Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mr. Eko

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#101 Jarlig

Jarlig

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03.11.2006 - |01:03|

Eko był(jest i będzie - przynajmniej dla mnie) najciekawszą postacią serilalu. Był prawdziwym tragicznym bohaterem. Nietzsche'mowska definicja nadczłowieka idealnie charakteryzuje tą postać.

Nadczłowiek (Homo superior) jest pojęciem stworzonym przez niemieckiego filozofa, Fryderyka Nietzschego opisanym w dziele Tako rzecze Zaratustra. Oznacza ono jednostkę obdarzoną niezwykłą wolą mocy, "jednostkę wybitną" - jakby to nazwał Hegel - której wola będzie niewzruszona i której należy wybaczyć przewinienia ze względu na ich cel - dobro wyższe.

Pojęcie nadczłowieka wykorzystali ideologowie hitleryzmu włączając je do niemieckiego Herrenvolku.

Przykładem swego rodzaju eksperymentu pisarskiego jest student Raskolnikow w powieści Fiodora Dostojewskiego Zbrodnia i kara. Tenże student - uwierzywszy, że jest jednostką wybitną - dokonuje zabójstwa. Po tym czynie, ku swemu rozczarowaniu, dowiaduje się, że nadczłowiekiem być nie może - zaczyna żałować swych czynów, czego Nietzsche'owski wytwór nie robi.

Wzieęte z Wikipedii
  • 0

#102 Bialix

Bialix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 03.11.2006 - |10:21|

I tak pewnie jeszcze wroci na wyspę tak jak Boone ;)
Albo nawet przeżył, w końcu jest koxem wytrzymalym ;)
  • 0

#103 tiam

tiam

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 03.11.2006 - |12:00|

Boone był szczególnie .. 'powiązany' z Lockiem, ich hisotria na wyspie miała konkretny charakter.
Pan Eko natomiast był outsiderem, postać tragiczna, ale i silna (osobowościowo rzecz jasna) dlatego wydaje mi sie [o ile obstawiamy, ze wyspa 'korzysta' z tego co pozostało po Wyspiarzach - przejmując ich dusze, ciała astralne czy jak kto woli] że nasza Wyspa nie bedzie w stanie przejąc, zawładnąć osobowoscia Pana Eko...chyba że on sam na to pozwoli :)
  • 0

#104 kitket

kitket

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoPiotrków Trybunalski

Napisano 06.11.2006 - |15:07|

Niestety Mr eko już nie żyje albo został bardzo poobijany przez tę czarną bestie. Mam nadzieje, że z tego wyjdzie jeśli w ogule przeżył
  • 0
4 8 15 16 23 42

#105 rychu16

rychu16

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 06.11.2006 - |16:13|

nie przeżył(a szkoda, bo zabili go w sposob bezsensowny i dosc wymuszony)- przecież został już oficjalnie potwierdzony fakt jego śmietci :P
  • 0

#106 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 08.11.2006 - |21:21|

Eco umarł i nie wiem nad czym tu się zastanawiać! Był jedna z moich ulubionych postaci... Jego historia była naprawdę ciekawa i doskonale opowiedziana (nie tylko w tym odcinku, ale i w popszednich...) Umarł przez to, że nie wykonał powierzonej mu przez Yemiego (albo i nie)misji-wciskania przycisku... Dodatkowo myśle, że również przez to, że nie żałował za swe grzechy i to bezpośrednio wpłynęło na jego zgubę!
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#107 Patryk-0077

Patryk-0077

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 09.11.2006 - |20:14|

W retrospykciach chociaż wyjaśniło się dlaczego budował kościół
I ten dymek (według informacji od twórców w 2 sezonie gdy się spotkał z Eko skopiował jego pamięć) barzdo ciekawie pokazane
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych