Rome
Napisano 24.01.2007 - |18:29|
Rzym nadal piękny, choć odcineczek troszkę gorszy niż poprzedni
PLUSY:
+ no i się zaczęło! To, co przepowiadałem już wcześniej, czyli wojna (narazie tylko polityczna) między Oktawianem a Markiem Antoniuszem. Tutaj wielkie brawa dla "młodego" za odwagę, spryt, przebiegłość i mądrość :clap:
+ Lucjusz Veronus niczym Anakin Skywalker po śmierci ukochanej przechodzi na ciemną stronę mocy. Świetny motyw, widać że to będzie interesujący wątek. Bardzo podobała mi się scena przekonania tych kapitanów - ładnie zagrane, lecz ryzykowne. Przecież tak lekkomyslna zniewaga bogów, może mu przynieść wiele szkod w życiu. Chociaż, jemu teraz jest wszystko jedno Można powiedzieć, że Vorenus i Pullo zakładają sobie koncesjonowaną mafię w środku Rzymu :hehe:
+ "szara myszka" w czasie uczty u Atti No no, to było coś. Krolowa Kleopatra umi zrobić wrażenie, zarówno pozytywne jak i negatywne. Policzkiem było zabranie na ucztę i pokazanie wszystkim syna Cezara.
MINUSY:
- coś mi się wydaje, że zmieniono aktorkę grającą rolę Kleopatry
- nie wiem po co aż tyle czasu poświęcono na wątek braci Żydów.
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 24.01.2007 - |19:24|
- coś mi się wydaje, że zmieniono aktorkę grającą rolę Kleopatry
Nie zmieniono choc faktycznie jakby jej sie przytylo (w koncu urodzila dziecko).
Drugi odcinek tylko utwierdza mnie w przekonaniu ze nastepny sezon Rzymu to bylo dobre posunięcie bo po smierci Cezara tez sie duzo dzialo .
No i w koncu pojawila sie wzmianka o Agryppie
Napisano 24.01.2007 - |19:43|
Mi to spotkanie Bossów przypominało Mafię
Rewelacyjne tło historyczne, np Żydzi i kryzys polityczny w Jerozolimię.
Marek Antoniusz rewelacyjny jak zawsze.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 27.01.2007 - |23:39|
nie wiem jakos 1 był duzo lepszy
a tutaj dopiero cała intryga sie rozkreca i w nastepnym odcinku walka antoniusza z oktawianem zacznie sie na dobre i to dopiero bedzie ;]
nie podoba mi sie jaki jest teraz Vorenus wolałem go takiego jaki był przedtem zreszta Pullo tez juz nie ten sam :/
Napisano 28.01.2007 - |20:51|
Napisano 01.02.2007 - |23:32|
Vorenus rzeczywiście stał się synem Hadesa... Fajnie jak wyrżnęli całą gospode tylko z Tytusem A jeśli chodzi o całość to powrót w wielkim stylu, fabuła trzyma poziom tak jak w BSG żadnych "przelotnych" odcinków itp. Rozwinie się napewno jeszcze bardziej, tylko musimy poczekać...
Użytkownik Jason edytował ten post 01.02.2007 - |23:33|
Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu
Napisano 02.02.2007 - |08:18|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 02.02.2007 - |21:09|
+
zmiana Vorenusa i jego relacji do Pullo
nareszcie zaczyna sie dziac Oktawian vs marek Antoniusz
Cycero w koncu pokazał ze ma "jaja" bo do tej pory to był tam gdzie wiatr zawiał
-
przez puł odcinka albo było o robieniu laski facetom przez facetów albo o zapinaniu sie w dupsko
no ja nie wiem moze faktycznie wtedy w Ryzmie było tak ze dla faceta to było bez roznicy czy zapina faceta czy kobiete no ale jak do tej pory pokazali juz lesbijki gejów kazirodców wspomnieli o zoofili i jak na razie to tylko wychodzi na to ze w Ryzmie potepia sie kazirodztwo
czekam az wspomna o nekrofili :sam5:
najgorsze w odcinku był teks na pol ekranu "3 miesiace pozniej"
jak to @#@%#$ 3 miesiace co to za jakies skoki akcji nic o wonie gangów w Ryzmie o tym ze Vorenus wyjezdza do galii nic o młodym cezarze
ogolnie to z niecierpliwoscia czekam na odc 4 atia przezyje czy nie?? ;]
Napisano 02.02.2007 - |22:59|
Rewelacja, ten serial coraz bardziej mnie zaskakuje i wznosi się coraz wyżej w moim rankingu.
PLUSY:
+ no to mamy początek kłótni dwóch wielkich przyjaciół. Wiedząc teraz, że Veronus jest w armii Antoniusza, i pamiętając, że Pullo przysiągł wierność Oktawianowi można domniemywać, że zbyt szybko się nie spotkają. Jak zwykle ten wątek (Veronus-Pullo) interesujący, a po efektownej "wymianie zdań" jeszcze bardziej nabrał kolorytu
+ tak jak można się było spodziewać, młody Cezar będzie zdobywał uznanie, poparcie no i armię. Wreszcie pokaże wszystkim tym, którzy przez lata wyśmiewali go, nie traktowali poważnie czy ignorowali :evil: 3mam za niego kciuki Znając historię, jego apetyt na władzę będzie rósł z miesiaca na miesiąc (zaniedługo po wygranej w Galii zarząda sobie tytułu konsula )
+ duży plus za piękną scenę z Brutusem w wodzie pragnacym się narodzić na nowo
+ świetnie przedstawiony wątek lidera tzw. optymatów, czyli Cycerona :clap: Rozmowa z Markiem Antoniuszem, na pierwszy rzyt oka udana próba zastraszenia, słynne "Filipiki" Cycerona w Senacie a na końcu jego przejście na stronę Oktawiana.
+ kolejny etap wojny między Serwilią a Attią. Z zimnej wojny panie wkroczyły na poziom zabójstwa. No no, aż ciekaw jestem, czy ta debilka Attia przeżyje
MINUSY:
- szkoda tak fajnej postci jaką był Lucjusz Veronus. Po poprzednim odcinku myślałem, że przez dłuższy czas będzie zarządzał ową koncesjonowaną mafią na Awentynie, tym samym my widzowie będziemy mieć wiele ciekawych wątków z tym związanych. A tu wszystko się popsuło, gdyż Vorenus zaczął się staczać. Rację miał Pullo mowiąc, że w Lucjusza weszedł chyba jakiś demon
Napisano 05.02.2007 - |18:10|
Nowy Ceasar Octavian -3 miesiące to trochę mało jak na taka zmianę postaci mogli jednak zrobic jak w battlestarze rok przerwy wtedy przemiana Oktawiana byłaby wiarygodniejsza.
Nie rozumiem tez po co Oktawian maczał paluszki w porwaniu dzieci , skoro nie wykorzystał tego w czasie bitwy pod Mutiną (przegrana Antoniusza w rzeczywistości nie była tak znacząca jak w serialu) myslałem że odbicie dzieci potrwa caly sezon a tu rach ciach i po sprawie , Lucjusz i Tytus jak zwykle veni vidi vici.
Nie wiem co autorzy planują dalej ale wg mnie ten wątek im nie wyszedl - ot pocierpial Vorenus a teraz happy end w konwencji Rome.
Atia - kiedy ona zniknie z naszych oczu?
Ciekawe czy twórcy wstawią Liwię przyszłą żonę Oktawiana - to dziwne tutaj przyszły August jest taki cwany a w I Claudius taki jakiś otepiały no ale to chyba prawda o destruktywnym wpływie małżeństwa na intelekt mężczyzny.....
Wątek wojenki Atii i Servilli lekko nudnawy bo jakos obydwie panie z różnych przyczyn nie są w stanie zakończyc tego sporu.
Ciekawi mnie po czyjej stronie Tytus i Lucjusz opowiedzą się po bitwie pod Filipi? Historię wszyscy znamy pozostaje więc tylko poytanie czy nasi bohaterzy znajdą się w obozie zwycięzcy. Interesujace byłoby powieżenie Pullonowi zadanie zabicia Cezariona :hehe:
Napisano 05.02.2007 - |19:02|
Nie rozumiem tez po co Oktawian maczał paluszki w porwaniu dzieci , skoro nie wykorzystał tego w czasie bitwy pod Mutiną (przegrana Antoniusza w rzeczywistości nie była tak znacząca jak w serialu) myslałem że odbicie dzieci potrwa caly sezon a tu rach ciach i po sprawie
Oktawian pomogl Pullo bo sie w miare dobrze znali i raczej polubili. A do do dlugosci odbijania to przypomnij sobie jak duzy okres objal sam pierwszy sezon. Sadze ze w przypadku drugiego bedzie podobnie.
Co do Vorenusa ta tam go wole sprzed tej historii z jego zona i mam nadzieje ze teraz znow bedzie taki jak kiedys (koncowka odcinka na to wskazuje bo dzieciaka nie zabil^^)
Teraz nie jestem pewien ale czy Oktawian i Antoniusz nie byli w sojuszu przeciwko Brutusowi? Jesli tak to ciekawe jak to rozwiaza scenarzysci.
Napisano 05.02.2007 - |19:18|
Oktawian pomogl Pullo bo sie w miare dobrze znali i raczej polubili. A do do dlugosci odbijania to przypomnij sobie jak duzy okres objal sam pierwszy sezon. Sadze ze w przypadku drugiego bedzie podobnie.
Co do Vorenusa ta tam go wole sprzed tej historii z jego zona i mam nadzieje ze teraz znow bedzie taki jak kiedys (koncowka odcinka na to wskazuje bo dzieciaka nie zabil^^)
Teraz nie jestem pewien ale czy Oktawian i Antoniusz nie byli w sojuszu przeciwko Brutusowi? Jesli tak to ciekawe jak to rozwiaza scenarzysci.
Czyli najpierw Oktawian porywa rodzine Vorenusa a teraz od tak mu ją oddaje? Bez szantarzu itd wg mnie wątek niewykorzystany należycie ale to ocena na podstawie obecnych odcinków zobaczymy dalej co z tym zrobia.
Oktawian i Antoniusz naprawdę powadzili się i doszło do wojenki między nimi - dopiero po Mutinie doszło do drugiego trumwiratu i rozprawy z Brutusem i Kasjuszem.
Napisano 06.02.2007 - |14:23|
tylko jedna sprawa mnie dobiła po co zminili aktora grajacego Cezara Oktawiana??
przeciez juz jak sie 2 seria zaczeła widac było ze chłopak dorósł czyli ogladajac ostatni odcinek 1 serii i 1 odcinek 2 serii jednak da sie zauwazyc roznice mimo ze oba odcinki opisuja ten sam dzien
a tutaj dali przerwe miesiece i daja jakiegos kolesia który jest starszy o kilka lat (alo przynajmniej tak wyglada) jak dla mnie to niezrozumiałe juz mogł zostac poprzedni aktor
a co do tego nowego to w ogóle mnie nie przekonuje wolałem poprzedniego Oktaviana...
Napisano 06.02.2007 - |17:35|
PLUSY:
+ hmm, niesprawdziło się moje przekonanie o tym, że Vorenus i Pullo pokłocili się na dłuższy czas i będą służyć w przeciwnych armiach. Zamiast tego oboje znów nawiązali przyjazne stosunki, a to cieszy. Tutaj bardzo mi się spodobała scenka, w której Pullo tłumaczył się Vorenusowi co do swoich wcześniejszych słów, jakie wypowiedział o Niobe i końcowa odpowiedź Vorenusa.
+ po długiem okresie posuchy powrociły wątki militarne. Wynik starcia nie był dla mnie zaskoczeniem (z książek historycznych można poczytać co się stanie), mimo to scena przybycia Pullo do Mutiny, na pole walki zrobiła wrażenie.
MINUSY:
- z cyklu "jedna suka drugiej suce" czyli jak to dwie "damy" robią sobie na złość. Wcześniej ten wątek był dosyć interesujący, tym razem jakoś mnie nie przekonał. Liczyłem, że jedna bądź druga baba zginie, niestety obie przerzyły, obie się poraniły psychicznie, zadały sobie po pare ciosów - i tyle.
Podpisuję się pod tym. Mi rownież kompletnie nie spodobała się aż tak wielka zmiana odnośnie Oktawiana.odcinek całiem całkiem
tylko jedna sprawa mnie dobiła po co zminili aktora grajacego Cezara Oktawiana??
przeciez juz jak sie 2 seria zaczeła widac było ze chłopak dorósł czyli ogladajac ostatni odcinek 1 serii i 1 odcinek 2 serii jednak da sie zauwazyc roznice mimo ze oba odcinki opisuja ten sam dzien
a tutaj dali przerwe miesiece i daja jakiegos kolesia który jest starszy o kilka lat (alo przynajmniej tak wyglada) jak dla mnie to niezrozumiałe juz mogł zostac poprzedni aktor
a co do tego nowego to w ogóle mnie nie przekonuje wolałem poprzedniego Oktaviana...
Teraz dopiero ciekawie będą wyglądać dalsze odcinki: zarządanie przez Oktawiana tytułu konsula, odmowa Senatu, zatwierdzenie Oktawiana jako Cezara a potem wspomniane przez Borloga zawiązanie II triumwiratu (Antoniusz, Lepidus i Oktawian) i rzeź wysokich dostojników państwowych (w tym Cycerona).Teraz nie jestem pewien ale czy Oktawian i Antoniusz nie byli w sojuszu przeciwko Brutusowi? Jesli tak to ciekawe jak to rozwiaza scenarzysci.
A jak to rozwiążą scenarzyści? Hmm zapewne co jakiś czas będziemy widziec napisy: 3 miesiace później, 5 miesiecy później itd. Liczę na 3 sezon, gdyż ciężko będzie władować w te 12 odcinków mase wydarzeń, które miały miejsce po śmierci Cezara plus pozostałe wątki. Więc albo dostaniemy bardzo okrojoną wersję, albo część wydarzeń zobaczymy w 2 sezonie (np. az do momentu bitwy pod Filippi) a resztę w 3 sezonie (czyli aż do bitwy pod Akcjum). Ja osobiście wolę drugą wersję
Napisano 06.02.2007 - |19:48|
Twórcy MUSIELI zmienić aktora grającego Oktawiana, bo po prostu przedział czasowy jest zbyt duży.
Pewnie powinni zrobić to nawet w s1 czy na początku s2.
Zresztą aktor powinien zmieniać się może i 3 razy bo nie jestem pewny jak młody powinien być Oktawian przy początku s1.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 06.02.2007 - |20:39|
W 1 sezonie miał on 19 lat (44 rok p.n.e.), obecnie w 2 sezonie (czyli od napisu 3 miesiące później) w 43 roku p.n.e. jest rok starszy.Zresztą aktor powinien zmieniać się może i 3 razy bo nie jestem pewny jak młody powinien być Oktawian przy początku s1.
Patrząc na aktorów to różnica jest przynajmniej 5-letnia :/
Napisano 06.02.2007 - |20:53|
W 1 sezonie miał on 19 lat (44 rok p.n.e.), obecnie w 2 sezonie (czyli od napisu 3 miesiące później) w 43 roku p.n.e. jest rok starszy.
Patrząc na aktorów to różnica jest przynajmniej 5-letnia :/
Moim zdaniem beda probowali cala historie zmiescic w jednym sezonie i dlatego zmienili aktora. Po prostu latwiej im bedzie postarzyc tego aktora. Poprzedni mial jeszcze jednak zbyt dzieciece rysy. Nie jest to dla mnie jakas wielka tragedia i mimo iz podobalo mi sie jak gral to spodziewalem sie ze do tego dojdzie (moze nie tak szybko).
Użytkownik Bajrak edytował ten post 06.02.2007 - |20:54|
Napisano 07.02.2007 - |13:59|
Raczej nie spodziewałbym się pokazania wojny peruzyjskiej ( brat i żona Antoniusza zorganizowai wojenkę przeciwko Oktawianowi - Marek Antoniusz nie wsparł ich zajety uorokami Egiptu Kleopatry )
Sezon II ma byc chyba ostatnim tak że wojny miedzy trumwirami nie zobaczymy - ciekawe czy wstawią jakieś informacje o dalszych losach rodów naszych bohaterów?
Napisano 07.02.2007 - |18:29|
Końcówka rządzi. Aż łezka mi się zakręciła kiedy pokazali wykorzystaną córkę, ale kosa wyciągnięta z nadzorcy - przemówiła do mojego poczucia sprawiedliwości.
Tymon musiał (według historii) tak postąpić bo Serwillia żyła dłużej niż Atia - tu szacun do scenarzystów - chociaż jeden z niewielu ze względu na uproszczenia. Wide - np Oktawia nie była jedyną siostrą Augusta.
A, zastanawia mnie dlaczego na forum czytam głosy o współudziale w porwaniu dzieciaków Oktawiana.
Gdzie to zauważyliście? Ja jakoś nie.
Napisano 07.02.2007 - |18:33|
cyba chodzi im o końcówkę 2x03, gdzie dzieciaki jadą w tym samym konwoju co Oktowian...A, zastanawia mnie dlaczego na forum czytam głosy o współudziale w porwaniu dzieciaków Oktawiana.
Gdzie to zauważyliście? Ja jakoś nie.
ale też nie widzę możliwości, by oktawian był wienien, raczej zbieg okolicznonści (scenarzystów:P)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych