pelna zgoda. To sa dwa zupelnie rozne seriale. Prison Break jest jak rollercoaster. Wsiadasz i przez 40 min masz ekstremalna jazde pelna emocji i zero czasu na myslenie. LOST z kolei bazuje na tajemnicach i intgrygujacej historii poszczegolnych bohaterow. Obydwa jednak maja ten sam cel - przyciagnac widza i sprawic, by po seansie prosil o wiecej. PB wywiazuje sie z tego zadania znakomicie, podczas gdy LOST coraz bardziej kuleje. Bo zamiast umiejetnego rozwiazywania tajemnicy, mamy tylko kolejne pytania i brak sensownych odpowiedzi. W efekcie widz zaczyna czuc sie zmeczony i coraz mniej skory do jakichkolwiek prob ogarniecia wszystkiego. A przez to i sama tajemnica przestaje miec znaczenie i nie przyciaga, a to oznacza dla takiego serialu rychly koniec...Losta ciągle lubię, jednakże nie ma co go porównywać do Prison Break.
Zagubieni to zupełnie inna tematyka. O jej tajemnicach możemy dyskutować godzinami.
Prison Break jest jasny a zarazem genialny w swej prostocie - o czym tu mówić z wyjątkiem podziwu?
Prison Break
Napisano 10.05.2006 - |20:43|
Napisano 10.05.2006 - |21:52|
Oglądając ostatni odcinek (czyli 21) zastanowiła mnie jedna kwestia. Mianowicie zachowanie lekarki. Zastanawiam się, czy przez to, co zrobiła, czyli przez pomoc Michaelowi ona czasem znów nie sięgnęła po narkotyki. Było kilka migawek i pokazana została morfina. A potem sposób, w jaki zachowywała sięw swoim samochodzie. Dla mnie to było dziwne.
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 10.05.2006 - |21:56|
Zgadzam się z Tobą.pelna zgoda. To sa dwa zupelnie rozne seriale. Prison Break jest jak rollercoaster. Wsiadasz i przez 40 min masz ekstremalna jazde pelna emocji i zero czasu na myslenie. LOST z kolei bazuje na tajemnicach i intgrygujacej historii poszczegolnych bohaterow. Obydwa jednak maja ten sam cel - przyciagnac widza i sprawic, by po seansie prosil o wiecej. PB wywiazuje sie z tego zadania znakomicie, podczas gdy LOST coraz bardziej kuleje. Bo zamiast umiejetnego rozwiazywania tajemnicy, mamy tylko kolejne pytania i brak sensownych odpowiedzi. W efekcie widz zaczyna czuc sie zmeczony i coraz mniej skory do jakichkolwiek prob ogarniecia wszystkiego. A przez to i sama tajemnica przestaje miec znaczenie i nie przyciaga, a to oznacza dla takiego serialu rychly koniec...
Podoba mi się również Twoja metafora dotycząca Prison Break. Ładnie ujęcie sedna serialu. Podobnie to odbieram.
Lost również miał wielką szansę być totalnym serialem. Ale odnoszę wrażenie, że twórcy pojechali na popularności nie licząc się z odbiorcami. Ciągle jeszcze mam nadzieję, że zakończenie pomimo wszystko nadrobi zaległości i podtrzyma publiczność na kolejny sezon.
Z Prison Break nie ma takich problemów. Nie było odcinka gorszego, lepszego. Wszystkie są dobre a nawet powiedziałabym coraz lepsze.
Wiesz może ile ich jest/będzie w tym sezonie?
Napisano 10.05.2006 - |22:12|
Zarowno pierwszy jak i drugi sezon maja miec po 22 odcinki, i to wyswietlane w ten sam sposob, czyli nie jak w przypadku LOST odcinek i przerwa, a w dwoch blokach przedzielonych kilkumiesieczna przerwa. W poniedzialek ostatni odcinek 1 sezonu (cholera, drza mi rece na sama mysl o nim :clap: ) a potem wakacje i pierwszy blok drugiego sezonu FOX zapoda pod koniec sierpnia.Z Prison Break nie ma takich problemów. Nie było odcinka gorszego, lepszego. Wszystkie są dobre a nawet powiedziałabym coraz lepsze.
Wiesz może ile ich jest/będzie w tym sezonie?
Napisalas, ze nie bylo odcinka gorszego. No nie chce Cie martwic, ale z tego co wiem, jestes po 12 (genialny odcinek!), czeka Cie jeszcze swietna 13 i potem, moim skromnym zdaniem 3 odcinki sporo slabsze, w tym jeden zupelnie w stylu LOST (flashbacki z przeszlosci glownych bohaterow - przecietnie to wyszlo) i dopiero od 17 odcinka bedziesz miala PB znowu w najlepszej formie. Ba, od tego momentu kazdy kolejny episod przyprawia o coraz mocniejsze bicie serca i cos czuje, ze final zakonczy sie stanem przedzawalowym
a ten chwilowy spadek formy spowodowany byl swoista "reorganizacja". Pamietajmy, ze PB poczatkowo mial liczyc tylko 13 episodow...
Napisano 10.05.2006 - |23:41|
...:::Son of Anarchy:::...
Napisano 10.05.2006 - |23:52|
Ostatni odcinek Losta wgniata w fotel,do dzisiaj szukam szczeki
Nie chce wam psuc zabawy wiec nie powiem kto "Odpadnie" z ucieczki a bedzie to wiecej niz jedna osoba ...
Boje sie drugiego sezonu...Modle sie by nie bylo jak z Lostem czyli niby jest ok ale jednak cos dlugo to trwa...
Czekam na ostatni odcinek chociaz juz wiem kto zakonczy przygode z PB
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA
Napisano 11.05.2006 - |08:58|
Ja jeszcze nie widziałem 21 odcinka - troszkę sie pomęcze, z reguły to oglądam we niedziele nowości serialowe... muszę wytrzymac, musze wytrzymac....
Napisano 11.05.2006 - |15:49|
Coś wam to mówi?
edit:
Prison Break S01E02 DVDRiP XViD-BLiNK
Prison Break S01E03 DVDRiP XViD-BLiNK
edit2:
Prison Break S01E04 DVDRiP XViD-BLiNK
Użytkownik Toudi edytował ten post 11.05.2006 - |18:35|
Napisano 11.05.2006 - |22:19|
Matko ... jak dla mnie odcinek z retrospekcjami bohaterów PB był jednym z najlepszych... ale może sie nie znam.Napisalas, ze nie bylo odcinka gorszego. No nie chce Cie martwic, ale z tego co wiem, jestes po 12 (genialny odcinek!), czeka Cie jeszcze swietna 13 i potem, moim skromnym zdaniem 3 odcinki sporo slabsze, w tym jeden zupelnie w stylu LOST (flashbacki z przeszlosci glownych bohaterow - przecietnie to wyszlo) i dopiero od 17 odcinka bedziesz miala PB znowu w najlepszej formie. Ba, od tego momentu kazdy kolejny episod przyprawia o coraz mocniejsze bicie serca i cos czuje, ze final zakonczy sie stanem przedzawalowym
a ten chwilowy spadek formy spowodowany byl swoista "reorganizacja". Pamietajmy, ze PB poczatkowo mial liczyc tylko 13 episodow...
W każdym razie... chyba nikt nie zamieszczał opisu ostatniego odcinka z Fox:
Napisano 12.05.2006 - |10:34|
Napisano 12.05.2006 - |11:54|
no widze, ze musze doprecyzowac swoja wczesniejsza wypowiedz piszac, ze te 3 odcinki sa sporo slabsze nie mialem na mysli, ze nie warto ich ogladac bo np. na tle wiekszosci episodow LOST'a i tak sa bardzo dobre :afro: po prostu nie tak galaktyczne jak pozostaleOWszem. Te przeskoczenie serialu na część drugą kosztoało lekką zadyszką. Ale nie znaczy to, że są to słabe odcinki. Są inne w każdym razie. Trzeba było coś zrobić, by przegrupować scenariusz na nową drogę.
Napisano 12.05.2006 - |18:06|
Napisano 12.05.2006 - |18:32|
w takich sytuacjach zawsze najlepiej zajrzec do zrodla juz na glownej stronie FOX'a jest zajawka poniedzialkowego, finalowego odcinka PB :-) 21 episod nie byl ostatnim, na szczescie :clap:Mam pytanko. Na większości serwisów poświęconych PB jest mówi się, że 21 odcinek stanowi zarazem finał sezonu. Czy ktoś coś wie na ten temat?
PS. Tutaj macie 8 fotek promujacych finalowy odcinek
Użytkownik borderline edytował ten post 12.05.2006 - |22:56|
Napisano 13.05.2006 - |22:55|
pod koniec sezonu jest coraz ciekawszy
zirytowala mnie informacja ze bedzie sezon 2 poniewaz to juz bedzie naciaganie i robienie na sile. serial powinien miec 1 sezon i konczyc sie happily ever after
Napisano 14.05.2006 - |15:37|
Użytkownik Kasia edytował ten post 14.05.2006 - |15:40|
Napisano 14.05.2006 - |15:46|
A ja się cieszę, że będzie drugi sezon. Myślę, że tworcy "Prison Break" to ludzie z wyobraźnią i wymyślą coś ciekawego. A nawet jeśli miałoby być trochę gorzej niż w piewszym sezonie to i tak byłoby dobrze.
Widzę, że nie jestem sam w tych oczekiwaniach .
Prawdopodobnie jednak kształt sezonu 2 pokaże finałowy odcinek tego sezonu. Czyli wyjaśni się kto tak naprawdę będzie uciekał i w jakim kierunku potoczy się los uciekinierów.
serial powinien miec 1 sezon i konczyc sie happily ever after smile.gif
To zależy co rozumie się, jako takie zakończenie. Jeśli samą ucieczkę - to rzeczywiście będzie ok. Ale przecież pozostaje wiele nie wyjaśnionych wątków, jak choćby ta sprawa z morderstwem czy coraz bardziej nabierający rozpędu wątek wiceprzezydent, który może też wiele, a nawet wg mnie bardzo dużo - wnieść wyjaśnień i zawirowań.
Użytkownik jack edytował ten post 14.05.2006 - |15:48|
Napisano 14.05.2006 - |20:21|
Napisano 14.05.2006 - |23:16|
jeszcze jak podniecam sie tym ze koniec sezonu juz blisko to ona jest coraz bardziej chetna na ogladanie tego serialu. na poczatku mowila ze MOZE go obejrzy, a teraz chce ogladnac na 100%
za jakies 28 godzin bedzie kolejny odcinek PB
szkoda tylko ze ostatni w tym sezonie
Napisano 15.05.2006 - |16:36|
Dokładnie, sama ucieczka to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze cała ta sprawa z Secret Service, wiceprezydent, Veronicą, LJ itd. No i Micheal i pani doktor .To zależy co rozumie się, jako takie zakończenie. Jeśli samą ucieczkę - to rzeczywiście będzie ok. Ale przecież pozostaje wiele nie wyjaśnionych wątków, jak choćby ta sprawa z morderstwem czy coraz bardziej nabierający rozpędu wątek wiceprzezydent, który może też wiele, a nawet wg mnie bardzo dużo - wnieść wyjaśnień i zawirowań.
Napisano 16.05.2006 - |03:13|
Widze, że wielu zapomniało, że Sucre w celi był razem z Michaelem i była kiedyś rozmowa, nie tylko o jego lasce, ale o to, że są razem w celi i miałby przechlapane po ucieczce, bo w ich celi jest dziura. Do tego aspekt jego laski i jego kuzyna czy jak mu tam, to nie chętnie by uciekał.
Co do DVDków to jeszcze WAT załapał się...
Prison Break s01e05 English Fitz Or Percy Dvdrip Xvid-Wat.avi
Prison Break s01e06 Riots-Drills And The Devil Dvdrip Xvid-Wat.avi
Finał już niedługo będzie dostępny.. jeszcze troszke poczekać na napisy i oglądanie... i co ja będę oglądał przez najbliższe tygodnie? PB się kończy, 24 za tydzień... SG wraca dopiero w lipcu jak pamiętam.
2. sezon PB może być ciekawy, nie będzie taki monotonny jak lost, w którym co jakiś czas jakiś rąbek tajemnicy wychodzi. Wiele jest seriali, że pod koniec serialu ma się wszystko wyjaśniać na dobre, a tu nagły zwrot akcji i dalsza ucieczka (np. A-Team, Renegat). Pewnie więcej przykładów można wymienić. W 1. sezonie PB głównym cel jest ucieczka, w drugim już np. wspomniany pościg za zbiegami, a także pogoń za kasą Coopera. Wątków jest sporo, co może dobrze wróżyć serialowi. Jeden minus to dla mnie te flashback jaki dali w drugiej połowie sezonu, mogli to dać jako dodatek do dvd. Albo jakiś specjalny odcinek po sezonie. To niepotrzebnie zwolniło akcję. Ale jak się domyślamy było to spowodowane rozciągnięciem serialu. Mogli by go chyba w nieskończoność przedłużać patrząc na niektóre seriale z przeszłości. Np. taki co mu tatuaże się odpalały po zabiciu kogoś. (Jeden na odcinek) Nie pamiętam nazwy. Np. będzie ze 100 takich symboli, a tu jeszcze jacyś źli będą wracać... tak tu mając schemat na swoim ciele Michael i wiedząc, że jest mądry (jak to w serialu ujeli... widzi coś czego inni nie spostrzegają... jedni widzą np. ołówek do pisania, a Michael widzi drewno, grafit...[szczegóły]). Pewnie mógłby jeszcze nie jedną ucieczke w więzieniu opracować.
Chyba się trochę rozpisałem, ale poczekam na dalsze przemyślenia po zobaczeniu finalnego odcinka
Użytkownik JACKo edytował ten post 16.05.2006 - |03:16|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych