie zorientowałoby się, że ładuje sobie wirusa (i to w dodatku prymitywnego wirusa, który załatwia je na cacy)

Coś mi tu ta twoja teoria nie pasuje
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych