The Shield
Napisano 03.12.2008 - |09:47|
Operator systemów ofensywnych B1 sięgnął do przycisku odpalenia i zrzucił na ziemie kawałek piekła...
Napisano 03.12.2008 - |10:56|
Napisano 28.12.2008 - |22:19|
Odnośnie końcówki: faktycznie mistrzostwo. Vic jako postać tragiczna, która swoimi działaniami osiąga efekt odwrotny do zamierzonego. Świetnie wpasowana symbolika - każdy trafił do własnego piekła. Twórcom udało się trzymać napięcie do samego końca i uniknąć moralizatorskiej końcówki. Brawa za konsekwencję.
Jak na razie policyjny serial numer jeden u mnie. Jesteście w stanie polecić coś równie dobrego, co wypełniłoby pustkę po The Shield?
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 28.12.2008 - |23:49|
Co do produkcji mistrzowskich to są to: Battlestar Galactica, Deadwood, Shield, Rome, Dexter, Californication, Beaking Bad i dwie nowości czyli True Blood i Sons of Anarchy. Znakomity jest też Sleeper Cell o terroryzmie od Showtime oczywiście i Tudors z tej samej stacji.
Nie można zapomnieć o Veronica Mars.
Z nie kablówkowych świetny jest House i Supernatural
Niestety jeśli chodzi o policyjne/kryminalne/detektywistyczne to są to albo absolutnie kretyńskie kolny CSI, albo lekkie seriale z których cześć jest bardzo dobra np Medium, Mentalist czy też Psych.
Osobiście polecam nadrabiać zaległości.
Mnie ponad 30 letniego chłopa zaskoczyła pozytywnie Buffy zwłaszcza po 3 pierwszych infantylnych sezonach. Dobry jest też Angel.
Ogólnie proponuję wałkować najpierw super hity czyli made in Showtime, HBO, FX itp jak też coś co nam leży np jeśli SciFi to koniecznie Firefly, Farscape i Babylon 5.
Nie zapominajmy też o filmach a tu też mamy z czego wybierać, proponuję filmweb i sprawdzanie cofając się co jeszcze żeśmy nie oglądali.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 29.12.2008 - |09:12|
Napisano 25.10.2009 - |01:49|
Gdyby nie to, że moja kobieta wciągnęła się od pierwszego testowego odcinka, pewnie łyknąłbym go w całości przeciągu tygodnia ;] Tak niestety - przy oczekiwaniu na nią, poprawianiu napisów (które przez pierwsze 3-4 sezony niestety prezentują dość żenujący poziom) i tłumaczeniu pewnych ciekawostek realiów i zawiłości języka - oglądanie rozciągnęło się na ponad 2 miesiące ;p (tak wiem, i tak pewnie miałem lepiej niż większość z Was bo musiałem czekać i tak dużo mniej na możliwość dalszego nurzania się w dokonaniach Vika i spółki
Jeśli chodzi o seriale policyjne (ale w sumie niekoniecznie tylko policyjne) to ląduje tuż za, a może nawet obok, The Wire. Z tego co udało mi się zaobserwować, to ten kto oglądał wcześniej Wire, stawia go wyżej, a kto Shielda - ten Shielda ;]
Ale wracając do Shielda - przez 7 sezonów twórcy w doskonały sposób ukazywali nam, że nie ma ludzi krystalicznie czysty, praktycznie każdy kto się pojawił, w końcu mniej lub bardziej się upaprał ;] Brak poprawności politycznej, ukazanie amerykanów takimi jakimi naprawdę są - ci przewalający się przez posterunek kretyni i imbecyle (pamiętacie tego, który sądził, że reszta której nie odebrał przestępca pomoże policji go złapać?
Oczywiście nie mogło być happy-endu. Z bólem żegnaliśmy
Ogólnie wiele dobrze nakreślonych postaci, ich tragiczne w ostatecznym rozrachunku losy sprawiają, że zdecydowanie warto poświęcić temu serialowi kawałek swojego życia. No i jest to przede wszystkim serial, który został zakończony przez twórców, a nie przez jakiegoś dupka w garniaku zarządzającego finansami ;p I to JAK zakończony! Ostatnie 2 odcinki MIAŻDŻĄ!
Ocena za całość nie może być inna niż 6/6 i zdecydowanie polecam(y). ;]
Użytkownik girux edytował ten post 25.10.2009 - |18:10|
Napisano 04.01.2010 - |14:36|
No ale z nowym rokiem nowym krokiem - jestem po siedmiu ep sezonu 01 - na razie dosyć przyjemnie się ogląda, zobaczymy jak będzie dalej.
Napisano 27.05.2010 - |10:12|
Jednak 2 sezon już lepszy i to o wiele. Akcja zaczyna się zawiązywać i wciąga bardzo (już teraz wiem nad czym sie tak wszyscy zachwycają
Napisano 27.05.2010 - |10:24|
Jest duży wątek ciągnący się przez cały serial, jak i inne też pokaźne w kolejnych.
Nie przestawaj, bo warto.
Napisano 28.05.2010 - |08:47|
Napisano 01.09.2010 - |07:44|
Napisano 02.01.2011 - |17:41|
Ode mnie ma 10/10.
Napisano 22.02.2011 - |15:07|
Sezon 6 troszkę słabszy od poprzedniego, ale jest jak zwykle bardzo dobrze jesli nie lepiej. Początek sezonu to kontynuacja akcji z poprzedniego sezonu, a początek czyli maskra w San Marco mocna bardzo. Dalej akcja minimalnie zwolniła, ale pod koniec sezonu znowu nabrała tempa z mocnym finałem. Jednak finału sezonu 5 chyba nic już nie przebije.
Zabieram się za sezon 7 i liczę na niezłą rozpie*duchę bo to już season finale.
Szósty sezon oceniam na jakieś 8,5-9/10.
Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:10|
Napisano 01.03.2011 - |10:51|
Napisano 23.03.2011 - |20:55|
Napisano 24.03.2011 - |12:01|
Jednak na dniach trzeba się będzie zabrać i zakończyć przygodę z Vikiem i spółką.
Napisano 30.05.2011 - |13:28|
No i nadszedł ten potomny dzień kiedy trzeba było zakończyć przygodę z The Shield. Jeśli kiedyś ten serial był w trójce moich ulubionych seriali to po 7 sezonie i finale wskoczył na pierwsze miejsce spychając na drugą pozycję Sons of Anarchy. No ale tutaj nadal kręcą, więc może jak też się skończy po 7 sezonach, bo potencjał mają ogromny, to wtedy je sobie porównam i zdecyduję, który lepszy. A wracając do Vica i spółki to jest to coś genialnego, za takie seriale powinno się stawiać pomniki ich twórcom, a także i aktorom. Na podstawie tego serialu inni powinni się uczyć jak zawiązywać intrygi, ale tak żeby to miało jak tutaj sens i nie wydawało się szyte grubymi nićmi jak to jest w wielu innych serialach. W to co zostali uwikłani nasi bohaterowie na przestrzeni całego serialu i jak to wszystko było rozwijane i zostało na końcu rozwiązane to po prostu majstersztyk.
Kiedy skończyłem oglądać to jeszcze długo siedziałem i rozmyślałem nad nim. A kiedy oglądałem te sceny podczas napisów końcowych ze wszystkimi kluczowymi postaciami, które pojawiały się na przestrzeni wszystkich sezonów to normalnie łzy mi leciały. Normalnie spać w nocy nie mogłem bo myślałem o nim. Szok, chyba jeszcze dotychczas żaden serial nie wywarł na mnie takiego piorunującego wrażenia.
Od początku do końca jest świetnie poprowadzony. Aktorsko rewelacja, podobnie jak scenariusz.
Ten serial nie ma chyba żadnych wad. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów seriali jeśli ktoś jeszcze nie widział i to nie tylko dla tych, którzy lubią seriale policyjne.
Oceniając - bez dwóch zdań 10/10.
Użytkownik johnass edytował ten post 31.05.2011 - |09:26|
Napisano 23.07.2012 - |12:04|
Po 1 sezonie bez specjalnych zachwytów, dobre, solidne kino z dużą ilością krwi, przemocy i wiecznej walki policji z gangsterami. Jak zawsze w produkcjach kablowych nie ma mowy o cenzurze (oczywiście poza manią FX do niepokazywania cycków i seksu).
Po raz kolejny to też serial, gdzie nie da się kogoś od razu znienawidzić lub polubić, na plus również dynamika i szybka akcja.
Z minusów to niestety zbyt częste uproszczenia i rzeczy wręcz nieprawdopodobne (motyw z zabójstwem chłopaka z gangu i później "dziwaczne" przekonywanie szefa gangu przez Vica to żart), poza tym jakoś łatwo upiekła się Vicowi kradzież narkotyków). Końcówka sezonu też nie najlepsza, oklepany motyw z odejściem żony. Całość na 7,5/10 czyli dobrze, ale z tego co już gdzieś słyszałem dalej jest tylko lepiej.
Użytkownik Macmax edytował ten post 23.07.2012 - |12:21|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 23.07.2012 - |16:13|
FX nie może pokazywać sutków, a z tym jest problem podczas scen seksu. Ale z tego co pamiętam to w Nip/Tuck było dużo.
Wielu ludzi narzeka na schemat związany z rozwiązywaniem spraw przez Vica, ale takie uroki procedurala, a ten serial jednak nim jest.
Tak, drugi sezon to poziom w górę, a końcówka to jeden z moich ulubionych momentów z utworem Overcome.
Jako ciekawostkę można powiedzieć, że o ile postać Vica jest fikcyjna to serial został stworzony na podstawie afery korupcyjnej o nazwie Rampart jaka miała miejsce w drugiej połowie 90-tych lat w Los Angeles. Ponad 70 osób związanych z grupą podobną do Strike Team było powiązanych z tą aferą.
Rafael Perez, postać na której wzorowany jest Vic była również inspiracją dla filmu Rampart z Woodym Harrelsonem w roli głównej oraz Training Day z Denzelem Washingtonem, który wygrał za tę rolę Oscara.
Podobno grupa gliniarzy z tej jednostki była na usługach Death Row Records i odstrzelili Notorious B.I.G
W The Shield występuje dużo motywów związanych z kulturą jaka panowała wśród członków tej grupy.
Napisano 22.08.2012 - |11:27|
Nie będę udawał że mnie porwał. Owszem świetne, mocne kino policyjne, ale żeby mnie wciągał tak że sięgam po odcinek za odcinkiem to nie. Obejrzę i spokojnie mogę czekać ze 2 dni na kontynuację.
Wierzę, że dalej się rozwinie w jeszcze lepszym kierunku, gdzie mniej będzie takich szczęśliwych zakończeń poszczególnych epizodów, a trochę więcej mroku i zaskoczenia. Bo tego mi brakuje, w jednym czy dwóch odcinkach było z tym już bardzo dobrze, ale kilka było raczej dalekich od prawdziwego życia.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
Napisano 22.08.2012 - |14:30|
Ostatnio zrobił się z ciebie straszny malkontent, nic ci się nie podoba. Normalnie gorzej niż cliffhanger
Napisano 22.08.2012 - |14:35|
A The Shield? Jest bardzo fajne, ale momentami mam wrażenie że dużo sytuacji i postaci jest za bardzo przerysowana i przez to nieprawdziwa.
Użytkownik Macmax edytował ten post 22.08.2012 - |14:36|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »