Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ilu Polakow oglada SG1 i SGA?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#101 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 25.01.2006 - |20:11|

Wiesz, tutaj nie rozchodzi sie o koszta produkcji( bo wytloczenie jednej plytki to koszt okolo 30 groszy) A wiec za caly 1 pierwszy sezon z plytkami i opakowaniem( napisy przeciez moga wziasc z netu :P) ksztaltuje sie w 10 zl. Restza to licencja. Teraz pytanie ile dytsrybutor musialby wybulic za takowa. I zobaczyc jaki trzeba dac naklad zeby sie oplacalo. Jak widac Tajemnice Smalwille jakos mozna u nas wydac w rozsadnej cenie. Podobnie do ER. Tutaj nic nie poradzimy my, tylko dobry negocjator ze strony dystrybutora. Moze vision po nabiciu sakiewki na QDVD Stargate wyda w koncu serial w tej samej serii.

Jeśli już to nie Vision, tylko dystrybutor Sony Pictures. A tak swoją drogą, oni mają w ogóle przedstawiciela w Polsce? Może warto by ich zaatakować?
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#102 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 25.01.2006 - |20:51|

Wiesz, tutaj nie rozchodzi sie o koszta produkcji( bo wytloczenie jednej plytki to koszt okolo 30 groszy) A wiec za caly 1 pierwszy sezon z plytkami i opakowaniem( napisy przeciez moga wziasc z netu :P) ksztaltuje sie w 10 zl. Restza to licencja. Teraz pytanie ile dytsrybutor musialby wybulic za takowa. I zobaczyc jaki trzeba dac naklad zeby sie oplacalo. Jak widac Tajemnice Smalwille jakos mozna u nas wydac w rozsadnej cenie. Podobnie do ER. Tutaj nic nie poradzimy my, tylko dobry negocjator ze strony dystrybutora. Moze vision po nabiciu sakiewki na QDVD Stargate wyda w koncu serial w tej samej serii.

mialem odpisac wczesniej,ale mi sie srednio chcialo...
Rece mi padly-a takie rzeczy jak zakupienie serialu to sa male koszta? do tego trzeba to rozdystrybuowac po calej poslce,zaplacic sklepom i sieciom (a niektore lubia sobie zedrzec,oj lubia..).Do tego profesjonalne opracowanie napisow (uznam,ze zartowales z tymi sciaganiem z Hataka...) czy ogolnie polskiej wersji-koszta rosna...
Smallville i ER to seriale ktore przyciagnely spora widownie, ryzyko sila rzeczy bylo mniejsze.
A SG1 poszlo do piachu po 2ch sezonach ( HBO to inna specyfika kanalu, wiec tego nie licze).No i jest to -sf co juz skutecznie odstarsza nabywcow.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#103 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 25.01.2006 - |21:55|

Tak z napisami zartowalem. Ale mysle, ze jak w de, uk i innych krajach da sie to wydac w granicach tych 250zl to i u nas by sie dalo, jakby ktos chcial, ale nie chce. Owszem jest do duze ryzyko, ale chyba bez ryzyka sie nei zarabia. Co do tego, ze u nas sf, jest traktowane po macoszemu to inna kwestia, ale teraz TVP moze poprawi ten wizerunek. A faktycznie moze atak na polskiego dystrybutora bylby udany :P
  • 0

#104 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.01.2006 - |01:50|

Nie badzmy smieszni. Jesli cena bedzie wynosila 250 zl to nabywcow mozna bedzie policzyc na palcach jednej reki! Jeden sezon przyjaciol (3 albo 4 plyty dwuwarstwowe) kosztuje kolo 110 zl a caly komplet 10 sezonow w empiku mozna kupic za 1250 zl wiec nie widze powodu dla ktorego SG-1 mialoby kosztowac wiecej! A moim zdaniem powinno byc tansze jesli ktos w ogole chce to sprzedac w rozsadnej ilosci. Zreszta ciezko jest wypromowac serial i namowic kogos do kupna jesli nie leci on w tv...

Użytkownik Bunio edytował ten post 29.01.2006 - |01:51|

• 0

#105 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 29.01.2006 - |10:22|

W sumie nasze dyskusje sa daremne, bo dystrybutorzy zlewaja ten temat totalnie. Przykladem najlepszym ejst Imperial, ktore na argument ze nie wydaje sie u nas ST podaje ze jest dostepny TNG. Tyle ze nie dodaje ze jest to wersja bez polskich napsiow, nawet lektora nei am :P Cena tez jest wielce zachecajaca 450zl. W sumei x-files moze niedulugo sie u nas pojawic. A to za sprawa DeAgostini, ktora na zachodzie juz wydaje to w kolekcji. Na kolecji Clinta Eastooda zarobili sporo, a wiec moze oni wydadza SG1 :P W koncu w ankiecie pierwszego numeru byla taka opcja. Ale pewnie po zsumowaniu cen numerow gazet nie bedzie to 100, 200, a dobrze kolo 300-400 zl :|
  • 0

#106 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.01.2006 - |10:46|

Znając DeAgostini to z pewnością, ale takie kupowanie raz na miesiąc czy też dwa tygodnie po kawałku nie jest tak bolesne jak wyłożenie kilku stów od razu. Tylko pozostaje kwestia napiętych terminów, bo o ile w Empiku taki serial może leżeć i leżeć, to wydawnictwa typu DeAgostini muszą być dosyć szybko wycofywane ze sprzedaży i jak ktoś zapomni, to może nie kupić, choć z drugiej strony pozostaje jeszcze sprzedaż wysyłkowa.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#107 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.01.2006 - |13:23|

powaznie na kolekcji clinta eastwooda duzo zarobili?:) kurde w Polsce wszystko jest mozliwe.

P.S.
Hans Olo - ten koles z Twojego avataru to Elton John?:D bo ma podobne okulary.
  • 0

#108 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 29.01.2006 - |22:22|

Akuratnie DeAgostini ma w ciaglej sprzedazy archiwalne numery i maj manie wznawianai wydan po 10 n umerach. A wiec jak przeoczysz, to zawsze dokupisz.
Tak na Eastwoodzie zarobili(zarabiaja). U mnei na osoiedlu w 2 kioskach przychodza po 3 egzemplarze i nigdy nei ma zwrotow. A to tylko dwa kioski.
  • 0

#109 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 30.01.2006 - |13:09|

Znając DeAgostini to z pewnością, ale takie kupowanie raz na miesiąc czy też dwa tygodnie po kawałku nie jest tak bolesne jak wyłożenie kilku stów od razu.

Dokładnie - jednorazowo też bym nie wydał tych 200-250 zł , ale raz na miesiąc te np 30 zł bym wyściubił

PS Genialny avatarek :D
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#110 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 30.01.2006 - |21:33|

To moze by ich tak ponaglic z wydaniem. Jakas petycja, czy cos w tym stylu :D
  • 0

#111 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 02.02.2006 - |13:07|

Niestety, DeAgostini w Polsce nie ma zamiaru wydać kolekcji z serialami sf na dvd, oto ich odpowiedź na moje pytanie dot. mozliwości wydania tak jak w innych krajach kolekcji ze Stargate czy też X-Files:

od: Prenumerata DM <prenumerata@deagostini.pl>

Szanowny Panie
Z przykroscia pragniemy poinformowac iz na chwile obecna nie planujemy
wydania kolekcji o n/w tematyce.
Z serdecznymi pozdrowieniami
B.O.K.
  • 0

#112 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.05.2006 - |11:11|

IMHO seriale SF sa baardzo po macoszemu w Polsce traktowane, a szkoda wielka.
osobiscie kupilabym serial na DVd, gdyby sezon kosztowal ponizej 100 zl. a tak, to [* :afro: :censored: :)].
gdyby nie internet , to mysle, ze znajomosc SG-1 bylaby o wiele mniejsza.
na szczescie zyjemy w nowych, wspanialych czasach...

( :angry: a paskudne Agostini niech sie pocaluje w to swoje De :afro: )
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#113 uisats25

uisats25

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 17.07.2006 - |00:54|

Ciężko a byśmy się doczekali w miare rozsądnych ( nie z z takim opóźnieniem, albo wcale ) wydawanych seriali S-F. Dlaczego bo to dla dystrybutorów chyba nie ma sensu. Nie mogą wydać na DVD premierowego sezonu który włąsnie leci w USA albo nawet ze 2 sezony wstecz. Jeżeli chodzi o premierowy to niemożliwe ze znanych i oczywistych przyczyn a jeżeli o sezone które już były to cena za licencję 8 czy 9 kiedy sa nadawne pierwsze 10 jest zabójcza. A ludzie których to potencjalnie interesuje i tak sciągają premierowy odcinek 5 minut po zakończeniu emisji najnowszego w USA.

I jeszcze jedno o ile się nie myle to na HBO leciał StarGate napewno do 5 sezonu a moze i dalej.
  • 0

#114 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.07.2006 - |10:39|

Ciężko a byśmy się doczekali w miare rozsądnych ( nie z z takim opóźnieniem, albo wcale ) wydawanych seriali S-F. Dlaczego bo to dla dystrybutorów chyba nie ma sensu. Nie mogą wydać na DVD premierowego sezonu który włąsnie leci w USA albo nawet ze 2 sezony wstecz. Jeżeli chodzi o premierowy to niemożliwe ze znanych i oczywistych przyczyn a jeżeli o sezone które już były to cena za licencję 8 czy 9 kiedy sa nadawne pierwsze 10 jest zabójcza. A ludzie których to potencjalnie interesuje i tak sciągają premierowy odcinek 5 minut po zakończeniu emisji najnowszego w USA.

I jeszcze jedno o ile się nie myle to na HBO leciał StarGate napewno do 5 sezonu a moze i dalej.

na HBO pokazano 8 sezonów SG-1
  • 0

#115 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 17.07.2006 - |23:05|

Pomysł wprowadzenia do sklepów serialu typu SG-1 jest dl mnei troche śmieszny. Nie to żebym nie chciał,co tyo to nie. Po prostukto przy zdrowych zmysłach wyda serial, który jakas tam stacja kiedyś emitowała i skończyła nawet nie po 2 sezonach bo nie przynnosił zysków? Podejrzewam, że żadna. Bez względu na moją fascynację SG, będąc na mijescu takiego dystrybutora nawet bym się nie zastanawiał.

Co do TV miejmy nadzieję, że coś się ruszy. Sszczerze mówiąc to jedyną nadzieję pokładałbym w AXN, bo to naprawdę świetna stacja (mmm wreszcie udało mi sięponownie zobaczyć Sliders).

Co do oglądania (trochu się OT zrobił :P):

-ja + rodzice
-kumpel, któremu pożyczam

Na chwilę obecną mam dość mizerną wersję pierwsszych 8 sezonów (te po 80mb odcinek), więc ludzie się troche zniechęcają jak im to pokazuje, ale już jestem na najlepszej dorodze żeby rzekonać kilak osób:]. A lepszej wersji sobie nie dociągnę, bo z limitem 7GB w Neo to sobie nie pohulam.... :(
  • 0

#116 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 13.08.2006 - |19:30|

nie zniecheca mnie to ze mam limit na neostracie, i ze jeden sezon sciaga mi sie okolo 2tyg, bo wiem ze jak sie sciagnie to mam cos co mnie pochlania na dlugi czas.A takie stacje jak tvn niech sie pałują ze nie puscily wiecej odcinkow.Wbijam w nich.Niech inwestuja w prodykcje szajsu typu W11, detektwi czy niania...Dzieki Grupie HATAK za napisy.
  • 0

#117 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 14.08.2006 - |14:30|

Na chwilę obecną mam dość mizerną wersję pierwsszych 8 sezonów (te po 80mb odcinek), więc ludzie się troche zniechęcają jak im to pokazuje, ale już jestem na najlepszej dorodze żeby rzekonać kilak osób:]. A lepszej wersji sobie nie dociągnę, bo z limitem 7GB w Neo to sobie nie pohulam.... :(

Przyjedz w roku akademickim do Wroclawia;) Ja mam wsio na DVD-ripach, może będe miał i na DVD ze Stanów (ale to nic pewnego):)

mm To nie ja napisałem, to ten za górką:P
  • 0

#118 spelcast

spelcast

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 16.08.2006 - |18:38|

StarGate w polskiej telewizja to wizja wspaniala ale nie mozliwa
wydaje mi sie ze to nie dlatego ze ludzi sa glupi i malo ambitni ale kompletnie nie znaja gatunku s-f jak zapytasz kogos z czym mu sie kojarzy s-f to wiekszosc odpowie ze z star wars lub star treak ( ale tylko slyszal kiedys ale nigdy nie widzial ) sam mialem taki problem umnie na osiedlu wiekszosc znajomych wiedziala ze ogladam SG i wysmiewali mnie jak znikalem o 19 na kolejny odcinek w HBO potem przy okazji jakies imprezy ktos mi powiedzial zebym mu pokazal co to jest to stargate wiec puscilem pierwszy odcinek drugi skoniczyl sie drugi chcialem wylaczyc komputer to prawie mi reke odgryzli i ogladali dalej :P
wydaje mi sie ze gdyby ktos dal szanse taki serialom s-f nie mowie ze odrazu musi to byc SG ale cos innego taniszego i zobaczyl jaka bedzie ogladalnosc pewnie by sie zdziwil ile ludzie ktorzy nigdy nie ogladali tego typu seriali zaczeli by to robic pamietam jeszcze jak moi rodzice ogladali sg na hbo co prawda matka nie przepadala za nim ale byla w mniejszosci ( ja brat ojcie ) wiec wkonicu tez sie wkrecila teraz nie ogladaja bo nie maja gdzie ale napewno jak by lecialo to by ogladali marnuje sie dosc spory rynek ktory jest zapychany "prawdziwym zyciem" w postaci telenowele eh chce mieszkac w stanach :P
choc osobiscie nie chce zeby SG trafilo do Polsatu lub TVN ktore zakoniczy emisje w polowie sezonu wieze w AXN jest to jedyna stacja ktora ma tyle seriali ktore da sie ogladac ba nawet na pare rezerwuje sobie wolny czas
  • 0

#119 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 16.08.2006 - |20:54|

Nawiazujac do postu Spelcasta: nie liczylbym na zadna "polska" stacje jesli chodzi o emisje SG lub SGA.Rynek jest nieugiety i dopoki bedzie popyt na takie cos jak M jak...Na dobre...Samo zycie i inne Klany to dla fanow Science Fiction nie ma zycia.Jesli ktos nie ma zadnej platformy cyfowej(jak ja) to musi jedynie upatrywac nadziei w dobrych transferach sciagajac to co go interesuje.NIECH TRANSFER BEDZIE Z NAMI Internautami.
  • 0

#120 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.09.2006 - |08:36|

Jeśli o mnie, a właściwie o moją familię chodzi, to tak:
- Ja jestem w połowie sezonu 8,
- a reszta mojej rodzinki (3 osoby) zaczynają sezon 5 :)
Oprócz tego jeszcze ogląda to mój kuzyn z rodziną 4-osobową, czyli gdzieś 8 osób z mojej strony zasila oglądalność (^^) Stargate.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych