Replikatory
Napisano 12.11.2006 - |22:15|
Wtedy wszystko wyglądąłoby tak:
1. Gdzieś we wszechświecie powstają Replikatory.
2. Pradawni w galaktyce Pegaza tworzą nanity, które ewoluują w Asuran
3. Pradawni porzucaja eksperyment i niszczą Asuran, jednak ci odradzają się
4. Pradawni porzucają galaktykę Pegaza i przechodza do Milky Way
5. Jeden z Pradawnych (albo ktoś, kto miał dostęp do ich wiedzy) tworzy Reese używając technologii nanitów
6. Teraz są dwie możliwosci:
a) twórca Reese próbujac skonstruowac androida posiłkował się znalezionymi członami Replikatorów-technologia w nich zawarta pozwoliła mu na dokończenie Reese
b)Reese już jako działajaca jednostka napotkała na człony Replikatorów albo na same Replikatory i potem je tylko powielała.
W obu przypadkach jest jasne, dlaczego Reese nie miała kontroli nad swoimi "zabawkami'.
Pozostaje jeszcze kwestia wiedzy Pradawnych-w końcu mieli skuteczną broń na Replikatory w każdej postaci. Jedno wyjaśnienie jest takie, że trzymamy sie wersji juz wymyślonych (tj że Pradawni wiedzieli o/zbudowali Replikatory). Jeśli chcemy zaakceoptować powyższą teorię, to należy przyjąć, że Pradawni dosonale znają się na tunelach kerionowych (czy jak to sie nazywa, co łączy człony Replikatorów) i dla kogoś z ich wiedzą (O'Neill) nie stanowi problemu zbudowanie urządzenia rozłączającego człony.
Sęk jednak w tym, że nie ma dowodów na to, że Asuranie są oparci na technologii stosującej tunele kerionowe. Równie dobrze można założyć, że tak nie jest. Okaże sie to dopiero w "The Return part 2", gdzie zobaczymy broń anty-repli w działaniu.
Jeśli ta nowa-stara teoria jest prawdziwa, to mamy rozwiązane wszystkie palące kwestie. Wtedy mamy tak:
1. Replikatory i Asuranie to dwie różne rzeczy
2. Humanoidalna forma Replikatorów to ich rozwiniecie zbudowane w oparciu o technologie budowania Asuran. Dlatego:
-Men-Replicators są trudniejsze do zniszczenia
-Asuranie i Replikatory stosują te same metody przesłuchań
-Replikatory i Asuranie o sobie nie wiedzieli (a o tym też naleźy pamiętać, bo to waźny argument przeciw tezie, jakoby Replikatory były tworem Pradawnych)
Napisano 12.11.2006 - |22:40|
nie ma "teorii elam" ja przytoczylam cytat z konkretnego odcinka, to sam Numer 1 mowi
Obi:
Reese mowi, ze stracila kontrole nad replikatorami, kiedy przekroczyly pewna liczbe.
Zarrow:
teraz sie z toba nie zgodze moim zdaniem, wygladalo to tak:
1. Pradawni stworzyli nanotechnologie. wykorzystywali nanity do wielu rzeczy.
2. Pradawni tworza Asuran w galaktyce Pegaza, z nanitow
3. Pradawni w naszej galaktycz tworza Reese, wykorzystujac do jej budowy nanity
4. Reese tworzy replikatory "klocki"
5. w dzisiejszych czasach, po odnalezieniu Reese pozostawionej przez Asgard w pulapce czasowej, replikatory tworza swoje humanoidalne modele wykorzystujac do tego nanotechnologie.
tak to przedstawia Reese i Numer 1 , nie ja
co do Asuran, pogadamy pozniej, jak dojde do konkretnego odcinka
4.
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 12.11.2006 - |23:32|
Napisano 13.11.2006 - |15:07|
Użytkownik Wraith edytował ten post 13.11.2006 - |15:16|
Napisano 13.11.2006 - |17:39|
Czy Replikatory mogły powstać naturalnie?? Chyba nie według założeń SG1, serial ten nie mówił o naturalnie powstałych (tj. na drodze ewolucji) form życia nie opartych na węglu.
Zastanawiam się, czy my oglądamy ten sam serial. Nie dość, że SG jak i SGA co i rusz napotykają istoty z energii, gazu, w innej fazie spinu (czy coś takiego), istoty zascendowane, to jeszcze w samym SGA powiedziano, że Asuranie wyewoluowali z nanitów... poza tym Asuranie maja nadzieję na ascendację. SG i SGA nie kładzie rozgraniczenia miedzy materią organiczną a nieorganiczną i uznaje, jak pewna część współczesnych naukowców takie rozgraniczenie za błędne.
Pradawni zaś to najbardziej rozwinięta i najstarsza rasa przedstawiona w serialu, więc można chyba zakładać, że to oni stworzyli nanotechnologię i co za tym idzie - Reese. Co prawda SG1 dokładnie nie przedstawia nam twórcy androida, ale daje do zrozumienia, że "ojcem" Reese był Pradawny. Właściwie SGA daje nam to do zrozumienia. Podobieństwa między Asuranami a Replikatorami są zbyt duże, żeby mówić o tym, że Replikatory zostały stworzone przez inną rasę. Ale w końcu każdy ma prawo do innej interpretacji serialu.
W żadnym z odcinków nie było powiedziane, że Replikatory to efekt działań Pradawnych. Można sie tego domyslac, ale jak już pokazałem takie załozenie jest po czesci nielogiczne... Poza tym majac taka broń jak replikatory Pradanwi nie mogliby przegrać
Odsyłam do poprzednich postów, powtarzać argumentów nie będę.
Napisano 13.11.2006 - |21:04|
to jest wyraznie powiedziane ....
Napisano 13.11.2006 - |21:08|
Napisano 13.11.2006 - |21:15|
sezon 5 odcinek 19 - historia Reese.
Obejrzyj sobie jeszcze raz. A jak nie mozesz, to chociaz napisy przeczytaj.
i pamietaj, napisano: blogoslawieni, co nie widzieli, a uwierzyli...
Napisano 13.11.2006 - |22:26|
Zastanawiam się, czy my oglądamy ten sam serial. Nie dość, że SG jak i SGA co i rusz napotykają istoty z energii, gazu, w innej fazie spinu (czy coś takiego), istoty zascendowane, to jeszcze w samym SGA powiedziano, że Asuranie wyewoluowali z nanitów... poza tym Asuranie maja nadzieję na ascendację. SG i SGA nie kładzie rozgraniczenia miedzy materią organiczną a nieorganiczną i uznaje, jak pewna część współczesnych naukowców takie rozgraniczenie za błędne.
Tak wyewoluowali z nanitów - stworzonych przez Pradawnych.
To, że nie było powiedziane, że Pradawni stworzyli Replikatory, to prawda i to również napisałam. A założenie, że to Pradawni stworzyli Reese jest jak najbardziej logiczne. Podobieństwa między Asuranami a humanoidalnymi Replikatorami jak już wspomniałam, są znaczne. Co może sugerować, że nanity w obu przypadkach mają to samo pochodzenie - laboratoria Pradawnych.W żadnym z odcinków nie było powiedziane, że Replikatory to efekt działań Pradawnych. Można sie tego domyslac, ale jak już pokazałem takie załozenie jest po czesci nielogiczne... Poza tym majac taka broń jak replikatory Pradanwi nie mogliby przegrać
Odsyłam do poprzednich postów, powtarzać argumentów nie będę.
Napisano 13.11.2006 - |22:35|
1)a więc przyznajesz, że Replikatory mogły powstać same z siebie-już nie takie rzeczy widzieliśmy
2) Równie dobrze Reese mógł skonstruować ktoś, kto miał tylko dostęp do wiedzy Pradawnych. Ale, jak już mówiłem, wolę wersję w której to Ancients są odpowiedzialni za jej budowę.
Nadal nikt nie podważył moich argumentów. Jak tak dalej pójdzie, to rzucę ten temat w cholerę, bo przypominanie każdemu kolejnemu dyskutantowi o powodach, dla których uważam to co uważam zaczyna być meczące i irytujące.
Heh elam, kiedyś też myslałem tak jak ty. Ale zmeiniłem zdanie po obejrzeniu odcinków z nanitami w Atlantis. Wtedy stwierdziłem, że ta historia nie trzyma się kupy i postanowiłem coś na ten temat wykombinować. No i wykombinowałem. Jeśli wstawicćmój pomysł do SG to nic by sie nie stało kanonowi. Tak samo, jeśli scenarzysci oleją tą możliwość i pociągną wątek asuranie=replikatory.
Przypomnę główne argumenty stojące za moją teorią:
1) Asuranie nie posługuja się Pająkami
2) Replikatory i Asuranie nie wiedzieli o sobie
3) Reese nie potrafiła kontrolować swoich tworów
4) Reese była kretynką bez wiedzy o czymkolwiek, trudno sie po niej spdoziewać, by mogła skonstruować młotek, a co dopiero człon replikatora
5) Do tej pory nie pokazano, czy broń działająca na Replikatory działa na Asuran (ten argument ma krótkie nogi, bo pewno w The return part II okaże sie, że nie mam racji, ale co tam)
6) Asuranie różnią się od Replikatorów dosyć znacznie, trudno to przeoczyć
7) Humanoidalna forma replikatorów powstała po zbadaniu szczątków Reese, wiec powstała na bazie asuran. Jeśli Replikatory=asuranie, to powinni móc budować forme humanoidalną od razu
8) Brak replikatorów w naszej galaktyce. Absolutny brak za wyjątkiem Reese
9) Replikatory znaleziono w galaktyce Asgardu. Pytanie-jak sie tam dostały?
10) Replikatory nie miały pojęcia o Reese tak samo jak o Asuranach. Wogóle.
11) Brak informacji o Replikatorach w bazie dnaych Pradawnych Asgardu, Atlantis etc.
Użytkownik Zarrow edytował ten post 13.11.2006 - |22:49|
Napisano 13.11.2006 - |22:57|
Skoro nie ona je tworzyła, to co widzieliśmy w odcinku 19 sezonu 5?? Poza tym, czy pająki zareagowałyby na sygnał Reese, włączony przez Asgard zdaje się, że na planecie zwanej Hala, mówiący - "przybywajcie". Czy mieliśmy omamy widząc jak w s05e19 Reese stworzyła Replikatory??Co do Reese tworzacej replikatory-oooch please, give me break! Program-matka, który nie kontroluje programów-pohodnych? Naiwniaczka nie majaca pojecia o niczym, srednio udany android, zero wiedzy o nanotechnologii i tworzy replikatory? Na jakiej podstawie, skoro nie miała wiedzy, a jej konstrukcja była zupełnie inna? Poza tym dostaje jeden raz z shotguna i pada na ryło... No naprawdę, raczej to historia bez sensu raczej. Poza tym niby jak replikatory od nas miałyby sie przedostać do galaktyki Asgard?
Napisano 13.11.2006 - |23:42|
Napisano 14.11.2006 - |00:32|
Jest na ekranie pokazana ja Reese tworzy pojedyńczy blok replikatora.. jest pokazane jak nimi steruje... jest powiedziane, że jest ich twórczynią...
a idąc twoim rozumowanie, to:
komputer kŧórego używają ludzie nie jest wymyślony przez ludzi, to nic nie znaczy, że mają pełen schamat, że tworzą kolejne modele, lepsze/gorsze... komputer stworzyła inna rasa, rasa której nigdy nie widzieliśmy i której pewno nigdy nie zobaczmy....
w serialu jest wyraźnie powiedzianie, że Reese stworzyłą replikatory jako ZABAWKI, i ze jak po setkach lat ją odnalazły, to stworzyli się na jej podobieństwo.. a jako ze była bardziej zaawansowana technicznie.. to sobie resztę można dopowiedzieć....
Napisano 14.11.2006 - |00:50|
To co mówiłem miało udowodnić, mądry mężu, że Reese sam z siebie nie umiałaby stworzyć replikatorów. Ponownie odsyłam do poprzendich postów. Nie będę nic powtarzał i nic wyjaśniał. Męczcie się smami, leniwe bestyje! I czytajcie z zrozumieniem. A może załapiecie, o co mi chodzi.
Ale na wszleki wypadek się powtórzę, wielkimi literami, prosto i wyraźnie: UWAŻAM ZE ANDROID REESE ZOSTAł WYPOSAŻONY W ZDOLNOŚĆ PRODUKOWANIA REPLIKATORóW PRZEZ KOGOŚ, KTO Z PRADAWNYMI NEI MIAł DUŻO WSPÓLNEGO. ZDOLNOŚĆ TWORZENIA REPLIKATOROW NIE BYŁA INTENCJĄ KONSTRUKTORÓW REESE. REESE MOŻNA WIĘC UZNAĆ ZA SWOISTĄ PIATĄ KOLUMNĘ, KTÓRA DOPROWADZIĆ MOGŁA DO UPADKU CYWLIZACJ TEHCNICZNYCH W NASZEJ GALAKTYCE, OTWIERAJĄC DROGĘ INNYM GATUNKOM, TAKIM JAK GOA'ULD, DO DOMINACJI. REESE BYLA ZMODYFIKOWANĄ WERSJĄ EKEPERYMENTU PRADAWNYCH NA NANITACH, SWOISTYM NASTĘPSTWEM ASURAN. DLATEGO POTEM REPLIKATORY UZNAŁY JĄ ZA DOSKONALSZĄ. JEST TO TYLKO TEORIA, JEDNAK W SERIALU NIE MA ONA ŻADNYCH PRZECIWSKAZAŃ.
POWTARZAM JESZCZE RAZ: REESE TĘPO WYKONYWAłŁ PROJEKTY BUDOWY REPLIKATORÓW, KTÓRE KTOŚ JEJ ZASZCZEPIł, NAJPRAWDOPODBNIEJ WRÓG PRADAWNYCH, BYĆ MOŻE ORI.
Koniec przekazu. Moja teoria póki co jest niezniszczalna, bo NIGDZIE w serialu nie padają słowa, które mogłyby ja podważyć. To jest już wasz problem, że macie płytką wyobraźnię i macie problemy z myśleniem abstrakcyjnym tudzież kreatywnym. Trochę więcej dobrej woli, niedowiakri. Historia replikatorów dzięki tmeu stałaby się znacznie ciekawsza.
Cieszcie się, że najprawdopodobniej po The Return Paret 2 padnie jeden z głównych argumentów mych.
Napisano 22.11.2006 - |02:48|
no i padł... to jednak te same "roboty"...Cieszcie się, że najprawdopodobniej po The Return Paret 2 padnie jeden z głównych argumentów mych.
Myślenie myśleniem... ale my tu nie myślimy samodzielnie, tylko staramy się do kupy złożyć to co twórcy nam puszczają w prawie już 300 częściach....To jest już wasz problem, że macie płytką wyobraźnię i macie problemy z myśleniem abstrakcyjnym tudzież kreatywnym.
Użytkownik Toudi edytował ten post 22.11.2006 - |02:49|
Napisano 22.11.2006 - |17:49|
no i padł... to jednak te same "roboty"...
Cholera. Jeszcze nie widziałem. Wieść to niepocieszjąca! Ale póki sam nie zobaczę odcinka, to się nie wypowiem. Znając jednak sposob pisania scenariuszy i narrację historii SG jest tam na pewno spore pole do popisu dla chcących pracować głową. Everything is possible. Belive it.
Myślenie myśleniem... ale my tu nie myślimy samodzielnie, tylko staramy się do kupy złożyć to co twórcy nam puszczają w prawie już 300 częściach....
Ładne określenie na "samoograniczanie się"
EDIT: No i obejrzałem. I muszę przynać, że...Nic to nie udowadnia. Banch of evil-debil Asurans została zrobiona w bambuko, ale replikatorów ci ja tam nie uświadczyłem. Nie ma śladu po pająkach, członach etc. A więc-odcinek ten g*** udowadnia. Przykro mi. Teoria nadal nie została obalona, gydż mój mózg wyssał z palca parę postów temu zapobiegawcza historyjke, która trzeba tlyko zmodyfikowac wg. pierwotneog planu. Nadal co wiemy, to to, że replikatory to nie Asuranie, choć sa podobne w zasadzie działania. Wiemy, ze Reese to jakiś quasi-asuran, a Replikatory były jej znane, ale zupełnie nie podlegały jej jurysdykcji (równie dobrze mogła ona gdzies-kieydś zasymilować jakiegoś człona i tyle). Historyjka "oficjalna" jest nadal głupia i debilna i nie trzyma się kupy. Wobec tego obwieszczam, że trzymam się swojego, póki mi ktoś dobitnie nie udowodni, że racji nie mam. Howgh! (i nie mam zamiaru uskuteczniać "pryzjemnych dyskusji" bo ja nie jestem tu od tego, żeby kółko wzajemnej adoracji urządzać)
Użytkownik Zarrow edytował ten post 23.11.2006 - |20:35|
Napisano 28.11.2006 - |13:10|
i wiecie, tam utknęli w tym samym punkcie co my
czyli dwa fronty.. i zero konkluzji....
Napisano 28.11.2006 - |16:03|
Poza tym teoria, że replikatory pochodzą od Reese jest tylko tym-teorią i nic więcej. Równie dobrze wszyskto mogło odbyć się tak, jak ja to powiedziałem.
A co do dyskusji, to chłopaki z ameryki są durniami :/ Argumenty jeszcze głupsze, niż moje Główna linia obrony-replikatory się replikują, a Asuranie nie. No brawo, brawo. Pogratulować. Albo: bo korzystają z innych materiałów.
Napisano 28.11.2006 - |16:14|
Użytkownik Toudi edytował ten post 28.11.2006 - |16:14|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych